Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları"— Sunum transkripti:

1 Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları
ULAKBIM Kullanıcı Eğitimi 2007, Ankara Emrah AKKOYUN

2 Konu Başlığı Denetim ve Yönetim araçları Geliştirme araçları GOCDB SAM
GStat RTM TR-Grid PAKITI TR-Grid Ganglia TR-Grid MRTG Geliştirme araçları GOC WIKI GridPP's WIKI GLITE User Guide and GLITE 3.0 Updates

3 GOCDB The Grid Operations Centre DB, site hakkında statik bilgileri içeren ve pek çok denetleme aracı tarafından da kullanılabilen merkezi veritabanıdır. Bu veritabanı bilgilerini güncellemek için, dijital sertifikaya ihtiyaç duyulmaktadır. Site yöneticisi, site ile ilgili sorunları ve çözüm zamanını buraya girmek durumundadır.

4 GOCDB Tüm LCG/EGEE siteleri bu veri tabanına kayıt edilmek zorundadır. Site ile ilgili, Sorumlu personel iletişim bilgileri Bölge ve ülkesi Sitenin durumu Çeşitli hesaplama kaynakları Arıza tanımı ve zamanı hakkında bilgi verir.

5 Grid Operations Centre DB

6 SAM SAM (Service Availability Monitor)
SFT(Site Functionality Test) denetleme ve gözleme aracının gelişmiş halidir. Oracle veri tabanını kullanarak test tanımlamalarını ve sonuçlarını, site bilgilerini ve elemanlarını kaydeder. Tablo şeması kullanarak İzlenebilir hizmetlerin listesi Yönetilebilir elemanlarını Test Sonuçlarını Desteklenen sanal organizasyonları tanımlar.

7 SAM Mimarisi

8 SAM

9 GStat Denetleme Aracı Site hakkında detaylı bilgi verebilen bilgi sistem uygulamasıdır. Öncelikli amacı, Hataların tespiti Doğruluğu kontrol etme Çalışan, bekleyen veya sırada olan iş sayısı Boş işlemci sayısı Her bir sanal organizasyona ait kaynak kullanımı hakkında bilgi verir.

10 GStat İleride analiz yapmak için, verinin toplanması ve sorgusunun yapılmasından sorumludur. Grid hesaplama elemanını(CE) sorgulayan LDAP tabanlı filtre öğesini kullanır. Filtre, web portalları tarafından kullanılması amacıyla işlenmiş veriyi üretir.

11 GStat

12 GStat

13 Real Time Grid (RTM) Grid bilgisayar kaynakları dünya üzerinde dağılmıştır ve RTM aracılığıyla siteler hakkında veriler toplanır. Günümüzde, grid işlemleri gerçek zaman da kontrol edilebilmektedir. Pek çok farklı bilgileri gösterme formları bulunmaktadır. 2 Boyutlu haritada gösterimi Günlük raporlamalar 3 Boyutlu yerküre üzerinde gösterimi Google Earth

14 RTM–2D MAP Visualization
Gereksinimler Web tarayıcısına bir eklenti olan Java Applet kullanılarak görüntüleme elde edilir. Sadece Java’nın yüklenmesi yeterli olacaktır. Yapısı Halihazırda çalışan işler Java aracı ile gösterilir. Kaynak aracısının denetlenmesi için mySQL veritabanı ve R-GMA kullanılabilir. Bu bilgiler sürekli güncellenir. Bu yüzden kullanıcıların gönderdiği işler gerçek zamanda yapılıyormuş izlenimi yaratılır. Biten işler anında temizlenemez.

15 RTM–2D

16 TR-Grid PAKITI Ulusal grid yapımızı oluşturan TR-GRID sitelerini denetlememizi sağlayan bir araçtır. Temel servisleri sunan host makinelerinin yanında hesaplama uçları hakkında da temel bilgi verir. Her bir host makinesinin zamana bağlı kernel versiyonunu kontrol ederek yöneticiye bilgi sunar.

17 TR-Grid PAKITI

18 TR-Grid GANGLIA Site yöneticisine makinelerinin durumu hakkında bilgi verir. Her bir site hakkında bilgi alınabileceği gibi, siteleri oluşturan host makineleri içinde bilgi alınabilir. Makine türü İşletim sistemi İşlemci sayısı ve hızı Toplam bellek Kullanım yükü

19 TR-Grid GANGLIA

20 TR-Grid MRTG Siteyi oluşturan bilgisayarlar hakkında bilgi vermekten çok, bu kaynakların arasında ki ağ trafiği ile ilgili bilgi verir. Her bir Gigabit Ethernet trafiği ile ilgili detaylı bilgi alınabilir.

21 Site kullanıcıları işleri veya sitelerinin durumu yanında, site hakkında da temel veya ileri düzeyde bilgiye ihtiyaç duyarlar. Bunlar, GOC Wiki GridPP's Wiki GLITE User Guide Glite 3.0 updates

22 GOC WIKI GOC Wiki Yönetici rehberi (Site kurulumu ve düzenlenmesi) Olası problemleri düzeltme rehberi Kullanıcı Rehberi Sık sorulan Sorular Kullanıcı Destekleyici dokümanlar gibi hem site yöneticilerinin hem de siteye iş gönderebilir kullanıcıların yararlanabileceği bilgi havuzunu sunar.

23 GridPP's Wiki GridPP (fizikçiler ve bilgisayar bilimcileri tarafından ortak oluşturulmuş iş birliği), GridPP Siteleri Orta Katman Sanal Organizasyonlar Güvenlik Denetim ve İzleme LCG Hizmetleri Yararlı Linkler kategorilerinde detaylı bilgiler sağlar.

24 GLITE User Guide and Glite 3.0 updates
Grid orta katmanı olan GLite uygulaması hakkında kullanıcılara rehberlik eder. Uygulamayı oluşturan her bir katman akıcı bir şekilde anlatılmıştır. GLite 3.0 pek çok servisten oluşmaktadır ve bu servislerin güvenlik amacıyla düzenli şekilde güncellenmesi gerekmektedir. Bu araç, bu servisleri sağlayan en güncel yazılımların listesini ve kaynağını sağlamakla beraber detay da vermektedir.

25 Kullanılan Araçlar ve Linkleri
GOCDB support.ac.uk/gridsite/gocdb2/index.php?siteSelect=184 SAM (Service Availability Monitoring) sam.cern.ch:8443/sam/sam.py GSTAT Real Time Grid monitor LCG Savannah TR-Grid PAKITI TR-Grid GANGLIA TR-Grid MRTG GOC Wiki GridPP's Wiki GLITE User Guide UserGuide.pdf Glite 3.0 updates


"Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları