Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara."— Sunum transkripti:

1 Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara hatta kanser riskine yol açabilir. 2-Ekolojik dengenin bozulmasına yol açabilir. 3-Biyoçeşitlilik azalır. 4-Ülkeye ekonomik yönden zarara uğratabilir.

2 Biyoteknolojinin tarihsel gelişimi insanlık tarihi kadar eskidir. Maya bakterileri ile mayalanma olayı ilk biyoteknolojik çalışma olmuştur. Mikroskobun keşfedilmesi ile birlikte biyoteknolojinin gelişimi hızlanmıştır. Pasteur ve Koch günümüzdeki mikrobiyoloji biliminin temelini atmıştır. MÖ 4000 yıllarında Türkler sütten yoğurt mayaladılar MÖ 1750 yıllarında Sümerler bira mayaladı.

3 Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Farklı türdeki canlılar arasında gen transferi yapılarak, canlıların gen yapısı bozulmaktadır. Köpek balığı geni domatese aktarılarak soğuk şartlara dayanıklı olması sağlanmıştır. Bir gen tek başına bağımsız çalışmadığı için soğuk şartlara dayanıklılık özelliği yanında bilmediğimiz ve tahmin edilemeyecek sorunlar çıkabilmektedir. A) Çevresel Yönler Biyoteknoloji insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilemektedir. GDO'lu ürün yetiştiren işletmeler, organik tarım yapan işletmelerin DNA kirliliğine neden olması. DNA kirliliği polenlerin rüzgar, su, böcekler tarafından taşınması ile gerçekleşmektedir. Tohumların kısırlaşması, artık sadece GDO'lu tohumların kullanılabilir olması.

4 B) Sağlık Riskleri Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) insan sağlığı açısından en büyük tehdittir. Biyoteknoloji ürünleri alerjik ve toksik (zehir) reaksiyonlara neden olabilir. Kanser hastalığına neden olabilmektedir. Bir canlıya ait olan bir özelliğin diğer bir canlıya aktarılması sırasında bilmediğimiz özelliklerinde aktarılması mümkündür. Biyolojik silah üretilebilmektedir. Tarımsal ilaçlara dirençli hale gelen böceklere karşı daha fazla ilaçlama yapılacaktır. Canlıların mutasyona uğraması

5 C ) Sosyo-Ekonomik Riskler Biyoteknoloji çalışmaları sayesinde şirketler veya ülkeler, dünyadaki gıda tüketiminde daha fazla söz sahibi olacaktır. Tarımda kullanılacak tohum ve ilaçlar biyoteknoloji gücüne elinde tutan şirketlerde olacaktır. Dünya üzerinde gelir dengesizliğine neden olacaktır. Yüksek verimli tohumlar çok pahalıya satılmaktadır. Canlıların klonlanmasından sonra insanın da klonlanması yapılabilecek buda etik, ahlaki ve dini değerlere zarar verecektir.

6 HAZIRLAYAN: HASAN MERT UÇAR SINIF: 8\ M NO: 338


"Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları