Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni"— Sunum transkripti:

1 Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Hakan İBİLİ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

2 Proje Nedir? Proje, önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim oluşturmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır.

3 Proje Süreci Nasıldır? Proje süreci, proje fikrinin ortaya çıkışıyla başlayan ve bu fikrin kâğıda dökülmesi, geliştirilmesi, yürütülmesi, tamamlanması ve değerlendirilmesinin ardından yeni proje fikirlerinin üretilmesine kadarki süreçleri içerir.

4 Proje Nasıl Hazırlanmalı?

5 Proje Nasıl Hazırlanmalı?
Projenin her aşamasında bilimsel çalışmanın bütün özelliklerinin görülmesi gerekir. Proje çalışması merak ve gözlemle başlar. Yapılan çalışmanın bilimsel olması için uygulanması gereken bazı basamaklar vardır. Bunlar:

6 Proje Basamakları 1. Projenin konusunu seçmek: Proje konusu; ilgi çeken, üzerinde düşünülen, merak edilen konulardan seçilmelidir. Akla pek çok fikir gelebilir. Bunlar not edilmeli hemen karar verilmemelidir.

7 Proje Basamakları 2. Bilgi toplamak: Projenin konusu belirlendikten sonra konuyla ilgili kitaplardan, dergilerden, internetten, kaynak kişilerden ve kurumlardan bilgi toplanmalıdır.

8 Proje Basamakları 3. Bilimsel yöntem: Projenizin amacı nedir? Ne bulmaya çalışıyorsunuz? Sorunuzun cevabı ile ilgili ön tahminde bulunun. Tahmininizi gösterecek deneyler nasıl olabilir, hangi malzemeleri kullanabilirsiniz, hangi ölçümleri yapabilirsiniz? Bunları belirlemelisiniz.

9 Proje Basamakları 4. Kontrollü deney yapmak ve sonuçları kaydetmek: Tasarladığınız deneyi kontrollü olarak yapın. Kontrollü olarak ve belirli bir işlem sırası izlenerek laboratuvarda tekrarlanan gözlemlere kontrollü deney denir. Deneyi yaparken tüm gözlemlerinizi, tüm düşünceleriniz not edin.

10 Proje Basamakları 4. Kontrollü deney yapmak ve sonuçları kaydetmek: Tüm notlarınız, çalışmanız bittikten sonra her şeyi toparlamanızı kolaylaştıracak, ayrıca eğer bir hata yaparsanız, hatanızın nerede olduğunu gösterecektir.

11 Proje Basamakları 5. Grafikler, Tablolar, Çizimler, Modeller: Ne oldu? Bulduğunuz sonuç nedir? Sonuçlarınızı grafikler, tablolar, çizimler yolu ile gösterin. Bulduğunuz sonucu gösterecek maketler (modeller) de yapabilirsiniz.

12 Proje Basamakları 6. Yaptığını Göster: Çalışmanız basit ve düzenli olmalı ama bir şeyin aynısı olmamalı. Yaptığınız maket, deney insanların anlayabileceği şekilde düzenlenmeli, ayrıca yaptığınız çalışmaya eğlence de katabilirsiniz.

13 Proje Basamakları 7. Rapor Yazma: Projenizin öyküsünü anlatın ne yapmak istediniz ve nasıl yaptınız? Bilimsel bir projenin raporu da belirli kurallara ve belirli sıraya göre yazılır. Bu kurallar şunlardır:

14 Proje Basamakları Projenin amacı Giriş Materyal ve Metot
Sonuç ve tartışma Kaynakça Teşekkür Proje özeti

15 Proje Basamakları 8. Sunuş: Bilimsel bir projenin mutlaka sunuşu yapılır.

16 Proje Hazırlanırken Dikkat Edilecek Hususlar:

17 Projeler yaratıcı, bilimsel, uygulanabilir, yarar sağlamaya dönük, açık ve anlaşılır olmalıdır.
Projelerde, problemin tanımı, amacı, hedefleri ve faaliyetleri arasında anlamlı ilişki kurulmalıdır. Projeler sürdürülebilir olmalıdır. Projeler, proje hazırlayanların kendi özgün eseri olmalı ve daha önce herhangi bir yarışmaya katılmamış olmalıdır.

18 Projeler, alanına yeni, özgün ve estetik bir bakış açısı getirmelidir.
Proje sonucunda, proje amaç ve hedeflerine ulaşıldığı bilimsel olarak gösterilmelidir. Proje çalışmaları toplumsal yarar sağlamaya dönük olmalıdır.

19 Proje Yönetimi

20 Bir projenin başarılı olabilmesi için iyi bir proje yönetimine ihtiyacı vardır. Proje yönetimi beş aşamadan oluşur. Bunlar: Proje Fikrinin Belirlenmesi Ve Analiz Edilmesi, Projenin Tasarlanması, Projenin Finansmanı, Projenin Uygulanması, Projenin İzleme Ve Değerlendirilmesi.

21


"Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları