Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLAÇ KULLANIRKEN AKLIMI KULLANIYORUM! Sağlığımdan ben sorumluyum

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLAÇ KULLANIRKEN AKLIMI KULLANIYORUM! Sağlığımdan ben sorumluyum"— Sunum transkripti:

1 İLAÇ KULLANIRKEN AKLIMI KULLANIYORUM! Sağlığımdan ben sorumluyum
AKILLIYIM, İLAÇ KULLANIRKEN AKLIMI KULLANIYORUM! Sağlığımdan ben sorumluyum

2 Hepimiz sağlığımıza dikkat etmeliyiz.
Sağlıklı beslenmeliyiz. Sağlığımıza zararlı olabilecek maddelerden uzak durmalıyız. Ama yine de hasta olursak, Mutlaka doktora gitmeliyiz. İlaçlarımızı kullanmalıyız.

3 İLAÇLAR… Vücudumuzda meydana getirdikleri etki ile,
hastalığımızın kontrol altına alınmasını, iyileştirilmesini sağlayan, belirtilerini durduran veya rahatlatan, ağrı ve sancılarımızı gideren veya bu hastalıklardan korunmayı mümkün kılan kimyasal ya da bitkisel maddelerdir.

4 AKILCI İLAÇ KULLANIMI NE DEMEKTİR ?
Bir hastalığın önlenmesi, kontrol altına alınması veya tedavi edilmesi için, Doğru ilacın Doğru zamanda Doğru şekilde Gerektiği miktarda Uygun fiyatla kullanılmasıdır.

5 Bir ilacı kullanmadan önce
MUTLAKA 5 YÖNDEN DOĞRU olduğundan emin olmalısınız!

6 İLAÇ KULLANIMINDA 5 DOĞRU
Doğru ilaç Doğru kişi için Doğru miktarda. Doğru zamanda. Doğru şekilde (yutma, çiğneme gibi).

7 Yapmamamız gereken şeyler !!
İlacınızın tadı güzel olmayabilir ya da İçerken zorlanabilirsiniz Ama düşünün ki, hastalık ilaç içmekten daha zordur; sizi ve ailenizi daha çok üzer. Ve siz artık bebek değilsiniz.

8 Yapmamamız gereken şeyler !!
Evde bulunan ilaçlara anne-babamızdan izinsiz asla dokunmamalıyız. UNUTMAYALIM Kİ; İLAÇ ŞEKER DEĞİLDİR.

9 BAZI TANIMLAR NE ANLAMA GELİYOR?

10 REÇETE NEDİR? Hekim tarafından eczacıya yazılmış bir mektuptur.
Bu küçük kağıdın üzerinde ilacın adı, kaç kutu verileceği, günde kaç kez, ne zaman ve nasıl alınacağı, hatta ilacın tekrar kullanılıp kullanılmayacağı yazılıdır. Bunlar için genellikle Latince kısaltmalar kullanılır.

11 PROSPEKTÜS NEDİR? İlaç kutularının içinden çıkan, ilaç hakkında
bizi bilgilendiren kağıtlardır. Prospektüsler size ve ailenize ilaçları güvenli ve doğru bir şekilde kullanmanız için yardımcı olur. Bir ilacın prospektüsündeki uyarılara dikkat ederseniz istenmeyen yan etkileriyle karşılaşma riskinizi azaltabilirsiniz.

12 Prospektüs size şunları anlatır?
Bir ilacın hangi maddeleri içerdiğini İlacın ne için olduğunu İlacın size ve probleminize uygun olup olmadığını İlacı nasıl kullanmanız gerektiği İlacı kullanırken dikkat etmeniz gereken şeyleri İlacın olası yan etkileri

13 Prospektüs size şunları ANLATMAZ!
Kullandığınız bir ilacın prospektüsünde lösemi yada çeşitli kanser hastalıklarında kullanılabilir yazması, bu ilacın size de bu amaçla verilmiş olduğunu göstermez.

14 Reçeteli ve Reçetesiz İlaçlar
Aralarındaki fark ne? Aralarındaki benzerlik ne?

15 Aralarındaki FARK ne? Reçeteli İlaçlar
Sadece Doktor Reçetesi ile eczaneden alınabilen ilaçlardır. (Antibiyotikler gibi) Reçetesiz İlaçlar Doktor reçetesi olmadan doğrudan eczanelerden satın alınabilen ilaçlardır. (Vitaminler gibi)

16 Aralarındaki BENZELİK ne?
Her ikisi de ilaçtır. Akılcı kullanılmadığında vücudunuza yarardan çok zarar verir. Bu nedenle ilaçlarınızı mutlaka eczanelerden almalı, eczacıya veya doktora danışmadan kesinlikle bu ilaçları kullanmamalısınız.

17 AKLINIZDA OLSUN!!!

18 Asla Unutmayın! -1- İlaçlar her hastaya özel olarak hazırlanırlar.
Bu yüzden aynı hastalığa yakalanmış olsanız bile doktora gitmeden başka insanların ilaçlarını kullanmamalı ve kendi ilaçlarınızı da kimseyle paylaşmamalısınız. Kullandığınız ilaç size ne kadar iyi gelirse gelsin asla başka arkadaşlarınıza önermeyin.

19 Asla Unutmayın! -2- İlaçlarınızı her zaman kendi kutularında saklayın
ve hep doktorunuzun veya eczacınızın anlattığı gibi kullanın. Eğer ilacınızın sizi iyi gelmediğini düşünüyorsanız, doktorunuzla veya eczacınızla konuşmadan ilacınızı bırakmamalı veya değiştirmemelisiniz.

20 Asla Unutmayın! -3- İlacınızı doktorunuzun veya eczacınızın belirttiği miktar ve zamanlarda kullanmaya dikkat edin. İlaçlarınızı alırken ilaç kutularının içinden çıkan ölçü kaşığını veya kabını kullanın. Çünkü ilacın miktarını (dozunu) en doğru bunlarla ayarlayabilirsiniz

21 Asla Unutmayın! -4- Kutudaki tüm ilaçlar bitene kadar veya
doktorunuz ilacınızı bırakmanızı söyleyene kadar ilaçlarınıza devam edin. Özellikle antibiyotik kullanılırken iyileşseniz bile kutudaki tüm ilaçlar bitene kadar ilaçlarınızı vaktinde almaya devam etmelisiniz.

22 Asla Unutmayın! -5- Ağızdan aldığınız ilaçları yatarak içmemelisiniz.
Ayrıca bu ilaçlar mutlaka bol su ile içilmelidir. Su yerine çay, süt, meyve suyu gibi içeceklerle içilmesi ilacınızın etkisini azaltır. Doktorunuza veya eczacınıza sormadan ilaçlarınızı bölmekten, eritmekten ve çiğnemekten sakınmalısınız.

23 Asla Unutmayın! -6- Eczacınız reçetenizdeki ilacın yerine aynı etkiyi gösterecek daha ucuz olan bir başkasını önerebilir. Ona güvenin. Vitamin, mineral, bitkisel özler gibi eczanelerde reçetesiz satılan besin destek ürünleri de eczacımıza danışmadan kullanmamamız gereken ilaçlardır.

24 Doktorunuza veya Eczacınıza Gittiğinizde…
Doktor veya eczacı ilaçlarınızı size vermeden önce; Başka bir hastalığınız ve kullandığınız başka ilaçlar varsa, Herhangi bir ilaca veya yiyeceğe karşı alerjiniz varsa, Ailenizde görülen önemli hastalık varsa bunları doktorunuza ve eczacınıza söyleyin. Eğer hapları yutmakta zorluk çekiyorsanız bunu doktorunuza söyleyebilirsiniz. Belki ilacınızın sıvı hali bulunuyordur.

25 İlaçlar nasıl saklanmalı? Evinizde bu kurallara dikkat ediyor musunuz?

26 İlaçlar nasıl saklanmalı?
İlaçlarınızı güneş görmeyen, kuru, serin ve rutubetsiz oda ısısında bir yerde saklayın. Bir ilaç dolabını hiçbir zaman, daima rutubetli ve sıcak olabilen banyonuza koymayın. Kutunun yada şişenin ağzını sıkıca kapatın. İlacınızı kendi kutusunda, şişesinde veya tüpünde saklayın. Bu, talimatların elinizin altında olmasını sağlar ve yanlış ilaç kullanmanızı engeller. Göz, kulak ve burun damlalarının açıldıktan sonraki kullanım süresi 15 gündür. Bu süre sonrasında bu ilaçların içinde bakteri üreyebilir ve bu da size yarardan çok zarar getirir.

27 İlaçlar nasıl saklanmalı?
Eğer üzerinde “soğukta saklayınız” etiketi yoksa, ya da eczacınız size böyle bir öneride bulunmadığı takdirde ilaçlarınızı buzdolabına koymayın. İlaçlarınızı kutunun üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz. Bu süre ilaçlar üzerinde yapılan birçok test sonucunda belirlenmiştir. İlaçlarınızı güvenli, küçük çocukların ve hayvanların göremeyeceği ve ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Bu, ilaç kazalarını önler.

28 İlacınızı doğru kullanın, sağlıklı ve mutlu olun.


"İLAÇ KULLANIRKEN AKLIMI KULLANIYORUM! Sağlığımdan ben sorumluyum" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları