Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 7 Öğrenme Alanı : KUR’AN VE YORUMU Ünite : KUR’AN’DA AKILVE BİLGİ Süre : = 80 dakika Konular : 1- Kur’an doğru bilgiye önem verir Kazanımlar : 1-Kur’an’ın doğru bilgiyi teşvik ettiğine ayetlerden örnek verir.

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
DERSE HAZIRLIK SORULARI Doğru bilgi ne anlama gelir? Doğru bilgi niçin önemlidir?

3 Zan (şüphe) ve tahmine dayalı olmayan,
gerçek, güvenilir ve kesin olan bilgilere DOĞRU BİLGİ denir. İnsanların edindikleri bilgilerin, davranışları ve tercihleri üzerinde etkisi vardır. Doğru davranışlar, ancak doğru bilgilerle ortaya çıkar. Bilgilerin doğru olması, insanın doğru sonuçlara varmasını sağlar.

4 İnsanın doğru bilgiye ihtiyacı vardır. Doğru bilgi sahibi olunca
Gözün görebilmesi için ışığa ihtiyacı olduğu gibi, aklın da doğru düşünüp, doğru karar verebilmesi için doğru bilgiye ihtiyacı vardır. İnsanın doğru bilgiye ihtiyacı vardır. Doğru bilgi sahibi olunca inancımız da doğru olur ve inancımız daha da güçlenir.

5 Bu nedenle Kur’an, insanın aklına seslenir,
ve doğru bilgiye ulaşmasını ister. Kur’an-ı Kerim, tahmine dayalı, şüpheli bilgilerden uzak durulmasını ister ve bu konuda İsrâ suresinin 36. ayetinde “Bilmediğin şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur.” buyurarak bizleri uyarır.

6 Yüce Allah, bize ulaşan bilgilerin doğruluğundan emin olmamız için aklımızı ve duyu organlarımızı doğru kullanmamızı ister. Yüce Allah Kur’an’da, bizleri güvenilir olmayan kaynaklarda aldığımız haberlere de hemen inanmamamız konusunda uyarır. Bu konuyla ilgili Hucurât suresinin ayetine; “Ey iman edenler! Eğer bir fasık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra pişman olursunuz.” buyrulur. Bu ayete göre Allah, araştırmadan, incelemeden bir haberi veya düşünceyi kabul etmeyi hoş görmemektedir. FASIK: Dinin emirlerine uymayan, yalan haber taşıyan veya güvenilir olmayan kişi demektir.

7 Eserleriyle Osmanlı Türk-İslâm tarihine damgasını vuran,
CAMİDE NARGİLE Eserleriyle Osmanlı Türk-İslâm tarihine damgasını vuran, Türk mimarlık tarihinin yüz akı Mimar Sinan, en büyük ve en muhteşem eseri Süleymaniye camiinin inşasını tamamladıktan sonra bazı bakımlardan bu ulu mabedi testlere tâbi tutuyordu. Bunlardan biri de cami içinde sesin dengeli bir şekilde dağılıp dağılmadığını, mihrapta Kur'an okuyan imamın sesinin en arkalardan ve diplerden duyulup duyulmadığının denenmesi idi. Bunun için Mimar Sinan nargile kullanıyordu. Nargileyi mihraba koyuyor, içindeki suyu fokurdatıyordu. Bu fokurtu cami içinde ahenkli bir şekilde dağılıyor mu, her yerden net olarak duyuluyor muydu, bunu kontrol ediyordu.

8 CAMİDE NARGİLE Her devirde eksik olmayan iftiracılardan biri, Anadolu halkının evliya olarak bildiği bu büyük insanı Kanuni'ye şöyle şikayet eder: - "Efendimiz, Mimar Sinan yeni yaptığı caminin mihrabında nargile fokurdatıyor.“ Kanuni hiç ihtimal vermedi buna. Sinan'ın samimi bir Müslüman olduğuna, böyle bir şey yapmayacağına güveni tamdı. Ama usulen de olsa olayın üzerinde durmadığı takdirde yanlış anlamalara ve dedikodulara meydan vermiş olabilirdi. Bu sebeple bir gün aniden camiye geldi. Camiyi gezip dolaşırken mihraptaki nargileye gözü tesadüfen takılmış gibi yaptı ve; - "Bu da ne oluyor? Camide nargile kullanan mı var?“ diye haykırdı. Sinan sakin, kendinden emin cevap" verdi: - "Hâşâ hünkarım, beytullahta (Allah'ın evi) nargile içecek kadar din, iman yoksunu değiliz elhamdülillah. Burada bulundurmamızın sebebi, onu fokurdatmak suretiyle caminin ses düzenini kontrol etmektir. Dikkat buyurursanız nargilede tütün bile yoktur." Her şeyin tahmin ettiği gibi çıktığını gören hükümdar, Sinan'ın sırtını sıvazladı ve camiden ayrıldı.

9 Doğruluğu kesin olmayan haber ve bilgilere göre davranmak, toplumda
ne gibi olumsuzluklara sebep olur?

10 Doğruluğu kesin olmayan haber ve bilgilere göre davranmak, toplumda
huzur ve barışı zedeler, insanlar arasında sevgi, saygı ve güveni azaltır.

11 götürür.

12 götürür.

13 Yüce Allah, Peygamberimizden;
“Rabb’im benim ilmimi artır.” diye dua etmesini istemektedir. Bizler de doğru bilgiye önem vermeliyiz. Doğru bilgiye ulaşmak için aklımızı ve duyu organlarımız iyi kullanmalıyız. Bize gelen ve kesin olmayan bilgilere, araştırmadan, incelemeden hemen inanmamalıyız. Kur’an-ı Kerim’in bu konudaki uyarılarını dikkate almalıyız. Allah’a bilgimizi artırması için dua etmeliyiz.

14 Kur’an’ın doğru bilgiye önem vermesinin nedenlerini maddeler halinde yazalım.
1-…………………………………………………………… 2-…………………………………………………………… 3-…………………………………………………………… 4-…………………………………………………………… 5-……………………………………………………………

15 Kur’an’ın doğru bilgiye önem vermesinin nedenlerini maddeler halinde yazalım.
1-İnsanın doğru davranışlara sahip olmasını sağlamak. 2-İnsanın doğru inanca sahip olmasını sağlamak. 3-İnsanın batıl inançlardan korunmasını sağlamak. 4-İnsanın doğru sonuçlara ulaşmasını sağlamak. 5-Toplumun barış ve huzurunu sağlamak.

16 Kavram haritasını Dolduralım
80.sayfa Aşağıdaki kavram haritasını Kur’an ile doğru bilgi arasındaki ilişkiyi göz önüne alarak örnekteki gibi doldurunuz. D O Ğ R U B İ L G İnsana değer katar. Doğru bilgiye önem verir. K U R A N İnsanı kesin ……… ulaştırır. ………….bilgiye önem verir. insanı doğru … götürür. …………bilgiye önem verir. insana …… yaptırmaz. ……….habere önem verir. ………habere önem verir. insanı ………… yaparak pişman etmez.

17 Kavram haritasını Dolduralım
80.sayfa Aşağıdaki kavram haritasını Kur’an ile doğru bilgi arasındaki ilişkiyi göz önüne alarak örnekteki gibi doldurunuz. D O Ğ R U B İ L G İnsana değer katar. Doğru bilgiye önem verir. K U R A N İnsanı kesin sonuçlara ulaştırır. kesin bilgiye önem verir. insanı doğru davranışa götürür. gerçek bilgiye önem verir. insana hata yaptırmaz. doğru habere önem verir. güvenilir habere önem verir. insanı kötülük yaparak pişman etmez.

18 DEĞERLENDİRME 1-Doğru bilgi ne demektir?
2-Kur’an’ın doğru bilgiye önem vermesinin nedenleri nelerdir? 3-Kur’an’ın doğru bilgiye önem verdiğini ayetlerden örnek vererek açıklayınız.

19 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Vahiy nedir? 2-Kur’an’a göre bilgi edinme yolları nelerdir? EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları