Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İşletmeler birer açık sistemdir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İşletmeler birer açık sistemdir."— Sunum transkripti:

1

2 İşletmeler birer açık sistemdir.
İşletmeler dış çevre ile sürekli etkileşim halindedir. İşletmeler paydaşları ile iletişim halinde olmak zorundadırlar. Eskiyen bilgi ve yöntemler, artan rekabet ve küreselleşme, tıpkı pazarlama anlayışının değişmesi gibi.

3 İşletmenin Paydaşları

4

5 Kurumsal Kimlik: Kimsin?
Kurum imajının oluşmasında bir öncüldür. Kurumsal kimlik kavramı, yöneticilerin paydaşların sahip olmasını arzu ettikleri ve tutundurmaya çalıştıkları kurumsal nitelikleri ifade eder. İmaj ise paydaşlarda oluşan düşüncelerdir.

6 Kurum Kimliği ile Alakalı Kavramlar
Misyon: Neyim? Neden varım? Vizyon: Nerde olmak istiyorum? Amacım ne? Değerler: İş yaparken göz önünde bulundurulan ilkelerdir. Kurum kimliği ve imajını oluşturmaya yardımcıdır. Yerine getirilmesi kuruma itibar kazandırır.

7 Misyon, Vizyon Örnekler

8 Müşteri ile ilişkiler Devlet ile ilişkiler Yatırımcılar ile ilişkiler İç iletişim Kriz Yönetimi

9 İşletme imajı Gerçek durum İletişim hataları??

10 Kurumsal İtibarın Oluşturulması İçin:
Ne olduğumu söylüyorum + Ne olarak görünüyorum Ekolojik dengeye zarar vermeme: Eko etiketleri Güvenilirlik ve sorumluluk: Ürününün arkasında olma! Tüketicilere karşı sorumluluk bilinci Yönetim uygulamaları ve politikalarıyla kurumsal iletişim yönetimi: Çalışanların elde tutulması ve nitelikli çalışanların kuruma çekilebilmesi için önemlidir!

11 Uluslararası Halkla İlişkiler Birliği, halkla ilişkileri, özel ya da kamu kurum ve kuruluşlarının ilişkilerde bulunduğu kimselerin anlayış , sempati ve desteğini elde etmek için sürekli yaptığı faaliyetler olarak tanımlanmıştır.

12 İşletmeler, toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yapısından soyutlanmayacak sistemlerdir.

13 Sürekli olarak değişen ve gelişen bir çevre içinde yer alan işletme, yaşamını amaçlarına dönük biçimde sürdürebilmek için yeni koşullara uymak ve toplumsal ilişkiler kurmak zorundadır.

14 Bu nedenle, sadece içyapıyı oluşturan iletişim sistemini kurmak ve işletmek yeterli değildir.

15 Çağın gerçeklerine uygun olarak işletme dışı ilişkilerin de belirli bir düzen içinde yürütülmesi bugün artık modern nitelik taşıyan her işletmenin en önemli sorunları arasına girmiştir.

16 İşletme iletişim süreçlerini kullanarak toplumun yapısını, özelliklerini, özlemlerini tanımak ve kendi varlığını, amaçlarını, yaptıklarını ve yapmak istediklerini halka tanıtmak ister.

17 İşletme bu iletişimi gerçekleştirirken sadece reklam amacı gütmez
İşletme bu iletişimi gerçekleştirirken sadece reklam amacı gütmez. Aynı zamanda toplum içinde iyi tanınmış, saygınlık toplamış bir kuruluş olarak, halkla ilişkiler ve iletişim konusunda zayıf kalmış diğer işletmelere göre kurumsal imajını daha iyi bir noktada konumlama imkanı bulmaktadırlar.

18 Halka bilgi aktarma süreci genellikle mesajlar şeklinde olur
Halka bilgi aktarma süreci genellikle mesajlar şeklinde olur Mesajlar ise toplum üzerinde etkili ve kalıcı bir düzeyde hazırlanmalıdır.

19 Mesajların taşıması gereken özellikler şöyle sıralanabilir:

20 Mesajın iletileceği hedef kitlenin özelliği verici tarafından çok iyi bilinmelidir (Bu noktada karşılıklı iletişim önemlidir) Mesaj gönderen kişinin geri bildirimi sağlamak için özel çaba harcaması gerekir.

21 Geri bildirim mümkün değil ise en iyi yöntem mesajı daha açık bir şekilde göndermek ve tekrar sayısını artırmaktır.

22 Planlama (Ne zaman, nerede, kime yönelik, hangi araçlar kullanılarak?)
Örgütleme (İş bölümü ve iş akışının yapılandırılması) Yöneltme (Çalışanların bu yönde motivasyonlarının sağlanması) Koordinasyon ve denetim (Faaliyetlerin planlandığı gibi uygulanıp uygulanmadığının ve sonuçlarının kontrol edilmesi)

23 Halkla İlişkilerin Gelişimi ve Bazı Örnekler

24 Çağrı merkezi tarafından memnuniyet değerlendirmesi: Aldığınız hizmetten memnun musunuz? X kişi sizi yeterince bilgilendirdi mi? Aracınızı alabileceğiniz tarih ve saatte alabildiniz mi? Yaşanan bir problem var mıdır? Bizi tekrar tercih eder misiniz?

25 Halkla ilişkiler bir görüşe göre insanlık tarihi kadar eskidir
Halkla ilişkiler bir görüşe göre insanlık tarihi kadar eskidir. Örneğin,Büyük İskender İran’da Kral Dara’nın kızı ile evlenmiş ve Pers giysileri ile halkın karşısına çıkmıştır. Bu davranış, Persler arasında ilgi ve hayranlık uyandırmıştır.

26 Selçuklu İmparatorluğu döneminde Nizam-ül Mülk’ün “Siyasetname” adlı eserinde halkın düşünce ve isteklerinden yönetimi haberdar etmenin gereğinden söz edilmektedir. Anadolu Selçukluları’nda hükümdarlar, haftanın belirli günlerini halkın sorunlarını dinlemeye ayırmışlardır.

27 Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet cuma namazlarından sonra halkla iç içe olmaktaydı.

28 Türkiye’de 1920 yılında Anadolu Ajansı kurulmuş,reformların halka tanıtımı doğrudan Mustafa Kemal Atatürk tarafından yapılmıştır.

29 Yine 1920 yılında Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü,1961 yılında Devlet Planlama Teşkilatı içinde “Yayın ve Temsil Şubesi”kurulmuştur.

30 Ülkemizde 1971 yılında İstanbul’da ilk kez Halkla İlişkiler Derneği kurulmuş ve 1985 yılına ikinci dernek İzmir’de açılmıştır.

31 Halkla İlişkiler-Kurumsal İletişim
Halkla ilişkiler kavram olarak nispeten daha küçük grupları tanımlamaktadır. Genellikle duyuru şeklinde olmaktadır. İç ve dış paydaşların daha fazla bilgi talep etmesi ile kurumsal iletişim anlayışı yerleşmeye başlamıştır.

32 Kurumsal iletişim üst yönetime bağlı olmalı (politika yapıcıların kontrolü)
Çift yönlü iletişim (Örneğin: Şikayet ve öneriler) Kurumsal iletişimde kişiler ve kurumlar (müşteri tüzel kişilik de olabilir) arasında bir iletişim ağı olduğu kabul edilir.

33 Kurumsal İletişim Yönetimsel İletişim ( Misyon ve vizyonun kurum içi paydaşlar ile bütünleştirilmesi ve benimsetilmesi) Örgütsel iletişim (Bilgi kullanıcılarının baskısı ile dış paydaşlara yönelik olarak sunulan bilgiler) Pazarlama iletişimi: Ürünlere yönelik reklam ve tutundurma faaliyetleri (Sağlıkta dikkat!)

34 Kurumsal İletişim • Markanın arkasındaki kurumu ayrıntılarıyla anlatmak (kurumsal marka), • Kurumun arzulanan kimliği ve marka özellikleri arasındaki uyumsuzlukları minimum seviyeye indirecek girişimlerde bulunmak, • İletişim alanında kimin hangi görevleri üstleneceğini belirlemek, • İletişimle ilgili konularda karar vermeyi kolaylaştıracak etkili prosedürleri formüle etmek ve uygulamak, • Kurumsal amaçları içsel ve dışsal olarak destekleyecek girişimleri harekete geçirmek.

35 Halkla ilişkiler çalışmaları Medya ve İletişim Departmanı bünyesinde yürütülmektedir.
Pazarlama birimi kurumun cirosunu arttırma çabası gütmektedir. Medya ve iletişim; kurumun marka değeri, marka sadakati, itibarı için çalışmaktadır.

36 Pazarlama ve Medya İletişim Birimlerinin İlişkisi
Pazarlama departmanı yürüteceği faaliyetlerde; Basılı materyal Basın ve yazı dili Görsel tasarımlarda destek almaktadır.

37 Kitlenin algısını yönetmek
Halkla İlişkiler Çalışmaları Amaç Kitlenin algısını yönetmek

38 Faaliyet alanları; Sosyal sorumluluk projeleri Sponsorluklar Sosyal medya kullanımı Özel günlere yönelik aktiviteler (Konferanslar, farkındalık günleri vb.)

39

40

41

42 Çalışma Soruları İşletmelerin iletişim gerekliliklerini açık sistem yaklaşımı üzerinden açıklayınız. İşletmelerde halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim kavramlarını küreselleşme ve rekabet açısından tartışınız. Bir işletmenin paydaşları kimlerdir? Kurum kimliği, kurumsal imaj, kurumsal marka ve kurumsal itibar kavramlarını kısaca açıklayarak günümüzde bu kavramların önemini açıklayınız. Misyon ve vizyon kavramlarını açıklayarak birer örnek veriniz. İşletmenin misyon vizon ve değerleri kurumsal itibar açısından neden önemlidir? İşletmelerde halkla ilişkiler-Kurumsal iletişim süreçlerini açıklayınız. İletişimde feedback neden önemlidir? Feedback alınması mümkün olmadığında işletmeler nasıl bir iletişim yöntemi izlemelidir? Halkla ilişkilerden kurumsal iletişime geçiş sürecini kısaca anlatınız. Kurumsal iletişimin amaçları nelerdir?


"İşletmeler birer açık sistemdir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları