Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Ramazan Soylar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Ramazan Soylar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı."— Sunum transkripti:

1 Dr. Ramazan Soylar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

2

3 DSÖ 2006 YILI RAPORUNA GÖRE BESLENME YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE; •Dünya nüfusunun %40’ı demir yetersizliği anemisinden etkilenmektedir, bu da yaklaşık 2 milyardan fazla insan demektir. •Dünyada okul öncesi çağdaki 254 milyon çocukta A vitamini yetersizliği olduğu tahmin edilmektedir. •Dünyada 2 milyardan fazla insanın yetersiz iyotla beslendiği ve bu nedenle iyot yetersizliği hastalıkları riski altında olduğu tahmin edilmektedir.

4 BESLENME YETERSİZLİKLERİNİN ÖNLENMESİ ÇALIŞMALARI  1991’de başlatılan ve 2002’den bu yana Bebek Dostu Sağlık Kuruluşlarının da kapsamı içerisine alındığı Anne Sütünün Teşviki Programı,  1994’te başlatılan İyot Yetersizliği Hastalıkları ve Tuzun İyotlanması Programı,  2004’te başlatılan Demir Gibi Türkiye,  2005’te başlatılan Bebeklerde D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Geliştirilmesi Programı  2006’da başlatılan Gebelerde Aneminin Önlenmesi Programı

5

6 İYOT  İnsan vücudunda mg bulunur  %75’ i tiroid bezindedir  Kalanı - kan - meme bezi - mide mukozasında

7 Önemli görevleri: •Kemik gelişimi •Beyin ve sinir sistemi gelişimi •Bazal metabolizma hızının ayarlanması •Vücut ısısının sürmesi için gerekli hormonların yapımı

8 Başlıca İyot Kaynakları  Deniz ürünleri  Deniz yosunları  Et, süt, yumurta

9 Gereksinim; •Yaş ilerledikçe •Gebelikte •Emziren annede artar

10 İYOT YETERSİZLİĞİ Dünya’da Önlenebilir Zeka Geriliği ve Beyin Hasarında Tek Temel Nedendir

11

12 İyot Eksikliği Görülür şekli Guatr Asıl sorun •Zeka geriliği •Nöromotor bozukluklar Kretenizm TOPLUMDA SOSYAL VE EKONOMİK GELİŞME GERİLİĞİ

13 Dünyada İyot Yetersizliği Sıklığı  110 ülkede 1.6 milyar risk altında  566 milyon guatrlı (% 10)  Yılda 30 bin bebek ölü doğuyor  Yılda 120 bin bebek kretenizmli doğuyor  300 milyon zihinsel geriliği olan var

14 Guatr en fazla Karadeniz bölgesinde ve Bolu, Kastamonu, Malatya, Rize, Ordu, Zonguldak, Artvin, Kütahya ve Konya illerinde görülmüştür. •Türkiye’de * 6-12 yaş çocuklarda ve * kadınlarda daha sık

15 İyot Yetersizliğinin Yol Açtığı Sorunlar Fetüs:  Düşük, Ölü doğum, Doğuştan anomaliler  Perinatal ölümlerde ve bebek ölüm hızında artış  Nörolojik kretinizm (Mental gerilik, Sağırlık, Şaşılık Felç)  Miksödem kretinizm (Cücelik, Mental bozukluk)  Psikomotor bozukluklar  Hipotiroidizm

16

17 Yenidoğan:  Guatr  Hipotiroidi  Beyin ve sinir sistemi gelişiminde bozukluk Çocuk ve Gençler:  Hipotiroidi  Guatr  Mental fonksiyonlarda bozukluk  Büyüme-gelişme geriliği

18 Yetişkinler:  Guatr ve komplikasyonları  Hipotiroidizm  İyotla uyarılmış hipertiroidizm

19

20 Çocuklarda İyot Eksikliği Çocuklarda Yaşam Süresi IQ 13,5 puan 13,5 puan

21

22 İYOT GEREKSİNMESİ Yaşam boyu 1 tatlı kaşığı

23 İyot Yetersizliğini Telafi Eden Mekanizmalar  Tiroid bezinin iyot yakalama kapasitesinin artması  İdrarla atılan iyodun d ü şmesi  Bağırsak yoluyla kaybedilen iyot ve tiroid hormonunun azalması  Tiroid bezinden iyot ka ç ışının durması  İyot “ turnover ” hızının artması  T 4 den T 3 yapımının rT 3 aleyhine artması

24 Bazı besinlerdeki iyot miktarı (  g/100g) Guatrsız bölgeGuatrlı bölge Deniz ürünleri83,251,5 Kırmızı et3,01,3 Süt ürünleri13,06,7 Yumurta26,03,8 Meyveler4,01,3 Ekmek Sebzeler3222

25

26 İyot Yetersizliğinin Düzeltilmesi 1- İyotlu Tuz  En yaygın yöntem  1920 den beri kullanılıyor  Yıllık maliyeti kişi başına 3-5 cent  Ülke çapında kullanımı sağlamak zor  Isı ve saklama koşulları etkili

27 İyot Yetersizliği Hastalıkları Önlenebilir, fakat tedavi edilemez. İyotlu Tuz ile;

28 2- İyotlu Yağ Enjeksiyonu  1980 den beri kullanılıyor  Özellikle dağlık ülkelerde yararlı  Maliyeti yüksek

29

30 3- İyotlu yağ oral alımı  Tek doz 1-2 yıl koruyucu  Oral doz, enjeksiyonla verilenin ancak ¼’ ü kadar etkili

31 4- Diğer Yöntemler  Ekmeğe iyodür veya iyodat katılması  Potasyum ya da sodyum iyodür tabletleri  Suyun iyotlanması

32 Ülkemizdeki Uygulama  1998 yılında çıkan yasayla rafine tuzlara mg/kg potasyum iyodür veya mg/kg potasyum iyodat eklenmesi zorunlu hale getirilmiştir.  SB projelerine göre 2005 yılına kadar iyot yetersizliği hastalıklarının; - çocuklarda yok edilmesi, - yetişkinlerde 1/3 oranında azaltılması, - yemeklik tuzun % 100’ünün iyotlu üretilmesinin sağlanması planlanmaktadır.

33 Büyüyünce ne olacaksın?

34 İyotlu tuz kullanım oranı (%) Batı18.6 Doğu15.6 Güney16.5 Kuzey23.6 İç18.3 Kentsel23.6 Kırsal9.6 GENEL18.2

35 İyotlu Tuz Kullanımı İçin Öneriler  Ağzı kapalı, karanlık, serin yerde saklanmalı  Yemeklere piştikten sonra eklenmeli (Kızartma ile % 20, ızgara ile % 23, kaynatma ile % 60 kayıp oluşur.)  Aşırı iyot alımının olumsuz etkileri çok nadir görülmektedir. Günlük 10 g iyotlu tuz tüketen kişi 500  g iyot alır. Toksik etki 1000  g ( l mg) geçmedikçe görülmez  Sağlıklı yaşam için önerilen tuz: 5 g/gün (Hipertansiyon, Kalp-Damar hastalıkları, Kanser v.b.hastalıklardan korunmak için )

36

37

38

39 YEMEĞİNİZE İYOTLU TUZ VÜCUDUNUZA SAĞLIK KATIN

40


"Dr. Ramazan Soylar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları