Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hızlı Okumanın Tarihçesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hızlı Okumanın Tarihçesi"— Sunum transkripti:

1 Hızlı Okumanın Tarihçesi

2 DÜNYADA HIZLI OKUMA 2. Dünya Savaşı sırasında, kule gözcülerinin düşman uçaklarını daha erken fark edebilmesi için uygulanan göz egzersizleri (takistoskop) zamanla geliştirilerek üniversitelerde ders olarak verilmeye başlanmıştır.

3 TÜRKİYE’DE HIZLI OKUMA
Türkiye’de hızlı okuma, 80’li yılların başında başlamaktadır. Dünyada 1950’den sonra ders olarak verilmeye başlanan hızlı okuma, günümüzde ise yaygın olmamakla birlikte, Türkiye’de akademik noktalarda eğitimi verilmektedir.

4 Araştırmalar Ne Diyor? UNESCO tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de okuma alışkanlığı yok denecek kadar az. Avrupa’da yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye’de sadece on binde bir.

5 Araştırmalar Ne Diyor? Dünyada 7 yılda bir bilgi 2 katına çıkmaktadır. 1 dakikada üretilen yeni bilgi A’dan Z’ye sayfalık ansiklopedi etmektedir. Son 25 yılda ortaya çıkan yeni bilgi insanlık tarihinden bu yana ortaya çıkan bilginin 3 katıdır.

6 Araştırmalar Ne Diyor? Gelişen ve sürekli değişen dünyada, bilgi çağına ayak uydurmak git gide zorlaşmaktadır.

7 Bu kadar hızlı gelişen dünyaya nasıl ayak uydurabiliriz?

8 Hızlı okuma nedir? Hız nasıl kazanılır? Niye hızlı olmalıyım?
Hız nedir? Neden heceliyorum? Hızlı okuma nedir? Dakikada kaç kelime okurum? Dünya ne kadar hızlı? Nasıl hızlı olurum? Soruları yetiştiremiyorum. Hızlı olmak nedir?

9 Hızlı okuma nedir? bir dakikada okunan kelime sayısını
Sessiz olarak bir dakikada okunan kelime sayısını anlama düzeyini artırmak ve metni, geri dönüşler olmadan temel kavram ve olayı anlayacak biçimde okumayı sağlamaktır. bir dakikada okunan kelime sayısını anlama düzeyini metni, geri dönüşler olmadan temel kavram ve olayı anlayacak biçimde

10 ‘Bakmak’ ve ‘Görmek’ ne kadar ayrı kavramlar ise, ‘Okumak’ ve ‘Anlamak’ da o kadar ayrı kavramlardır.

11 Hızlı Okumanın Faydaları
Eğitimsiz hafıza, kullanmayı bilmediğimiz bir bilgisayara benzer.

12 Hızlı Okumanın Faydaları
Eğitimin sonunda okuma hızınızı 2 ile 4 kat arttıracaksınız. Metinleri 'daha iyi anlayarak' okuyabileceksiniz. Haftada 7-8 saat fazladan zaman kazanacaksınız. Ders çalışmada zaman kazanacaksınız. Sınavlarda zaman kazanacaksınız. Dikkat dağılmasını engelleyip, konuya daha iyi yoğunlaşabileceksiniz. Okumayı kolaylaştıracak, okumadan zevk almanızı sağlayacaksınız.

13 NEDEN YAVAŞ OKUYORUZ? Sebeplerini bilip okuma alışkanlıklarımızı buna göre zamanla değiştirelim.

14 Okumayı Etkileyen Yanlış Alışkanlıklar ve Dış Faktörler
Parmakla Takip Göz-Başla Takip Metin-Göz Mesafesini Ayarlayamama Ortam Engeli Amaçsız okuma Seviye Üstü Metinler

15 Yanlış Okuma Alışkanlıklarımız ve Davranışlarımız
Heceleyerek okuma Kelime kelime okuma Geriye dönüp tekrar okuma Anlamı kaçırma, ilgisizlik ve yoğunlaşamama Dudak kıpırdatma (mırıldanma) İçten sesli okuma Anlayamama endişesi Ön yargılarınız Okunanı Sessiz Takip Göz Eğitimsizliği

16 genişlik kazandırmaktır.
Göz Eğitimi Nedir? Gözlerde bulunan 6 adet kasın (Üst kas, Alt Kas, Yan Kas) çeşitli egzersizler aracılığıyla eğitilmesi ile birlikte, gerek işlevlerine gerekse açılarına genişlik kazandırmaktır.

17 Gözümüzün kullanma klavuzunu okumaktır.

18 Bu sayede GÖZ-BEYİN ikilisinin ortak bir şekilde çalışması sağlanarak, HIZLI OKUMA gerçekleşmektedir.

19


"Hızlı Okumanın Tarihçesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları