Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK GELİŞİMİNDE KURAMLAR VE KARŞILAŞTIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK GELİŞİMİNDE KURAMLAR VE KARŞILAŞTIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK GELİŞİMİNDE KURAMLAR VE KARŞILAŞTIRILMASI

2 Piaget’nin Bilişsel Gelişim Kuramındaki Temel Kavramlar
Şema Adaptasyon (Uyum) Örgütleme (Organizasyon) Dengeleme

3 Piaget’e göre bütün insanlar aynı dönemlerden aynı sıra ile geçerler
Piaget’e göre bütün insanlar aynı dönemlerden aynı sıra ile geçerler. Bu dönemler belirli yaşlarla ilişkilidir. Ancak tüm çocuklar için kesin bir yaştan bahsetmek mümkün değildir.

4 Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı
Duyu - motor dönem (0-2 yaş) İşlem öncesi dönem (2-7 yaş) Somut işlemler dönemi (7-11 yaş) Soyut işlemler dönemi (11 yaş ve üzeri)

5 Erikson’un Psiko-Sosyal Gelişim Kuramı
Erikson’a göre; kişilik doğumla birlikte başlayıp, olgunluğa ve ölüme kadar giden yaş aralığı içinde gelişimini sürdürür, tüm gelişim dönemleri kendine özgü önem ve kritik değer taşır ve yaşam boyu gelişim ilkesini vurgular.

6 Erikson’un Psiko-Sosyal Gelişim Evreleri
Güvene Karşı Güvensizlik (0-1 yaş) Bağımsızlığa Karşı Utanma ve Şüphecilik (2-3 yaş) Girişkenliğe Karşı Suçluluk Duyma (4-6 yaş) Başarıya Karşı Aşağılık Duygusu (7-11 yaş) Kimlik Kazanmaya Karşı Rol Karmaşası (12-18 yaş Dostluk Kazanmaya Karşı Yalnız Kalma (19-40) Üretkenliğe Karşı Duraklama (40-65 yaş) Benlik Bütünlüğüne Karşı Umutsuzluk (65 yaş ve üstü)

7 Freud’un Psikoseksüel Gelişim Kuramı
Freud’a göre ilk çocukluk yıllarında geçirilen yaşantının kişilik gelişiminde önemi büyüktür. Kişiliğin normal gelişimi için her dönemde bireyin temel gereksinimlerinin doyurulması gerekir. İd Ego Süperego

8 Freud’un Psikoseksüel Gelişim Kuramı
Oral Dönem (0-1 yaş) Anal Dönem (1-3 yaş) Fallik Dönem (3-6 yaş) Gizil Dönem (6-16 yaş) Genital Dönem (12-18 yaş)

9 Freud, yaşamın ilk yıllarına büyük bir önem vermiş bir kuramcıdır
Freud, yaşamın ilk yıllarına büyük bir önem vermiş bir kuramcıdır. Freud kuramını ergenliğin sonuna kadar ele alırken, Erikson yaşam boyu açıklamıştır. Piaget’e göre çocukların kendilerine has zihinsel işleyişleri ve bakış açıları vardır. Piaget, zihinsel ve bilişsel süreçlerin çocuğun dünyayı anlamasında etkili olduğunu vurgular.

10 Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı, gelişimin farklı dönemlerinde çocuklardan neler beklenebileceği hakkında bilgi verir.

11 Piaget’nin Bilişsel Gelişim Kuramı
Erikson’un Psiko-Sosyal Gelişim Kuramı Freud’un Psikoseksüel Gelişim Kuramı Duyu - motor dönem Güvene Karşı Güvensizlik Oral Dönem İşlem öncesi dönem Bağımsızlığa Karşı Utanma ve Şüphecilik Anal Dönem Girişkenliğe Karşı Suçluluk Duyma Fallik Dönem Somut işlemler dönemi Başarıya Karşı Aşağılık Duygusu Gizil Dönem Soyut işlemler dönemi Kimlik Kazanmaya Karşı Rol Karmaşası Genital Dönem Dostluk Kazanmaya Karşı Yalnız Kalma Üretkenliğe Karşı Duraklama Benlik Bütünlüğüne Karşı Umutsuzluk

12 Kaynaklar Aral, N. ve Baran, G. (2011). Çocuk Gelişimi. Ankara:YAPA Yayınları Köksal Akyol, A. (2015). Bilişsel Gelişim. Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi. Edt.:Ayten Ulusoy. Ankara:Anı Yayıncılık Senemoğlu, N. (2007). Gelişim öğrenme ve öğretim: Kuramdan uygulamaya. Gönül Yayıncılık.


"ÇOCUK GELİŞİMİNDE KURAMLAR VE KARŞILAŞTIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları