Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜSTÜN ZEKALI VE DAHİ ÇOCUKLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜSTÜN ZEKALI VE DAHİ ÇOCUKLAR"— Sunum transkripti:

1 ÜSTÜN ZEKALI VE DAHİ ÇOCUKLAR
Üstün zekalılık herkeste olmayan doğal bir yetenektir. Sünger gibi bir zeka, bir beyin. Sürekli almak istiyor, sürekli bilgi edinmek istiyor.

2 Üstün Zekalı Çocuk Kimdir?
Üstün Zekalılar; daha hızlı öğrenebilme,daha uzun süre akılda tutabilme, daha geniş ve derinliğine kavrayabilme olay ve olgular arasındaki ilişkileri daha önce anlayabilme ve sezgi gibi bir çok zihinsel yetenek bakımından üstün zihin kapasitesine sahip çocuklardır. 200 kelime ile konuşan birisi 2000 kelime ile konuşan birisini anlayamaz. Üstün zekalı çocuklar bebeklikten itibaren yaşıtlarına göre daha farklı gelişirler.

3 Üstün Zekalı Çocukların Diğer Çocuklardan Farkı ve Özellikleri Nedir?
Erken yürüme Erken konuşma, gelişmiş dil Yüksek enerji ve hareket düzeyi Okuma ve bilgiye ilgi Gelişmiş bellek Duyarlılık Diğer çocuklara nazaran daha hareketlidirler ve enerji düzeyleri yüksektir. Ancak bu durum hiperaktivite ile karıştırılmamalıdır. Hiperaktif olan çocuklar dikkat ve bir konuya yoğunlaşmada zorluklar çekerken üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuklarda böyle bir durum söz konusu değildir. Üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuklar erken yürürler ve erken konuşurlar. Yaşıtları iki veya üç kelimelik cümleler kurarken onlar daha uzun ve anlam yoğunluğu olan cümleler kurarlar. Kendilerine ait orijinal fikirlere sahiptirler. Duygusal yönleri oldukça gelişmiştir ve empati kurabilme yeteneğine Öğrenme hızları oldukça yüksek olduğundan çabuk öğrenirler ve öğrendiklerini de kolay kolay unutmazlar.

4 Fikirleri ve çalışma metotları, buluşları genellikle orijinaldir.
Uyanık, keskin gözlemci ve hazır cevaptırlar. Başkaları ile içten devamlı dostluk kurarlar. Sadıktırlar, kendilerinden emindirler. Başkalarına güvenirler ve güven beklerler. Başkalarının fikirlerine, haklarına saygılıdırlar, problemlerine duyarlı ve çözümde yardımcıdırlar. Azimli, sabırlı, kararlı, alçak gönüllü ve naziktirler. Yüzyüze geldiği proplemlere göğüs gerer, uygun çözüm yolları bulurlar. Sorumluluk almaktan ve onu yerine getirmekten hoşlanırlar. Toplumsal değerleri kolayca kavrar, saygılıdırlar. Üstünlüklerini orta ve ileri yaşlarda "ömür boyu süren bir şarkı" gibi devam ettirirler. Bu gruplar halinde incelenen özelliklerinin tamamını her üstün zekalı öğrencide göremeyebiliriz. Bunun yanı sıra bu özelliklerden bazılarının da normal çocuklarda da görülebileceği unutulmamalıdır.Kabul edilen görüşe göre üstün zekalı öğrenciler bu sahalardan birinde yada birkaçında çok üstün bir performans sergileyebilmektedirler. Sahip oldukları üstün özellikleri, iyi bir çevrede güçlü bir eğitimde değerlendirebilenler, yıllar sonra toplumun karşısında birer dahi olarak çıkabilmektedir.

5 ÜSTÜN ZEKALI ve DAHİ ÇOCUK ile YAŞAMAK
Anne babaların yapması gereken en önemli şey onların diğerlerinden farklı olmadığını sadece belirli özelliklerinin daha fazla geliştiğini kabul etmektir. Normal çocukların sergilemiş olduğu her davranışı üstün çocukların da gösterebileceğini asla unutmamalıyız.  Bazen yetişkinler çocuklarının sorularını yanıtlamakta zorlanabilirler.  Çocuklarımıza tutarlı bir disiplin uygulamalıyız. Üstün çocuklara üstünlüklerinden dolayı özel imtiyazlar tanımamalıyız.  Üstün çocukların en önemli özelliklerinden biri de meraktır. Böyle durumlarda çocuğa karşı tEpkisiz kalmak yerine, çocuklarının gereksinimini karşılayacak başka çözüm yolları bulmalıdırlar. Örneğin, kitaplardan, ansiklopedilerden ve uzman kişilerden faydalanmak gibi. Bütün bunları yanı sıra üstünlerin eğitiminde çocuğu anlamak ve çocuk olduğunu unutmamak en temek esaslardan birisi olmalıdır. Üstün olmak her şeyi muhteşem bir şekilde başarmak anlamına gelmez.

6 İHTİYAÇALARI NELERDİR?
Sürekli İletişim ve etkileşimde olmak gerekir. Aşırı ilgili aile yaklaşımı da çocuk üzerinde olumsuz etkiler bırakcaktır. Aileler çocuklarını, onların temel ihtiyaç ve istedikleri doğrultusunda desteklemeleri gerekir. Çocuğun başarısı ile sürekli övünme ve bu başarılarını reklam etme başarılı olması için çocuğu zorlama doğal olarak yönlendiği çalışmalaradan uzaklaşarak ailesini mutlu etmek onların sevgisini kaybetmemek için zoraki ilgisini çekmeyen çalışmalar yapacaktırbıkkınlık olup yeteneğinin kaybı demektir.

7 Tanılama Amacıyla Kullanılan Yöntemler
Yetenek testleri, Yardımcı testler (gesell,goodenough,metro politan okul olgunluğu testi).  Temel yetenek testi Bireylerin yeteneklerini belirlemek amacıyla uygulanak Gesell: Görsel algı ve kopya etme becerileri değerlendirilir. • GoodEnough: Çevreyi algılama ve kavrama becerisinden hareketle zihinsel gelişim değerlendirilir. • Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

8 Eşit Olmayan İnsanlara,Eşit Davranmaktan Daha Büyük Eşitsizlik Olamaz.
TEŞEKKÜRLER…


"ÜSTÜN ZEKALI VE DAHİ ÇOCUKLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları