Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATEŞ VE OCAK ÇEŞİTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATEŞ VE OCAK ÇEŞİTLERİ."— Sunum transkripti:

1 ATEŞ VE OCAK ÇEŞİTLERİ

2

3 Bir Kızıldereli özdeyişi derki;
“Beyaz adam büyük ateş yakar ve ateşten kaçar, kızıldereli küçük ateş yakar ve onunla kucaklaşır”

4 1. Ateşin Yakılması : İyi bir ateşin yakılabilmesi ön hazırlık ve dikkat gerektirir. Önce ateşin yakılacağı yerin tespiti. malzemelerin toplanması, güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir. Ateşi yakacağımız yer, ağaç altlarından uzak, çerçevesinde kolay tutuşabilir cinste çalı veya ot bulunmayan, çadırlardan uzak, rüzgarın esiş yönüne göre taşınması zor alanlarda olmalıdır. Ateş yakacağımız alanın en az 2-3 metre çapındaki bölümü temizlenerek yangın ihtimali ortadan kaldırılmalıdır. Ateş alanının çevresi kolay patlamayacak taşlarla çevrilmeli, zaman yeterli ise taşların üzeri çamurla sıvanarak risk azaltılmalıdır.

5 SÖNDÜRME 2. Ateşin Söndürülmesi : Ateş yandığı sürece başında mutlaka birinin bulunması, işimiz bittiğinde de dikkatle söndürülmesi gerekir. Ateşin söndürülmesinde genellikle kum veya toprak, su, kürek kullanırız. Önce ateş bir araya toplanır. Üzerine kum veya toprakla kapatılır. Kürekle bastırılarak topraktan hava alması önlenir. Daha sonra da su çiselenerek iyice ıslatılır. Böylece toprağın soğuması ve hava alması önlenir. Daha sonda da su çiselenerek toprak iyice ıslatılır. Böylece toprağın soğuması ve hava alması kesinlikle önlenmiş olur. Daha emin olmak için üzerini taşlarla kapatınız. Zaman. zaman da kontrol ediniz. Zamanınız yeterli ise; tamamen sönmüş olan ateşi çevreye zarar vermeden temizleyiniz, arkanızda bir iz bırakmayınız. Ateş yakmayı düşündüğünüz bölgeyi dikkatle inceleyiniz. Ateş yakmanızı yasaklayan bir levha vb. işaret var mı? Özel bir alan ise sahibi izin veriyor mu

6 ATEŞ ÇEŞİTLERİ ATEŞ VE OCAK ÇEŞİTLERİ : İzcilikte aşağıda açıklanan ateş ve ocak çeşitleri kullanılır: Yıldız Ateşi : Odunlar yerde yıldız biçiminde çatılır. Yer hafifçe derinleştirilir. Odunların uçları yandıkça birbirine yaklaştırılarak devamlılığı sağlanır. Daha çok ısınma amaçlı olarak kullanıldığı gibi; hafif ısı gerektiren yiyeceklerin pişirilmesinde de kullanılır.

7 Yansıtıcı Ateş : Yanan bir ateşin önüne yassı bir taş veya ağaçlardan yapılacak reflektör (Yansıtıcı) yardımıyla ısınan bir yöne gitmesinin sağlamak amacı ile kullanılır. Şiş. izci simidi pişirmek ve çadır, barınak için ısıtmak için elverişlidir.

8 Avcı Ateşi : Rüzgarın esiş yönünde konulmuş iki kütük, tuğla vb
Avcı Ateşi : Rüzgarın esiş yönünde konulmuş iki kütük, tuğla vb. arasında yakılan ateş çeşididir. Yükseltilerin arasında hava esintisi olduğundan ateş rahatlıkla yanar. Üzerinde kızartma, şiş, tencere, tava kullanılabilir. Artı Ateşi : Yere artı biçiminde çukur açılır ve içinde ateş yakılır. Değişken bir hava ortamında her yönünden esinti alma şansı Olduğu için ateşin devamlılığı sağlanmış olur. Üzerinde yemek çeşitleri rahatlıkla pişirilebilir.

9 Balkon Ateşi : Üst üste ve birbirine paralel olarak konan kütüklerin tutuşturulması ile elde edilir. Çok uzun süreli ısı elde etme metodudur. Hendek Ateşi : Yere dikdörtgen şeklinde bir çukur kazılır, ateş çukurun içinde yakılır. Çukurun bir ucu yukarıya doğru eğimlidir. Bu eğim hava alması ve odun takviyesi için gereklidir. Üzerinde tava, tencere vb. kullanılabilir.

10 Yörük Ateşi : Üç uzun dal yardımı ile bir idam sehpası hazırlanır
Yörük Ateşi : Üç uzun dal yardımı ile bir idam sehpası hazırlanır. Ortasından yere doğru taşıyıcı bölüm sallandırılır altta yakılan ateş yardımı ile yemek pişirmek, çay demlemek mümkündür. Ortadaki taşıyıcı bölüm, ateşin gücüne göre aşağı yukarı hareket edebilmelidir. Eskimo Ateşi : Kar, buz, nem veya suyun olduğu ortamlarda yere dört kazık çakılarak basit bir masa yapılır, üst yüzeyi kalın dallarla kapatılarak üzeri çamurla sıvanır. Daha sonra üzerinde ateş yakılarak yemekler pişirilir. Bu yöntemle sal üzerinde de ateş yakmanız mümkündür.

11 OCAK ÇEŞİTLERİ Kuzeyine modeli Yere çukur açılarak içi sıvanır. üzerine ızgara veya saç konularak yan çevresi ve üzeri kapatılır. Dumanın rahatlıkla çıkabileceği baca tamamlanarak ateş yakılır. Izgarasında yemek pişirmek, ekmek yapmak. ön çıkıntısında da su kaynatmak mümkündür. Çok kullanışlı bir modeldir. Havayı rahatlıkla alması gerektiği unutulmamalıdır.

12 Üç Ayaklı Ocak (Sacayağı Tipi Ocak); Bu tür ocak tek bir tencere ya da tava için uygundur. Böyle bir ocağı hazırlamak için hazırladığın odunların etrafına uygun boyda üç kaya koyman yeterli Üç metal çadır kazığını yere çakarak da böyle bir ocak elde edebilirsin.

13 Kaya Ocağı; Kaya ocağını hazırlamak için kuru ve düz kayalar seçmen gerekir. Seçtiğin bu kayaları tencerelerin üzerinde durabileceği kadar yakın olarak iki sıra halinde yerleştir. Kayaları seçerken ufalanmayan ve yaş olmayanları bul, bu konuda çok dikkatli olmalısın, yoksa kayalar ısındığında patlar ve sen ya da arkadaşların yaralanabilirsin.

14 Avcı Ocağı; Eğer yakınlarda bir yerde ya da kampta kütükler varsa bu kütükler avcı ateşi yakmak için kullanabilirsin. Bunun için iki kütüğü tencerelerin üzerine koyabileceğin biçimde yan yana koy. Ateş koyduğun kütükleri iç taraflarından yakacağı için yanan kütükler zaman zaman yenileri ile değiştir.

15 Hendek Ocağı; Rüzgarlı bir günde hendek ocağı, toprak yüzeyinde kurulan diğer ocaklardan çok daha uygun ve güvenli olacaktır. Böyle bir ocak yapabilmek için bir kürek genişliğinde ve tencere uzunluğunda bir hendek kaz. Kazarken üzerinde bitki örtüsü olan toprağı bitki örtüsüne zarar vermeyecek şekilde kalıplar halinde çıkarmayı unutma. Ateşin hava alması için hendeğin rüzgara bakan tarafını genişlet.

16 Basit ocaklar : Üzerine saç veya ızgara konabilir yükseklikler için yakılan ateşten yararlanmayı sağlar. Ateş veya ocak çeşitlerinin kullanılması yanında günümüz teknolojisinin bize kazandırdığı bütün gazla çalışan; ocaklar, fırınlar, ızgara ve mangallar da kullanılabilir. Önemli olan zaman kazanma ve daha sağlıklı hizmet ise teknolojiye de sırt dönmemek gerekir.


"ATEŞ VE OCAK ÇEŞİTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları