Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı"— Sunum transkripti:

1 Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı
Sunucu İşletim Sistemleri 3.Hafta

2 Server Yedekleme (Backup) Yönetimi
Yazılım veya donanım hataları yaşandığında, veri kaybı yaşanabilir. Yedekleme, bilgi kaybını azaltmak için önlem almaktır. Bilgisayar dilinde ise Backup, bilgisayar veya sunucudaki dosyaların, veri tabanlarının, yedeğini alma işlemidir.

3 Veri Yedekleme Türleri
Veri yedekleme temel olarak tam yedekleme (full) , fark yedekleme( Differential) ve artan yedekleme (incremental) olmak üzere üçe ayrılmaktadır. 1- Tam yedekleme: Tam yedekleme, yedeği alınmak üzere seçilmiş bütün bilgilerin bir kopyasının yedekleme medyasına kaydedildiği bir yedekleme türüdür. Orijinal verinin birebir kopyası alındığı için yedekleme medyasında orijinal verinin boyutu kadar yer kaplamaktadır. Bu çalışma biçimi yedek alma süresini uzatmakta ve ihtiyaç duyulan yedekleme sıklığının sağlanmasını zorlaştırmaktadır. Yedekleme donanımının yetersiz olduğu, yedeklenecek veri boyutunun çok yüksek olduğu veya verinin sık gereken ortamlarda yedekleme işlerinin tümünün tam yedek olarak belirlenmesi her zaman mümkün değildir. Tam yedekleme bilginin geri döndürülme ihtiyacı ortaya çıktığında orijinal verinin tamamını içerdiğinden başka yedekleme işlerine ihtiyaç duymadan kullanılabilecek bir yöntemdir.

4 Veri Yedekleme Türleri
2- Fark yedekleme: Başarılı olarak sonlandırılmış en son tam yedeğe göre değişikliklerin yedeklenmesidir. Sadece en son alınan tam yedeğe göre farkın yedeklenmesi nedeni ile tam yedeklemeye göre daha hızlıdır ve yedekleme medyası üzerinde daha düşük alan işgal etmektedir. Fark yedeklemede her zaman en son tam yedeğe göre fark alındığı için yedeklenen veri miktarı sürekli artmaktadır. Belirli aralıklarla tam yedek alınması fark yedeklemesi sırasında yedeklenecek veri miktarını düşürmektedir. Verinin geri döndürülmesi gerektiğinde fark yedeğe ek olarak tam yedeğe de ihtiyaç vardır. Geri döndürme sırasında iki yedeğinde kullanılması nedeni ile tam yedeğe göre daha yavaş bir yedekleme türüdür.

5 Veri Yedekleme Türleri
3- Artan yedekleme: Başarılı olarak sonlandırılmış en son yedeğe göre değişen bilgilerin yedeklenmesidir. En son yedeğin tam, fark veya artan olmasının önemi yoktur. Sadece en sondeğişikliklerin yedeklenmesi nedeni ile yedekleme işinin tamamlanma süresi kısadır. Yedekten geri döndürme işlemi gerektiğinde tam yedek ve arada alınmış bütün artan yedeklere ihtiyaç vardır. Bu sebeple düşük geri döndürme hızına sahiptir. Ayrıca birçok yedekleme işinde alınan verilerden geri döndürme işi yaptığından geri döndürme başarısı diğer türlere göre düşüktür.

6 Veri Yedekleme Yöntemleri
Tek Sunucu Yedekleme Bu yedekleme yönteminde her sunucunun ayrı ayrı yedeği alınmaktadır. Sunucular üzerinde bulunan veri yine sunucular üzerinde bulunan yedekleme sürücüleri vasıtası ile yedeklenmektedir. Sunucular üzerinde genellikle DAT (Digital Audio Tape) , AIT (Advanced Intelligent Tape) veya DVD yazıcı bulunmaktadır. Yedekleme işlerinin takibi ve yedekleme işlerinde kullanılan yedekleme medyalarının yönetimi zordur.

7 Veri Yedekleme Yöntemleri
Merkezi Yedekleme 1- NAS (Network Attached Storage – Ağa bağlı yedekleme) Bu yapıda NAS yedekleme cihazı bir yedekleme sunucusuna bağlıdır. Yedekleme sunucusu üzerinde yedekleme yazılımı kuruludur ve yedekleme işlerinin merkezi olarak yönetimini gerçekleştirir. Yedekleme yazılımları genellikle ajan tabanlı çalışır. Yedeği alınacak sunucular üzerine kurulan küçük uygulama parçaları ile veri ağ üzerinden yedekleme sunucusuna ve oradan da NAS ünitesine yazılır

8 Veri Yedekleme Yöntemleri
NAS Cihazları 4 bileşenden oluşmaktadır: Bir ya da daha fazla network kartı. (Gigabit Ethernet, Fast Ethernet, ATM vb.) Network File Systems (NFS) ya da Common Internet File Systems (CIFS) Lisanslı; Windows, Linux ya da Unix tabanlı işletim sistemi. Fiziksel diskleri bağlayıp yönetmek için endüstri standardı protokoller (SATA,SCSI, Fibre Channel)

9 NFS ve CIFS Nedir? NFS; Sun tarafından geliştirilmiş olup Unix tabanlı işletim sistemleri tarafından kullanılır. Bilgisayarlar arası haberleşme için Remote Procedure Call (RPC; Microsoft’un çevirisine göre Uzak Yordam Çağrısı) servisini kullanır. Eğer dosya transferi için TCP/IP protocol yığını kullanılacaksa hem sunucuda hem de istemcide TCP/IP’nin kurulu olması gerekmektedir. CIFS ise Microsoft ‘un Server Message Block (SMB) protokolünün public yani halka açılmış varyasyonudur. SMB genellikle LAN’lerde kullanılır ve FTP ve HTTP gibi varolan Internet uygulama protokollerinin tamamlayıcısı olarak gösterilebilir. CIFS protokolü ile Client’lar; - Local’deki ya da Server üzerindeki dosyalara erişip onlara read/write yapabilir. - Unicode dosya isimleri kullanılabilir. - Network hatalarında bağlantı otomatik olarak restore edilebilir. - Diğer clientlarla özel kilitlerle dosya paylaşabilir.

10 NAS Cihazlarının Avantajları
1. NAS cihazları bir bilgisayar gibi klavye, fare veya bir monitöre ihtiyaç duymaz. 2. Kendi içine gömülmüş bir işletim sistemi sayesinde çalışırlar. 3. İhtiyaca göre disk eklenerek sahip olunan alan genişletilebilir. 4. İstemciler bir dosyaya erişmek istediklerinde, disklere değil NAS cihazına erişmeleri yeterlidir. 5. Genellikle ethernet üzerinden erişirler ve ağ üzerinde ip adresine sahip olarak gözükürler. 6. Diskler üzerinde kotalar uygulayabilir, yetkilendirme işlemini daha güvenli hale getirebilir. 7. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığında mesajla sistem yöneticisini uyarabilir. 8. NAS cihazları bazı modellerinde HTTP desteği sunabilirler. Böylece bir browser üzerinden istenen dosyaya erişilebilir. 9. Herhangi bir problemle karşılaşıldığında çalışır duruma getirilmesi kısa bir süre alır.

11 Veri Yedekleme Yöntemleri
2- SAN (Storage Area Network – Depolama Alan Ağı) SAN, yüksek miktarlarda veri depolama kapasitesine ihtiyaç duyan ortamlarda kullanılmaktadır. Bu yapıda yedekleme ünitesi de depolama alan ağına bağlanmaktadır. Yedekleme sunucusu dâhil olmak üzere ağda bulunan bütün sunucular yedekleme ünitesi ile haberleşebilmektedir. Yedekleme sunucusunun görevi klasik yedekleme altyapısında olduğu gibi yedekleme işlerinin yönetimidir. Bir yedekleme işinin başlaması için ajanlar ile gereken haberleşmeyi yapar. Veri, yedeği alınan sunucu üzerinden yedekleme ünitesine yazılır.

12 Veri Yedekleme Yöntemleri
2- SAN (Storage Area Network – Depolama Alan Ağı)

13 Server 2008 Backup Windows Server 2008, Windows Server Yedekleme ve yedekleme komut satırı araçları içerir. Windows Server Backup, basit ve kullanımı kolay bir yedekleme ve kurtarma yardımcı programıdır. Windows Server Yedekleme özelliği, Windows Server 2008 sürümlerinin hepsinde mevcuttur. Ancak Windows Server 2008 Core sürümünde görsel arayüz yoktur ve yedekleme işlemleri komut satırından yapılır. Backup özelliği varsayılan olarak kurulmamıştır. Bu özelliği kurmak için Sunucu Yöneticisinden, aşağıda seçili olan özellikler seçilip, kurulmalıdır; 1- Windows Powershell (BT uzmanları için komut satırı bazında kodlama dili) 2- Windows Server Yedekleme Özellikleri a) Windows Server Yedekleme b) Komut Satırı Araçları

14 1- Özellik ekleme

15 2- Özellik ekleme sonucu

16 3- Yedeklemeyi çalıştırma

17 4- Yedekleme performansı

18 5- Yedekleme seçenekleri

19 6- Yedekleme yapılandırması

20 7- Yedekleme öğeleri

21 8- Hedef türü seçimi

22 9- Hedef seçimi

23 9- Gelişmiş seçenekler

24 10- Onay

25 Server 2008 Backup Yapılan bir yedekleme işlemini geri yüklemek için “Windows Server Yedekleme” aracında “Kurtarma” kısa yoluna tıkladığınızda geri yükleme sihirbazını başlatabilirsiniz. Windows Server Yedekleme Komut Satırı Aracı ile yedekleme işlemini komut satırından da gerçekleştirebilirsiniz. Komut satırını açmak için “Başlat” düğmesindeki “Çalıştır”a tıklamanız yeterlidir.

26 Server Backup Komutları
wbadmin ENABLE BACKUP Zamanlanmış günlük yedekleme işlevini açmak ve yapılandırmayı ayarlamak için kullanılır. wbadmin DISABLE BACKUP Zamanlanmış günlük yedekleme işlevini kapatmak için kullanılır. wbadmin START BACKUP Yedekleme işlemini başlatmak için kullanılır. wbadmin START RECOVERY Kurtarma işlemini başlatmak için kullanılır. wbadmin START SYSTEMSTATERECOVERY System State Kurtarma işlemini başlatmak için kullanılır. wbadmin DELETE SYSTEMSTATEBACKUP System State Yedekleme işlemini silmek için kullanılır.

27 Teşekkürler… www.aliosmangokcan.com mail@aliosmangokcan.com


"Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları