Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKTAN HAREKET EĞİTİM AKIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKTAN HAREKET EĞİTİM AKIMI"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKTAN HAREKET EĞİTİM AKIMI
MARİA MONTESSORİ ÇOCUKTAN HAREKET EĞİTİM AKIMI

2 M.MONTESSORİ 1870 yılında İtalya’da doğmuştur.1952 yılında vefat etmiştir. 1896 yılında İtalya’nın ilk kadın doktoru unvanını alarak tıp fakültesini bitirmiştir. Döneminde bilim insanı olarak tanınırken aynı zamanda kadın hakları için de mücadele etmiştir. Mezun olduktan sonra Roma Psikiyatr kliniğinde zeka özürlü çocuklarla çalışmıştır. 1899 yılında Roma’da zeka geriliği olan tüm çocukların yollandığı yeni orthopherenic okuluna yönetici olarak atanmıştır. yılları arasında sağlık, antropoloji, felsefe, psikoloji ve eğitim çalışmalarını sürdürmüştür.

3 M.MONTESSORİ 1907’de Roma’nın San Lorenzo bölgesinde «Çocuklar Evi’ni» kurar. Bu yıldan itibaren dünyanın farklı yerinde Montessori metodu hakkında çalışmalar yürütmeye devam eder. 1934’te Mussolini faşizmine muhalefetten İtalya’dan ayrılmaya zorlanır ve İspanya’ya ordan da Hollanda’ya gider. 2. Dünya savaşı sırasında Hindistan’da zorunlu kalmak durumunda olunca, Hindistan’daki bebekleri araştırmak ve gözlemlemekle vakit geçirir. 1947’de Londra’da Montessori merkezini kurar.

4 MONTESSORİ METODU Metodunun temellerini zeka engelli çocuklarla yaptığı çalışmalarla oluşturmuş ve elde ettiği başarı sonucunda bu yöntemi engelsiz çocukların eğitimine uyarlamaya karar vermiştir. İlk Çocuklar Evi ile uygulanmaya başlayan metot zamanla gelişmiştir. Metodu daha çok okulöncesi kurumlarda uygulanmakla beraber lise dahil tüm eğitim kurumlarında uygulanmaktadır.

5 MONTESSORİ METODU Montessori , eğitimin yeniden düzenlenmesi ve doğanın kurallarına dayanmasını savunur. Bilimsel pedagojinin temel ilkesi, çocuğun doğasının belirtilerine ve bireysel gelişimine izin veren çocuğun özgürlüğü olmalıdır. Yeni eğitimin ilk amacı, çocuğun keşfi ve özgürleştirilmesidir. Eğitimde iki husus gereklidir: 1. insan çalışmaları 2.Normal gelişiminde kişiye yardımcı olmaktır.

6 MONTESSORİ METODU Metod çocukları gelişim basamaklarına ayırır: 0-14 ay: bebek 14-36 ay: yeni yürümeye başlayan çocuk 3-6 yaş: erken çocukluk 69 yaş: ilkokul ilk kademe 9-12: ilkokul ikinci kademe 12-15 : ortaokul 15-18: lise

7 MONTESSORİ METODU Bu metodda çocuk bir aşama üzerinde uzmanlaşmadan diğer aşamaya geçmez. Böylece başarısızlık duygusunu yaşamaz. Montessori, çocukta özel bir yeteneği kazanmayı sağlayan ve bu yeteneğin kazanılması ile son bulan duyarlılık dönemlerini keşfetmiştir. Bu duyarlılık dönemlerinin gereklerine göre davranılmayınca yeni bir yeteneği keşfetme olanağı yitirilecektir. Duyarlılık dönemleri: Hareket (0-1 yaş) Dil (0-6 yaş) Küçük nesneler (1-4 yaş) Düzen (1-2 yaş) Müzik (2-6 yaş) zarafet ve kibarlık (2-6 yaş) Duyuların incelik kazanması (2-6 yaş) yazı yazma (3-4 yaş) Okuma (3-5 yaş) uzamsal ilişkiler (4-6 yaş) Matematik (4-6 yaş)

8 MONTESSORİ METODU Metod, bağımsızlığa büyük önem verir. Özgürlüğü iyi kullanabilmek için bağımsızlığa ihtiyaç vardır. Çocuğa yetişkinlerce yapılacak gereksiz yardım, onun bağımsızlık kazanması önündeki en büyük engeldir. Kendilerini ve çevrelerini keşfetmelerini engeller. Bu sebeplerle montessori öğretmeni sınıfta pasiftir ve çocuğa gereksiz yardımda bulunmaz.

9 MONTESSORİ METODU Montessori teorisinde, hazırlanmış çevre eğitimin temel unsurlarındandır. Montessori çevresi, çocuk merkezli, çocuğun ihtiyaçlarına, ilgilerine, yeteneklerine yanıt veren, çocukların kendi adımlarıyla ilerlemelerine olanak sağlayan, her çocuğun bir evren olarak değerlendirildiği, bireysel gelişim ve sürece odaklanan bir çevredir. Öz yönetim eğitiminin gerçekleşmesi için, tüm eğitim ortamı (oda, materyaller, sosyal ortam) öğrenciyi desteklemelidir.

10 Öğrenim çevresi Çocukta şu özellikleri geliştirir: Bireyleştirme
Seçim özgürlüğü Konsantrasyon Bağımsızlık Problem çözme becerileri Sosyal etkileşim Temel becerilerde yeterlilik

11 MONTESSORİ METODU Çocuk seviyesinde mobilyalar, panolar vb. bağımsızlıklarını arttırmaktadır. Yemekten sonra toparlanma, temizlik vb. etkin katılım söz konusudur. Özel olarak tasarlanmış materyaller vardır. Materyaller günlük yaşam, duyusal, kültür, dil ve matematik müfredat alanlarına göre çocukların ulaşabilecekleri raflarda, basitten karmaşığa doğru yer alırlar.

12 Montessori Eğitim Kademeleri
Infant sınıfı: (yuva) 2-14 aylık bebekler için. Toddler sınıfı ( yeni yürümeye başlayan çocuk) Erken çocukluk sınıfı İlkokul: 6-9; 9-12 yaş ortaöğretim

13 Montessori Program Özellikleri
Holistik eğitim: ruh, akıl ve fizik Evrensel eğitim: etnik ve dini çeşitlilik Hayat için eğitim Barış eğitimi Ahlak eğitimi Karakter eğitimi Ruhsal eğitim

14 Programın Genel Amaçları
Çocuğun okula karşı pozitif tutum geliştirmesi Her çocuğa kendine güven geliştirmesi için yardımcı olunması Her çocuğun konsantrasyon alışkanlığı kazanmasında yardımcı olunması Kalıcı merakın beslenmesi Çocukta düzen duygusunun ve iç güvenin geliştirilmesi Girişimde bulunma ve sürdürme alışkanlıklarının geliştirilmesi

15 öğretmen Çevre tasarımcısı, kaynak insan, rol model, uygulama öğretmeni, her çocuğun davranışlarının ve gelişimin dikkatli bir gözleyicisi ve kayıt tutucusudur. Eğitimi kolaylaştırandır. Öğretmenin özellikleri: sessizlik, sabır, görme yetisi, pasiflik Öğretmen pasif davranışıyla, otoritesinin ve müdahalesinin çocuk için yaratabileceği engelleri ortadan kaldırır ve öğrencilerin aktif hale gelmesini sağlar.

16 KAYNAKÇA Eylem Korkmaz, Montessori Metodu, algıyayın, Ankara 2006.
Mustafa Ergün, Eğitim Felsefesi, 3. baskı, Pegem A yay., Ankara 2011


"ÇOCUKTAN HAREKET EĞİTİM AKIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları