Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ABD Eğitim Sistemi Salih Burak Güngur Ahmet Baki Üzülmez

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ABD Eğitim Sistemi Salih Burak Güngur Ahmet Baki Üzülmez"— Sunum transkripti:

1 ABD Eğitim Sistemi Salih Burak Güngur Ahmet Baki Üzülmez
Muhammed Ali Köroğlu

2 Sunu Planı ABD Eğitim Sistemi Hakkında Genel Bilgiler
ABD ve Türkiye Eğitim Sistemleri Karşılaştırması PISA Sonuçları Özel Eğitim Yetişkin Eğitimi Eğitim Yönetimi Okul Yönetimi Eğitim Finansmanı Eğitim Teftişi Öğretmen Yetiştirme Bu Eğitim Sistemi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular…

3 Güncel Bilgiler 2015 yılı verilerine göre ABD nüfusu 321.418.820
Resmi dili İngilizce ve İspanyolca Başkent Washington En büyük şehir New York City Devlet Başkanı Donald Trump (45.) Yüzölçümü olarak dünyada 3. sırada ( km²) Kişi başına düşen yıllık gelir $57.293

4 ABD Eğitim Sistemi Hakkında Kısa Bilgiler (Eğitim Kademesi)
Okul Öncesi İlköğretim Ortaokul Akademik program Mesleki Program Lise Kolejler Üniversiteler Lise Sonrası Eğitim

5 Yıllık Eğitim Süresi Günlük Ders Saati 180 gün
1-6. sınıflar: 6 saat (50 dakika) 7-12. sınıflar: 7 saat (50 dakika) Sömestr Genelde yılda iki ve ya üç sömestr (eyaletlere göre değişmekte) Haftalık Ders Saati 1-6. sınıflar: 30 saat/hafta 7-8. sınıflar: 36 saat/hafta 9-12. sınıflar: saat/hafta Program Geliştirme Eyaletler sorumludur.

6 Eğitim Kademe Değişimi
8 yıl ilköğretim + 4 yıl ortaöğretim 4 yıl ilkokul + 4 yıl ortaokul + 4 yıl lise 6 yıl ilköğretim + 2 yıl ortaokul + 4 yıl lise 6 yıl ilköğretim + 3 yıl ortaokul + 3 yıl lise 6 yıl ilköğretim + 6 yıl ortaokul ve lise Eğitim Kademe Değişimi

7 Değerlendirme Puanı A B C D F, E, I, N, ve U - + 100-97 96-93 92-90 89-87 86-83 82-80 79-77 76-73 72-70 69-67 66-63 62-60 60’ın altında ABD’de öğrenci not değerlendirmesi genellikle arasında olmaktadır. Her öğrencinin değerlendirmesini öğretmen yapmakta ve sisteme işlemektedir. Değerlendirme sonucu velilere sürekli bilgi verilir.

8 İlköğretimde Temel Dersler
Genel Dersler Matematik Dil sanatı Bilim Görsel sanatlar Müzik Sağlık ve beden eğitimi Diğer Akademik Standart Dersleri (Tüm eyaletlerde geçerli) Sosyal çalışmalar

9 Ortaöğretime Geçiş Bölgelere göre 6 veya 8 yıllık ilkokulu bitiren her öğrenci yeteneğine bakılmaksızın ve herhangi bir sınava tabi tutulmaksızın 5 veya 6 yıl süren ortaöğretim okullarına devam edebilirler.

10 Ortaöğretim Temel Dersler
Dil Sanatı Matematik Sosyal ve Vatandaşlık Eğitimi Bilim Görsel Sanatlar Müzik Pratik Sanatlar Endüstri Teknoloji Eğitimi Sağlık ve Güvenlik Eğitimi Beden Eğitimi Yaratıcılık Deneyimleri Yabancı Dil

11 Kariyer Planlama Her öğrenci için Kariyer Dosyası tutulur. Öğrencinin eğitim boyunca güçlü ve zayıf yanları bu dosyada bulunur. Öğrencinin gelecekteki kariyerlerini belirlemek için Yaşam Becerileri Öğretmeni (Life Skills Teacher) ile Dayanışma Kariyer belirlemede yardımcı olur. Öğrencilerin bu dosyadaki bilgiler ışığında yaklaşık 10 temel programa yönlenmesi sağlanır. Tarım Sanat ve Medya Eğitim ve Araştırma Mühendislik ve Teknoloji Finans Genel İş Ev Ekonomisi ve Teknoloji Endüstri ve Teknoloji Tıp ve Sağlık Sosyal Bilimler

12 Üniversiteye Geçiş Yükseköğretim
Lise bitirme sertifikası veya diplomasına sahip olanlar bir üst öğrenime (Community College) gidebilirler. Öğrencinin akademik olarak başarısının yanında özel yetenekleri –spor, müzik, sosyal faaliyetler vb.- önemlidir. Bazı üniversiteler 11. ve 12. sınıflarda yapılan SAT ve ACT test sonuçlarına da bakabilirler. Bazı üniversiteler lisede alınan derslerin notları ile ilgili özel şartlar isteyebilirler.

13 ABD VE Türkiye Eğitım sistemlerı karşılaştırması
Her eyalet hatta şehir eğitim sistemi hakkında söz sahibidir. Eğitim dili İngilizce’dir. Dil yeterliliği olmayanlara kurs verilir. Yaklaşık 2 yıl süren ve yine Eyaletten eyalete değişen bir şekilde okul öncesi yuva eğitimi(anaokulu ve kreş) verilir. Yaklaşık 6-8 yıl arasında değişen bir ilkokul (elementary school) kademesi vardır. Yaklaşık 4-6 yıl süren bir High School eğitimi vardır. Bu kademeler arasında herhangi bir geçiş sınavı yoktur. Her çocuk sosyal , köken ve yeteneğine bakılmaksızın High School denen kademeye geçebilir. Ezberci eğitim yerine , bireyleri araştırmaya yönlendiren bir eğitim sistemleri vardır.

14

15 Özel Eğitim Normal ve özel öğretimin kaynaştırılmasının yanı sıra özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için charter (devlet destekli okullar hizmet vermektedir. 2002 de çıkan No Child Left Behind Act, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin genel programlara katılımı ve ilerlemesi için olan beklentileri artırmıştır.

16 Yetişkin Eğitimi ABD de hizmet içi eğitimin yeri çok önemlidir.
Hizmet içi eğitimde özel kurum ve kuruluşların rolü büyüktür.

17 Eğitim Yönetimi ABD ulusal düzeyde eğitimden sorumlu bir bakanlığa sahip olmayan ender ülkelerdendir. Eyaletler eğitimde söz sahibidir.

18 Okul Yönetimi Yönetici olma şartları eyaletlere göre değişse de genelde: Eğitim yönetimi alanında master Eyalet sertifikası Kamu okullarında 5 yıllık yöneticilik ya da müfettişlik tecrübesi Mütevelli heyetinin bu niteliklere uygun gördüğü alternatiflerdir.

19 Eğitim Finansmanı Federal, eyalet ve bölge olmak üzere 3 ana kaynaktan sağlanır. Devlet okullarında dahi öğrencilerden bir miktar harç alınır.

20 Eğitim Teftişi ‘‘The office for standards in Education’’ adı verilen bağımsız bir denetim sistemi tarafından yapılmaktadır. Bu birim içerisinde eğitim konusunda uzman, yerel eğitim otoriteleri ve üniversitelerden kişiler vardır.

21 Öğretmen Yetiştirme Öğretmenlik 4 yada 5 yıllık lisans ve lisansüstü olmak üzere 2 düzeyde verilen eğitimle kazanılmaktadır. Öğretmenlik eğitimi veren 1227 üniversite mevcuttur. Mezunlara geçici öğretmenlik sertifikası verilir. Geçici sertifika koşulları (5 yıllık) En az lisans derecesi En az 24 kredi saat mesleki eğitim dersi almış olmak En az 1 sömestr gözetmen denetiminde uygulama yapmış olmak

22 Amerika Birleşik Devletleri' nde eğitimin genel özellikleri nelerdir?
ABD' de ilköğretim nasıl yapılır? ABD' de ortaöğretim nasıl gerçekleşir? Amerika' da Türkiye' deki gibi üniversiteye giriş sınavı var mıdır? Yabancı uyruklu öğrencilerin yüksek öğrenim yapabilmesi için bir ön şart var mıdır? ABD' de kaç tür lisans eğitimi vardır?

23 ABD' de kaç tür lisans eğitimi vardır?
Dört yıllık lisans eğitimi nasıl yapılır? ABD' de lisansüstü eğitim nasıl olur? Yüksek lisans eğitiminin özellikleri nelerdir? ABD' de doktora eğitimi nasıl gerçekleştirilir? ABD' de öğrencilere sağlanan finansal yardım kaynakları nelerdir?

24 Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz.

25 KAYNAKÇA MEB Bakanlığı / Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü/ Amerika Birleşik Devletleri / Dr. Recep Altın Şahin, S. (2009). Amerika Birleşik Devletleri Eğitim Sistemi. S. Ada & N. Baysal (Ed.), Eğitim yapıları ve yönetimleri açısından çeşitli ülkelere bir bakış (s ). Ankara: Pegem Akademi Ergün, M. (1985). Karşılaştırmalı Eğitim [Elektronik versiyon]. İnönü Üniversitesi Malatya Güçlü, N. ve Bayrakçı M. (2004). Amerika Birleşik Devletleri Eğitim Sistemi ve Hiçbir Çocuğun Eğitimsiz Kalmaması Reformu. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi, Cilt 5, Sayı 2, s


"ABD Eğitim Sistemi Salih Burak Güngur Ahmet Baki Üzülmez" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları