Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)"— Sunum transkripti:

1 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

2 SEGE 2011 Düzey-3, 6 Bölge YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BÖLGESEL HARİTA

3 6. BÖLGE TEŞVİK DESTEKLERİ
6.BÖLGE DESTEKLERİ GENEL TEŞVİK BÖLGESEL TEŞVİK BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR STRATEJİK YATIRIMLAR KDV İSTİSNASI ü GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ VERGİ İNDİRİMİ YATIRIMA KATKI ORANI (%) OSB DIŞI X 50 60 OSB İÇİ 55 65 SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ 10 YIL 12YIL 12 YIL SİGORTA PRİMİ İŞÇİ HİSSESİ DESTEĞİ GELİR VERGİSİ STOPAJ DESTEĞİ YATIRIM YERİ TAHSİSİ FAİZ DESTEĞİ TL 7 PUAN 5 PUAN DÖVİZ 2 PUAN KDV İADESİ* * Sabit yatırım tutarı 500 milyon TL üzerindeki stratejik yatırımlara sağlanır.

4 KARŞILAŞTIRMALI BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI TABLOSU

5 6. BÖLGE BÖLGESEL TEŞVİK DESTEKLERİ
tarih ve 2012/3305 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi ile kararda belirlenmiş teşvik edilmeyen yatırımlar, enerji üretimine yönelik yatırımlar ve kamu kuruluşları tarafından yapılacak hizmet ve altyapı yatırımları hariç olmak üzere, sabit yatırım tutarı kdv hariç TL ve üzerindeki tüm yatırımlar bölgesel teşvik sistemi kapsamında desteklenecektir.

6 TEŞVİK DESTEK UNSURLARI AÇIKLAMALAR:
KDV DESTEĞİ: Teşvik Belgesi kapsamında yurtiçinden temin edilecek makine ve teçhizat için KDV ödenmemesidir. GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ: Teşvik Belgesi kapsamında yurtdışından temin edilecek makine ve teçhizat için gümrük vergisi ödenmemesidir. VERGİ İNDİRİMİ: Gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, indirimli olarak uygulanmasıdır. SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ: Teşvik belgesi kapsamında yatırımla sağlanan istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. GELİR VERGİSİ STOPAJ DESTEĞİ: Teşvik belgesi kapsamında yatırımla sağlanan istihdam için belirlenen gelir vergisi stopajının terkin edilmesidir. Sadece 6.Bölgede uygulanır. SİGORTA PRİMİ İŞÇİ HİSSESİ DESTEĞİ: Teşvik belgesi kapsamında yatırımla sağlanan istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. FAİZ DESTEĞİ: Teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az 1 yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteği olup, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan kredinin ilk beş yıl ödenecek faizinin veya kar payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. YATIRIM YERİ TAHSİSİ: Teşvik Belgesi kapsamında düzenlenmiş yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilmesidir. KATMA DEĞER VERGİSİ İADESİ: Sabit yatırım tutarı 500 milyon TL ve üzerinde olan Stratejik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsis edilen KDV’nin iade edilmesidir.

7 6. BÖLGE BÖLGESEL TEŞVİK DESTEKLERİ
A- 6. Bölgede yatırım yapan bir yatırımcı Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında aşağıdaki destek unsurlarından yararlanacaktır: 1- Makine ve teçhizat alımında KDV ve Gümrük Vergisi muafiyeti 2- OSB içinde sabit yatırım tutarının %55’i, OSB dışında %50’si oranında gelir/kurumlar vergisi muafiyeti 3- OSB içinde 12 yıl, OSB dışında 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği 4- 10 yıl boyunca sigorta primi işçi hissesi desteği 5- 10 yıl boyunca gelir vergisi stopaj desteği 6- Yatırım yeri tahsisi 7- TL bazında 7 puan, döviz bazında 2 puan faiz desteği B- Yeni teşvik sisteminde Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında 6. Bölgeye has destekler; - Sigorta primi işveren hissesi desteğinde sınır değer uygulaması bulunmaması ve zaman esaslı destek uygulanması - Sigorta primi işçi hissesi desteği - Gelir vergisi stopaj desteği - Sektör ayrımı olmaksınız TL sabit yatırım tutarının yeterli görülmesi (diğer bölgelerde sektör sınırlamaları bulunmakta ve sabit yatırım tutarları daha yüksek olmakta)

8 Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımlar
SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ Yararlanılan sigorta primi işveren hissesi desteğinin tutarı, bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlar ile büyük ölçekli yatırımlarda sabit yatırım tutarının aşağıda belirtilen oranlarını geçemez. Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımlar Bölgeler Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinin Sabit Yatırım Tutarına Oranı  (%) Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinin Sabit Yatırım Tutarına Oranı (%) 1 10 3 2 15 5 20 8 4 25 35 11 ÖNEMLİ NOT: Teşvik sisteminde yapılan son yasal düzenleme ile sigorta primi işveren hissesi desteği 6.Bölge dışındaki bölgelerde yukarıdaki tablodaki değerler oranında sabit yatırım tutarı ile sınırlandırılmışken, 6.Bölgeye bir sınırlama getirilmemiştir. Bir başka deyişle 6.Bölgede sigorta primi işveren hissesi desteği OSB içinde 12 yıl, OSB dışında 10 yıl boyunca herhangi bir sınır olmaksızın zaman esaslı uygulanacaktır.

9 VERGİ İNDİRİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA:
6. Bölgede OSB’de yatırım yapan bir yatırımcı, gelir vergisi kapsamında yararlanacağı destek miktarı toplam sabit yatırım tutarının %55’ine ulaşıncaya kadar, gelir/kurumlar vergisinden muaf olacaktır. Yatırımcılar yatırıma katkı tutarının %80’inini kısmen veya tamamen, yatırım dönemi boyunca tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar üzerinden, ödenecek gelir/kurumlar vergisinden indirebileceklerdir. İşletme döneminde uygulanacak vergi indirimi ise münhasıran teşvik belgesine konu yatırımdan elde edilen kazanca uygulanacaktır. Örnek: 2.Bölgede yer alan bir yatırımcı 6.Bölge’de bir OSB’de sektör ayrımı olmaksızın 10 milyon TL tutarında bir yatırım yaptığında, yatırıma katkı tutarı 5,5 milyon TL olacaktır. Firma bu katkı tutarının %80’inine denk gelen TL’yi yatırım döneminde 2.Bölgede elde ettiği kazançlar üzerinden ödeyeceği vergiden düşebilecek, geri kalan TL’yi 6. Bölgedeki işletme döneminde faydalanabilecektir.

10 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KAPSAMINDA ÖRNEK BİR YATIRIM PROJESİ
Bir yatırımcı Van OSB’de Tekstil Sanayisine yönelik aşağıdaki yatırımı planlamış olsun; Toplam sabit yatırım tutarı: TL Makine-teçhizat tutarı: TL (tamamen yerli) Arsa bedeli: TL Diğer yatırım tutarı: TL İstihdam:300 kişi Öz kaynak miktarı: TL Banka kredisi: TL (yıllık %10 faiz oranı ve 5 yıl) Not:Hesaplamalarda 2013 işçi ücretleri dikkate alınmıştır.

11 TÜM BÖLGELER KARŞILAŞTIRMALI SONUÇ
ÖRNEK UYGULAMALA TÜM BÖLGELER KARŞILAŞTIRMALI SONUÇ BÖLGELER 1. 2. 3. 4. 5. 6. BÖLGE DESTEK UNSURLARI (İSTANBUL) (KONYA) (MANİSA) (AMASYA) (ERZURUM) (VAN) KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muaf. - Vergi İndirimi Sigorta Pr.İşv.His.Desteği Sigorta Pr.İşçi Hissesi Faiz Desteği Yatırım Yeri Gelir Vergisi Stopajı TOPLAM TEŞVİK DESTEK / YATIRIM ORANI (%) 48,90 58,90 76,40 93,90 116,40 1035,55


"YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları