Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HEDEF VE MOTİVASYON BAHAR DOĞAN UTKU KOLEJİ REHBERLİK BİRİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HEDEF VE MOTİVASYON BAHAR DOĞAN UTKU KOLEJİ REHBERLİK BİRİMİ."— Sunum transkripti:

1 HEDEF VE MOTİVASYON BAHAR DOĞAN UTKU KOLEJİ REHBERLİK BİRİMİ

2 PAYLAŞILACAK KONULARIMIZ
MOTİVASYON NEDİR? MOTİVASYON SORUNLARI NELERDİR? 3.AMAÇ NEDİR? 4.AMAÇ BELİRLEMEK NEDEN ÖNEMLİDİR? 5.LİSEYE HAZIRLIK SÜRECİNDE AMACINIZA ULAŞMAK İSTİYORSANIZ 6.BAŞARI YOLUNDA AMACINIZIN KAPISI NASIL ÇALINMALI? 7.NEDEN AMACIMIZA ULAŞAMIYORUZ?

3 MOTİVASYON NEDİR? İnsan davranışlarının temelinde ihtiyaç vardır.
Bu ihtiyaçlar insanı harekete geçiren itici gücü oluşturur. İşte bu itici güce “MOTİVASYON” adı verilir.

4 MOTİVASYON SORUNLARI Motivasyonu sağlayabilmek için
öncelikle motivasyonun önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Bu engeller; 1. Çalışmaya Başlayamamak 2. Çalışmayı Sevmemek 3. Başka Şeyler Yapmayı İstemek

5 ÇALIŞMAYA BAŞLAYAMAMAK
Çalışmaya başlayamamanın nedeni çalışılması gereken dersi veya konuyu sevmemektir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Neden çalışmanız gerektiğini düşünün, Hedef tespiti yapın, Çalışacağınız konuyla ilgili, ilginizi çekecek sorular çıkarın ve bunlara cevap arayın, Dersin veya konunun sevebileceğiniz bölümlerini düşünün.

6 ÇALIŞMAYI SEVMEMEK Çalışmayı sevmemenin en büyük nedeni çalışılacak dersi veya konuyu anlamamaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Çalışılacak olan ders veya konuyu anlayabilece ğiniz kaynaklardan çalışın, Hedefinizi parçalara bölün, Hedefinize ulaştığınızı hayal edin, Grup çalışması yapmayı deneyin

7 BAŞKA ŞEYLER YAPMAYI İSTEMEK
Bu durum çalışmaktan verim alamamaktan kaynaklanır. Verim alamamanın nedeni ise öğrenilenlerin günlük hayatta gerekliliğine inanmamaktır. Plansızlık ve bahanelere takılıp kalmak da bu sorunu oluşturur. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Öğrendiğiniz bilgilerin sınavda karşınıza çıkacağını düşünün, Sorumluluğu ele alın, hayatınızla ilgili kararlar almayı bahanelerle engellemeyin.

8 AMAÇ NEDİR? Amaç, maç oynarken karşı kaledir.
Amaç, ırmağın ulaşmak istediği denizdir. Amaç, Ankara Üniversitesi Hukuk bölümüdür. Amaç Ankara Fen Lisesi’dir. Yani amaç, ulaşılmak, gerçekleştirilmek istenen bir varış noktasıdır.

9 AMAÇ BELİRLEMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Hedefleriniz sizi amaçlarınıza, yani sonuca götürür. Bir şeyi başarmak için ortada gözle görülür bir hedef olmalıdır. 4 temmuz 1952 günü 34 yaşında bir kadın pasifik okyanusuna dalarak Kaliforniya ya doğru yüzmeye başladı.Eğer başarılı olursa bunu yapan ilk kadın olacaktı.O sabah su vücudu uyuşturacak kadar soğuktu ve sis o kadar yoğundu ki beraberindeki tekneleri güçlükle seçebiliyordu.Köpek balıklarına ve dondurucu soğuğa hiç aldırış etmeden 15 saat yüzdü.Kıyıya yarım mil kala kendisini sudan çıkmalarını istedi,azimli yüzücü bunun nedenini şöyle açıkladı:”Karayı görebilseydim başarabilirdim…” vazgeçmesinin nedeni ne soğuk nede yorgunluktu….Tek neden sis yüzünden karayı görememekti.

10 AMAÇ BELİRLEMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Geleceğe yönelik amaçlar kişiye öncelik sırasına göre aşılacak engellerle ilgili bir yaşam bir yaşam programı sunar. Geleceğe yönelik amaçların aşamaları doğru oluşturulduğunda, kişi enerjisini hedefi doğrultusunda çok daha etkin bir biçimde kullanılabilir.

11 AMAÇ BELİRLERKEN KENDİNİZE
10 sene sonra nerede olmak istiyorum? 5 sene sonra nerede olmak istiyorum? 1 sene sonra nerede olmak istiyorum? Sorularını sormalı ve zamanı daha da yakınlaştırıp kısa zaman dilimi için hedef seçmeliyiz.

12 HAZIRLIK SÜRECİNDE AMACINIZA ULAŞMAK İSTİYORSANIZ
Kendinizi Tanıyın: Hangi alanlarda daha yetenekli olduğunuzu, nelere ilgi gösterdiğinizi, gelecekte nasıl bir yaşam istediğinizi tanıyın. Amacınızı Tanıyın: Okumak istediğinizin lisenin özellikleri neler, ne gibi niteliklere sahip olmanız gerekiyor ve amacınıza ulaşabilmek için ne kadar nete ihtiyacınız var? Gücünüzü(potansiyelinizi)Tanıyın: Amaçlarınıza ulaşmak için ne kadarlık bir net gücüne ihtiyacınız olduğunu ve şu anki birikiminizi belirleyin. Gerçekçi olmayacak kadar yüksek ya da ulaşabileceğinizin çok altında kalan yaşam hedeflerinin sizi hem başarısızlığa hem düş kırıklığına sürükleyeceğini unutmayın.

13 AMAÇLARINIZA ULAŞMAK İÇİN;
Amaçlarınızı gerçekçi biçimde tanımlayın. Ne kadarlık bir gelişme hedefi belirleyeceğinizi saptayın. Çalışmalarınız engelleyen nedenleri belirleyin. Zamanı en iyi biçimde değerlendirmek için çalışma programı belirleyin. Çalışma zamanlarını verimli biçimde değerlendirmenizi sağlayacak öğrenme tekniklerini kullanın. Sınavda zamanı etkili biçimde değerlendirmek için sınav tekniğinizi geliştirin.

14 BAŞARI YOLUNDA AMAÇLARINIZIN KAPISI NASIL ÇALINMALI ?
AMAÇ sahibi olmak,bir kıza aşık olmaya benzer.Sürekli onu düşünür, hayallere dalar geceleri uyuyamayız.Sebebini bilmediğimiz pek çok davranışlar gösteririz. Eğer biz de amacımıza aşık olup, onun için gerekenleri yaparsak hedef hayal olmaktan çıkacaktır.

15 Acaba yapabilecek miyim?
Sizde de bunlardan varsa Hiçbir şey bilmiyorum!..... Çok eksiğim var! Acaba yapabilecek miyim? Arkadaşlarım, ailem, annem, babam, kardeşlerim benim için ne düşünüyorlar ? Başkalarının ne dediğiyle ilgili girdiğimiz bunca çabanın ne kadar boş olduğunu; sınavdan sonra daha iyi anlayacağız ve kendi kendimize belki de güleceğiz…..

16 Amaçlarımızı belirlerken disiplin ve güç gereklidir.
Uyumlu ve zamanın kıymetini bilerek yaşamalıyız.İşte o zaman , yaşam size daha fazlasını verecektir

17 NEDEN AMAÇLARIMIZA ULAŞAMIYORUZ ?
Amaçlarımızı hissetmek ve onu hayalden de olsa doyasıya yaşamak için sıçramalıyız. Sıçrayamamamızın sebebi,bahanelerdir. Çocukların davrandığı gibi korkusuzca sıçramalıyız.

18 NEDEN AMAÇLARIMIZA ULAŞAMIYORUZ ?
Sürekli bahaneler yüzünden amaçlarımızı belirleyemiyor ve planlar yapamıyoruz. Ayrıca çalışmalarımıza odaklanamıyoruz ve konsantrasyon sağlayamıyoruz. Kendimizi sınırlayan inançlar; bilinçaltımızda yoğunlaşır.Aslında bunların çoğu gerçek değildir.Kendimize olan inancımız bize gerçek başarıyı verecektir.

19 Artık amaçlarımız için at gözlüklerinin sınırlamasından kurtulmalısınız.

20 “Benim için harika bir şey Benim için harika bir şey olacak,buna inanıyorum!..”duygu ve düşüncesi içinde olmalısınız. Çoğu zaman düşündüğümüz kimse haline geliriz.Adeta zihnimiz bedenimizi takip eder ve aradığımız şeyi de buluruz.

21 Amaçlarımıza ulaşmak için kendinizi kasmadan başarılarınızın detaylarını hayal edin.Olumlu(pozitif) olmak için çalışın. Amacınıza önce kendiniz inanmalısınız. Amaçlarınızdan asla vazgeçmeyin

22

23 BAŞARACAĞINA İNANAN KİŞİ
Düşüncesini eyleme dönüştürür. Hedeflerini belirler. Bilgilerini harekete geçirir. Yaşamını planlar. Yapabileceğini düşünür.

24 Unutmamalı Bu hayatı ancak bir kere yaşayacaksınız.
Elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Çünkü bu yoldan bir daha geçmeyeceksiniz.

25 Şimdi gözlerinizi 15 saniye kapatın ve
amacınızın ne olduğunu düşünün. Gözlerinizi tekrar 15 saniye kapatın ve bu amacınıza nasıl ulaşacağınızı düşünün.

26 İSTEDİĞİNİZ AMAÇLARA ULAŞMANIZ ; ANCAK UZMAN ÖĞRETMEN KADROSU VE DOĞRU ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ İLE MÜMKÜNDÜR.

27 KATILIMIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ BAHAR DOĞAN


"HEDEF VE MOTİVASYON BAHAR DOĞAN UTKU KOLEJİ REHBERLİK BİRİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları