Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Grup Adı: BALIK Tarih: 26/04/2010

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Grup Adı: BALIK Tarih: 26/04/2010"— Sunum transkripti:

1 Grup Adı: BALIK Tarih: 26/04/2010
Grup Elemanları: SEDA KAYA ; RABİA SONAT Ders: Fen ve Teknoloji Ünite Adı: Kuvvet ve Hareket Sınıf: 6 Konu: Sürati Hesaplayalım Dengelenmiş ve Dengelenmemiş Kuvvetler

2 1. AMAÇLAR 2.KAZANIM 3.DERSE GİRİŞ 6.EV ETKİNLİKLERİ 4.İNTERAKTİF OYUN 5.NE KADAR ÖĞRENDİM?

3 NEWTON, SİR ISAAC ( ) İngiliz fizikçi ve matematikçi Isaac Newton dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilginlerinden biridir. İngiltere'de Lincolnshire'da doğdu. Isaac pek parlak bir öğrenci değildi, ama uçurtma, yel değirmeni ve güneş saati gibi şeyleri yapmakta büyük bir ustalık gösteriyordu. 18 yaşındayken matematik öğrenimi görmek üzere Cambridge Üniversitesi'ne girdi. 1665'teki veba salgını nedeniyle üniversitenin kapatılması üzerine, çalışmalarını evinde sürdürdü. Anlatıldığına göre, bir gün Woolsthorpe'deki evinin bahçesindeyken, bir elmanın ağaçtan düştüğünü gördü ve elmanın neden dümdüz yere doğru hareket ettiğini düşünmeye başladı. Sonunda, bunun Dünya'nın elmayı çekmesinden kaynaklandığı sonucuna ulaştı. Böylece, yerçekimi kuramı üzerine çalışmaları başlamış oluyordu Bu öyküye çok az insan inanmaktadır. Ama, Newton'un doğal olguların açıklanış yolları üzerine derinlemesine düşünmüş olduğu bir gerçektir. Bilim dünyası açısından çok önemli olan üç buluşu gerçekleştiren Newton henüz dünya çapında bir üne kavuşmamıştı. Çalışmalarını çok az kişi biliyordu. Ama 1669'da matematikçi Isaac Barrow'un önerisi üzerine Newton, henüz 27 yaşındayken Cambridge Üniversitesi'nde matematik profesörü olarak görevlendirildi. Işık konusundaki çalışmalarını sürdüren Newton, 1668'de ilk aynalı teleskopu yaptı 1671'de, Londra'daki Kraliyet Derneği bu teleskopu inceledi ve Newton'u derneğin üyeliğine seçti. Newton artık İngiliz bilim dünyasının önderi durumuna gelmişti. Sir Isaac Newton yaşamını tümüyle bilime adamıştı. Ama öfkeli yapısı ve bilim adamlarının kendisine yönelttiği eleştiriler çalışmalarını olumsuz yönde etkiledi. Robert Hooke ve Newton'un çalışmalarından habersiz olarak diferansiyel ve integral hesabı bulan Alman matematikçisi Gottfried Wilhelm Leibniz ile uzun süreli sert tartışmalara girişti. Eleştiriden çekindiğinden, "matematik kafası basit kişilerin sataşmalarından korumak için" Principia'yı özellikle zorlaştırdı. Daha sonraki yıllarda Newton, sağlığının bozulması üzerine bilimsel çalışmalarına son vermek zorunda kaldı. Londra'da öldü ve Westminster Abbey'e gömüldü.

4 Bu dersin amacı: BBu ünitede öğrencilerin; bir doğru üzerinde hareket eden cisimlerin süratlerini hesaplayabilmelerini, kuvvetin nasıl ölçüldüğün fark etmeleri,dengelenmiş ve dengelenmemiş kuvvetleri ve bunların cisimlere etkilerini keşfetmeleri amaçlanmaktadır.

5 Kazanımlar: 1. Bir doğru boyunca sabit süratle hareket eden cisimle ilgili olarak öğrenciler; 1.1. Cismin aldığı yolu ve bu yolu ne kadar zamanda aldığını ölçer. 1.2. Alınan yolu ve geçen zamanı kullanarak cismin süratini hesaplar. 1.3. Sürat birimlerini ifade eder ve kullanır. 1.4. Alınan yol, geçen zaman ve sürat arasındaki ilişkiyi açıklar ve farklı durumlar için uygular. 1.5. Bir cismin aldığı yol ile geçen zaman arasındaki ilişkiyi grafikle gösterir ve grafiği yorumlar. 1.6. Hareketli cisimlerin hareket enerjisine sahip olduğunu fark eder.

6 2. Kuvvetin yönü ve ölçümü ile ilgili olarak öğrenciler;
2.1. Kuvvetin birimini Newton olarak belirtir ve kullanır. 2.2. Kuvveti dinamometre ile ölçer. 2.3. Ölçülecek kuvvete uygun bir dinamometre seçerek dinamometre üzerindeki ölçekleri yorumlar. 2.4. Bir cisme etki eden kuvvetin yönünü belirtir ve çizerek gösterir. 2.5. Kuvvetle ilgili olarak doğrultu ve yön kavramlarını açıklar.

7 3. Cisimlere etki eden kuvvetler ile ilgili olarak öğrenciler;
3.1. Bir cisme birden fazla kuvvetin etki edebileceğini gözlemler. 3.2. Bir cisme etki eden kuvvetlerin yönlerini gösteren çizimler yapar. 3.3. İki veya daha fazla kuvvetin bir cisme yaptığı etkiyi tek basına yapan kuvveti net kuvvet (bileşke kuvvet) olarak tanımlar. 3.4. Bir cisme etki eden net kuvvetin sıfır olması durumunda cismin dengelenmiş kuvvetler etkisinde olduğunu belirtir. 3.5. Bir cisme etki eden net kuvvetin sıfırdan farklı olması durumunda cismin dengelenmemis kuvvetler etkisinde olduğunu belirtir.

8 ETKİNLİK ÖNCESİ GRUP TARTIŞMASI
Alınan yol, geçen zaman ve sürat arasındaki ilişkiyi açıklayabilir misin?

9 ETKİNLİK ÖNCESİ GRUP TARTIŞMASI
İkisi de arabayı ilerletemiyor. Sence bunun sebebi nedir?

10 ETKİNLİK ÖNCESİ GRUP TARTIŞMASI
Kum torbası neden hareket etti? Peki kum torbası Mert’e nasıl vurdu?

11 X=V.T

12 Kuvvetlerin cisimler üzerindeki etkileri nasıldır?

13 Oyuncak kamyona iki çocuk tarafından F1 ve F2 kuvvetleri etkimektedir
Oyuncak kamyona iki çocuk tarafından F1 ve F2 kuvvetleri etkimektedir. Kuvvetlerin bileşkesi ne olabilir?

14 KUVVETLER AYNI YÖNLÜ İSE, KUVVETLER ZIT YÖNLÜ İSE,
KUVVETLER TOPLANIR. KUVVETLER ÇIKARILIR.

15 ETKİNLİK


"Grup Adı: BALIK Tarih: 26/04/2010" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları