Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ"— Sunum transkripti:

1 Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ
Ağ Cihazları Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ

2 Ağ Cihazı Nedir ? Cihazlar arasında iletişim sağlamak ve internete bağlanmak için kullanılan farklı ağ cihazları bulunmaktadır.  1) Ağ Arabirim(Ethernet) Kartı ve Wireless Adaptör 2) Switch(Anahtar/Dağıtıcı) ve Hub 3) Modem ve splitter 4) Access Point(Erişim Noktası) 5) Range Extender(Menzil Genişletici) 6) Repeater(Tekrarlayıcı) 7) Router(Yönlendirici)

3 1) Ağ Arabirim(Ethernet) Kartı ve Wireless Adaptör
Bilgisayarların ve diğer cihazların bir  ağ kablolu bağlanmasını sağlayan donanım parçasına ağ arabirim kartı denir. Bilgisayarın özelliklerine göre anakartla tünleşik ya da anakart üzerindeki herhangi bir çevresel yuvaya (USB,PCI) takılı olabilir.

4 1) Ağ Arabirim(Ethernet) Kartı ve Wireless Adaptör
Kablolu ağ kartlarını yaptığı görevi kablosuz olarak yapan parçalara Wireless Adaptör (kablosuz ağ kartı) olarak ifade edilmektedir. Günümüzde masaüstü bilgisayarlar haricinde (laptop,tablet pc, cep telefonu vb.) dahili(içinde) bulunurlar.

5 1) Ağ Arabirim(Ethernet) Kartı ve Wireless Adaptör
Ağ arabirim kartlarının kendine özgü başka bir kartta olmayan 48 bitlik fiziksel bir  adresi vardır. Bu adrese MAC (Media Access Control) adresi denir. MAC adresi kullanıcılar için ağ üzerindeki veri akışını kontrol etmekte kullanılır.

6 2) Switch(Anahtar/Dağıtıcı) ve Hub
Ağ üzerinde cihazların birbiri ile kablolu olarak haberleşmesini sağlaya cihazlardır. Switch Ağ sistemlerinde, ağ içindeki aygıtların veri paylaşımı için birbirine bağlanmasını sağlayan ve diğer bilgisayarlardan gelen verileri filtreleyerek sadece ilgili bilgisayara gönderen cihazdır. Ağ kablosunun takıldığı yuvaya PORT denilmektedir. Switch'ler 4,8,16,24,48 portlu şekilde bulunmaktadır. Ara değerlere sahip portlu switchlerde bulunabilir. Hub Switch'ten önce ağ iletişiminde kullanılan cihazlardandır. Bir bilgisayardan gönderilen bilgi tüm hub üzerindeki cihazlara gönderilmektedir. Bundan dolayı ağ trafiği çok yoğun olmaktadır. Bu cihazlar artık günümüzde kullanılmamaktadır.

7 3) Modem ve splitter Modem, bilgisayardan  aldığı digital(sayısal) veriyi analog veriye çevirerek göndermek ve aynı şekilde karşı taraftaki bilgisayardan gelen analog veriyi tekrar digital veriye çevirerek bilgisayara iletmektir.  Modem terimi,  modulation-demodulation  kelimelerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur.

8 3) Modem ve splitter ADSL Nedir?
ADSL, (asymmetric digital subscriber line  –  asimetrik sayısal abone hattı) mevcut telefon hattınız üzerinden yüksek veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayan, hızlı ve güvenli, sabit modem teknolojisidir.

9 3) Modem ve splitter Splitter Nedir?
İnternete bağlanırken telefon görüşmelerinizin aksamaması için telefon kablosundan birlikte gelen  adsl sinyalleri ile telefon sinyallerini ayıran cihazın adıdır. İnternet ve telefon bağlantısı ağagıdaki şemada gösterlildiği gibi yapılabilir.

10 3) Modem ve splitter 3G MODEMLER
Günümüzde kullanılan kablosuz modemlerden birisi  de 3G mobil modemlerdir.  3G mobil internet ile GPRS/EDGE destekli 3G uyumlu 3G mobil modeminizle kablosuz, kolay ve hızlı bir şekilde her yerden internete bağlanabilirsiniz.  3G  mobil modem  ile e-postalarınıza hareket hâlindeyken ulaşabilir, SMS gönderebilir, telefonunuzu meşgul etmeden kablosuz, kolay ve hızlı bir şekilde her yerden internete bağlanabilirsiniz.

11 4) Access Point(Erişim Noktası)
Erişim noktası (access point) kablolu bir internet ağına kablosuz erişim sağlar. Erişim noktası, Switch veya kablolu yönlendiriciye takılır ve kablosuz iletişim sinyalleri gönderir. Bu, bilgisayarların ve aygıtların kablolu ağa kablosuz olarak bağlanmasını sağlar.

12 5) Range Extender(Menzil Genişletici)
Menzil Genişletici (range extender), mevcut modem ya da router’ı değiştirmeden kablosuz internetin menzilini artırmayı sağlayan cihazlardır. Menzil genişleticiler, modem ya da router’ın kapsama alanı içindeki yakın bir noktaya kurulduğunda kablosuz internetin menzilini artırarak, en uç noktada dahi daha internet erişimini sağlarlar.

13 6) Repeater(Tekrarlayıcı)
Çeşitli sebeplerle zayıflamış olan sinyali kuvvetlendirerek ağa geri gönderen aktif ağ cihazıdır.  Tekrarlayıcıların (repeaters) sık kullanıldığı ortamlar kablolu ortamların aksine kablosuz ortamlardır. Çünkü kablolu ortamlarda her aktif cihaz (router, switch, hub vs.) birer tekrarlayıcı olarak çalışır. Aslında menzil genişletici ile arasında fark yoktur.

14 7) Router(Yönlendirici)
Yönlendirici (router) temel olarak yönlendirme görevi yapar. LAN-LAN ya da LAN-WAN arasında bağlantı kurmak amacıyla kullanılır. Üzerinde LAN ve WAN bağlantıları için ayrı port bulunur ve  şaseli olarak da üretilebilir. Bu portlara gerektiğinde LAN veya WAN portları eklenebilir.  Yönlendiriciler sahip oldukları işletim sistemleri ile programlanabilir  ve gerekli ayarlamalar yapıldığında uzak bir ağa erişmek için mevcut birden fazla yol arasından kullanabilecekleri en iyi seçimi yapabilir.

15 Güvenlik Duvarı (Firewall) :
Özel ağlar ile İnternet arasında her iki yönde de istenmeyen trafiği önlemek amacı ile kullanılan ağ cihazlarıdır. Verimli olarak kullanılabilmeleri için İnternet ile özel ağ arasındaki tüm trafik cihaz üzerinden geçmeli ve gerekli erişim listeleri uygun bir stratejide hazırlanmış olmalıdır.

16 Köprü (Bridge) : Köprüler aynı protokolü kullanan iki veya daha fazla bağımsız ağı birbirine bağlamak için kullanılan ağ cihazlarıdır. İki bağımsız ağ arasına konularak her iki tarafa da aktarılmak istenen verileri inceler. Eğer veri adresi ağdaki bir adres ile örtüşüyorsa verinin o ağa geçmesine izin verir; aksi durumlarda ise verinin ağa geçmesine izin vermez.

17 Kaynaklar…


"Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları