Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TIBBİ ATIKLARIN AZALTILMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TIBBİ ATIKLARIN AZALTILMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA"— Sunum transkripti:

1 TIBBİ ATIKLARIN AZALTILMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA
Başhemşire Hülya GÜNTAN

2 Sunum Planı Eskişehir Devlet hastanesi Hakkında Bilgilendirme,
Tıbbi Atıkların Azaltılmasına Yönelik Çalışmadaki Amacımız, Uygulama Sürecimiz, Uygulama Sonucumuz,

3 Eskişehir Devlet Hastanesi 4 ayrı yerleşkede 13 blok toplam 72000m² kapalı alan

4 Yatak Kapasitemiz Personel Durumumuz Toplam Yatak Sayımız : 995
Toplam Yoğun Bakım Yatak Sayımız : 94 Erişkin Y.B. Yatağı : 46 Çocuk Y.B. Yatağı : 6 Yenidoğan Y.B. Yatağı : 42 Personel Durumumuz Toplam Personel Sayımız : 2214 Kadrolu Personel Sayımız : 1459 Sözleşmeli Personel Sayımız : 758

5 Aylık Ayaktan Hasta Başvurusu : 130.000
Aylık Yatan Hasta Sayısı : 5.600 Aylık Toplam Ameliyat Sayısı : Aylık Doğum Sayımız : 300

6 TIBBİ ATIKLAR İLE İLGİLİ BÖYLE BİR ÇALIŞMAYA NEDEN İHTİYAÇ DUYDUK !!!

7 Belediyenin tıbbi atık birim fiyatına yaptığı
ücret artışı tl tl 2 ) Eskişehir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile birleşme Sonrası Tıbbi Atık Oranımızdaki Artış İlave 10 ton tıbbi atık Maliyet= tl/ay

8 Uygulama Amacımız; Tıbbi atık oranı / maliyetin azaltılması

9 Eskişehir Devlet Hastanesi;
UYGULAMA SÜRECİMİZ Eskişehir Devlet Hastanesi; Tıbbi Atık Yönetmeliği’nde belirlenen (Md:8) “ Tıbbi Atık Üreticilerinin Yükümlülükleri ” ni yerine getiren bir atık yönetimine sahiptir. Atıkların kaynağında önlenmesi, Atıkların kaynağında ayrıştırılması, Atıkların toplanması ve taşınması, Atıkların geçici depolanması, Uygun ekipman kullanılması, Periyodik eğitimler düzenlenmesi, Tüm atık çalışmalarının kayıt altına alınıp muhafazası.

10 BİZ NELER YAPTIK

11 PROFESYONEL BİR TAKIM ÇALIŞMASI
Takım Lideri Başhemşire Tüm Çalışanlar Kln. Sor. hemş. Tıbbi Atık Komisyonu Hastane Müdürlüğü

12 Tıbbi Atık Komisyonu Hast. Başhekim Yard. Dr. Mehmet Eroğul
İKK Başkanı Dr. Dilek Yıldırım İnf. Hast. Uzm. Dr. Basri Karagüven İnf. Hast. Uzm. Dr. Emine Karkaç Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Aysel Yağmuroğlu Müdür Yard. Güner Kaletaş Çevre Müh. Ahmet Altın Başhemşire Yrd. Nevin Çetintaş Röntgen Sorumlusu Hasan Koyak Lab. Sorumlusu Akın Çelik Servis Sorumlu Hemş. Fatma Gümüş İnfeksiyon Kontrol Hemş. Çiğdem Orak İnfeksiyon Kontrol Hemş. Nezihe Ekerel Şef Ahmet Alhan

13 PERSONELİN MOTİVASYONU
Tüm personele tıbbi atığın hastanemize olan maliyeti hakkında bilgilendirme yaptık, eleştirisel olmayan, çalışanlarımızın katılımı ile atıkların azaltılmasına yönelik bir çalışma başlattık. Çalışma sonucunda oluşan maliyet farkını objektif geri bildirimlerle, personelin ihtiyaçları için harcadık. Ödüllendirildiğini ve takdir edildiğini hisseden çalışma takımında, pozitif bir istikrar sağladık.

14 MESAJ VERİCİ GÖRSELLER
Öğrendiğimiz şeylerin çoğunu gözlerimizin yardımı ile öğrenebiliriz. Çalışanlarımızın, hastalarımızın, hasta yakınlarımızın konuya sürekli dikkatlerini çekmek için; anlaşılması ve yorumlanması kolay görsel iletişim materyalleri kullandık.

15 HASTA EĞİTİMLERİ En sık karşılaştığımız sorun; hasta ve hasta yakınlarının çöplerini yanlışlıkla tıbbi atık kovalarına atmalarıydı. Yatan hastaya verilen eğitimlere, “atık ayrımı” eğitimini de ilave ederek çöp kovalarının yanlış kullanımını engelledik..

16 EKİPMAN KULLANIMI Hasta trafiğinden uzak, Sağlık personelinin kolay ulaşabileceği, alanlara çöp kovalarının konulması

17 DOĞRU ATIK AYRIMI Tıbbi atık konteynırları kontrol edilerek, görevli atık personeli ile görüşülerek tıbbi atığa atılan yanlış atıkları ve yanlış uygulamaları tespit ettik. Konu ile ilgili tıbbi atık komisyonu ile birlikte düzenlemeler yaptık.

18 YANLIŞ DOĞRU Flakonların tümünün tıbbi atığa atılması,
Serum şişelerinin tıbbi atığa atılması, İdrar torbası ve bağlantılarının dolu olarak tıbbi atığa atılması, Evsel atıkların tıbbi atıkların içine atılması Kontamine olmayan flakonlar geri dönüşüme atılmaya başlandı, Serumların set kısımları kesilip, ayrıldıktan sonra set kısmı tıbbi atığa şişeler ise geri dönüşüme atılmaya başlandı, İdrar torbaları ( idrar kanalizasyona boşaltıldıktan sonra ) tıbbi atığa atılmaya başlandı. Evsel atıkların tıbbi atığa atılması engellendi.

19 TIBBİ ATIKLARIN KAYNAĞINDA KAYIT SİSTEMİ
Tüm bölümlerimizde günlük atık miktarlarını kayıt edecekleri form sistemi oluşturduk. Her birimin günlük; kendi atık miktarlarını sürekli takip etmelerini, miktar değişikliklerini günlük görebilmelerini sağladık. Böylece her bölüm; atıkları toplarken barkodlamasını kendi yaptı, atık toplayan personel toplama sırasındaki kontrollerinde atıkları kontrol edip, yerinde uyarılarda bulunarak kontrollü ve istikrarlı bir çalışma yapıldı.

20 TIBBİ ATIKLARIN DEPOLANMASINDA ÇİFT TARTI SİSTEMİ İLE KAYIT TUTULMASI
Tüm birimlerimizden barkodlanarak toplanan atıklar belediye tartısından önce kendi tartımızda tartılarak birim birim kaydı alınmaktadır. Belediyeye teslim edilirken 2. kez atıklar tartılıp kayıtlarımızla kontrol edildikten sonra tekrar kayıt altına alınıp teslim edilmektedir.

21 Denetim; Yönetim İ.K.K. Tıbbi Atık Personeli Sürekli kontroller
Tıbbi atık personellerinin uzun süredir bu işi yapıyor olması ( 7 yıl ), kontrollerimizin daha izlenebilir ve iyileştirilebilir olmasını sağlamıştır. Yönetim İ.K.K. Tıbbi Atık Personeli Sürekli kontroller yapılmaktadır Denetimlerde; atık miktarlarında azalma olmaya başladığında, personelin tıbbi atıkları diğer çöp kovalarına atıp atmadıkları da kontrol edildi. Evsel atık ve geri dönüşüm atıklarının da kontrolleri sürekli olarak yapıldı.

22 Genel Atık Oranımızın / Atık Üretimine Oranı
Atık yönetimde doğru ve istikrarlı bir sistemin işlediğini tespit ettik ve kontrolleri bu doğrultuda devam ettirdik. Atık üretiminin en yoğun olduğu bölümler ve miktarlarda ayrıca incelendi. Genel Atık Oranımızın / Atık Üretimine Oranı Ameliyathane % 18 Yoğun Bakımlar % 18 Laboratuvarlar % 13 Acil Servisler % 10 Diyaliz % 6 Doğumhane %6 Klinikler ve Diğer % 30

23 Belediye’ye ödenen paradan tasarruf sağlandı.
Sonuç; Tıbbi Atık Miktarı (aylık/kg) kg’dan / kg’a Tıbbi Atık Miktarı (aylık/tl) tl’den tl’ye Ortalama aylık tl Ortalama yıllık tl Belediye’ye ödenen paradan tasarruf sağlandı.

24 Atık Miktarı % 50 azaldığına göre;
Kullanılan tıbbi atık poşeti keskin atık kutusu azaltıldı. Aylık tasarruf : tl. Yıllık tasarruf : tl.

25 Enfeksiyon ve yaralanma riskini % 50 azalttık.
Tıbbi atık personelinin çöp toplama zamanından iş gücünden % 50 kar sağladık. Enfeksiyon ve yaralanma riskini % 50 azalttık. Yaptığımız örnek uygulama çalışması ilimizdeki diğer hastanelerinde (ESOGÜ Tıp Fak. Hast. ) tıbbi atık oranlarını azaltmaya yönelik çalışma yapmasına örnek teşkil etmiştir.

26 Amacına uygunluğunu, Takip ettiğin her işte, Israrcı olursan, Kesinlikle kazanırsın…
Eskişehir Devlet Hastanesi Adına Teşekkür Ederiz


"TIBBİ ATIKLARIN AZALTILMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları