Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Girişimcilik Destekleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Girişimcilik Destekleri"— Sunum transkripti:

1 Girişimcilik Destekleri
TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Uludağ Üniversitesi Girişimcilik Destekleri Erkin BİLALOĞLU TTO Girişimcilik ve Şirketleşme Koordinatörü

2 İSTATİSTİKLER Türkiye’de Çalışanların %49,5 %50,5
Toplam Nüfusa Oranı (15-64 yaş) %50,5 %49,5

3 İSTATİSTİKLER Türkiye’de Çalışanların %27 %66 %34 %73 %34,5 %65,3
Toplam Nüfusa Oranı (15-64 yaş) Kadınlarda %73 %27 Erkeklerde %34 %66 OECD Ortalaması %34,5 %65,3

4 Kadınlar da erkekler kadar İş hayatında olsa… OECD ORTALAMASI
yakalanıyor…

5

6

7 Niye Girişimci Olunmalı Ve Devlet Sistemlerini Neden Çalıştırmalı
Sizce Türkiye’de mevcut çalışmayı bırakma yaş aralığı nedir?

8 55-59 yaş aralığı nüfusu 15-19 yaş aralığı nüfusu 3,2 milyon

9 Fark 3,6 milyon 55-59 yaş aralığı nüfusu 15-19 yaş aralığı nüfusu

10 Her sene Türkiye Cumhuriyeti’nin 720.000 iş yaratması gerekiyor.
5 yıl için = 3,6 milyon ise 1 yıl için =720000 Her sene Türkiye Cumhuriyeti’nin iş yaratması gerekiyor. Ki bu işsizlik mevcut işsiz sayısını düşürmüyor.

11 İSTİHDAM, EĞİTİM, ÖĞRETİM AŞAMASINDA BULUNMAYAN GENÇLERİN OECD ÜLKELERİ ORANI

12

13 Devlet Destekleri Kamu kurumları Girişimcilere hangi destekleri veriyor?

14 İş Modeli ve İş Planı İş Modeli Nedir? İş Planı Nedir?
İş Modeli bir işin ana hedeflerine ulaşımını, sebepleri ile nasıl erişileceğini açıklayan, müşteri, tedarikçi ve her türlü paydaş ile etkileşim ile sürekli değişen canlı bir dokümandır. En önemli özelliği işletmenin gelirini nasıl elde edeceğini göstermesidir. Yol gösterici bir karar verme mekanizmasıdır. Bir ürün hizmet için çok sayıda iş modeli geliştirilebilir. İş Planı Nedir? İşletmenin belirli dönemlerde ne gibi aksiyonlar alacağını gösteren bir dokümandır.

15

16 ÜRÜN DEĞER TÜKETİCİ Glamour dergisi yaş arsındaki kadınların ‘değer’ kavramı incelendiğinde; Yanıtlayıcaların %92 ürün performansı en önemli değer göstergesi demiş. %90 paramın karşılığını almak yanıtını vermiş. %74 dayanıklı/formunu koruyan ürün değerlidir demiş. %63 sahip olmakla/kullanmakla kendini iyi hissetmek %50 indirim/kupon imkanı değerlidir demiş. %22 diğerlerini etkilemek değerlidir diye düşünmüş.

17 Intel’in kurucusu Gordan Moore yasalaştırılmış (Moore yasası) her 18 ayda bir, maliyetler sabit kalırken bilgisayar işlem gücü iki katına çıkar. Her 18 ayda aynı fiyata iki katgücü ya da aynı gücü yarı maliyetine elde ediyoruz. 10 yıl önce 1000 liraya alınan bugün 8 lira 10 yıl sonra 6 kuruşa alınabilecek.

18

19 Start-up ve Girişim Start-up Nedir?
Start-up tam anlamıyla girişim demek değildir.. Steve Blank: Tekrarlanabilir ve büyütülebilir iş modeli peşinde koşan geçici organizasyonlar Eric Ries: Yoğun belirsizlik ortamında yeni bir ürün/servis çıkaran oluşum Dave McClure: Ürünün, müşterinin ve nasıl para kazanılacağının tam netleşmediği şirket

20

21 Yatırım ve Finans Kaynakları
Aile ve Arkadaşlar Kuluçka/Hızlandırma Merkezleri Yarışmalar Devlet Teşvik ve Ödüllendirmeleri Uluslararası Teşvik ve Fonlar Melek Yatırımcılar Risk Sermayedarları (Venture Capitalists) Özel Sermayeler (Private Equity) Crowdfunding (Kickstarter; Fongogo)

22 Yatırımcı Kimdir? Sermayesini ve başkalarından topladığı sermayeyi riske eden ve bir girişime yatıran herkese yatırımcı denir.

23 Yatırımcıların Soruları
Yaptıklarınız, girişimcilik tecrübeniz, girişiminiz ile ilgili deneyiminiz nedir ? • Girişiminiz nedir ? • Girişiminizin karşılacağı rekabet ortamı nasıl ve başkalarının da bu işi yapması için engeller var mıdır ? • Büyük bir firma yapacağınız işi kolayca kopyalayıp sizi ezebilir mi ? • Neden yatırım arıyorsunuz ? Yatırım sizi ne kadar süre yukarı taşıyacak? • Mevcut durumda müşteriniz var mı ? • Potansiyel müşterilerle konuştunuz mu ? • Pazarlama stratejiniz nedir ? • Teknik altyapınız girişiminizi ne kadar yukarı taşır ? • Ne kadar esnek bir yapınız var ? Ekibiniz ve geçmişleri nedir, Ekibiniz girişiminizi ileriye götürebilecek kapasitede mi ?

24 Kavramlar • Ar-Ge: Araştırma ve geliştirme, insan, kültür ve toplumun
• İnovasyon: Değer katan yenilik • Ar-Ge: Araştırma ve geliştirme, insan, kültür ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bu dağarcığın yeni uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmaları, alanında bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayan, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetleri kapsar. • Teknoloji: Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgi. (TDK) • “Teknik”, bir faaliyeti gerçekleştirebilmek için kullanılan, bilimsel bilgiye dayalı, yapısal süreçlere ilişkin bir bilgi ve deneyim kümesini; “Teknoloji” ise, söz konusu teknikleri ve bu tekniklerin uygulanması ile ilgili alet, makine ve malzemeleri geliştirebilmenin bilgi ve deneyimini ifade eder.

25 Bir Girişimin Başarılı Olması İçin
Hedefleri Örtüşen, İşte kavga edip dışarıda beraber vakit geçirebilen bir takım olabilmeli. En iyi arkadaş en iyi ortak değildir.


"Girişimcilik Destekleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları