Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Akü Yenileme Teknolojisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Akü Yenileme Teknolojisi."— Sunum transkripti:

1 Akü Yenileme Teknolojisi

2 ARTI EKSİ ENERJİ ÇÖZÜMLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Artı Eksi Enerji Çözümleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2010 yılında Bostancı Şirketler Grubu bünyesinde endüstriyel ve stasyoner akülerin bakım ve yenilenmesi amacıyla, Allal Battery Enterprises LLC. ‘nin (ABD) bilgi birikimini ve 11 Ülkede servis noktaları 8 ülkekede temsilcilikleri ile kendini kanıtlamış BSI tenkolojisini Türk akü kullanıcılarına aktarmak için kurulmuştur.

3 KONU Forkllift, golf arabası gibi araçlarda kullanılan traksiyoner aküler Derin deşarj aküleri (Temizlik makinaları, personel yükselticiler vs.) Kurşun-Asit Stasyoner aküler (Telekom aküleri) Kurşun asit starter aküler

4 Akü Hakkında İlk olarak 1859 yılında Fransız fizikçi Gaston Plante tarafından tekrar şarj edilebilen akü üretilmiştir. İkinci düşük enerji/ağırlık oranına ve göreceli düşük enrji/hacim oranına sahip olmasına rağmen hücreler yüksek güç/ağırlık oranına sahiptir. Bu özellikleri ile başta starter olarak otomobillerde ve forkliftlerde tercih edilmektedirler.

5 Derin Deşarj Aküleri Özellikle, tasarlanmış olan derin deşarj hücreleri derin deşarjın etkilerine çok daha az duyarlıdır ve genellikle düzenli deşarj gerektiren (fotovoltaik sistemler, forkliftler, golf arabaları vb.) uygulamalarda kullanılır. Bu akülerde daha düşük akım üreten ama periodik deşarja dayanıklı daha kalın plakalar kullanılır.

6 Akü Nasıl Çalışır Akü daha sonra kullanmak amacıyla, elektrik enerjisi depolar. Basitce, İki farklı maddeden yapılmış Pozitif ve Negatif Plakaların Sülfirik asit su karışımından oluşan elektrolite daldırılması ile reaksiyon başlar. Tipik bir akü 2 Volt elektrik akımı sağlar. Akünün çalışması devamlı bir süreçtir. Akünün herhangi bir elektrik yüküne bağlanması ile kutuplar arasında akım oluşur ve akü deşarj olmaya başlar. Akü deşarj oldukça, pozitif ve negatif plakalar kimyasal olarak benzer hale dönüşür. Elektrolitte asit oranı azalır. Voltaj düşmeye başlar. Kullanılan elektrik enerjisinin aküye geri yüklenmesi ile akü tekrar şarj olur. Plakalar kimyasal olarak farklılaşır ve akü yeniden tam kapasitesini vermeye hazır hale gelmiş olur.

7 Deşarj Süreci

8 Şarj Süreci

9 Akünün Eskimesi Aküde elektrik üretilmesini sağlayan Pb PbSO4 ve PbO  PbSO4 arasındaki reaksiyonlar %100 dönüşümlü reaksiyonlar değildir. Bu sebeple reaksiyonun artığı olarak PbSO4 plakalar üzerinde zamanla birikim oluşturur ve plakaların reaksiyona girmesini engeller. Şarj-Deşarj sırasında plakaların hacimleri sürekli olarak büyür ve küçülür bu zamanla özellikle pozitif plakaların tozlaşarak hücrenin tabanında birikim oluşturmasına neden olur.

10 Eskimenin Sonuçları Plakalar üzerinde biriken Kurşun Sülfat reaksiyonu engellediği için akü tam şarj olamaz ve tam deşarj olamaz. Kullanım süresi kısalırken şarj süresi uzar. Hücre tabanında biriken Kurşun Sülfat plakalara kadar ulaşırsa kısa devreye neden olur ve akü kullanılamaz hale gelir.

11 Negative Problem Positive BSI Solution
Ömrü kısalmakta olan akü Kısa çalışma süresi, uzun şarj süresi Yüksek akü fiyatları Eski akü ile gelen çevre kirliliği Negative Problem Akü yenileme ve revizyon %75 varan tasarruf Daha uzun çalışma süresi Daha kısa şarj süresi Çevrenin korunmasına katkı Positive BSI Solution

12 Matematik / Ne kaybederim?
48V 500 Ah Akü Fiyatı ≈3.000 Euro %60 kapasiteye düşmüş akü ile günlük iş kaybı ≈ 2 saat 2 saat iş kaybı yaklaşık 4 tır’ın yüklenememesi veya eşdeğer işin yapılamaması demektir. Tüm akülü araçlarda sistem korumaları sağlıklı aküler ile verimli çalışır. Zayıflamış aküler koruma sistemlerini devre dışı bırakır. Elektronik arıza riski artar. Elektronik Kart veya Motor Değişimi ≈ Euro

13 Matematik / Ne kazanırım?
BSI ile akü yenileme ≈700 Euro (kazanılan Euro). 2 yıl garanti süresince kazanılan 125 iş günü (6 ay). Düşük arıza riski. Akü atıklarının çevreye vereceği zararın azaltılması.

14 Akü Yenileme ve Faydaları
Şarj süresini kısaltır, elektrik tasarrufu sağlar. Deşarj süresini (kullanım süresini) uzatır. Yeni aküye oranla çok daha ucuzdur. Paranız cebinizde kalır. Akünün yüksek performansla 2 sene daha Garanti altında çalışmasını sağlar. Akünün hurdaya atılmasını geciktirir çevre kirlenmesine engel olur.

15 Akü Yenileme ve Ömrünü Uzatma
Akü tabanında biriken tortu temizlenerek plakalara ulaşarak kısa devreye sebep olması engellenir. Hücredeki eski asit değiştirilir böylece reaksiyon için gerekli sülfirik asit sağlanmış olur. BSI katkı maddesi ile yenilenme sonrasında yaşlanması yavaşlar.

16 Dünya’da BSI BSI Service Point Montenegro Turkey RUSSIA France Japan
Peru France Montenegro SOUTH AFRIKA Israel Turkey i Japan Philippines Singapore Vietnam BSI Service Point RUSSIA

17 Neden BSI Plakaların reaktivitesini artırır, şarj-deşarj sırasında reaksiyonu hızlandırır. Kurşun plakaların üzerini kaplayarak tekrarlanan şarj-deşarj ile plakaların tozlaşmasını geciktirir akünün ömrünü uzatır. Reaksiyon ürünü olarak oluşan Kurşun Sülfatın iğnesel kristalli oluşmasını sağlar ve reaksiyon artığı olarak plakalar üzerinde birikmesini azaltır, akünün yaşlanmasını geciktirir. Elektrolit kalitesinin devamlılığını sağlar.

18 BSI Katkısı

19 Yenilemenin aşamaları (1)
Atölyeye gelen akü önce durum tespiti için test edilir.

20 Yenilemenin aşamaları (2)
Hücreler teker teker açılır ve temizlenir Bu aşamada plakalar üzerinde bulunan Kurşun Sülfat ve hücre tabanında biriken tortu temizlenir.

21 Yenilemenin aşamaları (3)
Bu sırada akü kasası temizlenir ve boyanır.

22 Yenilemenin aşamaları (4)
Hücreler kapatılır ve hücreler kasasına tekrar yerleştirilir.

23 Yenilemenin aşamaları (5)
Köprüler bağlanır ve test edilir.

24 Yenilemenin aşamaları (6)
Şarj-Deşarj testi tekrarlanır.

25 Yenilemenin aşamaları (7)
BSI katkı maddesi eklenerek tekrar şarj edilir.

26 Yenilemenin aşamaları (8)
Son testler yapıldıktan sonra akü teslime hazırdır.

27 Bakım ve Ömür Uzatma Aküler yerinde test cihazları ile ölçülerek durumları tespit edilecek ve değişim veya bakım konusunda karar verilecektir. Değişim kararı verilen aküler yönetimin bilgisi dahilinde değiştirilecektir.

28 Akülerinizin daha uzun ömürlü olması,
Siz kazanırken çevrenin de kazanması için Lütfen bizi arayın... ARTI EKSİ ENERJİ ÇÖZÜMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. Tel : (216) Fax : (216)


"Akü Yenileme Teknolojisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları