Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

May 15, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH, 2007® 1 Her fazladan söz, bir diğerini bozar!

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "May 15, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH, 2007® 1 Her fazladan söz, bir diğerini bozar!"— Sunum transkripti:

1 May 15, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH, 2007® 1 Her fazladan söz, bir diğerini bozar!

2 September 9, 08 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®, 20082 SÖZLERİNİZİ ÇOĞU POLİTİKACI YA DA HALKLA DAİMA İÇ İÇE OLAN VE ONLARIN DERTLERİNİ DİNLEMEKTENSE KENDİNİ DİNLETMEYİ TERCİH EDENLER GİBİ ÇOK VE DE EN ÖNEMLİ VE KAYDA DEĞER MESAJ OLAN DÜŞÜNCE İÇERİĞİNİN SİZİ DİNLEYEN YA DA OKUYANA ULAŞMASINI ENGELLEYECEK BİÇİMDE UZATMANIZ, SİZİN EN KIYMETLİ, DEĞERLİ VE NADİDE VARLIĞINIZ OLAN, HİÇ BİR ŞEKİLDE YERİNE KONULMASI MÜMKÜN OLMAYAN ZAMANINIZI KAYBETTİRECEĞİ GİBİ KARŞINIZDAKİNİ VE ONUNLA ÇEŞİTLİ İŞ VE SOSYAL FAALİYETLER YOLUYLA İŞTİRAK HALİNDE OLAN DİĞER KİŞİLERİ VE DOLAYISIYLA DA ONLARLA İLİŞKİDE OLANLARI YAVAŞÇA VE HİÇ BİR İTİRAZA NEDEN OLAMAYACAK, DOLAYISIYLA DA DURDURULMASI MÜMKÜN OLMAYACAK ŞEKİLDE VE GÜLE OYNAYA ÖLDÜRÜR.

3 September 9, 08 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®, 20083 SÖZLERİNİZİ ÇOĞU POLİTİKACI YA DA HALKLA DAİMA İÇ İÇE OLAN VE ONLARIN DERTLERİNİ DİNLEMEKTENSE KENDİNİ DİNLETMEYİ TERCİH EDENLER GİBİ ÇOK VE DE EN ÖNEMLİ VE KAYDA DEĞER MESAJ OLAN DÜŞÜNCE İÇERİĞİNİN SİZİ DİNLEYEN YA DA OKUYANA ULAŞMASINI ENGELLEYECEK BİÇİMDE UZATMANIZ, SİZİN EN KIYMETLİ, DEĞERLİ VE NADİDE VARLIĞINIZ OLAN, HİÇ BİR ŞEKİLDE YERİNE KONULMASI MÜMKÜN OLMAYAN ZAMANINIZI KAYBETTİRECEĞİ GİBİ KARŞINIZDAKİNİ VE ONUNLA ÇEŞİTLİ İŞ VE SOSYAL FAALİYETLER YOLUYLA İŞTİRAK HALİNDE OLAN DİĞER KİŞİLERİ VE DOLAYISIYLA DA ONLARLA İLİŞKİDE OLANLARI YAVAŞÇA VE HİÇ BİR İTİRAZA NEDEN OLAMAYACAK, DOLAYISIYLA DA DURDURULMASI MÜMKÜN OLMAYACAK ŞEKİLDE VE GÜLE OYNAYA ÖLDÜRÜR.

4 September 9, 08 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®, 20084 SÖZLERİNİZİ ÇOĞU POLİTİKACI YA DA HALKLA DAİMA İÇ İÇE OLAN VE ONLARIN DERTLERİNİ DİNLEMEKTENSE KENDİNİ DİNLETMEYİ TERCİH EDENLER GİBİ ÇOK VE DE EN ÖNEMLİ VE KAYDA DEĞER MESAJ OLAN DÜŞÜNCE İÇERİĞİNİN SİZİ DİNLEYEN YA DA OKUYANA ULAŞMASINI ENGELLEYECEK BİÇİMDE UZATMANIZ, SİZİN EN KIYMETLİ, DEĞERLİ VE NADİDE VARLIĞINIZ OLAN, HİÇ BİR ŞEKİLDE YERİNE KONULMASI MÜMKÜN OLMAYAN ZAMANINIZI KAYBETTİRECEĞİ GİBİ KARŞINIZDAKİNİ VE ONUNLA ÇEŞİTLİ İŞ VE SOSYAL FAALİYETLER YOLUYLA İŞTİRAK HALİNDE OLAN DİĞER KİŞİLERİ VE DOLAYISIYLA DA ONLARLA İLİŞKİDE OLANLARI YAVAŞÇA VE HİÇ BİR İTİRAZA NEDEN OLAMAYACAK, DOLAYISIYLA DA DURDURULMASI MÜMKÜN OLMAYACAK ŞEKİLDE VE GÜLE OYNAYA ÖLDÜRÜR.

5 September 9, 08 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®, 20085 YA DA! Bir söz nasıl uzatılır? Bir söz, süsleme ve tekrarlarla uzatılır. Mesela şöyle: Bir söz ya da ifade, o söz veya ifadenin çeşitli kavramlarını belirten sözcüklerinin ön ve arkalarına ya da aralarına, onların anlamlarını, manâlarını, kapsam ve içeriklerini hemen hiç değiştirmeyen, ama anlaşılmasını güçleştiren, çoğu zaman da tamamen imkânsız hale getiren ve böylece insanların kafalarını karıştıran, büyük bir ihtimal ya da olasılıkla söz ya da ifadenin anlaşılmasını zorlaştırarak aralara sokuşturulmak istenilen ve bilinmesi, görülmesi arzu edilmeyen ifade parçacıklarını gözden kaçıdmak amaç, gaye ve hedefini güden ve gözeten süsleme ve tekrarlarla uzatılır.

6 September 9, 08 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®, 20086 Zaman kaybından fazlası mı var?  Evet; fazladan eklenen her sözcük, diğer sözcüklerin anlamlarını da bozar.  Örneğin: “….ahlâklı ve namuslu bir kimsenin……..” ifadesindeki tekrar, ahlâkın namus kavramından farklı olduğunu söylüyor. Bu, durduk yerde tartışma yaratmaz mı?

7 September 9, 08 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®, 20087 Bir de Kıbrıs konusunda örnek! “Barış; varılacak olası çözümün yaşatılması için iki halk arasında sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal konularda güven ve işbirliği tesisi; yeni çatışmaların çıkmayacağı koşulların yaratılmasıdır.”  Altı çizili bölüm dışındakiler barışın tanımı olmayıp, barışın nasıl sağlanacağına ait önerilerdir.  Muhtemelen, barışın özünde anlaşabilecek taraflar, bu öneri bölümünde anlaşamayabilirler ve böylece -sonuçta- barışa karşı olarak nitelenebilirler.

8 September 9, 08 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®, 20088 Uzun ifadenin, sahibine de zararı var! İfade edilmek istenilen ve esas anlamı içeren özün, önüne ve/ya ardına eklenen her şey, onun anlaşılmasını zorlaştırır. Bunu kim ister ki? İşte bir örnek: Öz: “Saygı, zarar vermemektir”. Uzatılmış ifade: “Saygı, tarafların birbirlerine gereken duyarlıkları gösterip, herhangi zarar verici bir eylemden kaçınmaları, ama bu arada kendilerinin de zarar görmeyecekleri önlemleri almaları demektir.” Bu da Yunus’un tavsiyesi! Sözünü bilen kişinin Yüzünü ağ ede bir söz Sözünü pişirip diyenin İşini sağ ede bir söz Söz ola kese savaşı Söz ola kestire başı Söz ola ağulu aşı Balıla yağ ede bir söz Kişi bile söz demini Demeye sözün kemini Bu cihan cehennemini Sekiz uçmağ ede bir söz

9 September 9, 08 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®, 20089 Teşekkür ederiz www.tinaztitiz.com www.tinaztitiz.com


"May 15, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH, 2007® 1 Her fazladan söz, bir diğerini bozar!" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları