Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NAKİT SERMAYE ARTIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NAKİT SERMAYE ARTIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ"— Sunum transkripti:

1 NAKİT SERMAYE ARTIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ
TESMER Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi S.M.Mali Müşavir Fatma ÇİL ERADAŞ

2 YASAL DÜZENLEMELER

3 Kanun: tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6637 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/ı maddesine eklenen hükümle, sermaye şirketlerinin nakit sermaye artırımlarının teşvik edilmesi öngörülmüştür.

4 Kanun: KVK M.10/I ı) (Ek: 27/3/ /8 md.) (2) Finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı” dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50’si. Bu indirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılır. Sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması hâlinde azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplamasında dikkate alınmaz.

5 Bakanlar Kurulu Kararı:
tarih ve 2015/7910 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (indirim uygulamasında genel indirim oranı % 50 olarak belirlenmiştir)

6 Tebliğ: tarihli resmi gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No.9) tarihli sayılı resmi gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No.10)

7 Özelge: Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı
  Tarih:   Sayı: [ /1]-15256 özelge.pdf Özelgede, şirket karının önce ortaklara dağıtılıp daha sonra da tekrar şirkete sermaye olarak konulması işlemi dolayısıyla ve dağıtılan bu kar payı tutarıyla sınırlı olmak üzere nakit sermaye artışı için öngörülen indirim uygulamasından yararlanılmasının mümkün olmadığı yönünde görüş verilmiştir.

8 Uygulama tarihi

9 AMAÇ Ortakların nakit sermayeye teşviki yoluyla sermaye şirketlerinin sermaye yapılarının güçlendirilmesidir.

10 FAYDA Sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan şirketlerde nakit ödenmiş sermayenin belirlenen faiz oranı dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanacak tutarın %50’sinin; ilgili hesap döneminden başlamak üzere hesaplanan indirim tutarı kadar kurumlar vergisi matrahından indirilmesine olanak sağlanmaktadır. (KVK M.10/ı)

11 İNDİRİMDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

12 Kanundaki "sermaye şirketleri" deyiminden neyi anlamamız gerekiyor?
TTK.MADDE 124– (1) Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden ibarettir. (2) Bu Kanunda, kollektif ile komandit şirket şahıs; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketi sayılır

13 KVK M.2 ye baktığımızda; MADDE 2- (1) Sermaye şirketleri: 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar sermaye şirketidir. Bu Kanunun uygulanmasında, Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tâbi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonlar sermaye şirketi sayılır

14 Sermaye Şirketleri: Anonim Limited Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketleri Benzer nitelikteki yabancı kurumlar SPK’ nın düzenleme ve denetimine tabi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonlar sermaye şirketi sayılır. (KVK M.2)

15 Burada Temel kural (Sıfat-ı Asıl)
Sermaye şirketlerinin yararlanması esastır. Yani; Anonim şirketler, Limited şirketler Sermayesi paylara bölünmüş hisseli komandit şirketlerdir.

16 (Sıfat-ı Arıza / İstisnası)
Finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar Kamu iktisadi teşebbüsleri Dernek , vakıf vb diğer kurum ve kuruluşlara ait iktisadi işletmeleri Yatırım fonları kapsam dışındadır. (KVK M.10/ı)

17 Çıkarılmış Sermaye (SerPK M
Çıkarılmış Sermaye (SerPK M.3/ f) “Kayıtlı sermayeli anonim ortaklıkların satışı yapılmış hisse senetlerini temsil eden sermayeleridir.” Çıkarılmış sermaye, başlangıç sermayesi ile kayıtlı sermaye arasında kalan, yönetim kurulu tarafından her pay çıkartılmasından sonra yükselen, taahhüt edilen, değeri ortaklığa getirilmesi şart olan somut bir miktardır.

18 Kayıtlı Sermaye Nedir? Kayıtlı sermaye, anonim şirketlerin esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak kaydı ile genel kurula ihtiyaç duymaksızın sadece yönetim kurulu kararı ile yeni hisse senedi bastırma veya sermaye artırımında bulunmasına yarayan sistemdir. Daha önceleri sadece halka açık anonim şirketler için kullanılan bu sistem yeni TTK ile birlikte artık tüm anonim şirketler için de uygulanabilir hale gelmiştir.

19 Döviz büroları finans şirketi sayılır mı???

20 NASIL UYGULAYACAĞIZ?

21 İndirime konu edilecek tutarın hesaplanmasında;
1/7/2015 tarihinden itibaren Ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya bu tarihten itibaren yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden, ilgili hesap döneminin sonuna kadar Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükmüne göre hesaplanacak tutar dikkate alınacaktır. Kurum kazancından indirilebilecek tutar aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır:

22 İndirim tutarı = NSA*TCMB FO*İNDİRİMORANI*SÜRE
Nakdi sermaye artışı x Ticari krediler faiz oranı x İndirim oranı x Süre

23 Nakdi sermaye artışı, Sermaye şirketlerince ilgili hesap döneminde ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi artışlar ile yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakdi olarak karşılanan kısmını,

24 Ticari Krediler Faiz Oranı,

25 2015 yılı için sayılı KVK Sirküleri /40 ORAN: 14, yılı için 5520 sayılı KVK Sirküleri /43 ORAN: 13,57

26 Süre, Kararın tescil tarihinden sonra ödenen tutar için ödeme yapılan aydan ilgili yılın sonuna kadar olan ay sayısını, Kararın tescil tarihinden önce ödenen tutar için ise tescil tarihinden itibaren ilgili yılın sonuna kadar olan ay sayısını İfade eder. (KVGT Seri No: 9 (10.6.1/c))

27 d)Oran; 26.06.2015 tarihli 2015/7910 sayılı BKK ile belirlenen indirim oranlarını ifade eder.

28

29

30 HER SERMAYE ARTIŞINDA BU İNDİRİMİNDEN YARARLANABİLİR MİYİZ
HER SERMAYE ARTIŞINDA BU İNDİRİMİNDEN YARARLANABİLİR MİYİZ? TABİ Kİ HAYIR)

31 İndirim Dışı Bırakılan Durumlar Şunlardır;
Sermaye şirketlerine nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan sermaye artışları, (ayni sermaye) Sermaye şirketlerinin birleşme, devir ve bölünme işlemlerine taraf olmalarından kaynaklanan sermaye artışları, (KVGT Seri No: 9 (10.6.1))

32 Ortaklarca veya Kurumlar Vergisi Kanununun 12 nci maddesi (örtülü sermaye) kapsamında ortaklarla ilişkili olan kişilerce kredi kullanılmak veya borç alınmak suretiyle gerçekleştirilen sermaye artışları, (KVGT Seri No: 9 (10.6.1))

33 Şirkete nakdi sermaye dışında;
hisse senedi, tahvil veya bono gibi kıymetlerin konulması suretiyle gerçekleştirilen sermaye artışları, Bilanço içi kalemlerin birbiri içinde mahsubu şeklinde gerçekleştirilen sermaye artışları, Kapsam dışındadır. (KVGT Seri No: 9 (10.6.1))

34 Örnek:

35 131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR HESABI
Örnek : A LTD.ŞTİ. % % 50 ortak D 131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR HESABI ( ) ,00 TL borç ödeninceye kadar (bu borcun kısım kısım ödenmesi halinde ödenmeyen tutar ile sınırlı olmak üzere) indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır

36 Ortaklar tarafından, kredi kullanılmak veya borç alınmak suretiyle gerçekleştirilen sermaye artışları indirim tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacağından, ortak (D) tarafından sermaye taahhüdüne ilişkin olarak ödenen TL için, ortak (D)'nin 4/5/2015 tarihinde almış olduğu TL borç ödeninceye kadar (bu borcun kısım kısım ödenmesi halinde ödenmeyen tutar ile sınırlı olmak üzere) indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

37 Sermaye Artırımının Tescili Ve Artırılan Tutarın Şirketin Banka Hesabına Yatırılması

38 Sermaye şirketleri, yetkili organlarının kısmen veya tamamen nakdi sermaye artışına ilişkin kararının ticaret siciline tescil edildiği hesap döneminden itibaren, bu indirim uygulamasından yararlanmaya başlayabileceklerdir. (KVGT Seri No: 9 ( ))

39 İndirim hesaplamasına konu edilebilecek sermaye artışı tutarı, artırılan sermayenin ortaklarca şirketin banka hesabına nakit olarak fiilen yatırılan kısmı ile sınırlı olup taahhüt edilen sermayenin, ortaklar tarafından nakit olarak şirketin banka hesabına fiilen yatırılmayan kısmı indirim tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. (KVGT Seri No: 9 ( )) (

40 Nakden taahhüt edilen sermayenin;
Sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil edildiği tarihten önce şirketin banka hesabına yatırılan kısmı için tescil tarihi,

41 Nakden taahhüt edilen sermayenin;
Tescil tarihinden sonra şirketin banka hesabına yatırılan tutarlar için ise şirketin banka hesabına yatırılma tarihi, esas alınarak bu indirimden yararlanılabilecektir. (KVGT Seri No: 9 ( ))

42 ÖRNEK:

43

44 Örnek:

45

46 Sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil edildiği tarihten önce (B) A.Ş.'nin banka hesabına yatırılan sermaye taahhüdünün %25'lik kısmı için bu kararın tescil tarihi olan 3/8/2015 tarihi esas alınmak suretiyle indirimden faydalanılması mümkündür. Kararın tescil tarihinden sonra ortaklarca şirketin banka hesabına yatırılan sermaye taahhütleri için ise bu tutarların şirketin banka hesabına yatırıldığı tarihler dikkate alınarak indirim tutarı hesaplanacaktır.

47 Sermaye artırımına ilişkin karar 3/8/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirildiğinden, taahhüt edilen sermayenin kararın tescil tarihinden önce şirketin banka hesabına yatırılan TL'lik kısmı için bu aydan itibaren yıl sonuna kadar indirim tutarı hesaplanabilecektir. İndirim tutarı = Nakdi sermaye artışı x Ticari krediler faiz oranı x İndirim oranı x Süre = TL x %14,65 x % 50 x (5/12) = ,25 TL

48 Sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil edildiği tarihten sonra, taahhüt edilen sermayenin TL'lik kısmı Bay (F) tarafından 6/8/2015 tarihinde, kalan TL'lik kısmı ise şirketin diğer ortağı Bay (K) tarafından 9/11/2015 tarihinde şirketin banka hesabına yatırılmış olduğundan; bu tutarların şirketin banka hesabına yatırıldıkları aylardan itibaren yıl sonuna kadar indirim tutarı hesaplanabilecektir. Bay (F) tarafından yatırılan tutar için, İndirim tutarı  = Nakdi sermaye artışı x Ticari krediler faiz oranı x İndirim oranı x Süre = TL x % 14,65 x % 50 x (5/12) = ,25 TL

49 Bay (K) tarafından yatırılan tutar için,
İndirim tutarı  = Nakdi sermaye artışı x Ticari krediler faiz oranı x İndirim oranı x Süre = TL x %14,65 x %50 x (2/12) = ,00 TL Dolayısıyla, 2015 hesap döneminde TL'lik sermaye artırımı üzerinden hesaplanan ve kurum kazancının tespitinde dikkate alınacak toplam indirim tutarı , , = ,50 TL olacaktır. Ayrıca, (B) A.Ş hesap döneminde sermaye azaltımına gitmediği ve diğer şartları da sağladığı takdirde TL'lik bu sermaye artırımının tamamı üzerinden 12 ay için indirim tutarı hesaplayabilecektir.

50 Örnek : Karar tarihi ile Tescil Tarihi Arasında Yıl Farkı Olursa

51 Sermaye artırımına ilişkin karar her ne kadar 2015 hesap döneminde alınmış olsa da bu kararın ticaret siciline tescili 13/1/2016 tarihinde gerçekleştirildiğinden, taahhüt edilen sermayenin 29/12/2015 tarihinde şirketin banka hesabına yatırılmış olan %25'lik kısmı için 2015 hesap dönemi itibarıyla indirimden faydalanılması mümkün bulunmamaktadır. Öte yandan, sermaye artırımına ilişkin karar Ocak 2016 döneminde ticaret siciline tescil edildiğinden ve sermaye taahhüdünün kalan kısmının tamamı da bu dönemde ortaklarca şirketin banka hesabına yatırılmış olduğundan, 2016 hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahının tespitinde (C) A.Ş., sermayesinin nakden artırılan tutarının tamamı üzerinden indirim uygulamasından faydalanabilecektir.

52 İndirim tutarı = Nakdi sermaye artışı x Ticari krediler faiz oranı x İndirim oranı x Süre = TL x % 13,57 x % 50 x (12/12) = TL (C) A.Ş hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahının tespitinde TL'lik tutar için indirim uygulamasından yararlanabilecektir.

53

54 Sermaye Avanslarının Durumu

55 İleride gerçekleştirilecek sermaye artırımından kaynaklanan sermaye taahhüdünün yerine getirilmesinde kullanılmak amacıyla, sermaye artırımına ilişkin karardan önce ortaklar tarafından sermaye avansı olarak şirketin banka hesabına yatırılan tutarların; a) Banka hesabına yatırıldığı tarihten itibaren şirketin bilançosunda öz sermaye kalemleri arasında yer alan “Diğer Sermaye Yedekleri” hesabında izlenmesi ve

56 b) Banka hesabına yatırıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminin sonuna kadar bu tutarlarla ilgili sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil ettirilmesi şartıyla, söz konusu kararın ticaret siciline tescil ettirildiği tarih esas alınarak indirim uygulamasında dikkate alınması mümkündür. (10 Seri Nolu Tebliğ )

57 Dolayısıyla, şirketin banka hesabına yatırıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminde sermaye artırımına konu edilmeyen sermaye avansı niteliğindeki tutarların, indirim uygulamasında dikkate alınması mümkün değildir. Ayrıca, şirketin banka hesabına yatırıldığı tarihten itibaren bilançoda öz sermaye kalemleri arasında yer alan “Diğer Sermaye Yedekleri” hesabında izlenmeyen tutarlar için, ilgili hesap döneminde bu tutarlara ilişkin sermaye artırımı gerçekleştirilse dahi indirim uygulamasından faydalanılması mümkün bulunmamaktadır.

58 Örnek: (B) A.Ş.’nin ortaklarından Bay (T)’nin, şirketin yürüttüğü proje için ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanması amacıyla ve ileride sermayeye eklenmek üzere 10/5/2016 tarihinde şirketin banka hesabına yatırdığı TL tutarındaki sermaye avansı, (B) A.Ş. tarafından 10/5/2016 tarihinde “Diğer Sermaye Yedekleri” hesabına kaydedilmek suretiyle şirket kayıtlarına intikal ettirilmiştir. Daha sonra (B) A.Ş.’nin nakdi sermaye artışına ilişkin karar 30/6/2016 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilerek söz konusu tutarla ilgili sermaye artırımına ilişkin gerekli muhasebe kayıtları yapılmıştır.

59 Buna göre, ortak Bay (T) tarafından 10/5/2016 tarihinde şirketin banka hesabına yatırılan ve aynı tarihte “Diğer Sermeye Yedekleri” hesabına kaydedilerek şirket kayıtlarına geçirilen bu tutar için nakdi sermaye artışına ilişkin kararın ticaret siciline tescil edildiği 30/6/2016 tarihinden itibaren indirim uygulamasından yararlanılması mümkündür.”

60 Her Bir Hesap Dönemi İçin Ayrı Ayrı Yararlanma

61 Sermaye şirketleri gerçekleştirdikleri nakdi sermaye artışları üzerinden, nakdi sermaye artışının yapıldığı hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir hesap dönemi için ayrı ayrı indirim uygulamasından yararlanabileceklerdir. Öte yandan, sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması hâlinde nakdi sermaye artışının azaltılan sermaye tutarı kadarlık kısmı indirim hesaplamasında dikkate alınmayacaktır. (KVGT Seri No: 9 ( )) (

62 Kazanç Yetersizliği Nedeniyle İndirim Konusu Edilemeyen Tutarın Sonraki Dönemlere Devri

63 Sermaye şirketleri tarafından nakdi sermaye artışına ilişkin hesaplanan indirim tutarının kazanç yetersizliği nedeniyle ilgili olduğu hesap dönemine ait matrahın tespitinde indirim konusu yapılamaması halinde bu indirim tutarları, herhangi bir endekslemeye tabi tutulmaksızın izleyen hesap dönemlerine ilişkin matrahın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir. (9 N KV TEBLİĞ )

64 2015-2016-2017 Yıllarına İlişkin Örnek
İndirim hesaplaması KV beyannamesi üzerinde gösterilmesi Devreden NSİ

65

66 HESAPLAMALAR TOPLAM 8.240,63 427,29 8.667,92

67

68

69

70

71 2015 yılından devreden NSİ:8.667,92TL
Örneğimize 2016 yılı ile devam edersek; 2015 yılından devreden NSİ:8.667,92TL 2016 yılı sonunda şirket yine zarar etmiştir. 2016 yılı zararı ,29 TL.dir 2016 yılı sermaye ödemeleri ise şöyledir:

72

73

74

75

76 2016 Yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde ekler bölümündeki ilgili yeri doldururken, 2015 yılında yapılan ödemeleri de tek tek yazmamız gerekir.

77 2015 YILI NSİ: 8.667,92 TL 2016 YILI NSİ: ,96 TL

78

79 Örneğimize 2017 yılı ile devam ediyoruz
2017 yılında nakit sermaye ödemeleri yapılmış ise; yeni hesaplama SON dönem geçici vergisinde yapılacaktır, Ancak, 2017 yılı 1. döneminde kar var ise önceki dönemden devreden NSİ kullanılabilinir. Şöyle ki;

80

81

82 Sermaye Azaltımı Olursa

83 Sermaye Azaltımı İndirimden yararlanan sermaye şirketlerinin daha sonra sermaye azaltımı yapmaları halinde; Nakdi sermaye artışının azaltılan sermaye tutarı kadarlık kısmı için sermaye azaltımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil edildiği ayı izleyen aydan itibaren bu indirimden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır. (9 N KV TEBLİĞ )

84 Nakdi sermaye artışı yapılmadan önce sermaye şirketlerinin sermaye azaltımına gitmiş olmaları halinde, Bu indirimin hesaplanmasında azaltılan sermaye tutarı kadarlık kısım dikkate alınmayacaktır. (9 N KV TEBLİĞ )

85 Bir örnek ile daha iyi anlarız sanki

86

87 2016 yılı için hesaplama

88 ERADAŞ A.Ş.'nin 2016 hesap döneminde yararlanabileceği indirim tutarı;
Taahhüt edilen sermayenin TL'lik kısmı için kararın tescil tarihi olan 23/5/2016 tarihi, TL'lik kısmı için ise bu tutarın ortaklar tarafından şirketin banka hesabına yatırıldığı 27/6/2016 tarihi dikkate alınarak hesaplanacaktır.

89 2017 ve 2018 hesap dönemlerinde ise diğer şartların da sağlanması kaydıyla, TCMB tarafından bu dönemler için açıklanan ticari krediler faiz oranı dikkate alınmak suretiyle söz konusu nakdi sermaye artışı üzerinden 12 ay için indirim tutarı hesaplanabilecektir.

90

91 15/7/2019 tarihinde sermaye azaltımı yapılmış olduğundan; Ocak-Temmuz 2019 dönemi için TL'lik sermaye tutarı üzerinden, Ağustos-Aralık 2019 dönemi için ise sermaye azaltımı dikkate alınmak suretiyle ( TL – TL=) TL'lik sermaye tutarı üzerinden indirim tutarı hesaplanabilecektir.

92 ÖNCE SERMAYE AZALTIMI DAHA SONRA NAKİT SERMAYE ARTIRIMI OLURSA

93 Buna göre, GEÇİT KİMYEVİ A. Ş
Buna göre, GEÇİT KİMYEVİ A.Ş. şartları taşıması halinde, nakdi sermaye artırımının sadece ( TL – TL=) TL'lik kısmı için genel indirim oranını dikkate alarak indirim uygulamasından yararlanabilecek olup kalan TL'lik tutar için ise indirim oranı %0 olarak uygulanacaktır.

94 İndirim Uygulamasına İlişkin Sınırlamalar

95 Gelirlerinin %25 veya fazlası şirket faaliyeti ile orantılı sermaye, organizasyon ve personel istihdamı suretiyle yürütülen ticarî, ziraî veya serbest meslek faaliyeti dışındaki faiz, kâr payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşan sermaye şirketleri için indirim oranı %0 olarak uygulanacaktır. ( )

96

97 Buna göre, BURMED A.Ş.'nin gelirlerinin %25'inden fazlası pasif nitelikli gelirlerden oluştuğu için nakdi sermaye artışı nedeniyle indirilebilecek tutarın hesaplanmasında 2015 hesap dönemi için dikkate alınacak indirim oranı %0 olarak uygulanacaktır.

98 Ancak; BURMED A.Ş.'nin 2016 yılı gelirlerinin %25'inden fazlası pasif nitelikli gelirlerden oluşmaz ise yani şartları sağlarsa 2016 yılının son döneminde hesaplama yapılır.

99 Peki; 2015 yılından devir olan NSİ var
Peki; 2015 yılından devir olan NSİ var yılı gelirlerimizin % 25 i kira gelir olur ise durum ne olur?

100 Eğer ki, yılından gelen devir NSİ hakkımız var ise, 2016 yılı kurumlar vergisi beyannamesinden bu indirimi yapabiliriz. Sadece 2016 yılı için ödenen nakit sermaye var ise bunlar için hesaplama yapamayız.

101 Aktif toplamının %50 veya daha fazlası bağlı menkul kıymetler, bağlı ortaklıklar ve iştirak paylarından oluşan sermaye şirketleri için indirilebilecek tutarın hesaplanmasında indirim oranı %0 olarak uygulanacaktır.

102 Artırılan nakdi sermayenin başka şirketlere sermaye olarak konulan veya kredi olarak kullandırılan kısmına tekabül eden tutarla sınırlı olmak üzere indirilebilecek tutarın hesaplanmasında indirim oranı %0 olarak uygulanacaktır.

103 Örnek : (L) A. Ş. 10/9/2015 tarihinde 1. 000
Örnek : (L) A.Ş. 10/9/2015 tarihinde TL nakdi sermaye artırımında bulunmuş, nakdi sermaye artırımından sağladığı bu kaynağın TL'sini 22/10/2015 tarihinde, yeni kurulan ve ortağı olduğu (KL) Ltd. Şti.'ne sermaye olarak koymuştur.

104 (L) A.Ş TL tutarındaki nakdi sermaye artırımının, yeni kurulan (KL) Ltd. Şti.'ne sermaye olarak koyduğu TL'si için indirilebilecek tutarın hesaplanmasında dikkate alacağı indirim oranı %0 olacaktır. Ancak, (L) A.Ş. kalan TL'lik sermaye artırımı için, diğer şartların da sağlanması kaydıyla, ilgili dönemde tespit edilecek orana göre indirim uygulamasından yararlanabilecektir.

105 Örnek : 17/9/2015 tarihinde TL nakdi sermaye artırımında bulunan (T) A.Ş. sağladığı bu kaynağın TL'sini ortağına 27/10/2015 tarihinde borç olarak vermiştir.

106 (T) A.Ş.'nin TL tutarındaki nakdi sermaye artırımının, ortağına borç olarak verdiği TL'si için indirilebilecek tutarın hesaplanmasında dikkate alacağı indirim oranı %0 olacaktır. Ancak nakdi sermaye artırımının kalan TL'lik kısmı için, diğer şartların sağlanması kaydıyla, tespit edilecek orana göre indirim uygulamasından yararlanabilecektir. Öte yandan, borç olarak verilen TL'nin kısmen veya tamamen tahsil edildiği dönemden itibaren, tahsil edilen tutarla sınırlı olmak üzere indirim uygulamasından faydalanılması mümkündür.

107 Arsa ve arazi yatırımı yapan sermaye şirketlerinde arsa ve arazi yatırımına tekabül eden tutarla sınırlı olmak üzere indirilebilecek tutarın hesaplanmasında indirim oranı %0 olarak uygulanacaktır.

108 ÖRNEK: 11/1/2016 tarihinde TL nakdi sermaye artırımında bulunan (M) A.Ş. 23/10/2017 tarihinde TL bedelle bir arsa satın almıştır.

109 Buna göre, (M) A.Ş. şartların sağlanması kaydıyla 2016 hesap döneminde 12 ay olarak ve genel indirim oranı dikkate alınmak suretiyle indirim uygulamasından yararlanabilecektir. 2017 hesap döneminde TL'lik nakdi sermaye artırımı dolayısıyla 10 ay genel indirim oranı dikkate alınacak, kalan 2 aylık sürede ise 23/10/2017 tarihinde arsa alımında kullanılan TL tutarla sınırlı olmak üzere indirim oranı %0 olarak uygulanacaktır

110 Önemli Notlar; İndirim tutarının hesaplanmasında TCMB tarafından yararlanılan yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranı dikkate alınacağından geçici vergi dönemlerinden sadece dördüncü geçici vergilendirme dönemi itibarıyla bu indirimden yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

111 Önemli Notlar; Kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili hesap döneminde indirim konusu yapılamayan tutarlar, izleyen hesap dönemine ilişkin geçici vergilendirme dönemlerine ait geçici vergi matrahlarının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

112 Önemli Notlar; Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilmiş olan sermaye şirketleri, şartların sağlanması kaydıyla, hesap dönemlerinin sona erdiği ay itibarıyla TCMB tarafından en son açıklanan ticari krediler faiz oranını dikkate alarak indirimden yararlanabileceklerdir.

113 Önemli Notlar; İndirimden faydalanmak isteyen sermaye şirketlerinin, taahhüt edilen sermaye artırımı tutarının nakit olarak şirketin banka hesabına fiilen yatırıldığına ilişkin olarak bu işlemleri içeren ve ilgili banka şubesi tarafından onaylanmış banka hesap özetini kağıt ortamında veya elektronik ortamda ilgili dönem kurumlar vergisi beyannamesi verme süresi içerisinde kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine ibraz etmeleri gerekmektedir

114 Önemli Notlar; indirimden faydalanmak isteyen sermaye şirketlerinin, nakdi olarak artırdıkları sermaye ile indirime konu edecekleri tutara ilişkin bilgileri, kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bildirmeleri gerekmektedir.

115 Sabırla Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederim fatma@fcemuhasebe.com


"NAKİT SERMAYE ARTIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları