Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FOSFİN VE MODİFİYE ATMOSFER UYGULAMALARININ KURU İNCİR KALİTESİNE ETKİSİ Dr. Kamer Betül Meyvacı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FOSFİN VE MODİFİYE ATMOSFER UYGULAMALARININ KURU İNCİR KALİTESİNE ETKİSİ Dr. Kamer Betül Meyvacı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü."— Sunum transkripti:

1 FOSFİN VE MODİFİYE ATMOSFER UYGULAMALARININ KURU İNCİR KALİTESİNE ETKİSİ Dr. Kamer Betül Meyvacı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü

2 Kaliteli kuru incir, iri, açık renkli, yumuşak, ballı, her türlü mekanik hasar ve böcek zararı, yabancı madde ve gözle görülebilir küf içermeyen incir meyveleri olarak tanımlanmaktadır. Depolanan kuru incirlerde önemli değişikliğe uğrayan kalite parametreleri ise renk, sertlik ve şekerlenmedir. Uzun süreli depolamalarda kalite kayıplarını önlemek için en uygun depo koşulları +4-5 C 0 sıcaklık ve %65 bağıl nem olarak önerilmektedir. KURU İNCİR MEYVELERİNDE KALİTE

3 PROJEDE İNCELENEN KALİTE PARAMETRELERİ * Ortalama meyve ağırlığı (g) * Nem içeriği (%): DFA, etüv * Su aktivitesi: Novosina su aktivitesi cihazı * Titre edilebilir asitlik (% sitrik asit) * pH * Renk (dış ve iç): Minolta Chromometer (L, a, b) * Şekerlenme: Duyusal analiz (sınıf değeri) Analizler, depolanan incirlerde aralıklarla alınan örneklerde tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.

4 UYGULAMALAR *Fosfin (MgPH 3 ) * Karbondioksit (CO 2 ) *Atmosferik basınçta *Yüksek basınç altında (20 Bar) * Metil Bromid (MBr)

5 7 gün ( ppm) 3 gün ( ppm) 3 gün( ppm) 4 gün ( ppm) + % 10 CO 2 5 gün (500 ppm) 5 gün(350 ppm) 4 gün(600 ppm) 4 gün(400 ppm 500g) 4 gün(600 ppm 1000 g) FOSFİN MgPH 3 UYGULAMALARI ( 33 m 3 ’lük özel küplerde)

6 3 gün (1000 ppm) 4 gün (1000 ppm) 5 gün (1000 ppm) 3 gün (650 ppm) 4 gün (650 ppm) 5 gün (650 ppm) 3 gün (600 ppm) 4 gün (600 ppm) 5 gün (600 ppm) 3 gün(1100 ppm) 6 gün (900 ppm) FOSFİN MgPH 3 UYGULAMALARI ( Çadırlarda)

7 KÜP UYGULAMALARI SONUÇLARI 3 günlük uygulama Meyve Rengi

8 3 günlük uygulama

9 Meyve su miktarı 3 günlük uygulama

10 Şekerlenme sınıf değeri 3 günlük uygulama

11 Meyve su miktarı 4 gün 600 ppm MgPH 3 (gaz fosfin) Meyve rengi Şekerlenme sınıf değeri

12 ÇADIR UYGULAMALARI SONUÇLARI Meyve Rengi 3 günlük uygulama 5 günlük uygulama

13 3 günlük uygulama Meyve su miktarı 5 günlük uygulama

14 Şekerlenme sınıf değeri 3 günlük uygulama 5 günlük uygulama

15 Şekerlenmiş ürün

16

17 SEM (Scanning Electron Microscope) Nemlendirilmiş 5 gün 600 ppm fosfin (MgPH 3 ) 3 gün 150 ppm fosfin (MgPH 3 ) Nemlendirilmiş Kontrol

18 Kontrol Metil bromid 5 gün 600 ppm fosfin (MgPH 3 )

19 Metil bromidNemlendirilmiş 5 gün 1000 ppm fosfin

20 5 gün 1000 ppm fosfin Hidrojen peroksit

21 CO 2 UYGULAMALARI (Atmosferik Basınçta) 5 gün (%86) 5 gün (%92) 5 gün(%86) 5 gün (%96) 6 gün (%89) 6 gün (%94) 6 gün(%95) 7 gün (%95)

22 Meyve su miktarı Meyve rengi Şekerlenme sınıf değeri

23 CO 2 UYGULAMALARI (Yüksek basınç altında ön çalışmalar) (Prototip Basınç Tankında) 2 saat 20 Bar 3 saat 20 bar 5 saat 20 bar 6 saat 20 bar Uygulamalar ön çalışma niteliğinde olup sürdürülmesi planlanmaktadır.

24 Meyve su miktarı 20 Bar basınç Meyve rengi Şekerlenme sınıf değeri

25

26 METİL BROMİD (MBr) UYGULAMALARI 1 gün60 g/m 3 MBr (Küpte) 2 gün25 g/m 3 +%20 CO 2 (Küpte)

27 Meyve Rengi Meyve su miktarıŞekerlenme sınıf değeri

28 Projemizde kuru incir fumigasyonunda metil bromide alternatif olarak seçilen uygulamaların kuru incir meyvelerinin nem, su aktivitesi, renk ve şekerlenme değerleri üzerine etkileri önemsiz olurken depo süresinin etkili olduğu bulunmuştur. Depoda özellikle sıcaklık ve bağıl nemde meydana gelen mevsimsel değişikliklerin etkili olduğu belirlenmiştir. SONUÇ


"FOSFİN VE MODİFİYE ATMOSFER UYGULAMALARININ KURU İNCİR KALİTESİNE ETKİSİ Dr. Kamer Betül Meyvacı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları