Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SDÜ Dis Hekimligi Fakültesi Kalite Yönetim Sistemi Çalısmaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SDÜ Dis Hekimligi Fakültesi Kalite Yönetim Sistemi Çalısmaları"— Sunum transkripti:

1 SDÜ Dis Hekimligi Fakültesi Kalite Yönetim Sistemi Çalısmaları

2 Komisyon Üyeleri Doç.Dr. A.Diljin KECEÇİ (Başkan)
/1 Sayılı yönetim kurulu kararı Doç.Dr. A.Diljin KECEÇİ (Başkan) Yrd.Doç.Dr.Hüseyin ALKIŞ (Üye-Yönetim Temsilcisi) Fakülte Sekreteri Ishak TAŞLIPINAR (Üye-İdari Personel Temsilcisi) Başmüdür Mehmet UYGUR (Üye-Döner Sermaye Temsilcisi) Şef Özgür DEMİR (Üye-Sekretarya) Sorumlu Hemşire Sevgi YAVUZ (Üye-Hemşirelik Hizmetleri) Yrd.Doç.Dr.Işın KÜRKÇÜOĞLU (Üye-Protetik Diş Tedavisi Anabilim Temsilcisi) Yrd.Doç.Dr.Özge KAM (Üye-Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Temsilcisi) Arş Gör.Dr. Hasan Onur ŞİMŞEK (Üye-Ağız-Diş-Çene Hast. Cerrahi Anabilim Temsilcisi) Arş Gör.Dr.Gülin YILMAZ (Üye-Periodontoloji Anabilim Temsilcisi) Arş Gör.Dr.K.Görkem ULU (Üye-Pedodonti Anabilim Temsilcisi) Arş Gör.Dt. Serpil ÇOKAKOĞLU (Üye-Ortodonti Anabilim Temsilcisi) Arş Gör.Dt.Özlem GÖRMEZ (Üye-Oral-Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Temsilcisi) Arş Gör.Dt.H.Egemen GÜLDAŞ (Üye-Endodonti Anabilim Temsilcisi)

3 Kalite Yönetim Bürosu Özgür DEMİR

4 Kalite Yönetimi Egitimi
Beş gün Temmuz 2012 40 Saatlik Eğitim çerçevesinde Fakültemiz 34 personeline kalite yönetimi eğitimi TSE Antalya Bölge Müdürlüğünden iki eğitmen tarafından verildi.

5 Kalite Yönetimi Egitimi
Kalite Yönetim Sistemi Temel Eğitimi 1 Kalite Yönetim Sistemi Dökümantasyon Eğitimi 2 Kalite Yönetim Sistemi Iç Tetkik Eğitimi 3 SERTİFİKA

6 Kalite Yönetimi Egitimi

7 Kalite Yönetimi Egitimi

8 SERTİFİKA 1 3 Kalite Yönetim Sistemi Temel Eğitimi
Kalite Yönetim Sistemi Iç Tetkik Eğitimi 3

9 Kalite Yönetimi Egitimi

10 TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ 1960
Türk standartları Enstitüsü; her türlü madde ve mamuller ile usul ve hizmet standartlarını gerçekleştirmek amacıyla tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitünün ilgili olduğu bakanlık Sanayi ve Ticaret Bakanlığıdır. Enstitü, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kurumu olup, kısa adı ve markası TSE'dir. Yalnız Türk standartları Enstitüsü tarafından kabul edilen standartlar Türk standartı adını alır. Bir standartın mecburi kılınabilmesi için Türk standartı olması şarttır. Mecburi kılınan standartlar Resmi Gazete'de yayımlanır. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

11 TÜRK STANDARTLARI ENSİTÜSÜ HİZMET ALANLARI
Sistem Belgelendirme Personel Belgelendirme Ürün ve Hizmet Yeri Belgelendirme Gözetim ve Muayene Laboratuvar Metroloji ve Kalibrasyon standart Hazırlama Tüketici Hakları ©2009 Türk standartları Enstitüsü

12 KALİTE Yapısal karakteristikler kümesinin şartları yerine getirme derecesi. (TS EN ISO 9000:2007) Kullanıma uygunluktur. (Juran) Şartlara uygunluktur. (Crosby) İhtiyaçların karşılanabilme oranıdır. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

13 KALİTE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİDİR. ŞARTLARA İLK DEFADA UYMAKTIR.
HER DEFASINDA ZAMANINDA ©2009 Türk standartları Enstitüsü

14 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?
Birbiri ile ilgili olan veya karşılıklı etkileşimde bulunan elemanlar takımı. Yönetim sistemi Politika ve hedefleri oluşturmak ve bu hedefleri gerçekleştirmek için kullanılan sistem. Not - Bir kuruluşun yönetim sistemi, bir kalite yönetim sistemi, bir mali yönetim sistemi veya bir çevre yönetim sistemi gibi farklı yönetim sistemlerini içerebilir. Kalite yönetim sistemi Bir kuruluşu kalite açısından yönlendiren ve kontrol eden yönetim sistemi. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

15 MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ Yerine getirilen müşteri şartlarının, müşteri tarafından algılanma derecesi. Not 1 - Müşteri şikayetleri, düşük müşteri memnuniyetinin yaygın bir göstergesidir. Ancak müşteri şikayetlerinin olmaması, müşteri memnuniyetinin yüksek olduğu anlamının çıkarılmasını gerektirmez. Not 2 - Müşteri şartları, müşteri ile anlaşmaya varılmış ve gerçekleştirilmiş olsa bile, bu durum yüksek müşteri memnuniyetinin sağlandığı anlamının çıkarılmasını gerektirmez. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

16 KALİTE VE VERİMLİLİK ÖNLEM AL PLANLA UYGULA KONTROL ET
PUKÖ Kaliteli ve daha verimli üretim ancak standardizasyon ve sürekli kaynak iyileştirilmesi (makina, teçhizat, insan, prosedür, sorumluluk ve yetkiler, iyileştirme faaliyetleri, hedefler v.b.) ile mümkün olabilir. O HALDE STRATEJİMİZ ; «HATA KAYNAKLARINI ORTADAN KALDIRMAK SURETİYLE DAHA VERİMLİ VE KALİTELİ ÜRETİM» OLMALIDIR. ©2009 Türk standartları Enstitüsü 25

17 KALİTE İLE İLGİLİ YANLIŞ DÜŞÜNCELER
KALİTE, FAZLA HARCAMA GEREKTİRİR. KALİTE SİSTEMİ PAHALI BİR İŞTİR. KALİTE SADECE MAMULLER İÇİN GEÇERLİDİR. KALİTE SADECE KALİTE BİRİMİNİN SORUMLULUĞUNDADIR. ©2009 Türk standartları Enstitüsü 17

18 KALİTE GELECEKTİR BİZ NEREDEYİZ? ©2009 Türk standartları Enstitüsü

19 KALİTE GELECEKTİR 1 OLGUNLUK SEVİYESİ 1 BÜYÜK ENGELLER DURUMU
İSTİKRARSIZ YÖNETİM, KALİTE VE VERİMLİLİK ANLAYIŞI YOK, PLANLAMA VE MALİYET ÖNEMSİZ, YENİDEN İŞLEME VE HURDA ORANLARI YÜKSEK, TEKNOLOJİNİN GERİSİNDE KALMIŞ CİHAZ VE MAKİNA KULLANIMI. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

20 KALİTE GELECEKTİR 2 OLGUNLUK SEVİYESİ 2 KARMAŞA DURUMU
YALNIZ DİKEY HABERLEŞME, ÇALIŞANLAR ARASINDA KORKU VE HATALAR, KALİTEYE KATILIM ÇOK AZ, YÜKSEK BAŞARISIZLIK MALİYETLERİ, PAZAR PAYI GİTTİKÇE AZALMAKTA. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

21 KALİTE GELECEKTİR 3 OLGUNLUK SEVİYESİ 3 SİLKİNME DURUMU
KALİTENİN ETKİSİ ÜZERİNDE DAHA FAZLA BİLGİ, KALİTEYE KATILIM BAŞLAMIŞ, EKİP ÇALIŞMASI İÇİN GAYRETLER VAR, VERİMLİLİK HALA DÜŞÜK VE KALİTE MALİYETLERİ YÜKSEK, PAZAR PAYI KORUNMASINA RAĞMEN KAR DÜŞÜK, HEDEFLER BELİRLENMİŞ. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

22 KALİTE GELECEKTİR 4 OLGUNLUK SEVİYESİ 4 ÖNLEYİCİ YÖNETİM STRATEJİSİ
KALİTE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞ, KALİTE SİSTEM YAKLAŞIMI UYGULANIYOR, UYGUN KAYNAKLARIN SEÇİMİ VE KULLANIMI, PLANLI EĞİTİM FAALİYETLERİ, VERİ TOPLAMA VE DEĞERLENDİRME. ©2009 Türk standartları Enstitüsü 22

23 KALİTE GELECEKTİR 5 OLGUNLUK SEVİYESİ 5 BİR EKİP ÇALIŞMASI
KURULUŞTA YATAY VE DİKEY HABERLEŞME VAR, KALİTEYE GÖNÜLLÜ KATILIM VE EKİP ÇALIŞMASI VAR, YÖNETİM ZORLAMALARI YOK, UZUN DÖNEM STRATEJİLER BELİRLENMİŞ, MORAL YÜKSEK, İŞGÜCÜ DENGELİ, PAZAR KALICI VE SÜREKLİ. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

24 ETKİN KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMANIN YARARLARI
MALİYET VE ZAMANDAN TASARRUF AZALMIŞ İADELER DAHA AZ MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ DAHA AZ SERVİS-BAKIM GİDERLERİ KAYNAKLARIN OPTİMUM KULLANIMI PAZAR PAYININ ARTMASI YÖNETİM KOLAYLIĞI SAĞLIKLI BİLGİ AKIŞI 24 ©2009 Türk standartları Enstitüsü

25 KALİTESİZLİK RİSKLERİ
KURULUŞ : PRESTİJ KAYBI PAZAR PAYININ AZALMASI KAYNAK İSRAFI VE VERİMLİLİĞİN AZALMASI MOTİVASYON KAYBI MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT MÜŞTERİ : İNSAN SAĞLIĞI MAL VE HİZMETLERDE TATMİNSİZLİK GÜVENSİZLİK MAĞDURİYET ©2009 Türk standartları Enstitüsü

26 KALİTESİZLİK RİSKLERİ
KURULUŞ : KAYNAK İSRAFI HURDA VE ISKARTA KISMEN YENİDEN İŞLEME TAMİRAT DEĞİŞTİRME ÜRETİM KAYBI MÜŞTERİ : SATIN ALMA İŞLETME TAMİR ZAMAN KAYBI 26 ©2009 Türk standartları Enstitüsü

27 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
PRENSİPLERİ Müşteri odaklılık Liderlik Çalışanların katılımı Proses yaklaşımı Yönetimde sistem yaklaşımı Sürekli iyileştirme Verilere dayalı karar verme yaklaşımı Tedarikçilerle karşılıklı faydaya dayanan ilişkiler ©2009 Türk standartları Enstitüsü 27

28 KAYNAKLAR Gereken kaynakları sağlamak ve hazır etmek üzere
üst yönetime dikkat çekmiştir. Eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesini, İlgili personelin bilinçlendirilmesinin teminini, Tesis ihtiyaçlarını, Çalışma ortamının fiziksel şartlarını içermektedir. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

29 Müşteri Odaklılık Tüm müşteri ihtiyaç ve beklentileri doğru olarak anlaşılmalı, Bu ihtiyaç ve beklentiler kuruluş içerisinde doğru olarak iletilmeli, Kalite yönetim sistemi müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde planlanmalı, sürdürülmeli, sürekli iyileştirilmeli, Müşteri memnuniyeti ve sonuçlara göre müşteri davranışı ölçülmeli ve müşteri ilişkileri yönetilmelidir. 29 ©2009 Türk standartları Enstitüsü

30 HANGİ KONULAR ELE ALINABİLİR ?
Ürünlerin kalite düzeyi (Kuruluş kalitede önderlik için çaba gösterecek mi?) Ürün güvenirliği (Ürün güvenirliği sağlamada hangi düzeye ulaşacak?) Müşterilerle ilişkiler (Müşteri ihtiyaç ve şikayetleri analiz edilecek ve değerlendirilecek mi?) Satış organizasyonları (İlişkiler ile desteklenecek mi?) Personelle ilişkiler (Tüm personelin desteği ve katılımı sağlanacak mı?) Kaynak iyileştirmesi (İnsan kaynakları için eğitim, makine teçhizatı için sürekli koruyucu ve önleyici bakım sağlanacak mı?) Çevre (Çevre hassasiyeti ve taahhütleri neler olacak?) Kalite yönetim sisteminin şartlarına uyma ve kalite yönetim sisteminin sürekli iyileştirilmesine dair tahhütler ©2009 Türk standartları Enstitüsü

31 KALİTE POLİTİKASI Üst yönetim, kalite politikasının;
a) Kuruluşun amacına uygunluğunu, b) Şartlara uyulacağına ve kalite yönetim sisteminin etkinliğinin sürekli iyileştirileceğine dair bir taahhüdü içermesini, c) Kalite hedeflerinin oluşturulması ve gözden geçirilmesi için bir çerçeve sağlamasını, d) Kuruluş içinde iletilmesini ve anlaşılmasını, e) Uygunluğunun sürekliliğinin gözden geçirilmesini, güvence altına almalıdır. ©2009 Türk standartları Enstitüsü

32 SDÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
KALİTE POLİTİKASI Deneyimli akademik kadrosu ile, Kalite Yönetim Standartları doğrultusunda, teknoloji ve bilimin ışığı altında; mesleki bilgi-beceri ve özgüvene sahip, kendini geliştirebilen diş hekimleri yetiştiren, Etkili, güvenli ve güncel tedavi yöntemleri ile ağız ve diş sağlığı hizmeti vermenin yanında, koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile toplumu bilinçlendiren, Tüm iç ve dış paydaşların memnuniyetini artırmak için fiziki ortamı, teknolojik ve bilimsel standartları önemseyen ve meslek içi eğitim olanakları sunan, Çalışan, Oluşturulan kalite sisteminin etkinliğini sürekli arttıran kurum olmak.

33 MİSYON Çağdaş eğitim-öğretim vererek yetkin diş hekimi ve araştırmacı yetiştirmek, uluslararası düzeyde bilimsel araştırma yapmak, kaynakları etkin kullanarak ileri tetkik ve tedavi hizmeti vermek ve toplumun ağız-diş sağlığı konusundaki bilincini artırmaktır. VİZYON Ağız ve diş sağlığı eğitimi ve hizmeti alanında öncü, ulusal ve uluslarası düzeyde tercih edilen; toplum ihtiyaçlarına cevap verme yönünde sorun çözen; üretken, uzlaşmacı, paylaşımcı ve lider bir kurum olmak.

34 HAYATIN GERÇEKLERİ Hikayemiz, HERKES, BİRİ, HERHANGİBİRİ ve HİÇKİMSE adındaki dört kişi hakkında. Yapılması gereken çok önemli bir iş vardı ve HERKES, BİRİ’nin bunu yapacağından emindi. Aslında bu işi HERHANGİBİRİ de yapabilirdi. Fakat HİÇKİMSE yapmadı. Bunun üzerine BİRİ çok kızdı, çünkü bu HERKES’in işiydi. HERKES, HERHANGİ BİRİ’nin bu işi yapacağını düşünmüştü, fakat HİÇKİMSE, HERKESin yapmayacağını bilmiyordu. Sonuçta HERHANGİBİRİnin yapacağı bir işi HİÇKİMSE yapmadığı için HERKES, BİRİ’ni suçladı

35 TÜM KALİTE EKİBİNE ve Fakültemİz ÇALIŞANLARINA TEŞEKKürler….

36 Doküman Hazırlama ve Doküman Veri Kontrol

37 ETKİN BİR SİSTEM OLUŞTURMANIN İLK BASAMAĞI
İyi bir dokümantasyona sahip olmaktır!

38 Dokümantasyonun Amacı
İletişim ve faaliyetlerinin her zaman aynı ve bir bütün içerisinde yapılmasını sağlamaktır.

39 TS-EN ISO 9001:2008 ile birlikte dokümante edilmiş prosedür şartlarının sayısı azaltılmış ve kuruluşların kalite yönetim sistemini etkin uygulaması üzerine daha çok durulmuştur.

40 Kalite Yönetim Sistemi Dokümantasyon Çeşitliliği
Kuruluşun büyüklüğüne ve aktivitelerin tiplerine Proseslerin karmaşıklığına ve etkileşimlerine Personelin yeterliliğine bağlı olarak değişir.

41 Doküman nedir? Kalite yönetim sisteminin bir parçasını açıklayan ya da bu sisteme destek veren, yazıya dökülmüş iç ve dış kaynaklı bilgidir.

42 Dokümantasyon Ortamları
Kağıt üzerinde Manyetik ortamda Elektronik ve optik bilgisayar diskleri Fotoğraf Mastır kopyalar

43 Doküman Çeşitleri Kontrollü Doküman Kontrolsüz Doküman
Dış Kaynaklı Doküman

44 Kontrollü Doküman Kontrolsüz Doküman Dış Kaynaklı Doküman
Kalite Birimi tarafından hazırlanmış üzerinde kırmızı renkli “KONTROLLÜ KOPYA’’ kaşesi bulunan ve izlenen dokümandır Kontrolsüz Doküman Üzerinde kırmızı renkli “KONTROLLÜ KOPYA’’ kaşesi bulunmayan dokümandır Dış Kaynaklı Doküman Kurum haricinde oluşan iş ve işlemlerimizi etkileyen kanun, tüzük, yönetmelik, standart, genelge vb. verileri içeren dokümanların tümüdür.

45 Dokümanların Biçimlendirilmesi
Kalite Yönetim Sistemi Doküman Kodlama Talimatına uygun olarak hazırlanır Doküman Numarası Dokümanda yapılan değişikliğin numarası ilk değişiklikten itibaren birer artırılarak /01, /02, /03… şeklinde ‘’ Revizyon No ’su’’ satırında belirtilir Revizyon Numarası ve Tarihi Dokümanın yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihtir Yayım tarihi Birbirini takip eden sayfa adedi yazılır. Sayfa No

46 Dokümanların Hazırlanması ve Onaylanması
Kalite El Kitabının, Prosedürlerin ve Sistem dokümanının hazırlanması ve onaylanması hususları Doküman ve Kayıtların Kontrolü Prosedürünün uygulaması kısmında, Süreçleri ile ilişkili kısımlar, dokümanın nasıl hazırlanacağı ve onaylanacağı Doküman Kontrol Talimatında ayrıntılı şekilde açıklanmıştır.

47 Dokümanların Yayımlanması
Kalite El Kitabı, Prosedürler, Talimatlar, bilgi notları, süreç dokümanı, hedef planları, KYS’nin planlanmasında kullanılan planlar vb. dokümanın onaylanan asılları dokümanın dağıtılacağı birim sayısı kadar çoğaltılır. Çoğaltılan dokümanın her sayfasının uygun bir boşluğuna, kırmızı ‘‘ KM Kontrollü Kopya ’’ kaşesi basılır İlgililerce dağıtılarak yayımlanır. Dokümanın asılları dosyalarında muhafaza edilir.

48 Dokümanların Yayımlanması
Bunların dışında kalan ve ilgili birimler tarafından oluşturulan formlar, tablolar, listeler vb. dokümanlar, Birim Kalite Koordinatörü ve ilgili Başkan Yardımcılarının bilgisi dahilinde sistemde tanımlanır ve kullanılması sağlanır. Bu dokümanlar ‘‘ Süreçlerin İzlenmesinde Kullanılan Form, Tablo vb. Doküman Listesinde’’ tanımlanır.

49 Prosedürlerin Kapsamı
Prosedürler, kaliteyi doğrudan etkileyen faaliyetlerin planlanması ve yürütülmesinde kullanılan ve kalite el kitabına temel teşkil eden dokümanlardır. Prosedürler genel olarak aşağıdaki kısımları içerir NE gerçekleştirilecek ? NEDEN gerçekleştirilecek ? NEREDE kontrol edilecek ? KİM faaliyet/kontrolden sorumlu olacak ? NASIL gerçekleşecek/kontrol edilecek ? NE zaman gerçekleşecek/ kontrol edilecek ?

50 Talimat Talimatlar ISO Dokümantasyon Şartları maddesi gereği; personeli bilgilendirmek, bir standart oluşturmak, işin nasıl yapılması gerektiği konusunda detaylı bilgiler vermek için hazırlanır.

51 Kalite El Kitabı Kalite el kitabının hazırlanmasındaki amaç, kalite yönetim sisteminin tanımlamasının yapılması, sistemin uygulanması ve sürdürülmesi için kalıcı bir rehber olarak görev yapmasıdır. Kalite el kitabı, kuruluş için bir bilgi bankası olarak hizmet edebilir.

52 Kalite el kitabı Kalite politikasını içerir, Genel sistemi göz önüne serer, Pazarlama aracıdır, İletişim mekanizmasıdır, Eğitim aracıdır, Sistemin gözden geçirilmesi ve tetkikine yardımcıdır.

53 Dokümanların Revize Edilmesi
Kalite El Kitabının revizyonunun gerektiği durumda, dokümanı hazırlayan, onaylayan ve yayımlayan yetkililer tarafından gerekli değişiklikler yapılır.

54 Veri Analizi Kuruluş kalite yönetim sisteminin uygunluğunu ve etkinliğini göstermek ve kalite yönetim sisteminin sürekli iyileştirilmesinin nerede yapılabileceğini değerlendirmek için uygun veriyi belirlemeli, toplamalı ve analiz etmelidir.

55 Veri Analizi a) müşteri-hasta memnuniyeti b) ürün şartlarına uygunluğu
c)önleyici faaliyetler için fırsatlar da dahil olmak üzere proseslerin ve ürünlerin karakteristikleri ve eğilimleri d) Tedarikçiler ile ilgili bilgileri sağlamalıdır.

56 Veri Analizi Sonuçları
Uygunsuzluk maliyetinin azaltılması, Uygunsuzluğun sonuçlarına veya potansiyel sonuçlarına göre gerçekleştirilmesi gerekli faaliyetlerin tespiti, Proseslerin etkin ve etkili bir biçimde işlemesinin sağlanması, Ürün şartlarının iyileştirilmesi, Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin tespiti ve zamanında uygulanması, Müşteri memnuniyetinin sağlanması ve sürekli iyileştirmenin devamının sağlanması için kullanılır.

57

58 Kalite Kayıtları Prosedürü
Uygun Olmayan Ürün/Hizmet Prosedürü Yönetimin Gözden Geçirmesi Iç Tetkik Düzeltici /Önleyici Faaliyetler

59 Kalite Kayıtları Prosedürü
Kalite yönetim sistemi kayıtları, elde edilen sonuçları belirtir ve dokümante edilmiş prosedürler veya çalışma talimatlarında belirtilen faaliyetlerin yerine getirildiğini gösteren delilleri sağlar.

60 Kuruluş, tüm kayıtların;
belirlenmesi (kayıtların listesi), saklanması (arşiv), ulaşılabilmesi elden çıkarılması saklama sürelerinin belirlenmesi ile ilgili bir prosedür oluşturmalıdır.

61 Kayıtlar; kalıcı bir okunabilirliğe sahip, kolaylıkla ayırt edilebilir, ulaşılabilir olmalıdır.

62 Uygun Olmayan Ürün/Hizmet Prosedürü
Kuruluş, ürün şartlarına uymayan ürünün istenmeyen kullanımının veya teslimatının önlenmesi için, tanımlanmasını ve kontrol altında bulundurulmasını güvence altına almalıdır. Bu işlem için dokümante edilmiş bir prosedür oluşturulmalıdır . .

63 Uygun Olmayan Ürün/Hizmet Prosedürü
Hastadan alınan radyograf teşhis için yeterli değilse bununla ilgili bir prosedür oluşturulmalıdır. Sebep nedir? Nasıl bir yol izlemeliyiz?

64 a) Tespit edilen uygunsuzluğu gidermek için tedbir alarak,
Kuruluş uygun olmayan ürünü; aşağıdaki yollardan biri veya birden fazlası ile ele almalıdır: a) Tespit edilen uygunsuzluğu gidermek için tedbir alarak, b) Uygun olmayan ürünün özel izinle kullanımını, ilgili yetkili ve müşterinin iznine bağlayarak, c) Ürünün asıl amaçlanan uygulanmasını engellemek için gerekli tedbirleri alarak, d) Uygun olmayan ürün, teslimattan veya kullanılmaya başlandıktan sonra tespit edildiğinde, uygunsuzluğun etkilerine veya potansiyel etkilerine uygun tedbirler alarak. .

65 Uygun olmayan ürün düzeltildiğinde, şartlara uygunluğunu göstermek için ürün yeniden doğrulamaya tâbi tutulmalıdır. Uygunsuzlukların yapısı ve uygunsuzluklar sonrasında alınan tedbirlere ait kayıtlar muhafaza edilmelidir. .

66 Yönetimin Gözden Geçirmesi
Üst yönetim kuruluşun kalite yönetim sistemini plânlanmış aralıklarla gözden geçirmelidir. AMAÇ Kalite yönetim sisteminin Uygunluk Yeterlilik Etkinliğinin sürekliliğini güvence altına almak Yönetimin gözden geçirme kayıtları muhafaza edilmelidir.

67 Gözden Geçirme Girdisi
BİLGİLERİ İÇERİR - Tetkiklerin sonuçları - Müşteri geri beslemeleri - Bir önceki yönetim gözden geçirmesine ait takip faaliyetleri - İyileştirme için öneriler Gözden Geçirme Çıktısı - Kalite yönetim sisteminin etkinliğinin iyileştirilmesi - Ürünün iyileştirilmesi Kaynak ihtiyaçları

68 Kuruluş, plânlanmış aralıklarla iç tetkikler gerçekleştirmelidir.
Plânlanmış düzenlemelere, standardın şartlarına , kuruluş tarafından oluşturulan kalite yönetim sistemi şartlarına, UYGUNLUĞUNU ETKİN UYGULANDIĞINI SÜREKLİLİĞİNİ belirlemektir. Kuruluş, plânlanmış aralıklarla iç tetkikler gerçekleştirmelidir. AMAÇ kalite yönetim sisteminin

69 Tetkikçilerin seçimi ve tetkikin
gerçekleştirilmesi, bu prosesin tarafsızlığını güvence altına almalıdır. Tetkikçiler kendi işlerini tetkik etmemelidir. Tetkiklerin plânlanması, gerçekleştirilmesi, kayıtların oluşturulması ve sonuçların rapor edilmesi için dokümante edilmiş bir prosedür oluşturulmalıdır. Tetkikler ve sonuçlarının kayıtları muhafaza edilmelidir.

70

71

72 Tetkik edilen alandan sorumlu yönetim, tespit edilmiş uygunsuzlukların ve bunların nedenlerinin ortadan kaldırılması için gereksiz bir gecikme olmaksızın gereken düzeltmelerin ve düzeltici faaliyetlerin gerçekleştirilmesini güvence altına almalıdır.

73 DÜZELTICI ve ÖNLEYICI FAALIYETLER
©2009 Türk Standardları Enstitüsü

74 Düzeltici Faaliyet Kuruluş, uygunsuzlukların nedenlerini gidermek ve tekrarlarını önlemek için tedbirler almalıdır. Uygunsuzluk meydana geldikten sonra yapılır. Bu amaçla dokümante edilmiş bir prosedür oluşturulmalıdır: ©2009 Türk Standardları Enstitüsü

75 Düzeltici Faaliyet Prosedürü
Uygunsuzlukların gözden geçirilmesi ve nedenlerinin belirlenmesi (Müşteri şikâyetleri) Düzeltici faaliyet ihtiyacının değerlendirilmesi Gereken düzeltici faaliyetlerin belirlenmesi ve uygulanması Uygulanan düzeltici faaliyetlerin sonuçlarının kayıtları ve etkinliklerinin gözden geçirilmesi ©2009 Türk Standardları Enstitüsü

76 Önleyici Faaliyetler Kuruluş, oluşmalarını önlemek amacıyla potansiyel uygunsuzlukların nedenlerini gidermek için tedbirleri belirlemelidir. Uygunsuzluk meydana gelmeden önce yapılır. Bu amaçla dokümante edilmiş bir prosedür oluşturulmalıdır. ©2009 Türk Standardları Enstitüsü

77 Önleyici Faaliyet Prosedürü
Potansiyel uygunsuzlukların ve bunların nedenlerinin belirlenmesi Önleyici faaliyet ihtiyacının değerlendirilmesi Gereken önleyici faaliyetlerin belirlenmesi ve uygulanması Uygulanan önleyici faaliyetlerin sonuçlarının kayıtları ve etkinliklerinin gözden geçirilmesi ©2009 Türk Standardları Enstitüsü

78

79 Düzeltici önleyici faaliyetler kayıt edilmelidir.
Tekrarlayan uygunsuzluklar için gereken düzeltici faaliyetleri yapmak üzere yöntemler oluşturulmalı ve uygulanması sağlanmalıdır. Olası kusurların risklerini azaltmak üzere önleyici yöntemler geliştirilmeli ve uygulamaya konulmalıdır. Kullanılmakta olan yöntemler üzerinde düzeltici önleyici faaliyetlerin uygulama sonuçlarına göre gerektiğinde değişiklikler yapılmalıdır. Düzeltici önleyici faaliyetler kayıt edilmelidir. ©2009 Türk Standardları Enstitüsü

80 Teşekkür Ederiz…


"SDÜ Dis Hekimligi Fakültesi Kalite Yönetim Sistemi Çalısmaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları