Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Budizm.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Budizm."— Sunum transkripti:

1 Budizm

2 Budizm Nedir ? Budizm, dünyanın büyük dinlerinden biridir. Buda ile özdeşleşmiştir. Dünya üzerinde 400 milyondan fazla müntesibi vardır. Hinduizme tepki olarak doğmuştur. İnsan erdemi, canlılara şefkat prensipleri üzerinde duran bir felsefi sistemdir. Tanrı’nın varlığı veya Yüce bir Varlık fikri net değildir.

3 Buda’nın Hayatı Siddharta Gotama, MÖ. 563 yılında bugünkü Nepal sınırlarında doğdu. Mucizevi doğum Saray hayatı

4 Sangha: Keşişler Birliği

5 Tripitaka 3 Sepet BUDA’DAN SONRA BUDİZM
MÖ. 350 yıllardan başlayarak Budist kutsal metinleri derlenmeye başlandı. Bugün elimize ulaşan metinler, en erken MÖ. II. Yüzyılda Kral Osaka dönemine denk gelmektedir. Pali Kanon: İlk Budist Konsili ile kutsal metinler toparlandı. Tripitaka 3 Sepet

6 MAHAYANA EKOLÜ- MS.0-500 Buda’nın ölümünden sonra Budist toplulukları kendi arasında bölünmeler yaşamıştır. Mahayana ekolü diğer grubu ‘Hinayana’ olarak dışlamıştır. Mahayana ekolü, Buda’nın ezeli bir varlık olduğunu ileri sürdü.

7 TANTRİK BUDİZM- MS Budizm yayılmaya başlamıştır. Kore’de resmi din haline gelmiştir. Tantrizm, zıtlıkların birleşmesi üzerine kurulu bir felsefedir.

8

9 Budist İnançları Buda’nın Efsanevi Yaşamı 4 Gerçek 8 Dilimli Yol
Nirvana Kutsal Kitaplar

10 Brahman- Tanrı- ibadet ile ilgilenme
Buda’nın Öğretileri Hayatı anlamada İki aşırı ucu kaçınmak Atman denen gerçekliğin yokluğu Brahman- Tanrı- ibadet ile ilgilenme Acı ve ıstıraptan kurtulma ile ilgilen

11 4 Gerçek Nedir? Birincisi hayat ızdıraplarla doludur.
İkincisi bu ıstıraplara bencilce istekler ve umutsuzluk sebep olur. Üçüncüsü bu durumun üstesinden gelmenin yolu da bunların farkına varma ve vazgeçmedir. Dördüncüsü ise 8 dilimli yolu izleyerek hedefe ulaşılır.

12 8 Dilimli Yol Doğru anlayış Doğru niyet Doğru konuşma Doğru eylem
Doğru geçim Doğru çaba Doğru dikkat Doğru meditasyon

13 Nirvana Budizm’de ulaşılması gereken en son hedef, ızdırapların bittiği saf ve temiz bir duruma kavuşmak yani“Nirvana” ya ulaşmaktır.

14 İnanç sitemi Buda’ya sığınırım Dhamma’ya sığınırım
Sanghya’ya sığınırım

15 VİHARA: Budist manastırları STUPA ve PAGODA: Budist mabetleri
BUDİST İBADET TERİMLERİ SANGA: Buda’nın din adamı yada sıradan insanlardan oluşan erdem, itidal ve düşünce sistemi üzerine kurmuş olduğu teşkilat VİHARA: Budist manastırları STUPA ve PAGODA: Budist mabetleri

16 BUDİST FESTİVALLERİ HANAMATSURİ: 8 NİSAN

17 BODİ GÜNÜ BUDA’NIN ÖLÜMÜ


"Budizm." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları