Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki."— Sunum transkripti:

1 Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki 1.Dr Özgür Yılmaz 2. Dr Muzaffer Temur Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği

2 Amaç Sistatin süper ailesinin üyesi olan Fetuin-A, bir sistein proteaz inhibitörüdür. Fetuin-A, karaciğerde sentezlenen ve kan dolaşımına salınan bir glikoproteindir; merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler sistem ve metabolizma üzerinde birçok etkiye sahiptir. Fetuin-A insülin reseptör tirozin kinaz aktivitesini inhibe eder ve bu molekül insülin direncine neden olur. Tirozin kinazın ise insülin direnci üzerindeki önemli etkisi olduğu bilinmektedir.

3 Serum fetuin-A'nın, gebelik boyunca ve gebeliğin haftasına göre arttığı gösterilmiştir.
Bu çalışmanın amacı, Fetuin-A'nın serum insülin direnciyle ilgili bazı inflamatuar moleküller ile karşılaştırılması Gestasyonel yaşa uygun sağlıklı gebelerde ve gestasyonel diyabet ile komplike olan gebelerde, Fetuin-A ile insülin duyarlılığı olarak tanımlanan kantitatif insülin duyarlılık kontrol indeksi (QUICKI) arasındaki ilişkiyi analiz etmek ve GDM patogenezindeki olası yerini incelemek amaçlanmıştır.

4 Metod GDM li gebeler ve sağlıklı gebelerde 24. ve 28. gebelik haftaları arasında serum fetuin A düzeyleri ve hs-CRP, IL 6, TNF alfa seviyeleri eliza yöntemi ile ölçüldü. Bu çalışmada, diğer çalışmalardan farklı olarak kontrol grubu olarak gebe olmayan sağlıklı yaştaki kadınlarda Fetuin A düzeyleri de araştırıldı.

5 Bulgular Diyabetik gebelerde CRP, fetuin A, TNF, IL-6 değerleri gebe kontrol grubuna ve gebe olmayan kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p ˂ 0.05). CRP, fetuin 2, TNF, IL-6 değerleri, diyabetik olmayan gebelerde gebe olmayan grupla karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksekti.

6

7 Tartışma ve Sonuç Fetuin A, sistatin ailesinden bir proteinaz inhibitörüdür ve doğal bir insülin reseptörü inhibitörüdür. Stefan ve arkadaşları, Fetuin A'nın açlık insülin seviyeleri ile pozitif korelasyon gösterdiğini ve insülin duyarlılığı ile negatif korelasyona sahip olduğunu bulmuşlardır.

8 Fetuin A, inflamatuar sitokinler gibi tirozin kinaz ve insülin reseptör substrat protein (IRS-1) üzerinde bir etkiye sahip olduğu için, Fetuin A, gestasyonel diyabet ve bu inflamatuar kaskad oluşumunda rol oynayabilir.

9 Sonuç olarak, , fetuin-A Gestasyonel diyabetli hastalarda kontrol guruplarına göre yüksek bulunmuştur. Fetuin A, Normal gebelik ve gebelik haftasında insülin direncinde rol oynayabilir. Yüksek Fetuin A seviyeleri gestasyonel diyabet için bir risk faktörü olabilir. Fetuin A nın insülin direnci pato fizyolojisindeki olası rolü için bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.

10 Teşekkürler


"Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları