Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AMBALAJLARIN İŞARETLENMESİ VE ETİKETLENMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AMBALAJLARIN İŞARETLENMESİ VE ETİKETLENMESİ"— Sunum transkripti:

1 AMBALAJLARIN İŞARETLENMESİ VE ETİKETLENMESİ
Y. Kimyager Hasan Salih ACAR FASD Genel Sekreteri 5-6 Aralık 2013 / İSTANBUL

2 AMBALAJ Ambalaj basitçe ürünün dışa yönelik bir elemanı olarak tanımlanabilir. ‘Ambalaj’ işlevsel olarak basit olma ile daha kapsamlı ve bütünsel değerlendirmeler aralığında değişkenlik gösterir. Ambalaj, tasarım, renk, şekil, etiket ve kullanılan malzemeyi içeren fiziksel görünüm ile ürünü kapsayan bir kaptır.

3 HAZIR AMBALAJ Hazır ambalajlı mamul 5 g veya 5 ml’den daha az 10 kg veya 10 L’den daha fazla olmayan, satın alanın hazır bulunmadığı bir ortamda ambalajlanan, içindeki ürünün miktarı önceden belirlenen bir değere sahip olan ve ambalaj açılmadıkça veya ambalajda somut bir değişiklik yapılmadıkça bu değerin değiştirilemediği koşullarda ambalajlanmış ürünleri kapsar.

4 Koruma İçerme Ürün güvenliği Uygunluk Bilgilendirme ve pazarlama
AMBALAJIN HEDEFLERİ Koruma İçerme Ürün güvenliği Uygunluk Bilgilendirme ve pazarlama

5 BİLGİLENDİRME VE PAZARLAMA
Ürün tanıtımı ve kullanımı, taşınması, ambalajın geri dönüşümü ile ilgili bilgi aktarımı sağlar. Ambalaj ve etiketleri potansiyel müşterilerin rakip ürünler arasından tercihini yönlendirir. Ambalaj ürünü tanıtmada bir pazarlama elemanı görevi üstlenmektedir. Uygun bir grafik tasarımı ve renk seçimi pazar payına olumlu katkılar sağlamaktadır.

6 BİLGİLENDİRME VE PAZARLAMA
- Ambalaj tüketicinin, ürünle ilgili bilgi sahibi olmasını sağlar. - Tüketiciyi almak için motive etme işlevi özellikle büyük marketlerde çok önemli bir husustur. - Ambalaj üzerinde yer alacak bilgiler yasal mevzuat gereğini yerine getirme amacıyla kullanılmaktadır.

7 Ambalaj rengi Zemin görünümü Ambalaj malzemesi Font stili TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞI Grafik tasarımı Basılmış bilgi İnovasyon

8 TS 4331 Ambalaj - Genel ilkeler - Bölüm 3:
Ambalajların işaretlenmesi ve etiketlenmesi Ambalajların etiketlenmesi Ambalajın içerdiği ürün özellikleri ile ilgili bilgilerin ambalaj üzerine yapıştırılan, bağlanan veya benzer yöntemlerle tutturulan etiketler üzerinde; okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılarak, basılarak, delinerek, damgalanarak yazı ve işaretlerle gösterilmesi işlemi. Ambalajların işaretlenmesi Ambalajın içerdiği ürün özellikleri ile ilgili bilgilerin; ambalajın üzerinde okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılarak, basılarak, delinerek, damgalanarak yazı ve işaretlerle gösterilmesi işlemi.

9 Başlıca etiket çeşitleri
Baskılı, basınca duyarlı yapıştırılan etiketler, Bağlanan etiketler, Metal etiketler ve Diğer etiketler. Etiketler sürtünmeye dayanıklı malzemeden yapılmalıdır.

10 Ölçüm işaretleme konumu
Ambalaj ölçümlerini ifade eden işaretler (ağırlık, hacim, uzunluk, alan veya adet) ambalajın ana yüzünde bulunmalıdır. Müşteriye sunmak için ambalajın en az bir yüzeyinde daha gösterilmelidir. Bu şartın tek istisnası şişeler veya şarap fıçılarıdır.

11 İzin verilmeyen kısaltmalar
Ölçüm birimleri ve sembolleri  Ölçüm birimleri​ Kısaltmalar​ İzin verilmeyen kısaltmalar  Ağırlık kilogram gram​ kg​ g (1 000 g üstünde kg)​ KG, Kg, kilos​ G, gm, grammes, grm,gr​ Sıvı hacmi​ litre ​ L (l yanlış değildir, ancak kaçınılması önerilir.) ​ l Katı hacmi metre küp​ m³​ Doğrusal metre​ m​

12 Birincil ambalajların üzerinde bulunması gereken bilgiler
Firmanın (üretici, dolumcu, ithalatçı gibi perakende zincirindeki sorumlusu) ticari ünvanı ve adresi veya kısa adı ve adresi veya tescilli markası. Ürünün adı, varsa sınıfı, tipi, çeşidi, türü vb.. Ürünün kütle, hacim, uzunluk veya adet olarak net miktarı. Parti, seri veya kod numarasından en az biri.

13 HAZIR AMBALAJ ETİKETLEME ŞARTLARI
Bir hazır ambalajın “e” işareti taşıması, ortalama en az anma miktarı kadar ürün bulundurduğu anlamına gelmektedir. “e” işareti, önceden belirlenmiş sabit miktarda ürünün “e” işaretli hazır ambalaja konulmasının gösterimiyle ilgilidir.

14

15 Net miktarın en az yazı yüksekliği (mm)
Birincil ambalajların üzerinde bulunması gereken bilgiler Net ürün miktarı Net miktarın en az yazı yüksekliği (mm) >1000 g veya >1000 mL 6 (200 g ≤ 1000 g) veya (200 mL ≤ 1000 mL) 4 (50 g ≤ 200 g ) veya (50 mL ≤ 200 mL) 3 (5 g ≤ 50 g ) veya (5 mL ≤ 50 mL) 2

16

17 Gıda ambalajlarının etiketlenmesi
TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ (2000/13/EEC) 29 Aralık tarih ve (3. Mükerrer) sayılı R.G. TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 3 Eylül 2013 tarih ve sayılı R.G.

18 Gıda ambalajlarının etiketlenmesi

19 Gıda ambalajlarının etiketlenmesi

20 Kozmetik ürünlerin raf ömrü

21 İkincil ambalajların üzerinde bulunması gereken bilgiler
Firmanın (üretici, dolumcu, ithalatçı gibi perakende zincirindeki sorumlusu) ticari ünvanı ve adresi veya kısa adı ve adresi veya tescilli markası. Ürünün adı, varsa sınıfı, tipi, çeşidi, türü vb. İçindeki iç ambalaj adedi (birden fazla ise).

22 Üçüncül ambalajların üzerinde bulunması gereken bilgiler
Brüt kütle ve gerektiğinde net kütle, Genel boyutlar (SI birimi cinsinden), Üçüncül ambalajın içindeki ürüne bağlı olarak TS 990 EN ISO 780’de belirtilen şematik işaretler, Konteynerler için TS 1359 EN ISO 6346’te belirtilen kodlama, tanımlama ve işaretleme kuralları.

23 Eşyaların yükleme-boşaltması için resimsel işaretleme
Çengel kullanma Isıdan (güneşten) koru Kırılabilir Yukarı

24 Isı ve radyasyondan koru
Eşyaların yükleme-boşaltması için resimsel işaretleme Isı ve radyasyondan koru Buradan asılır Kuru tutulmalı Ağırlık merkezi

25 Eşyaların yükleme-boşaltması için resimsel işaretleme
El arabası kullanılmamalı İstif limiti Sıcaklık sınırı Buradan sıkıştırılır

26 Eşyaların yükleme-boşaltması için resimsel işaretleme
Buradan yırtılır Fork lift kullanmayın Elektrostatik hassas araç Engel kaldırılmamalı

27 Tehlikeli madde için şematik gösterim
Kütle patlama tehlikeli maddeler Alevlenebilir gaz Patlayabilir (sıvı)

28 Tehlikeli madde için şematik gösterim
Islandığında alevlenebilir gaz çıkaran maddeler Alevlenebilir katı Oksitleyici

29 Tehlikeli madde için şematik gösterim
Zehirli madde Bulaşıcı madde Radyoaktif malzeme

30 Tehlikeli madde işaretlemesi
Evde kullanılan tehlikeli madde aerosol kapları üzerinde görme engellilerin anlayabileceği kabartma uyarı işareti TS EN ISO 11683’e uygun olarak konulmalıdır.

31 Geri dönüşüm sembolleri

32 Geri dönüşüm sembolleri

33 Geri dönüşüm sembolleri

34 Geri dönüşüm sembolleri


"AMBALAJLARIN İŞARETLENMESİ VE ETİKETLENMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları