Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

R&S İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER A) MESLEK İŞ VE MESLEK NE DEMEKTİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "R&S İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER A) MESLEK İŞ VE MESLEK NE DEMEKTİR?"— Sunum transkripti:

1

2 R&S İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER A) MESLEK İŞ VE MESLEK NE DEMEKTİR?
MESLEĞİN İNSAN HAYATINDAKİ ÖNEMİ MESLEĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ MESLEK SEÇİMİ B) İLGİLER

3 mesleğe oranla daha kısa süreli bir öğrenim veya eğitimi gerektirir.
R&S -İŞ : İÇİNDEKİLER mesleğe oranla daha kısa süreli bir öğrenim veya eğitimi gerektirir.

4 R&S İÇİNDEKİLER MESLEK sürekli bir şekilde yapılan insan ve toplumun
maddi manevi ihtiyaçlarını karşılayan özellikle ilgi ve kabiliyetlere bağlı olarak öğrenilmiş bir hizmettir.

5 İNSAN HAYATINDAKİ ÖNEMİ
MESLEĞİN İNSAN HAYATINDAKİ ÖNEMİ R&S İÇİNDEKİLER İnsanın hayatı boyunca duyacağı ruhi tatmin ve tatminsizlik, mutluluk mutsuzluk, bağımlılık ve bağımsızlık ve kendini gerçekleştirme duygularında rol oynayan en büyük etkenlerden biridir.

6 Meslekteki kazanç durumu, ferdin bütün hayatını etkiler.
R&S İÇİNDEKİLER Meslekteki kazanç durumu, ferdin bütün hayatını etkiler. Mesela; onun eş seçimini, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin maddi imkan ve imkansızlık içinde yaşamalarını bile etkiler.

7 R&S İÇİNDEKİLER MESLEĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ Mesleğin tarihçesi,
Mesleğin önemi, sosyal çevre ve meslek ilişkisi Mesleki görevler, Meslekte çalışanların sayısı, Mesleğe giriş şartları- imkanları, Mesleğe hazırlık,

8 R&S İÇİNDEKİLER MESLEĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Mesleki organizasyonlar olup olmadığı, Meslekte staj süresi ve çıraklık, Meslekte yükselme imkanları, Birbirine yakın meslekler, Çalışma şartları, Çalışma ortamı,

9 Meslekteki ücret ve maaş durumu;
MESLEĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ R&S İÇİNDEKİLER Meslekteki ücret ve maaş durumu; -Mesleğe ilk girişteki maaş ve ücret, -Ücret ve maaş dışında mesleğin sağladığı imkanlar, -Mecburi mesleki harcamalar, -Meslekteki en usta ve tecrübelilerin maaş ve ücretleri,

10 R&S İÇİNDEKİLER MESLEK SEÇİMİ
Bu gün her meslek kişiden belirli niteliklere sahip olmasını gerektirir. -Kişi kendi zeka ve kabiliyetlerine, ilgi ve eğilimlerine en uygun olan meslek alanlarına yönelmelidir.

11 Meslek seçiminde en önemli faktör meslek olgunluğudur.
R&S MESLEK SEÇİMİ İÇİNDEKİLER Meslek seçiminde en önemli faktör meslek olgunluğudur. -Meslek olgunluğu, ferdin seçeceği mesleğe bedeni, zihni, duygu hayatı ve karakter bakımından yeterli olgunluğa sahip olup olmamasıyla ilgilidir.

12 R&S İÇİNDEKİLER MESLEK SEÇİMİ
Ergenlik döneminde bulunan bir kişiye içinde bulunduğu gelişim döneminin özellikleri önemli bir takım problemler çıkarır. -Çünkü bu dönemde genç bocalama dönemindedir ve kendine bir hayat felsefesi kurmak zorundadır.

13 Bunlara genelde “Ergenlik Meslekleri” adı verilir.
R&S MESLEK SEÇİMİ İÇİNDEKİLER Bu dönemde genç kendi gerçeklerini dikkate almadan, kendine hayali meslekler seçer. Bunlara genelde “Ergenlik Meslekleri” adı verilir.

14 R&S İÇİNDEKİLER MESLEK SEÇİMİ Okulun duyguya dayalı atmosferinden,
mesleğin soğuk ve katı havasına geçiş, geniş bir davranış hürriyetinden kısıtlı bir alana, akranlar arasından genellikle yaşlı meslek mensupları arasına katılma gibi durumların hepsi , iş hayatına atılışta bir dönüm noktasıdır. -Bu durumun problemsiz bir şekilde atlatılabileceğini düşünmek yanlıştır.

15 R&S İÇİNDEKİLER MESLEK SEÇİMİ Sanayi toplumu;
fertleri başarılarına göre değerlendirir. Alanlarında yetenekli olanlar yükselir. Diğerleri toplumun alt tabakalarında yer alırlar. Yani bir elenme ve ayıklanma sürecine tabi tutulurlar.

16 R&S İÇİNDEKİLER İLGİ o anda bizim için önemli olmasıdır.
İlgi, bir şeyin bizi ilgilendirmesi o şeyin o anda bizim için önemli olmasıdır. Bedeni veya zihni bir ihtiyacı karşıladığı anda, o şey bizi ilgilendirir.

17 Donald Super’e göre ilgiler 3 grupta toplanabilirler.
R&S İLGİLER İÇİNDEKİLER Donald Super’e göre ilgiler 3 grupta toplanabilirler. A) İfade edilmiş ilgi B) Davranışla ortaya konan ilgi C) Ölçülen ilgi

18 R&S 15 yaşlarındaki ilgiler
Bu yaştakilerin çoğu meslek seçimlerinde oldukça kararsızdır. Doktor, artist ve yazarlık gibi meslek adlarını söylemek yerine genellikle “tıbba gitsem, sahneye çıksam, gazeteci olsam” gibi tercihlerini üstü kapalı bir şekilde dile getirirler,


"R&S İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER A) MESLEK İŞ VE MESLEK NE DEMEKTİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları