Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kariyerim... Ve Çıkarımlarım... Türker Özkan

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kariyerim... Ve Çıkarımlarım... Türker Özkan"— Sunum transkripti:

1 Kariyerim... Ve Çıkarımlarım... Türker Özkan
29 Nisan 2013, KKM-B Salonu, ODTÜ

2 Türker Özkan – Kısa Biyografi
Öğretim Üyesi/ Doç. Dr. / ODTÜ Psikoloji Bölümü 40’tan fazla makale ve kitapta bölüm, 90’a yakın proceeding, sözlü bildiri ve poster, onlarca davetli seminer ve benzeri toplantı Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour – Eş-Editör Türk Psikoloji Dergisi – Yardımcı Yayın Yönetmeni TÜBİTAK Projeleri, AB 6. Çerçeve Program Projesi, AB COST Projesi, AB Leonardo Da Vinci Projesi, BM Destekli Proje (örn., RS10 – Johns Hopkins Üniversitesi), Ulusal Döner Sermaye Projeleri (örn., TCDD), BAP Projeleri Bölüm Başkan Danışmanı / SBE Yönetim Kurulu Üyesi

3 İçerik Başlangıç: Karar Anı? PhD Eğitimi ve Sonrası
Önce Bir İş Mi? Ve Üniversite Mi?: ODTÜ Süreci Önce Bir İş ve Üniversite: ODTÜ Süreci Öncesinde ve ilk Olarak: Sorular ve Cevaplar ODTÜ: Projeler Projeler: Sorular ve Cevaplar Projeler: Çıkarımlar Genel Beklentilerim ve İlgili Çıkarımlar Devam Eden “Hikaye”...

4 Başlangıç: Karar Anı? Yer: Beşeri Bilimler Binası Önü
Zaman: 2001 Yaz Aylarında Herhangi Bir Saat Konu: Yurtdışı PhD Denemesi: Burs vb. Arayışı

5 Başlangıç: Karar Anından Günümüze Çıkarımlar
Araştırma Alanı/Konusu Seçimi çok kritik ve önemlidir Çıkarım 2: Seçtiğiniz veya seçeceğiniz araştırma Alanı/Konusundaki danışman seçimi çok kritik ve önemlidir (Hatta üniversitenin önünde olabilir)

6 Başlangıç: Karar Anından Günümüze Çıkarımlar
Genel bir Aksiyon Planı – Kariyer Planı mutlaka gereklidir (en azından kafanızda bir şablon olsa inanın fena olmaz!)! Çıkarım 4: Bu konular ve sonrasındaki kariyer ve hayatta hakkında bir “Bilge” ye (“Mentör”) ihtiyaç kaçınılmazdır! Bulursanız çok şanslı olduğunuzu hep hatırlayın!

7 Başlangıç: Karar Anı ve Kararlar...

8 Başlangıç: Karar Anından Günümüze Çıkarımlar
Her konuda yaşamı paylaşacağınız en önemli “Mentör” le beraber Hayat Arkadaşınızla en başından beraberce öğrenmeye başlamanızda fayda olabilir! Bundaki denge ve destek arayışı da yaşam boyudur!

9 PhD Eğitimi ve Sonrası Yer: Helsinki Üniversitesi – Helsinki - Finlandiya Zaman: Ekim 2006 Herhangi Bir “Çeyrek Geçe” Konu: Trafik Kazalarında Ülkeler Arası Farklar...

10 PhD Eğitimi ve Sonrası Çıkarım 1:
PhD Tezi “Düşünen Adam Heykelinin Kolu” gibidir! Ne Eksik ne Fazla! Kariyerin boyunca yeni heykeller yapabilirsin! Çıkarım 2: PhD derecesi bir son değil sadece başlangıçtır! “Klüp Giriş Bileti”dir!

11 PhD Eğitimi ve Sonrası Çıkarım 3:
“Klüpteki” yerini PhD sonrasında yapacakların belirleyecektir! Çıkarım 4: Yerini bilmek ve o yerde kalmak veya kalıcılık için Etik, Ahlak ve Dürüstlük ile Üyelikler gerekecektir. Öğrenciler, gelenek oluşturacak takipçilerdir. Liderlerini kendileri seçerler!

12 PhD Eğitimi ve Sonrası Çıkarım 5:
Yerini bulmak için ise Yayın, İşbirliği, Konferanslara Katılım, “Network” – Ağ Oluşturma, Destekler (“Grant”) – Projeler ve benzeri faaliyetler en önemli araçlardır. Çıkarım 6: Tüm bu süreçteki başarıların “satışı” ise çağımızın olgusu gibi gözükmektedir. Görünürlük, hem yer bulmada hem kalıcı olmada hem de gelenek oluşturmada bir kriter olmuş gibidir.

13 Önce Bir İş mi? Ve Üniversite mi?: ODTÜ Süreci
PhD Sonrası Olanakların Değerlendirilmesi İş Başvurusu: ODTÜ ve Süreç

14 Önce Bir İş ve Üniversite: ODTÜ Süreci
Çıkarım 1: Saygı, destek ve değerlilik her zaman vardı! Ne kırmızı halılar vardı! Ne de Hint Kumaşı! Çıkarım 2: Kurumların zaman algısı ile kişilerin zaman algısı çok farklı özellikler taşımaktadır!

15 Önce Bir İş ve Üniversite: ODTÜ Süreci
Çıkarım 3: Özgeçmişin (CV) kadarsın! CV’in de Pozisyonun şartları ile örtüştüğü ve olası diğer başvuruların önüne geçtiği kadardır! Çıkarım 4: Ders sayısı, olanaklar, genel anlayış, öğrenci kalitesi, meslektaşlar, ekip arkadaşların ve benzerlerinin toplamı olan bölümler, fakülteler ve üniversite ne kadar “büyükse” sen de o kadar büyüksün! (Tersi her zaman geçerli olmayabilir!)

16 ODTÜ: Projeler Ön “Kabüller” 1:
PhD “Güvenli Bir Cennet”: Şimdi öğrencileriniz için “Cennet” yaratma, danışman ve mentörünüzü “onurlandırma”, meslektaşlarınızla “paylaşma” fırsatı ve sırası sizde olabilir! Kendi kariyerinizde anlamlı “ataklar” ve “katkılar” yakalama fırsatı oluşturabilirsiniz. Bugüne kadar yaptığınız herşey farklı bir basamağa taşınabilir ve etki gücünüz (örn., h-index) genişleyebilir.

17 Öncesinde ve İlk Olarak: Sorular - Cevaplar
Profesyonel Kariyer Planınız ve Projenin İlişkisi? Neden başvuracaksınız? Neden sizin için gerekli? Düşündüğünüz proje için asgari bütçe nedir? Ve başka kaynaktan daha işlevsel bir şekilde karşılanabilir mi? Önerinize ve önemine gerçekten inanıyor musunuz? Çünkü meslektaşlarınızı inandırmak ve ikna etmek zorundasınız Nitelik ve Nicelik olarak hazır mısınız?

18 Projeler: Sorular - Cevaplar
En uygun Çağrı: Kurum, kuruluş, veya vakıf hangisidir? Amaçlar ve hedefler Çağrının kuralları, nitelikleri, içeriği, şartları, değerlendirme kriterleri, öncelikleri, ve benzerlerinin ayrıntılı ve dikkatlice incelenmesi İyi özgün bir fikir ve aynı oranda sunum ve yapılandırma ve başvuru Ön “Kabüller” 2: Bu şekilde ne kadar çok başvuru o kadar çok “kazanma” ihtimali!

19 Projeler: Çıkarımlar Çıkarım 1: İyi bir araştırmacı her koşulda ve zamanda iyi bir proje yürütücüsü olmayabilir! Öneri yazmak ile önerideki yapıyı yürütmek farklı şeylerdir! Proje Yürütücüsü, ekibin lideridir ve en önemli konumdadır. Çıkarım 2: Proje hedeflerine ve gereklerine uygun proje ekibi oluşturulmalıdır. Karar alma süreçleri, işleyiş ve genel çalışma prensipleri belirlenmelidir. Çıkarım 3: Zaman çizelgesi, iş dağılımı ve takibi projelerde önemlidir. İçeriği iyi planlanan ve zamanında toplantılar izleme ve değerlendirme için önemlidir.

20 Projeler: Çıkarımlar Çıkarım 4: Projeler bütçe ile varlıklarını sürdürürler ve sınırsız proje bütçesi yoktur . Dengesiz bütçe proje başarısını temelden etkiler. Çıkarım 5: İyi arkadaşlar veya iyi insanlardan oluşan proje ekiplerinin her zaman iyi sonuç vereceği sadece “ön kabüldür”. İşleyişin kurulumu önemlidir. Benzer şekilde, paydaşlar arası denge ve her birinin istek ve motivasyonunun ortak zeminde tutulması önemlidir. Çıkarım 6: Proje ne kadar yüklü ve yoğun olursa olsun, görünürlüğü çıktıları kadardır! Görünürlük için gerekli araçlar (örn., web vb.) etkin kullanılmalıdır.

21 Projeler: Çıkarımlar Çıkarım 7: Projeler, genel planları çerçevesinde paydaşların karşılıklı iyi niyetleri ve anlaşmaları, profesyonellikleri, iş ahlakları, çalışma tarzları ve kapasiteleri temelinde yürür. Yasal sözleşmeler genelde “bir sorun çıkarsa” mantığına dayalıdırlar. Yine de bazı konuların “resmileşmesi” gereklidir. Çıkarım 8: Özellikle, proje çıktıları (örn., makale, program vb.) ve hak sahipliği (örn., patent, telif vb.) konusunun hem proje paydaşları hem de proje ekip üyeleri arasında projenin en başında belirlenmesi ve kararlaştırılması gereklidir.

22 Projeler: Çıkarımlar Çıkarım 9: Projeler, “network” – ağ oluşturma, geliştirme (örn., PhD sonrası) ve bunu yeni projeler ve benzeri konularda tekrar aktif hale getirme potansiyeline sahip önemli faaliyetlerdir. Geleceği de potansiyel olarak kapsarlar ve içlerinde barındırırlar. Çıkarım 10: Bazen projeler sadece araştırma değildirler. Endüstriyi, piyasayı, vatandaşı veya kamuyu etkileyecek sonuçları olabilir. Bu noktada, proje sonlamış olsa da “başka bir aşama” başlayacaktır.

23 Genel Beklentilerim ve İlgili Çıkarımlar

24 Devam Eden “Hikaye”...

25 TEŞEKKÜRLER...


"Kariyerim... Ve Çıkarımlarım... Türker Özkan" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları