Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GÖMÜLÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ 2.HAFTA Yrd. Doç. Dr. FECİR DURAN Arş. Gör. ESRA SÖĞÜT

2 İÇİNDEKİLER PROTEUS KURULUMU PROTEUS YENİ PROJE AÇILMASI PROTEUS ÖRNEK
UYGULAMA ARDUNIO KURULUMU ARDUNIO VERİ TİPLERİ

3 Proteus Kurulumu Programın Demo Versiyonu adresinden ücretsiz olarak indirilebilir. İnternette indirdiğimiz ya da daha önceden elimizde bulunan Proteus programını kurmak için kurulum dosyasını çalıştırmalıyız.

4 Proteus Kurulumu

5 Proteus Kurulumu Mikroişlemcilere ait modellemeler, baskı devre tasarımı ve sürümler arası uyumu sağlayan dosya (Converter Files) bileşenleri varsayılan olarak seçilmiş durumdadır. Install butonu tıklandığında kurulum işlemi başlamış olur. Dosya ilerleme durumunu gösteren işaretçi sona geldiğinde dosyaların kopyalanma işlemi sonlanır. Finish butonuna bastığımızda kurulum işlemi tamamlanacaktır. Kurulum işlemi sona erdiğine, programın exe dosyalarına Başlat/Tüm Programlar menüsü altındaki Labcenter Electronics içinden ulaşabilir.

6 Proteus Yeni Proje Açılması
File->New Project seçimi yapılır. Daha sonra açılan yeni pencerede proje ismi ve projenin kaydedileceği yer seçilerek New Project seçeneği işaretlenir ve Next düğmesine tıklanır. Baskı devre tasarımı (PCB) için hazır tema seçilebilir. Burada Ardunio UNO için PCB tasarımı seçilmektedir. Şematik seçimi için hazır temalardan faydalanılabilir.

7 Proteus Yeni Proje Açılması
Yeni bir proje açmak için gerçekleştirilen son aşama. Donanım yazılımı seçeneği kullanılmayabilir. PCB tasarımı için gerekli ayarlar yapılabilir.

8 Proteus Yeni Proje Açılması
Eğer donanım yazılımı seçeneği seçilirse: Aile seçimi Kontrol seçimi Derleyici seçimi

9 Proteus Yeni Proje Açılması
Derleyici ayarları Proje ismi girilip projenin kaydedileceği yer seçildikten sonra, Geliştirme Kartı seçeneği seçilebilir.

10 Örnek Uygulama P düğmesine bir kere tıklandığında ISIS programında bulunan tüm kütüphaneler ve devre elemanları ekrana gelecektir.

11 Örnek Uygulama Eleman kutusuna kütüphaneden aşağıdaki elemanları yükleyelim. Button, Led, Battery, Res

12 Örnek Uygulama Şekilde gördüğünüz devreyi kurunuz.

13 Örnek Uygulama Fare R1 Direncinin üzerindeyken sağ tuş tıklandığında açılan pencereden Edit Properties seçilir ve malzeme özellikleri ile ilgili yeni pencere açılır. Bu pencereden direnç değerini 420 ohm yazarak ok düğmesine basarız.

14 Örnek Uygulama Animasyonu başlatmak için play tuşuna tıklanır. Devre üzerindeki butona fare ile tıklandığında led diyot kırmızı ışık verecektir.

15 Örnek Uygulama Devrede akım yönlerini görüntülemek için System menüsünden Set Animation Options seçeneğini çalıştırınız. Buradan Show Wire Current with Arrows seçeneğini onaylayınız. Ok butonunu tıklayarak simülasyonu tekrar çalıştırınız.

16 Örnek Uygulama Gördüğünüz gibi devrede akım yönü oklarla gösteriliyor.

17 Örnek Uygulama Devrede gerilimleri renkli görüntülemek için System menüsünden Set Animation Options seçeneğini çalıştırınız. Buradan Show Wire Voltage by Colour seçeneğini onaylayınız. Ok butonunu tıklayarak simülasyonu tekrar çalıştırınız.

18 Örnek Uygulama

19

20 ARDUNIO Windows Kurulumu
Öncelikle sitesinden, Arduino’nun bilgisayarınızın işletim sistemine uygun olan IDE‘sini indiriniz. İndirdikten sonra Arduino'yu bilgisayarınıza bağlayıp tanıtınız. Aşağıdaki ekran görüntülerini takip ederek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

21 ARDUNIO Windows Kurulumu

22 ARDUNIO Windows Kurulumu

23 ARDUNIO Windows Kurulumu

24 ARDUNIO Windows Kurulumu

25 ARDUNIO Windows Kurulumu

26 ARDUNIO Windows Kurulumu

27 ARDUNIO Windows Kurulumu

28 ARDUNIO Windows Kurulumu

29 ARDUNIO Linux Kurulumu
Ubuntu Software Center'dan direk olarak kurabilirsiniz. Ya da Arduino'nun sitesinden Linux için olan versiyonunu indirip direk olarak çalıştırabilirsiniz .

30 ARDUNIO Veri Tipleri Void-fonksiyon bildiriminde kullanılır, değer döndürmez Boolean-true ve false değerlerini döndürür Char-bir karakter değeri depolar (signed olarak -128 ile 127 arasında) Unsigned char -bir karakter değeri depolar (unsigned olarak 0 ile 255 arasında) Byte- 8 bitlik unsigned sayıyı tutar (0 ile 255 arasında) Int-ATMEGA tabanlı Ardunio kartlarda 16 bitlik (2 byte) değeri tutar (-32,768 ile 32,767 arasında). SAMD tabanlı Ardunio kartlarında ise 32 bitlik (4 byte) değeri tutar ,147,483,648 ile 2,147,483,647 arasında).

31 ARDUNIO Veri Tipleri Unsigned int-ATMEGA tabanlı kartlarda (UNO gibi), 2 baytlık değeri depolar (0 ile 65,535 arasında). Due gibi kartlarda ise 4 baytlık (32 bit) değeri depolar (0 ile 4,294,967,295 arasında). Word-ATMEGA tabanlı kartlarda (UNO gibi) bir kelime 16 bit unsigned sayıyı saklar. Due ve Zero'da bunun yerine 32 bitlik bir unsignde sayı tutulur. Long-32 bit (4 bayt), -2,147,483,648'den 2,147,483,647'e kadar sayıyı depolar.

32 ARDUNIO Veri Tipleri Unsigned long-32 bit (4 bayt), 0’dan 4,294,967,295’e kadar sayıyı depolar. Short-16 bitlik (2 baytlık) değeri tutar. Bu, ,768 ila 32,767 aralığındadır. Float-32 bitlik (4 baytlık) değeri tutar. Double- ATMEGA tabanlı kartlarda (UNO gibi) 4 baytlık veri tutar. Due için ise 8 baytlık (64 bit) veri tutar. String Array


"GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları