Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eleştirel Refleks (Kritik Yansıma)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eleştirel Refleks (Kritik Yansıma)"— Sunum transkripti:

1 Eleştirel Refleks (Kritik Yansıma)

2 Karakteristikleri Seçmek Bakış açısını değiştirmek Deneyime dönmek
Kendi rolünü analiz etmek Kaynaklardan faydalanmak Anlayışında derinleşmek Değişikliklerin faydalarını not etmek

3 Bakış açısını değiştirmek
Detayları analiz etmek: Olaya yeniden dönüş yapıldığında zamanında önemsenmeyen potansiyel sebepler ve etkiler ortaya çıkabilir. ( motivasyonlar ve anksiyete) Olay yeni manalar kazanabilir. Büyük resmi göz önüne almak: Deneyimlerimizi makaleler, araştırmalar, profesyonel bilgiler karşısında test etmek. Geniş açıdan bakarak olayı etkileyebilen sosyal, politik, ideolojik gibi içeriklerin etkilerini düşünmek.

4 Deneyime Dönmek Olayda kendi rolümüzü daha iyi belirleyebilmek için belirli zamanlarda olaya dönüş yapmak faydalıdır. Kaydedin: Olay sırasındaki gözlemlerinizi ve tepkinizi not edin. Sebepleri, sonuçları, duygusal etkiler, bizim, başkaları ve gelecek için etkilerini düşünmek.

5 Kendi rolünüzü analiz etmek
Ne yaptınız? NEDEN? Ne yapmadınız? SONUÇLAR, ETKİLER

6 DURUMA YARDIMCI OLAN - GİZLEYEN
Sebepleri neydi? DURUMA YARDIMCI OLAN - GİZLEYEN Korkular (gizli) Motivasyonlar Yer değiştirmiş duygular Zanlar

7 Zaman içinde davranışlarınızda bu yolda oluşan değişiklikler

8 Kritik yansımanın faydaları
Kendinizi yönetmek Kritik gözlem Duygusal olgunluk Kendimizin ve başkalarının tecrübelerini aktif olarak kullanmak Zamanımızı organize etmek Farklı düşünme çeşitlerine sahip olma NE YAPTIĞINIZI, NEDEN YAPTIĞINIZI, SONUÇLARI ANLAMADA GELİŞME Umulmadık ve yeni durumları idare etme yeteneğini geliştirir.

9 Bir yaklaşıma, duruma karar verirken
1- Niyetinin, amacının farkında olmak Bazı şeyler neden yolunda gitti? Neden özel bir durum gelişti? Olmasını beklediğiniz veya istediğiniz şeyler neden çalışmıyor görünüyor? Senin duruma olan katkın, neden olmasını arzu ettiğin kadar etkili olmadı? Özel durumlarda neden her zamanki gibi düşünüyor veya davranıyorum?

10 2- Odaklanmayı seç Özel bir olay Olayla ilgili bir özellik, çeşit Tekrar eden konu Bağlantılar zinciri Endişelendiğin, ilgi duyduğun bir konu Zaman

11 3- Yansıma Modeli Bizim olayımıza uygun herhangi hazır model araştırarak seçilebilir. Kendi modelimizi oluşturabiliriz. Seçtiğimiz modelin oluşturacağımız yeni model için faydası olabilir.

12 Olayla ilgili o an alakalı gibi görünen bilgi ve detaylar zaman geçtikçe önemini yitirebilir.
Farklı zamanlarda farklı şeyler önemli olabilir.

13 Olayın yansımasını kaydedin Kiminle değerlendireceğinizi seçin
4- Metod Olayın yansımasını kaydedin Kiminle değerlendireceğinizi seçin Sıklık ve düzeni belirleyin, gelişmeleri not edin İlk adımlar (düşünce yaz, teoriler, arkadaşlarla konuş yaz, her seferinde aynı tip sorular) Materyale çalışmak (Derin anlamaya ulaşmak için neden, nasıl ve ne zaman sorularının cevabını bulmak) Son noktada sonuca varırken düşüncelerinizin sırasının nasıl olması gerektiğine karar vermek

14 Metodolojimin hangi yönlerini geliştirmeye ihtiyacım var?
Bu nasıl olacak?

15 5- Başkaları ile paylaşmak
Başkaları ile paylaş. Bir özetini çıkarabilirsin. Bir uzman tarafından okunduğu zaman anahtar noktaları belirttiğinden emin ol.

16 Durumu nekadar iyi idare edip etmediğinizi?
Olayla ilgili Durumu nekadar iyi idare edip etmediğinizi? Yansıma süreci boyunca anlama ve bakış açınızda ne tür değişiklikler oluştuğunu? Kazanmış olduğunuz yeni kavrama boyutunun benzer konulara gelecekte yaklaşımınızla ilgili nasıl bir fark oluşturacağını? KENDİNİZE SORUN

17 YAPILACAK 1- Deneyimimiz hakkında geriye dönüp düşünmek (NE OLDU?) TARİF ET. 2- Onları daha derin seviyede anlamak. 3- Bu anlamayı gelecekte bazı şeyler için daha farklı bir biçimde kullanmak.

18 Çok boyutlu model şeklinde yaklaşmak
Sizin duygularınızın ve motivasyonunuzun hareketinizi nasıl etkilediğini, Kişilerin duyguları, hissettiklerini, Diğer kişilerin bakış açılarını, Olayla ilgili sosyal, politik veya diğer boyutları, Araştırma bulgularını, O anda yapılacak doğru hareketin ne olduğunu bilmek gerekir.

19 Kritik yansıma için çekirdek model
1- Değerlendir 2- Yeniden oluştur 3- Analiz et 4- Saflaştır 5- Uygula

20 Değerlendir Bu bana işin üstesinden gelmem için yeterli bir materyal sunuyor mu? Yoksa basit bir seçenek mi? Benim için buna benzer bir durumla tekrar karşılaşmam mümkün mü? Değilse, şimdi buna odaklanmaktan kazancım ne olacak?

21 Yeniden Oluştur X olduğunda nasıl hissettim, nasıl cevap verdim?
Davranışlarımı gerçekleştirirken neyi amaçlıyordum? Ne söyledim, ne yapmadım veya söylemedim? X olduğunda nasıl hissettim, nasıl cevap verdim? Bu durum umduğum gibi mi çözüldü?

22 Analiz et Gelişen olayda hangi hareketler veya ihmaller en önemli yer tutuyordu? Umulmadık veya yoğun duyguların sonuçları ne oldu? Ne olduğuna dair açıklamaya yardımcı olmak için ne tür yorumlar veya teoriler kullanılabilir? Bu durumun o anda görülenden daha derin kökleri var mıdır?

23 Saflaştır Gelecekte tekrar kullanabileceğim yolunda giden hangi şeyler var? Tetikleyici noktalar hangileriydi? Bunları farklı bir şekilde nasıl yönetebilirim? Konulara yaklaşım yöntemim veya düşüncem arzu edilmiş sonuç üzerinde nekadar yardımcıdır veya bu sonucu gizliyordur?

24 Uygula Bu olaydan elde ettiğim kavramayı ne çeşit durumlarda uygulayacam? Ne tür bir desteğe ihtiyacım var? Heyette daha başka kime ihtiyaç vardır? Faydalar hakkında onları nasıl ikna edecem?

25 Prosedür yetersiz olduğunda
Ne zaman prosedürün dışına çıkmak gerekir Prosedürün henüz olmadığı durumlarda ne yapmak gerekir Olaylara uygun cevap oluşturabilmek için bir durumu nasıl okumalıdır

26 Güzel kararlar verirken
Normal prosedürün neden teşkil etmiş olduğunu anla. Normal prosedüre yol açan zanları anla. Güncel içeriğe uygulanıp uygulanamıyacağını tespit et. Proderün uyarlanıp uyarlanamayacağına veya iptal edilip edilemiyeceğine karar ver. Normal prosedürün hangi yönlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini değerlendir. Güncel durumu karşılayacak ihtiyaçların neler olduğuna karar ver.

27 Rutin olmayan durumlarda yansıma
Bu çeşit bir durumda olayın genel gidişatı nasıldır? Bu rutin prosedürün mantıklı tarafları nelerdir? (İşleri bu şekilde yapmanın sebepleri nelerdir?) Bu durumun farkı nedir? (normal prosedürü uygulamak zor veya uygun değil) Prosedürün hangi tarafları değiştirilmemek zorundadır? Bunlar neden temeldirler? Hangi tarafları uyarlanmalı veya çıkartılmalıdır? Bu vakada neden böyle düşünmektesin? Rutine bağlandın mı, yoksa uyarladın mı? Neden böyle yaptın? İyi çalıştı mı? Ani etkileri ne oldu? Sonuçları ne oldu? Bu durum tekrar ettiğinde gene aynısını yaparmıydın?

28 İçerik hazırlanırken Keşşaf G. S
İçerik hazırlanırken Keşşaf G.S.İ Kulübü Kritik ve Analitik Düşünme (KAD) Komisyonu tarafından Critical Thinking Skills (Stella Cottrell) kitabından faydalanılmıştır.


"Eleştirel Refleks (Kritik Yansıma)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları