Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORGANİK YARASA GÜBRESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORGANİK YARASA GÜBRESİ"— Sunum transkripti:

1 ORGANİK YARASA GÜBRESİ

2 YARASA GÜBRESİ NEDİR? Yarasa gübresi tamamen doğaldır. İçinde hiçbir katkı maddesi yoktur, organiktir. Yasara gübresi uzun yıllar mağaralarda beklediğinden tamamen kompoze olmuştur. Gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde organik tarım hızla ilerlediğinden tercih edilmeye başlanmıştır.

3 Bitkilerde verimi %50 ile %120 arasında arttırır
Bitkilerde verimi %50 ile %120 arasında arttırır. İçeriğindeki Azot, Fosfor, Potasyum oranı zengin olduğundan en güçlü toprak düzenleyicidir. Özellikle yarasa gübresi, işlendikten sonra kullanılması gerekir.

4 Yarasa gübresi içerinde mikro organizmalar, biyo bakteriler, iz elementler minareler ve inorganik bileşkeler oldukça zengindir. Her türlü bitki beslemede kullanılır. Verimi %56 ile %121 arasında arttırır. Kilo fiyatına oranla diğer gübre çeşitlerinden fazla olsa bile, daha ekonomiktir. Kesinlikle hiç bir katkı maddesi yada şeker içermemektedir.

5 Özellikle son yıllarda ekolojik dengeyi korumak adına bir çok gelişmiş ülkede organik tarımın vazgeçilmez mucize gübresi Bat guano olarak kullanılmıştır.

6 Yarasa Gübresi Nerelerde Kullanılır ?
Yarasanın gübresi yani bat guano başta organik tarımda, Seralarda, Bahçelerde, Çimde, Köklü Bitkilerde, Çiçekçilikte ve her türlü tarımda rahatlıkla kullanılabilir. Verimi arttırdığı gibi meyve ve sebzelere ayrı bir doğal lezzet verir.

7 Ayrıca sadece tarım alanında kullanılmayan bu gübre çeşidi, kozmetik sektöründe de kullanılarak geniş yelpazesi olduğunu göstermektedir. Bunlar haricinde yarasa gübresi kullanım alanları saymakla bitmez. Normal gübrelerle kullanıldığı taktirde ürünlerin hem kaliteli olmasını hem de elde edilen miktarın artışına neden olur.

8 Yarasa gübresini doğal haliyle kullanmak sağlıklı değildir
Yarasa gübresini doğal haliyle kullanmak sağlıklı değildir. Mutlaka fabrikalarda işlenerek kullanılması gereklidir. Türkiye de 4000e yakın yarasa mağarası bulunmaktadır. Yöreye göre gübre analizleri farklı olup Konya Bölgesinden çıkan gübreler Azot, Fosfor ve Organik madde değerleri en yüksek ve en kaliteli olanıdır.

9 Tarımda ağır metallerle bilinçsiz atılan kimyevi maddelerle körelen topraklarımızı tekrar hareketlendirmek, toprağımızı canlandırmak, kaliteli ve bol mahsul almak için tek çözüm; işlenmiş YARASA GÜBRESİdir.

10 Yarasa Gübresinin Yararları
Yarasalar tamamen hayvansal gıda ile beslenir. Koyun, Keçi, Büyükbaş hayvanların beslenme şekliyle tamamen farklıdır. Ayrıca yüzyıllardır mağarada biriken gübre tamamen fermente olduğundan %8 Azot %6 Fosfor % 3 potasyum ve %70 – 80 organik değerlere sahiptir. Diğer kimyasal gübrelere oranla çok daha az kullanılır.

11 İçeriğinde bulunan azot, fosfor ve potasyumdan dolayı bitkinin gelişiminde oldukça önemli bir rol oynar. Yarasa dışkısı “bioremediation mikroplar” bakımından zengindir. bu da bitkilerde verim arttırıcı faktörlerin başında gelmektedir.

12 Örnek vermek gerekirse, 100 ml gübrede ortalama bir milyar kadar bakteri bulunur. Bu mikroplar, bir taraftan toprak toksinlerinin parçalanmasına yardımcı olarak toprağın beslenmesini ve kalitesini arttırır. Bunun için yarasa gübresinden, bilhassa patates, domates vb. sebze üretiminde verim artırıcı olarak yararlanılır.

13 Ayrıca yarasa gübresinin faydalarının çok olmasının önemli sebeplerinden biri de, tamamen doğal olması, içeriğinde hiçbir hormon ya da şeker ilavesi olmamasıdır.

14 İçerdiği Elementler Ve Faydaları

15 İÇERDİĞİ ELEMENTLER AZOT FOSFOR POTASYUM

16 AZOTUN FAYDALARI Bitkiler için en önemli gübre AZOT tur. Toprakta bulunan azot miktarı bitkilerin sağlıklı olarak büyümesine,kaliteli ve yüksek oranda mahsul vermesi için yeterli değildir. Bu bakımdan bitkilerin ihtiyacı olan azotu azot olarak zengin olan yarasa gübresi ile toprağa verebiliriz Türkiye topraklarının yüzde 95 inde azot yeterli seviyede değildir,yarasa gübresinde yüzde 7-8 azot olması toprağı yenileyerek bitkinin sağlıklı mahsulün bereketli olmasını sağlar yarasa gübresindeki azot kök teşekkülünü ,bitkinin gelişmesini,büyümesini,bitkinin olgunlaşmasını çabuklaştırır. Mahsulün kalitesini arttırarak,dane dökümünü önler verimi arttırır,daneler olgun olur.Azot eksikliği bitkilerde diğer elementlerin bitki tarafından yeterli derecede alınmamasına tesir eder protein ve enzimlerin sentezi yavaşlar bitkinin gelişmesi durur ve bitki bodur kalır,

17 FOSFORUN FAYDALARI Fosfor,hücre çekirdeğinin esasını teşkil eden bir besindir bitkinin çiçeklenmesini meyvenin olgunlaşmasını ürün kalitesinin iyileşmesini sağlar kuvvetli bir kök sistemi oluşturur. Kuvvetli bir kök sistemi bitkilerin besin maddelerini alımını kolaylaştırır,ayrıca çiçek oluşumu için gereklidir. Meyve kalitesini attırır. Fosfor bitkide enerji depolamasını, şeker ve nişasta oluşumunu sağlar, bitkilerde yeni hücrelerin oluşmasını dokuların büyümesini erken olgunluk ve bitkilerin hastalığa karşı direncini artırarak saçak kök oluşumunu sağlar.

18 POTASYUMUN FAYDALARI Özellikle meyve oluşumu için gerekli temel besindir. Potasyum bitki metabolizmasında fotosentez sonucu elde edilen ürünlerin faydalı olacağı bölgelere taşınmasını sağlar, su dengesini ayarlar. Potasyum, azotla birlikte ürünü arttırır, yeterli potasyum ile beslenen bitkilerde meyve ağırlığı artar ve meyvenin pazarda daha uzun süre dayanmasını sağlar. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı arttırır bitkilerin tuzlu ve kireçli topraklarda daha az etkilenmesini sağlar, düşük potasyum, toprakta yetişen meyvelerin lezzetsiz ve yavan meyve tadında olmasına neden olmaktadır.

19 Amerika’da Suni Mağaralarda Üretiliyor…
Yarasa gübresi üretmek için Amerika’da suni yarasa mağaraları inşa ederek içerilerine Türkiye'den götürdükleri yarasaları çoğaltarak sadece gübresini alabilmek için bin bir zahmet sonucunda organik gübre elde etmektedirler. ABD gibi daha bir çok ülke aynı yöntemlerle sırf gübresini alabilmek ve doğal mağaraları olmadığı için suni mağaralar yapmaktadırlar. Mağaralara yerleştirdikler anaç yarasalar ile bunları çoğaltarak sadece yıllarca bekleyip biriken gübreden faydalanmak istemektedirler. Hatta tonlarca masraf yapıp yarasaları besleyerek gübre üretmektedir.

20 Etkinliği ve Farkı Kanıtlanmış
Günümüzde organik tarımda özellikle tercih edilen yarasa gübresi etkinliğini deneylerle kabul ettirdi. Yabancı basında gün geçmiyor ki yarasa gübresi ile tarım verimliliği hakkında yazı çıkmasın. Konunun uzmanları tarafından yapılan deneyler bilimsel sonuçlarla kati’lik kazanarak bu gübre çeşidinin kullanımını arttırmıştır. Ülkemizde henüz fazla bilinmeyen, sadece konunun ehli tarımcıların tercih ettiği yarasa gübresinin önümüzdeki zaman diliminde Türkiye’de hayli popüler olacağı herkesin ortak fikridir. Mağaralarda yaşayan yarasaların dışkılarının doğal yolla toplanması ile elde edilen ürünü kalitesine göre ayırt edebilmek istiyorsanız satın alacağınız kişilerden ölçüm değerlerini istemeyi unutmayınız.

21 SIVI YARASA GÜBRESİ KULLANIMI

22 DOMATES-BİBER-HIYAR-PATLICAN-MARUL VE DİĞER YEŞİLLİKLER
UYGULAMA ZAMANI: Can suyu ile beraber ilk uygulama yapılabilir. Hasat dönemine kadar bitki yapısına göre dozaj arttırılarak devam eder Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2-4 lt/da

23 KAVUN KARPUZ KABAK UYGULAMA ZAMANI
Can suyu ile beraber ilk uygulama yapılabilir. Hasat dönemine kadar bitki yapısına göre dozaj arttırılarak devam eder Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2-4 lt/da

24 MEYVE AĞAÇLARI UYGULAMA ZAMANI Elma-armut-kayısı-kiraz-erik-şeftali-ceviz-badem İlk sulama ile başlanır. Hasat dönemine kadar 15 günde 1 uygulama yapılabilir. Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2 lt/da (3-5 kez)

25 NARENCİYE UYGULAMA ZAMANI Portakal-mandalina-limon-greyfurt
İlk sulama ile başlanır. Hasat dönemine kadar 15 günde 1 uygulama yapılabilir. Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2 lt/da (3-5 kez)

26 BAKLAGİLLER UYGULAMA ZAMANI
Bitki 5-6 yapraklı olduktan sonra 15 günde bir uygulanır. Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2-4 lt/da (sulama suyu ile)

27 SOĞAN- SARIMSAK UYGULAMA ZAMANI
Can suyu ile beraber ilk uygulama yapılabilir. Hasat dönemine kadar bitki yapısına göre dozaj arttırılarak devam eder Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2-4 lt/da (sulama suyu ile)

28 ÜZÜM UYGULAMA ZAMANI Yetişme dönemi boyunca uygulanabilir. Koruk döneminde dozaj arttırılarak devem edilir. Topraktan 2 lt/da 15 günde bir

29 PAMUK UYGULAMA ZAMANI 1.İlk sulamada Taraklar görülmeye başlayınca 3.Kozadan önce Yapraktan ml /100 lt Topraktan 2-4 lt/da (sulama suyu ile)

30 ZEYTİN UYGULAMA ZAMANI
1.Çiçeklenme zamanında 2.Meyve tutumunda 3.Çekirdek sertleşmeden önce Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2 lt/da (sulama suyu ile)

31 TÜTÜN UYGULAMA ZAMANI Bitki 10 cm olunca başlanır. Her 15 günde bir uygulama yapılır. Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2-4 lt/da

32 TARLA BİTKİLERİ UYGULAMA ZAMANI Buğday-arpa-çeltik-yulaf-çavdar
Her sulama suyu ile beraber verilebilir. Yağmurlama yapılan yerlerde uygulama sonrası dakika temiz su verilir. Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2-4 lt/da (sulama suyu ile)

33 ŞEKER PANCARI PATATES HAVUÇ
UYGULAMA ZAMANI Her sulama suyu ile beraber verilebilir. Yağmurlama yapılan yerlerde uygulama sonrası dakika  temiz su verilir. Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2-4 lt/da (sulama suyu ile)

34 AYÇİÇEĞİ -MISIR UYGULAMA ZAMANI
Her sulama suyu ile beraber verilebilir. Yağmurlama yapılan yerlerde uygulama sonrası dakika temiz su verilir. Yapraktan ml/100 lt Topraktan 2-4 lt/da (sulama suyu ile)

35 Sonuç: SERTİFİKALI VE ANALİZ DEĞERLERİNİ KARŞILAŞTIRMADAN YARASA GÜBRESİ ALMAYINIZ

36 ÜRÜNLER

37 FERTİLİSU ORGANİK SIVI GÜBRE
1 LT 5 LT 20 LT LİK PLASTİK AMBALAJLARDA

38 FERTİLİSA (TOZ GRANÜL PELET)
1 KG LIK İSTEĞE BAĞLI AMBALAJ (MİNİMUM 500 KG) 25 KG LIK AMBALAJLARDA

39


"ORGANİK YARASA GÜBRESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları