Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ECZANELERİN ÇALIŞMA SÜRELER BURSA 2017 SMMM MUSTAA AKINCI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ECZANELERİN ÇALIŞMA SÜRELER BURSA 2017 SMMM MUSTAA AKINCI"— Sunum transkripti:

1 ECZANELERİN ÇALIŞMA SÜRELER BURSA 2017 SMMM MUSTAA AKINCI

2 Eczanelerin İlaçların yapıldığı ve satıldığı yer olarak tanımlamıştık
Eczanelerin İlaçların yapıldığı ve satıldığı yer olarak tanımlamıştık. Her yurttaşın Eczanelerden mesai saatleri içinde veya dışında hizmet alma hakkı vardır. Eczaneler de yurttaşların bu sağlık hizmetinden yararlanmalarını mesai saatini gözetmeksizin sağlamak durumundadırlar. Son yıllarda eczanelerin çalışma saatleriyle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlıklarına eczane çalışanları tarafından şikayetler intikal ettirilmiştir. İş Teftiş Kurulu bu şikayetleri dikkâte alarak pek çok ilde çalışma saatlerini içerir denetim ve kontroller başlatmışlardır.

3 Bu gelişmeler neticesinde Eczanelerde çalışma saatlerinin nasıl uygulanacağı konusunda tereddütler oluşmuştur. Yapılan teftişler neticesinde fazla mesailerle ilgili eczanelere pek çok cezaları içerir İş Teftiş Kurulu tarafından çalışma sürelerine muhalefet edildiğini tespit eden raporlar düzenlenmiştir. İlaç sunum hizmetinin aksamaması, eczanelerin ağır cezai yaptırımlarla karşılaşmaması için TEB ile Bakanlık arasında yürütülen görüşmeler neticesinde eczanelerin çalışma süreleriyle ilgili çalışanların lehine düzenlemeler yapılmıştır. Çalışma süreleriyle ilgili olarak Yapılan düzenlemeler eczanelerdeki fazla mesai, gece çalışması, fazla mesainin günlük 11 saati, yıllık 270 saati geçemez kuralları ile çatışmasını ortadan kaldırmaya yetmemiştir.

4 ECZANELERDE ÇALIŞMA SÜRELERİ HAFTA İÇİ CUMARTESİ KIŞ SAATİ GİRİŞ 08:30 10:00 UYGULAMASI ÇIKIŞ 18:30 17:00 YAZ SAATİ 09:00 09:30 19:00

5 FAZLA MESAİ-FAZLA MESAİ ÜCETİ
4857 – Madde 63 Genel bakımdan çalışma süresi haftada 45 saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre haftanın eşit günlerine bölünerek uygulanabilir. 4857- Madde 41 Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle işçinin onayı alınarak, günlük 11 saati geçmemek koşuluyla fazla çalışma yapılabilir.  İşçiye Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

6 ÖNEMLİ BAŞLIKLAR İŞVEREN (ECZACI ) İLE İŞÇİ (ECZANE ÇALIŞANI) ARASINDA İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE MUTLAKA İŞ SÖZLEŞMESİ DÜZENLENMELİ. ECZANELERDE FAZLA MESAİ İÇİN HER YILIN BAŞINDA ÇALIŞANDAN FAZLA MESAİ ONAYI ALINMALIDIR. GÜNLÜK ÇALIŞMANIN BAŞLAMA, BİTİŞ VE ARA DİNLENME SAATLERE İŞÇİYE DUYURULMALI “ÇALIŞMA SAATLERİN GÖSERİR ÇİZELGEYİ ECZANEDE HERKESİN GÖREBİLECEĞİ BİR YERE KONMALI. FAZLA MESAİ YILDA 270 SAATİ GEÇEMEZ..4857/41

7 ARA DİNLENME: 4857 MADDE 68 Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere; a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika, b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat, c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat, Ara dinlenmesi verilir. İŞ TEFTİŞ KURULU MÜFETTİŞLERİ ECZANELERDE; 1 SAAT YEMEK 0,15 DAKİKA X 2 ÇAY, KAHVE VB. 30 DAKİKA ARA DİNLENMEYİ UYGUN BULMAKTADIR.

8 Eczaneler belirlenen çalışma saatleri dışında bağlı bulundukları odanın belirlediği günlerde gece nöbeti yapmaktadırlar. (NÖBETÇİ ECZANE) GECE ÇALIŞMASI VE SÜRESİ 4857 İş Kanunu Madde 69 “Çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir.” Şeklinde tanımlanmıştır. Kanun metninde “İşçilerin geçe çalışması yedi bucuk saati geçemez” olarak belirlenmiştir. Turizm, Sağlık (hastane,poliklinik vb.) Özel güvenlik hizmeti yürüten yerlerde işçinin onayı alınarak 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir. Yönetmelikte Eczaneler Sağlık hizmetleri tanımına girmemiştir.

9 -ECZANELER GECE NÖBETLERİYLE 24 SAAT AÇIK KALMAKTADIRLAR
-ECZANELER GECE NÖBETLERİYLE 24 SAAT AÇIK KALMAKTADIRLAR. -NÖBETLER PAZAR GÜNLERİNE DENK GELDİĞİNDE ÇARŞI DAHADA KARIŞMAKTADIR. (CUMARTESİ, PAZAR, PAZARTESİ) -NÖBETTE “GECE ÇALIŞMASI 7,5 SAATTEN FAZLA YAPILAMAZ” -”FAZLA ÇALIŞMA SÜRESİ GÜNLÜK 11 SAATİ GEÇEMEZ” KURALLARIYLA ÇELİŞİR DURUMLAR ORTAYA ÇIKMAKTADIR. ECZANELER SAĞLIK HİZMETİ VEREN YER GRUBUNA GİRMEMEKTER.

10 ÇALIŞMA SÜRELERİN İZLENMESİ PUANTAJ KAYITLARI 29/03/2017
ÇALIŞAN ADI/SOYADI İŞE BAŞLAMA ARA DİNLENME ÇIKIŞ SAATİ İMZA ORHAN TURAN 08:30 12:00 / 13:30 18:30 ÇALIŞMA SÜRESİ 10:00 SAAT ARA DİNLENME YEMEK :1 SAAT ÇAY,KAHVE 0,30 DK. 1:30 DK = 10 – 1,30 8:30 FAZLA ÇALIŞMA SÜRESİ =(8:30-7:30) 1:00 SAAT FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ Madde 41 Normal Ücret+NÜ*0,5 SAAT ÜCRETİNİN 10 TL 1*(10+5) 15 TL. OLACAK. 1,5 saat Serbest Zaman

11 ECZANELERDE NÖBET SİSTEMİ GERÇEĞİNDE ÇALIŞANLA MAKTU ÜCRET SÖZLEŞMESİ YAPMAKTA FAYDA FAYDIR. (YILLA 270 SAAT FAZLA ÇALIŞMA YAPILAZ ŞERHİ DÜŞÜLEREK) MAKTU ÜCRET NORMAL ÜCRET + FAZLA ÇALIŞMA SÜRELERİNİDİDE TATMİN EDECEK BÜYÜKLÜKTE OLMALIDIR.

12 İşyerlerine ait aylık prim ve hizmet belgelerini süresinde ve kurumca belirlenen şekilde ve usulde vermeyenlere aylık asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere SS ve GSS kanununa göre idari para cezası uygulanır. Bahsetmeye çalıştığımız çalışma sürelerindeki bu belirsiz durumlar ile İdari para cezalarının yakından ilgili bulunmaktadır. Eczanelerin çalışma süreleriyle ilgili tereddüt oluşturan konularda 4857 sayılı iş kanunu ve SS, GSS kanununda belirtilen idari para cezaları ile karşı karşıya kalınmaması için muhasebecilerine danışmalarında, uygulamayı beraber yapmalarında fayda vardır.

13 SORUNUN KESİN ÇÖZÜMÜ İÇİN;
TEB, ECZACI ODALARI, SAĞLIK BAKANLIĞI, SGK EŞGÜDÜMLÜ BİR ŞEKİLDE GÖRÜŞMELERİNİ ARTIRMALI SORUNA ECZANE SAĞLIK HİZMELERİNİN AKSAMADAN, 4857 SAYILI İŞ KONUNUNA UYUMLAŞTIRLASINA KAFA YORULMALIDIR. ÖRN.ECZANELERİN YASA İLE 7,5 FAZLA GECE ÇALIŞMASI YAPTIRABİLİR DÜZENLEMESİ…

14 TEŞEKKÜR EDERİZ. BURSA 2017


"ECZANELERİN ÇALIŞMA SÜRELER BURSA 2017 SMMM MUSTAA AKINCI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları