Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İndeksi Niçin Kullanırız?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İndeksi Niçin Kullanırız?"— Sunum transkripti:

1 İndeksi Niçin Kullanırız?
İNDEKSLİ DOSYALAR İndeksi Niçin Kullanırız? İstenilen bilgilerin yerini hızlı bir şekilde belirlemek için kullanılır.

2 Dosya İndeksleri İndeks her zaman anahtar simgesine bağlı olarak sıralanmış durumdadır böylece hızlı bir şekilde arama yapılabilir.

3

4 İndeksler aramayı kolaylaştırmak için kendilerini küçük bloklara ayırırlar.
TID(Tuple Identifier) = Kayıtları Gösteren Pointerlar

5

6 İndekslerin Biçimi İndeks bloklarının her bir geri elde etme ile kazandığı giriş sayısına fanout(yelpaze) denir. İndeks tree’leri yayvan bir yapıya sahiptir.

7

8 Statik ve Dinamik Treeler
İndeksli sıralı bir dosyanın indeksi yeniden yapılandırma esnasında oluşturulur ve başka bir yenileme olmadan değişmezler.Bu statik tree yapısına örnektir. Çoklu indeksli dosyalarda kayıtlar indeksler yolu üzerinden yerleştirilmek zorundadır bu yüzden indeks treeleri dinamik bir yapıya sahiptir.

9 Sıralı bir dosyanın bir kopyası başka bir
alana göre indekslenirse buna ters dosya denir.

10 İndeksli Sıralı Dosyalar

11 Sıralı Dosya Organizasyonuna Eklenmiş İki Özellik
Kayıtlara Daha Hızlı Erişim İçin Dosyayı İndeksleme Dosyaya Eklenilenleri Kontrol İçin Overflow Bölgesi

12 Kayıtların dağınık olarak yerleştirildiği dosya alanlarına overflow alanları denir

13 İndeksli Sıralı Dosya İçin İndeks
Blok Anchorları Bir indeksin faydası bir dosya bloğuna hızlı erişim sağlamasıdır.Bir bloktaki kişisel kayıtlar blok içerisinde yapılan arama ile bulunabilir bundan dolayı her kayıt için TID saklamak önemli değildir, her kayıtta bir blok için referans kaydı yeterlidir.Referans kaydı bir anchor noktası çağırır ve anchor anahtar değeri ve blok pointerı indeks içinde tutulur.

14 Bütün blok gerektiği zaman hafızanın içine gönderilebildiğinden ve bir tampon içerisinde tutulabilmesinden dolayı blok içerisinde kayıt arama işlemi çok kısa sürer.

15 İndeksin Şeklinin Belirlenmesi
Bir indeks tree’nin şekli iki ilgili değerle belirlenir: Fanout(yelpaze) oranı y Yükseklik Dallanma oranını bulmak için formül y = [B/V+P]

16 Overflow(Taşma)

17

18 Overflow Dosyasına Kayıt Yapabilmek İçin
Ayrık dosya kullanmak Her kayıt bölgesindeki alanların yerini tespit etmek Dosyadaki kayıtların yerlerini tespit etmek

19 Overflow Kayıtlarının Birbirine Bağlanması
Çoklu overflowlar yerleştirmek için bir linked list oluşturulur.Link oluşturucu pointerlar aynı şekilde overflow alanları içinde kayıtların içinde yer alırlar bundan dolayı bütün overflow kayıtları bir kaynaktan başlayarak bir zincire linklidirler böylece sıralı düzen sürer.Zincir overflow alanlarının birçok bloğu boyunca devam eder.

20 Push-Through Veri dosyasında her kayıt için bir overflow pointerına sahip olmak yerine her blok için sadece bir pointer kullanmak daha uygundur. Öncelikli Dosyaların Yerleştirilmesi İçin İzlenen Adımlar Kendilerinden daha öncelikli kayıtlardan sonra yeni kayıtlar girilir. Sonraki kayıtlar bloğun en sonuna kayar Birincil bloğun sonundan kayıtlar overflow alanının içine itilirler buna push-through denir.

21 Overflow Zincirlerini İşleme
Var olmayan kayıtlar için arama. Sık istenen kayıtları getirme. Zincir uzunluklarının dağılımını hesaplama.

22 Overflow Alanlarının Büyüklüğü
Silindir overflow alanları dikkatli olarak boyutlanmak zorundadır.Eğer girişler belli bölgelerde kümelenirse süregelen silindirler geniş overflow alanlarına ihtiyaç duyar.Eğer sistem boşluk paylaşımı sağlıyorsa bundan dolayı bütün silindir overflow alanları eşit büyüklüktedir,çok giriş yapmayan silindirlerde çok fazla boşluk harcanabilir.İkincil overflow alanlarında eşit boşluk dağılımı silindir overflow alanları dolmadan yapılmalıdır.

23 Reorganization(Yeniden Yapılandırma)
Overflow alanları dolmadan, bir dosya organizasyonu gereklidir.Yeniden organizasyona, uzun zincirlerin oluşturulması, kayıtların getirilmesi, veya seri işleme zamanları arttığında gerek duyulur.

24 İndeksli sıralı dosyayı yeniden organize etmek için adımlar
Seri işlem yaparken sıralı ve aşırı yükleme alanlarını kullanırken, kullanılan yöntem dahilinde dosya okunur. Silinmiş işaretli olan bütün kayıtlar atlanır.() Yeni dosyanın sıralı alanlarına eski ve yeni kayıtlar sıralı bir şekilde yazılır. Hafıza alanının içine her bloğu sıralı alana yerleştirilmiş olan bir indeks girişi oluşturulur ve yerleştirilir. Dolduklarında indeks blokları dışarı yazılır. Dışarı yazılan her indeks bloğu için daha yüksek seviye indeks girişi oluşturulur ve yerleştirilir.

25 7. Bütün veri blokları yazıldığında bunların geçici indeks alanları dışarı yazılır.
8. Eski indeks alanları boşaltılır.


"İndeksi Niçin Kullanırız?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları