Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN İSA KAYNAK GÖRELE İLÇE MÜFTÜSÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN İSA KAYNAK GÖRELE İLÇE MÜFTÜSÜ"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN İSA KAYNAK GÖRELE İLÇE MÜFTÜSÜ
GENÇLİĞİN ÖNEMİ HAZIRLAYAN İSA KAYNAK GÖRELE İLÇE MÜFTÜSÜ

2 Konunun planı 1. Gençlik nedir. 2. Gençliğin önemi.
3. Gençlik bir nimettir. 4. Gençliğin yetiştirilmesi. 5. Gençliğe davranışımız nasıl olmalı. 6. Geç olmadan gençliğimizin kıymetini bilelim.

3 GENÇLİK NEDİR İnsan hayatının ergenlikle orta yaş arasındaki dönemine gençlik denir. Daha açık bir tabirle gençlik; çocukluk devri ile ihtiyarlık devri arasında kalan döneme denir.

4 GENÇLİĞİN ÖNEMİ Gençlik Allah’ın biz kullarına ihsan ettiği paha biçilmez pırlanta gibi bir kıymet ve bir nimettir. Fakat insanlardan çok azı, onun değerini bilmektedir. Güç ve kuvvetin, her türlü hareketlerin, enerjinin depolandığı, gençlik çağının değeri ,hakkıyla bilinmiş ve hakkı yerli yerinde kullanılmış olursa, cennet vatanımızın geleceği için çok faydalı temeller atılmış olur. “Gençler bile bilseydi , ihtiyarlar muktedir olabilseydi” sözü bu üzüntü verici durumu bizlere hatırlatmaktadır. Aile, aile çevresi, toplum bilinçlenmediği, olgunlaşmadığı, şuurlanmadığı müddetçe gençleri yetiştirmekte başarılı sonuç elde etmek mümkün değildir. Hayatın en güçlü çağları gençlik çağlarıdır. Tıp uzmanlarınca insanların kemikleri ve beyni yirmi iki yaşına kadar gelişebilmektedir. Bu güçlü çağda gençler sorumluluk yüklenmelidirler. Gençler bir milletin, geleceğidir, geleceğinin teminatıdır. Gençliğine önem veren ülkeler yapılacak olan çalışmanın en önemli olanını ele alıyor yapıyor demektir. gençlik en kıymetli hazinelerimizdendir.

5 GENÇLİK BİR NİMETTİR Gençlik çok kıymetli olan, üzerinde durulması ve değerlendirilmesi gereken Allah ‘ın bizlere ihsan ettiği ilahi bir nimet hazinesidir. Geleceklerini önemseyen milletler, gençlerine ayrı bir önem verirler. Milletler geleceğini her yönüyle iyi yetişmiş donanımlı, gençlere emanet etmelidir. Onun için, her aile evladını, oğlunu kızını iyi yetişmeleri için itina göstermelidir. Bu yetiştirme baştan savma şeklinde olmamalıdır. Hz. Ali (ra) Efendimiz “akıllı genç, cahil ihtiyardan hayırlıdır” Buyuruyor.

6 Gençliğin yetişmesine hizmet ,en önemli vazifedir
Gençliğin yetişmesine hizmet ,en önemli vazifedir. Hz Ali (ra) “Çocuklarınızı, içinde bulunduğunuz zamandan ziyade, gelecek için hazırlayıp yetiştiriniz. Çünkü onlar sizin zamanınız için değil, gelecek zaman için yaratılmışlardır”. Bir batılı mütefekkir ”Akarsular dönmez geri, tıpkı gençliğim gibi”. Necip f. Kısakürek “Düşün genç adam, düşünmenin ne kadar haysiyetli bir şey olduğunu düşün” Bir başka mütefekkir ”Gençlikte günler kısa, yıllar uzun, yaşlılıkta ise günler uzun, yıllar kısadır” Gençlik insanın başına hayatta bir kere gelir. “Gençlik tutulmaz elle, geçirme boş emelle”. Kişi Allah’a inandığı, bütün yardımı Allah’tan aldığı müddetçe gençtir.

7 Gençliğine güvenme, ölen hep ihtiyar mı?
Dün geçti, yarın var mı? Gençliğine güvenme, ölen hep ihtiyar mı? Gençlik, sahip olunmaya değer tek şeydir. Gençlik… Gelip geçti… bir günlük süstü; Nefsim doymamaktan dünyaya küstü, Gençliğe güvenip de vakit çok erken derken; Belki elveda diyemezsin giderken.

8 GENÇLİĞİN YETİŞTİRİLMESİ
Gençliğin ruhunu, işlenmeyen bir tarla gibi, kendi haline bırakırsanız orada ısırganlar dikenler yetişir. İki şey elden gitmeden değerini anlamak zordur. Biri sağlık diğeri ise gençliktir. Kuran-ı Kerim’de “sonra insan bütün nimetlerden hesaba çekilecektir”buyurulmaktadır.

9 Peygamber efendimiz (S. A. V
Peygamber efendimiz (S.A.V.) ;”Beş şey gelmeden evvel beş şeyin kıymetini bilin; Ölmeden evvel hayatın, hastalanmadan önce sağlığın, meşguliyet gelmeden boş vaktin, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin kıymetini biliniz” . “Hiç bir ana baba çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez”buyurmaktadır. Hz. Yusuf (a.s.) zindanda kalmayı haram işlemeye tercih etmiş ve Cenabı Hakk yusuf suresi 33. ayeti kerimede:“Ey Rabbim, hapishane, bana onların beni davet ettikleri fiilden daha sevimlidir.” diyerek gençliğe örnek bir davranış sergilemiştir.

10 GENÇLERE NASIL DAVRANMALIYIZ
Gençlere tatlı dille güler yüzle yaklaşmak gerekir. lütfen bu öğütleri dikkatle dinleyelim Dinlemekle kalmayalım, belleğimize kaydedelim. Bununla da kalmayalım toplumda tanıdığımız böyle kimselere ulaşalım. Gönül kırmadan incitmeden, nazik bir şekilde, asla kötü bir söz, fiile girişmeden uyaralım. Uyarma görevimiz olduğunu unutmayalım. Sizler camiye gelip sohbet dinleyebiliyor ve bu sohbetten almış olduğunuz feyiz ile hayatınızın güzelleşmesine yardımcı oluyor. Ancak buralara gelememiş, bir sohbet ortamında bulunamamış çocukluğundan beri hep yanlış işlerle meşgul olduğundan dolayı iyi arkadaş edinememiş nice genç kardeşlerimiz var,

11 Lütfen onları unutmayalım
Lütfen onları unutmayalım. Lütfen çocuklarımızı Gençlerimizi ihmal etmeyelim. Arkadaşı kişinin kim olduğunun, nasıl bir yaşam içerisinde bulunduğunun, nasıl bir ruh haleti içerisinde olduğunun ispatıdır. ”Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” ifadesi bu durumu güzel bir şekilde açıklamaktadır. Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şerifinde “insan, dostunun yaşayış tarzından etkilenir” o halde her biriniz dost edineceği kimseye dikkat etsin.” Gençlikte yapılan ibadetler güneş gibi, ihtiyarlıkta yapılanlar ay gibi olduğuna göre gençliğimizin kıymetini bilelim, bir saniyesini bile boş geçirmeyelim .İnsan gençlikte ibadet etmezse, yaşlılığı sızlanmakla geçer. İnsan onun için her anını değerlendirmelidir.

12 GEÇ OLMADAN GENÇLİĞİMİZİN KIYMETİNİ BİLELİM.
Gençlik bir toplumun yarınki fotoğrafı, bugünkü gençliğidir gençlikle ilgili planlara ve projelere ağırlık vermelidir. Gençlik ile ilgili programlar yapılmadan, yarınla ilgili planlar programlar yapılamaz.Gençlik bir his duygu düşünce durumudur.Gençlik, açlık, saflık netlikleriyle dürüstlük aynalarıdır. Gençlik giydirilmiş adetlerin ,bindirilmiş törelerin ,uydurulmuş hikayelerin kabul görmediği yerdir. Gençlik bir yaşam biçimidir. Gençler çok değerli ve meyve vermeye müsait bir fidana benzer. Gençlik hayatın en iyi geçirilmesi gereken dönemidir, bundan dolayı gençliğini boş ve faydasız şeylerin peşinde geçirmek, bu fırsat elden çıktıktan sonra bizlere çok ahh… vaah… lar çektirecektir.

13 Öyle bir gençlik ki, kuruyan dudaklara su verecek, riyaya düşmeyen, putlara tapmayan, düşeni, kaldıran, yarasına aldırmayan, alkole, yönelmeyen fuhşa meyletmeyen, bu yolda korkmayan, ezilmeyen, dik duran ümmetle ağlayan gülenle gülen, zifaftan cepheye koşan, ölmeden önce ölen adeta asrı saadet gençliği, dudağında dua, ömrü çihat, kalbi Allah (cc)diye çarpan bir gençlik arıyoruz. Öyle bir gençlik ki, yardımı sadece Rabbinde alan her işine Bismillah ile, başlayan nimet verildiğinde şükreden ,güçlük karşısında lahavle vela kuvvete illa billah diyen ,sevindiğinde Allahü Ekber diyen bir gençlik arıyor bu dava. Gençlerin yetişmesine önem veriniz. Çünkü bu yolda en küçük bir ihmal ülkenin yapısını ve geleceğini yok eder. Bir ülkenin gençleri refahın ve mutluluğunun güvencesidir.,,

14 “Gidenler bir çok şey ekmiştir bize, Bizde ekmeliyiz genç neslimize”

15 SONUÇ Bir gencin hata yapmasını önlersen, onun kararlarını da kendi kendine vermesini önlemiş olursun. Gençlik dönemimizi en güzel şekilde değerlendirmeliyiz. Unutmayın ki ne ekersek onu biçeriz. Karıncalar bile kış için yazdan yemek hazırlamaya başlarlar.Yere sağlam ve güçlü adımlarla basarsak önümüze çıkan bütün engelleri aşarak başarıya ulaşabiliriz.Vel hasıl bazı şeylerin değeri, kazanılınca değil kaybedilince anlaşılır. , Bizler de gençliğimizi verimli topraklara ektiğimiz tohumlardan isteriz”. Ey insanlar! şu anki vaktinizin, ömrünüzün kadrini bilin, henüz bağlar, zincirler bağlanmadan tövbe kapısı kapanmadan kalem kurumadan ve amel defteri toplanmadan” tedbirinizi alınız.


"HAZIRLAYAN İSA KAYNAK GÖRELE İLÇE MÜFTÜSÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları