Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Strongyloides stercoralis

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Strongyloides stercoralis"— Sunum transkripti:

1 Strongyloides stercoralis

2 Strongiloidozis enfeksiyonu dünyada yaklaşık milyon kişide tropikal ve subtropikal bölgelerde düşük sanitasyon ve hijyen ile ilişkili olarak bulunmaktadır. Toprakta özgür olarak yaşadığı zaman erişkin erkek ve dişileri bulunur, insanda parazit olarak bulunduğunda bağırsaklarda sadece dişiler bulunur ve partogenetik (erkeğe ihtiyaç olmadan üreme) olarak çoğalırlar.

3 Immunsuprese kişilerde otoenfeksiyon oluşturma yeteneğinden dolayı ciddi enfeksiyon oluşturabilir ve Ölümcül olabilir. Doğada insanların dışında kediler ve köpeklerde enfekte olabilirler, İnsanlar önemli konak ve rezervuar olmalarına karşın kedi-köpek kaynaklı insan hastalıklanda bildirilmiştir.

4 Morfoloji Strongyloides morfolojisi parazitlik veya serbest yaşam formuna göre değişiklik gösterir. Parazitlik yapan dişiler 2-3 mm x 45 ym büyüklüğünde, serbest yaşayanlardan (1 mm x 60 fim) daha büyüktürler.

5 Parazitlik (vücut dışında direkt döngü ve oto­enfeksiyon şeklinde vücut içinde döngü, bu nedenle vücut içinde sayısı artabilir) ve serbest yaşam siklusu olmak üzere iki tip yaşam siklusu vardır. Filariform larva kontamine topraktan insan derisine penetre olur.

6 Sistemik dolaşımla akciğer, alveoller bronş ağacı, na- zofarenks yoluyla mideye ve incebağırsaklara ulaşır burada erişkin olurlar. Erkekler erişkin olamadan dışkı yoluyla atılırlar, dişiler sıklıkla jejenum olmak üzere bütün ince bağırsaklarda mukoza içine kanallar açarak penetre olurlar.

7 Dişiler parthenogenesis ile mukozada kanallar içinde yumurta bırakırlar, burada gelişen rhabditiform larva yumurtayı terk ederek intestinal boşluğa geçer. Rabdidiform larva bağırsaklarda flariform larvaya dönüşür ve bağırsak veya perianal deriden penetre olur (iç veya dış oto enfeksiyon), Dışkı ile toprağa atılıp direkt yaşam siklusunda filariform larvaya dönüşerek deriden penetre olur, veya serbest yaşam siklusuna döner.

8 Hastalık ve Semptomlar
Parazit sayısıyla ilgili olarak semptomlar ağırlaşabilir. Deriden penetre olduğu yerde kaşınti ve kırmızılık, Larva göçü sırasında akciğerlerde pnomoni, Öksürük ve hemoptizi, bağırsaklarda bulunduğu zaman kolık tarzında epigastrik ağrı ve duyarlılık, bulantı, kusma, ishal veya kabızlık, kas ağrsı ve kilo kaybı bulunabilir. Ağır kronik enfeksiyonlar anemi, kilo kaybı ve kronik kanlı ishal ile sonuçlanabilir.

9 Tanı Dışkıda veya duodenum sıvısında serbest rabdidiform larvanm gözlenmesi tam koydu-rucudur. Dışkının kültürü 24 saatte flariform larvanm saptanmasına olanak tarayabilir. Son yıllarda geliştirilmeye çalışılan; serolojik veya nükleik metaryelin araştırılmasına yönelik testler tanı güçlüğünü ortadan kaldırabilir. Dışkıda yumurta görülmez.

10 Tedavi ve kontrol Ivermectin veya thiabendozole, albendazole kullanılabilir. Larvanın sağlam insan derisi için infektif olduğu unutulmamalıdır. Direk ve indirek enfeksiyonlardan korunmak için temizlik ve korunma kurallarına uyulması önemlidir. Otoenfeksiyonlar için tedavi son derece önemlidir.


"Strongyloides stercoralis" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları