Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NASA Uzay Kampı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NASA Uzay Kampı."— Sunum transkripti:

1 NASA Uzay Kampı

2 NASA Uzay Kampı ABD Uzay Kampı(Advanced Space Academy) 27 Aralık Ocak 2014 tarihleri arasında NASA’ya bağlı U.S. Space and Rokcet Center’da üç Hava Liselinin katılımıyla Huntsville/ABD’de, Mission Specialist ve Pilot with Scuba olarak iki grup halinde icra edildi.

3 NASA Uzay Kampı Katılış ve Yerleşim
Birinci gün Habitat Bölgesi olarak anılan binada gerekli kayıt işlemleri, kıyafet alımı ve yatacak yer işlemleri ayarlandı. Tanışma faaliyeti öncesinde kampı dolaşma fırsatı bulduk. Uzay mekikleri, roketler, SR-71 uçağı ve daha birçok uzay araç ve gereçlerini görme fırsatımız oldu. Böylesine büyük bir uzay merkezinde ülkemizi temsil edecek olmanın gururunu hissettik.

4 Tanıtım Toplantısı ve Tanışma
NASA Uzay Kampı Tanıtım Toplantısı ve Tanışma Kayıt işlemlerinden sonra tanıtım toplantısı ve tanışma oldu. Bizim grubumuza kampı kuran Oscar Holderer’ın anısına “Holderer” ismi verilmişti. 15 kişilik grubumuzda bizim dışımızda; İsveçli, Hindistanlı, Avustralyalı birer kişi ve 9 Amerikalı arkadaşımız vardı. Hepsi bize ilgiyle ve cana yakın bir biçimde yaklaştı. Tanışma sonrası müzeyi gezdik ve kampta neler yapacağımızla ilgili bilgilendirildik.

5 NASA Uzay Kampı Müze İçerisinde bir çok tesisin bulunduğu uzay merkezinde Türk Bayrağını görmek bizleri çok mutlu etti ve duygulandırdı. Çeşit çeşit roketler, astronot kıyafetleri, uzay mekikleri vb. şeylerin sergilendiği merkezde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdik.

6 1/6 Gravity Chair ve Multi-axis Trainer
NASA Uzay Kampı 1/6 Gravity Chair ve Multi-axis Trainer Uzay kampının diğer bir güzel yönü uzay ortamını yerçekimini 1/6 oranına indiren sandalye (1/6 Gravity chair), Multi-axis trainer ve aletli su altı dalışı (Scuba Diving) gibi faaliyetlerle öğrencilere yaşatmasıydı. Yerçekimini azaltan sandalye ile ayda astronotların nasıl yürüdüğünü uygulayarak öğrenmiş olduk. Multi-axis trainer ile aynı anda üç eksende de ani ivme kazandıran manevralar yaptık. Yaptığımız bu faaliyetlerin astronotlara yapılan testin bir parçası olduğu belirtildi.

7 NASA Uzay Kampı Uzay Görevleri
Kampın en güzel ve heyecan verici aktivitesi olan görev eğitimlerine başladık. Komutan, pilot ve 2 görev uzmanından (mission Specialist) oluşan dört kişilik mürettebat ile Uzay mekiğinde; komutan, bilim adamı ve mühendislerden oluşan 4 kişilik bir mürettebat ile Uluslararası Uzay İstasyonu’nda; son olarak 7 kişilik mürettebat ile görev kontrol merkezinde görevler icra ettik.

8 NASA Uzay Kampı Uzay Görevleri
İlk günlerde uzay mekiklerinin, Uluslararası Uzay İstasyonunun(UAUİ) ve görev kontrol odasının nasıl işbirliği içinde çalıştığını öğrendik. Mürettebatın ne iş yaptığını gördük. Sonra simülasyonlar yardımıyla mürettebatın yerine bu kez biz geçtik. Görev kontrol odasındaki mürettebat sistemde oluşan sorunların çözüm yollarını bulup, UAUİ ve mekikteki mürettebata ne yapmaları gerektiğini açıklıyordu. Görev esnasında bazı kişiler tatbikat gereği sakatlandı ya da öldü. Bu durumda sağlam olanlar diğerlerinin görevlerini yaptılar. Görevlerimiz fırlatma, yörüngeye oturma, bozulan uyduyu tamir etme, UAUİ de kalan mürettebatı alıp dünyaya geri getirmek ve inişti. Bunları yaparak sistemin nasıl işlediğini öğrendik.

9 Engineering Challenge
NASA Uzay Kampı Engineering Challenge Kamp boyunca astronot kıyafeti yapımı, roket yapımı, su arıtması, uzay mekiği kaplaması vb. mühendislik faaliyetleri de icra ettik. Bu faaliyetlerin temel amacı belirli bir bütçe üzerinden malzeme alışverişi yapmak ve bu malzemelerle istenilenin en iyisini yapmaktı.

10 Engineering Challenge
NASA Uzay Kampı Engineering Challenge Bu aktivitede, ilk olarak takım çalışmasının ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Dört kişilik gruplara ayrılarak birçok düzenek kurduk. İlk olarak karton, plastik, paraşüt gibi malzemelerden oluşan bir roket inşa ettik. Buradaki amacımız inşa ettiğimiz roketin en az 10 metre yükselerek içine koyduğumuz ve astronotu temsil eden yumurtanın paraşüt, köpük, pamuk vb. koruyucu maddelerle kırılmadan inmesiydi. Paraşütümüz açılmamasına rağmen yumurtamız kırılmadan inmişti.

11 Early Space History ve IMAX
NASA Uzay Kampı Early Space History ve IMAX Hidden Universe ve Hubble adlı iki tane IMAX filmi izledik. Hubble uzay teleskopunu ve Amerika'nın uzay araştırma merkezini, bunların getirilerini ve gelişmelere katkılarını gördük. Bizim için çok güzel bir deneyimdi.

12 Zip-Line ve Pamper Pole
NASA Uzay Kampı Zip-Line ve Pamper Pole 30 metre yükseklikte sadece bir ipe bağlı şekilde kuleden atlayış yaptığımız Zip-Line faaliyetini icra ettik. Alçalıp hız kazanmaya başladığımızda, kendimizi uçuyor gibi hissettik. Kısa da olsa keyifli bir aktiviteydi. Pamper Pole faaliyetinde ise 20 metrelik bir direğe tırmandıktan sonra üzerinde iki ayağımızın zor sığdığı bir bölgede dengemizi sağlamaya çalıştık. Dengemizi sağladıktan sonra kendimizi aşağı bıraktık.

13 NASA Uzay Kampı Scuba Diving
Astronotları uzaydaki yerçekimsiz ortama alıştırmak için yapılan ve yer çekiminin neredeyse yok olduğu sualtı testlerini yaşama fırsatımız oldu. Özel olarak dizayn edilmiş bir havuzda tüple yaklaşık 8-10 metre daldık ve sualtında bowling topları ile basketbol ve futbol oynadık. İlk defa tüplü dalış yaptığımız bu faaliyet gerçekten çok eğlenceliydi.

14 Mezuniyet ve Vedalaşma
NASA Uzay Kampı Mezuniyet ve Vedalaşma Son günün sabahında mezuniyet törenini icra ettik. Uzay Kampı sonunda yeni insanlar tanımanın, yeni bir kültürü görmenin ve yeni şeyler öğrenmenin verdiği mutluluğu yaşadık. Arkadaşlarımızla vedalaştık ve buradan ayrıldık. Arkadaşlarımıza ve eğitmenlerimize Türkiye’den getirdiğimiz hediyeleri ve okulumuzun SKYDEEP dergisini hediye ettik.

15 NASA Uzay Kampı Uzay Kampı bizler için çok güzel bir deneyim oldu. Daha on yedi, on sekiz yaşında Hava Kuvvetlerinin böyle muhteşem bir olanağı sunması bizleri çok mutlu etti. Bu sayede uzay araştırmaları hakkında kafamızdaki soru işaretlerine cevap bulabildik ve farklı bir bakış açısı yakaladık. Bizlere bu ufku kazandıran ve bu fırsatı tanıyan Hava Kuvvetleri Komutanlığına teşekkürü bir borç biliriz.


"NASA Uzay Kampı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları