Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİJİTAL VATANDAŞLIK NEDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİJİTAL VATANDAŞLIK NEDİR?"— Sunum transkripti:

1 DİJİTAL VATANDAŞLIK NEDİR?
Bilgi ve iletişim kaynaklarını kullanırken eleştirebilen, Çevrimiçi yapılan davranışların etik sonuçlarını bilen, Ahlaki olarak çevrimiçi kararlar alabilen, Teknolojiyi kötüye kullanmayarak başkalarına zarar vermeyen, Sanal dünyada iletişim kurarken ve işbirliği yaparken doğru davranışı teşvik eden vatandaştır.

2 Dijital Vatandaşlık Eğitimi Neden Gereklidir?
Türkiye’de teknolojinin hayatın her alanında kullanılmasının getirdiği en önemli sorunlardan biri teknolojinin yerinde, hak ve sorumluluklar doğrultusunda etik bir biçimde kullanılmamasıdır. Örneğin, kameralı cep telefonları ile öğrencilerin, ders içi ve ders dışında etik olmayan görüntüler çekmeleri ve internet aracılığıyla bunları yaymaları Türk basınında yer alan önemli konulardan birini oluşturmuştur.

3 Ülkemizde teknoloji kullanımı ile ilgili sorunlar gün geçtikçe artmaktadır.Örneğin;
Ders sırasında cep telefonu kullanımı, Yasal olmayan yollardan eser hırsızlığı (örneğin yasa dışı müzik ve kitap indirme), Öğrencilerin bilgisayar ve interneti ders sırasında oyun amacıyla kullanmaları

4 E-DEVLET NEDİR? e-Devlet, vatandaşların, kamu ve özel tüzel kişilerin bilgi teknolojileri kullanarak kamu hizmetlerine ulaşmalarını ve bundan yararlanmalarını sağlayan uygulamalar bütünüdür. e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir.

5 E-DEVLET ŞİFRESİ NEDİR?
E-Devlet şifresi, resmi kurumlar ile olan işlemlerinizin çoğunu internet üzerinden E-Devlet Kapısı sistemine girerek elektronik ortamda yapabileceğiniz çevrimiçi bir kamu hizmetidir. Bu sistem sayesinde vatandaşlar kamudan alacakları hizmetleri 7 gün 24 saat sıra beklemeden, oturdukları yerden yapabiliyorlar.

6 Alacağınız şifre ile bir çok kuruma e-dilekçe yazabilir, sosyal güvenlik bilgilerinizi görebilir, İŞKUR’a kayıt yaptırabilir ve kayıtlarınızı sorgulayabilir, tüm nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinizi hızlı bir şekilde alabilir, resmi kurumlar ile ilgili sorgulamalarınızı yapabilirsniz.

7 Genel olarak E-Devlet şifresi alarak internet üzerinden yapabileceğiniz işlemler şu şekildedir:
Askerlik işlemleri sorgulama, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM gibi makamlara dilekçe yazabilme; sosyal güvenceniz ile ilgili hizmet dökümü alma, sigorta sicil kaydı sorgulama

8 Emeklilik aylığınızla ilgili kesintileri görebilmek
Nüfus idaresine gitmeden nüfus değişikliği bildiriminde bulunabilme Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan aile hekimliği sorgulaması ve daha pekçok işlem yapabilirsiniz.

9

10 BİT’in Temel Kavramları
Bilgisayar (computer), uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara dayalı karar verip işlem yürüten makinadır. Kısacası bilgisayar, bilgi işleyen elektronik bir makinadır.

11 Donanım: Verilen bir işlemi yapabilecek, işleyebilecek gerektiğinde saklayabilecek bir ortamın oluşması için gerekli olan bütün elektronik parçalardır. Bilgisayarı oluşturan temel parçaları şöyle sıralayabiliriz. İşlemci, Anakart, Ram, Kasa, Sabit Disk, Flash Disk, Cd Rom, Ekran Kartı, Ses Kartı, Klavye, Fare, Monitör, Ethernet Kartı, Hoparlör ve Mikrofondur.

12 Yazılım: Bilgisayarın donanımı istenilen bir amaç için harekete geçirecek, ona yapması gerektiği şeyleri komutla bildirecek, çıkan sonuçların nereye aktarılacağını bildirecek bir programa ihtiyaç vardır. Belli bir amaç için yazılan ve içerisinde bir ya da birden fazla komut, fonksiyon barındıran bütün programlara yazılım denir. Yazılım programları yapılan işlere göre isim alırlar. Muhasebe programları, öğrenci takip programı, ofis programları bunlara en iyi örneklerdir.

13 İşletim Sistemi: Yazılım ile donanım arasında iletişimi sağlayan, yazılımın ihtiyaç duyduğu donanımları istenildiğinde çalıştıran, giriş çıkış işlemlerini yöneten ve bunları mikroişlemciye bildiren yazılımlara denir. Günümüzde en fazla kullanılan işletim sistemi Microsoft tarafından üretilen Windows İşletim Sistemleridir.

14 BİT’in Ürünleri Donanım Ürünleri: Genellikle bilgisayarın iskeletini oluşturur. Temel elemanları kasa, klavye, fare ve ekran olarak isimlendirilir. Yazılım Ürünleri: Bilgisayarların kullanım amaçlarına göre üzerinde yüklü bulunan yazılımlardır. Muhasebe yazılımı, bordro yazılımı, borsa yazılımı, hastane yazılımı bunlara örnektir.

15 BİT’in Ürünleri İşletim Sistemleri: Bilgisayarların kullanım amaçlarına göre çalışmasını sağlayan, donanım ile yazılım arasındaki ilişkiyi düzenleyen programlardır. Genellikle Windows yazılımları kullanılır. Windows XP, Windows 7 işletim sistemlerine verilen örneklerdendir.

16

17 BAZI DONANIM BİRİMLERİ VE ÖZELLİKLERİ

18 Anakart (Mainboard) Bilgisayar ile ilgili temel birimlerin ( CPU, Ram, Ekran Kartı, Modem, Tv kartı, Ethernet kartı, Ses kartı ... ) üzerine takıldığı, bu birimler ve diğer çevre birimlerin veri aktarımının yapıldığı en önemli parçalardan biridir.

19 İşlemci (CPU) Bilgisayarın program komutlarını bellekten aldıktan sonra kodlarını çözerek karşılığı olan işlemleri yerine getiren elemanıdır.  Bilgisayar üzerindeki tüm parçaların iletişimi işlemci üzerinden gerçekleşir. Bu nedenle bilgisayarın beyni olarak da tanımlanır.

20 Ekran Kartı Bilgisayarda yapılan işlemlerin monitörden gösterilmesini sağlar.

21 Ses Kartı Bilgisayarın sesi işlemesini ve daha sonra bu sesi kullanıcıya aktarmayı sağlayan bir karttır.

22 Ağ Kartı Bilgisayarın internete bağlanmasını sağlar.

23 Hard Disk (HDD – Sabit Disk)
Dosyalarımızı (yazı,resim,müzik vb.) bilgisayarımızda saklamak için kullanırız.Verilerimizi biz silene kadar saklar.

24 Modem Bilgisayarın internete bağlanmasını sağlar.

25 DVD Sürücü CD ve DVD’lerin bilgisayarda çalışmasını sağlar.

26 ROM Bellek ROM’ da bilgisayarın sistem bilgileri saklanır. Üretici firmalar tarafından programlanırlar. Kullanıcılar tarafından silinemez.

27 RAM Bellek Bilgisayarda yapılan işlemleri geçici olarak saklar.Verilerin Harddiske kaydedilene kadar saklanmasını sağlar.

28 Klavye Fare Hoparlör Yazıcı Tarayıcı Monitör Kasa


"DİJİTAL VATANDAŞLIK NEDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları