Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ"— Sunum transkripti:

1 YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
Araş. Gör. Dr. Hatice Alkaya Kol Aile Hekimliği A.B.D

2

3 GİRİŞ Yaşlı toplumda beslenme problemleri, yaşla ilgili fizyolojik değişiklikler, kronik hastalıklar ve yüksek sıklıkta ilaç kullanımı gibi nedenlerden dolayı vitamin eksiklikleri sık bir şekilde gözlenmektedir. Genel olarak yaşlılardaki B12 vitamin eksikliği oranının %20 civarında oldugu kabul edilmektedir.

4 Yaşlı kimselerde %40 oranında folat eksikliği gözlenmekte , folat düzeyi normalin altındaki kimselerin %84’ünde ise homosistein düzeyleri artmaktadır. Ayrıca B12 vitamini folat ile birlikte, homosisteinin metiyonine dönüşümünde rol oynamaktadır.

5 Epidemiyolojik çalışmalar hiperhomosisteineminin, diğer risk faktörlerinin etkilerinden bağımsız bir şekilde periferik vasküler, serebrovasküler ve koroner arter hastalığı ile ilişkili olduğunu göstermektedir . Folat, B12 vitamini, B 6 vitamini, yaş, cinsiyet, kreatinin, sigara, kahve, egzersiz gibi faktörler de homosistein düzeyini değiştirebilir .

6 Hastalar ve Yöntem Çalışma Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkez Laboratuvarı’nda Ekim Kasım 2005 tarihleri arasında yapıldı Çalışma grupları, -Antalya ilinde yaşayan, -Düzenli multivitamin kullanmayan, -Aktif hareket edebilen, - Günlük yaşam aktivitelerini yardıma gereksinim olmadan yapabilen, - Kardiyovasküler hastalık, kanser, kronik barsak hastalığı ve emilim bozukluğu bulunmayan -Vegeteryan olmayan kişilerden olusturuldu.

7 60 yaşından büyük 109 kadın, 117 erkek olmak üzere toplam 226 yaşlı (71.0 ± 7 yıl), ve 148 kadın, 112 erkek olmak üzere toplam 260 yaşlı olmayan kişi (46.4 ± 11yıl) dahil edildi. Serum glıkoz, kreatinin, total kolesterol düzeyleri normal aralık dısında olanlar dahil edilmedi. Tiroid hormon preparatı kullananlar ve antiepileptik ilaç kullannalar plazma homosistein düzeyini degiştirebildikleri için calısmaya dahil edilmedi.

8 Folat için eksiklik sınırı <11 nmol/L ,
B12 vitamini düzeyleri <150 pmol/L olduğunda yüksek risk, pmol/L arasında olduğunda sınırda eksiklik Folat için eksiklik sınırı <11 nmol/L , Homosistein için yüksek konsantrasyon >15 μmol/L olarak alındı.

9 SONUÇLAR

10 Folat düzeyleri yaş ile negatif ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan korelasyon gösterdi. (p>0.05) Yaş ile B12 vitamini düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir negatif korelasyon saptandı (p<0.0001) Homosistein düzeyleri yaş ile anlamlı bir pozitif korelasyon gösterdi (p<0.01) B12 vitamini düzeyleri yaşlı erkeklerde, yaşlı kadınlara göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. (p<0.001)

11

12

13

14 Homosistein düzeyi >15 μmol/L olan 108 yaşlının
70’inde (%64) B12 vitamini düzeyi <200 mmol/L (istatistiksel olarak anlamlı negatif ilişki p<0.0001) ; 5’inde ise folat düzeyi <11 nmol/L olarak bulundu.(negatif ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki saptandı. P>0.05)

15 TARTIŞMA Bu çalışmada mevcut literatürle uyumlu şekilde yaşlanma ile birlikte serum B12 vitamini ve folat düzeylerinde azalma, homosistein düzeylerinde artma saptanmıştır. Serum B12 vitamini düzeyleri <150 pmol/L olduğunda B12 vitamini eksikliği için yüksek risk, pmol/L arasında olduğunda ise sınırda eksiklik durumu olduğu kabul edilmiştir. Fenech ve arkadaşları serum B12 vit. düzeylerinin <300 pmol/L durumlarda kan hücrelerinde DNA hasarı oluştuğunu ve serum düzeyleri normal olsa bile hücresel düzeyde B12 vitamini eksikliği olusabilecegini bildirmiş ve serum B12 vitamin düzeyinin >300 pmol/L tutulması gerektiğini belirtmişlerdir.

16 B12 vitamini eksikliğinin olası nedenleri; pernisiyöz anemi (60 yaş üstü %3) , diyetle B12 vitamini alımında azalma, barsak bakterilerinin aşırı çoğalması ve besin kobalamin malabsorbsiyonudur. Yaşlılarda B12 vitamini eksikliği, %60-70’e varan oranlarda besin kobalamin malabsorbsiyonuna bağlıdır. Çeşitli ilaçlar da (bazı antiepileptik ilaçlar, proton pompa inhibitörleri, histamine H2 reseptör antagonistleri, antidiabetik ilaçlar, antibiyotikler) B12 vitamini eksikliği oluşumuna katkıda bulunmaktadır.

17 Yaşlı grubun %10’nunda folat eksikliği tespit edilmiştir.
Literatürde yaşlılarda % ’a varan oranlarda folat eksikliği bildirilmektedir . Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte olasılıkla yöresel beslenme alışkanlıklarına (taze sebze) bağlı olabilir. Folik asit eksikliğinin en sık sebebi besinseldir. Bunun yanında alkol ve bazı ilaçlar (trimethoprim, metotreksat) da folik asit eksikliği yapabilir. Yaşlı kimselere folat desteği verilmesinin plazma homosistein düzeylerinde azalma oluşturarak birtakım yararlı etkiler oluşturması beklenebilir.

18 Çalışmamızda, yaşlılarda B12 vitamini ve folat eksikliği yanı sıra plazma homosistein düzeylerinin arttığı, bu gruptakilerin yaklaşık yarısında plazma homosistein düzeyinin 15 µmol/L’den yüksek olduğu saptanmıştır. Yaşlı olmayan grupta aynı oran %16.5’dir. Epidemiyolojik çalışmalarda da benzer şekilde genel popülasyonun %9-15’inde orta derecede hiperhomosisteinemi bildirilmiştir. Kardiyovasküler hastalıklar için yüksek risk altındaki hastalarda hedef, plazma homosistein düzeylerinin 10 µmol/L’den düşük olmasıdır.

19 Homosistein yüksekliği ve/veya B12 vitamini ve folat eksikliğinde;
Homosistein düzeylerindeki 5µmol/L’lik bir artışın, koroner kalp hastalıklarını %40 arttırdığı ; 3 µmol/L’lik bir azalmanın ise iskemik kalp hastalıklarını %16, derin ven trombozunu %25 ve inme riskini ise %24 azalttığı bildirilmiştir. Homosistein yüksekliği ve/veya B12 vitamini ve folat eksikliğinde; -osteoporoz, -Alzheimer hastalığı, -depresyon, -organik psikoz ve şizofreni sıklığının arttığı, - nörokognitif fonksiyonlarda bozulma Bulgular B12 vitamini eksikliğinin, homosistein düzeyleri üzerinde folata oranla daha güçlü bir etki gösterdiğini düşündürmektedir.

20 Amerikan Kalp Akademisi yüksek homosistein düzeylerinin düşürülmesi için uygun diyet düzenlemesi yanısıra, 0.4 mg folik asit 2 mg B6 6 µg B12 vitamini tedavisi önermektedir.

21 Sonuç Mevcut sonuçlar yaşlılarda düzenli olarak B12 vitamini, folat ve homosistein düzeyleri ölçümlerinin ve gerektiğinde vitamin desteği yapılmasının, bu yaş grubunda sık görülen çeşitli hastalıkların önlenmesi açısından faydalı olabileceğini düşündürmektedir.


"YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları