Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE"— Sunum transkripti:

1 ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE
ARAŞTIRMA VE PROJE Yrd.Doç.Dr. Yetkin Utku KAMUK

2 Araştırma ve Türleri Yrd.Doç.Dr. Yetkin Utku KAMUK

3 Araştırmanın Planlanması
Yrd.Doç.Dr. Yetkin Utku KAMUK

4 Araştırmanın Planlanması
Problemin belirlenmesi Konu seçimi Önemlilik Yapılabilirlik Özgünlük Araştırmanın amacı Olguların tanımlanması Olgular arası nedenselliğin incelenmesi Tez/kuram/yasa vb. Yrd.Doç.Dr. Yetkin Utku KAMUK

5 Araştırmanın Planlanması
Problemin belirlenmesi Problem seçimi Yenilik kriteri İlgi kriteri Yeterlilik kiteri Kaynak kriteri Araştırma probleminin yazılması Yrd.Doç.Dr. Yetkin Utku KAMUK

6 Araştırmanın Planlanması
Problem konusuna ilişkin kaynakların taranması Araştırmanın amacı ve öneminin açıklanması Hipotez kurma aşaması Araştırma yöntemini belirleme aşaması Evren ve örneklem seçimini belirleme aşaması Verilerin elde edilmesi aşaması Verilerin analiz edilmesi aşaması Verilerin yorumlanması aşaması Araştırma raporunun yazılması aşaması

7 PROJE HAZIRLAMA

8 Bilimsel Proje Hazırlama Basamakları
Verilen alanda araştırılabilir bir problem oluşturulması Problemin araştırılabilir hale dönüştürülmesi Projenin amacının belirlenmesi Projenin araştırma metodolojisinin oluşturulması Toplanan verilerin analizi Sonuç ve önerilerin yazılması

9 Proje Konusunun Seçimi
Proje; ilgi konusu olan, üzerine düşünülen, merak edilen konulardan seçilmelidir. Akla gelen fikirler not edilmeli ve bunların arasından en iyi şekilde gerçekleştirilebilecek ve en merak edilen konu seçilmelidir. Projenin gerekçesi, amaçları ve hedefleri belirlenmelidir.

10 Bilgilerin Toplanması
Seçilen konuyla ilgili kitap, dergi, internet, bireyler ve kurumlardan bilgi toplanmalıdır. Bilginin yazılı olması şart değildir; konu ile ilgili her türlü materyal işlev görecektir. Projenin en iyi nasıl sunabileceği bu aşamada akılda bulundurulmalıdır.

11 Bilimsel Yöntem Varsayım oluşturulmalı ve bu varsayımı test edecek gözlem ya da deneylerin nasıl olabileceği, hangi malzemelerin kullanabileceği, hangi ölçümlerin yapılabileceği değerlendirilmelidir. Sonuca ulaşmanda en etkili ve en kolay yöntemin belirlenmesi hedeflenmelidir.

12 Veri Toplama Yöntemleri
Uygulanacak araştırma yöntemine karar verdikten sonra, seçilen araştırma yöntemi içerisinde kullanılacak yönteme de karar verilmelidir. Anket, gözlem, deney, ölçüm, kaynak derleme gibi sonuca ulaşmada en etkili ve en kolay yöntem belirlenmelidir.

13 Veri Toplama Yöntemleri
Eğer deneysel yönteme karar verilmiş ise, değişkenler belirlenip, tasarlanan deney kontrollü olarak yapılmalıdır. Deney yapılırken tüm gözlemler ve düşünceler not edilmelidir. Bu, çalışma bittikten sonra bilgilerin toparlanmasını kolaylaştıracak, ayrıca eğer bir hata olmuş ise, hatanın nerede olduğunu gösterecektir.

14 Veri Toplama Yöntemleri
Hata yapmaktan korkulmamalıdır. Günümüzdeki buluşlar ve keşifler uzun uğraşların sonunda, yılmadan tekrar tekrar deneme sonucunda gerçekleşmiştir. Bilim sabır ve özveri gerektirir. Bilimsel yöntem doğru uygulanırsa mutlaka bir sonuç alınır.

15 Verilerin Düzenlenmesi
Elde edilen veriler tasnif edilerek gruplandırılmalıdır. Sonuç ne? Veriler ne gösteriyor? Sonuçlar; grafik, tablo, çizim yoluyla gösterilebilir.

16 Yapılanların Gösterilmesi
Çalışma basit ve düzenli olmalı ama bir şeyin aynısı olmamalıdır. Yapılan iş insanların anlayabileceği şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca bu iş, eğlenceli hale de getirilebilir. Burada yaratıcılık ön plana çıkmaktadır. Kullanılan bilimsel yöntemi açık bir şekilde gösterilmelidir.

17 Raporun Yazılması Proje süreci, ne yapmak istendiği ve nasıl yapıldığı anlatılmalıdır. Bilimsel bir projenin raporu da belirli kurallara ve belirli sıraya göre yazılır. Bu kurallara ve sıraya uyulmalıdır.

18 Sunum Bilimsel bir projenin mutlaka sunumu yapılır. Projeyi sunuş pratikleri yapılmalı; bir arkadaşa, aileye, öğretmene sunarak sunum tekniği test edilmelidir. Strese girmeye gerek yoktur çünkü konunuzu en iyi, proje sahibi tarafından bilinmektedir. Uğraşıp emek harcanarak elde edilen bilgiler, diğer insanlarla paylaşılmalıdır; bunun yolu da sunum yapmaktır.

19 BİLİMSEL PROJE RAPORUNUN HAZIRLANMASI

20 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Başlık İçindekiler Özet Giriş Yöntem (Metod) Bulgular Sonuç Öneriler Kaynaklar Katkıda Bulunanlar

21 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Başlık Başlık yazımında, araştırma ile ilgili anahtar kelimeler kullanılmalıdır. Başlık, araştırılan problemi yansıtmalı, kısa anlaşılır ve öz olmalıdır.

22 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
İçindekiler Hazırlanmış olan rapordaki ana başlıkların neler olduğunun ve bu başlıkların rapor içinde hangi sayfadan başladıklarının yazıldığı bölümdür.

23 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Özet Bu bölümde projenin ne olduğu ana hatlarıyla çizilir. Özet bir sayfadan fazla olmayacak şekilde, kısa ve öz olarak yazılır. Projenin gerekçesi, amaç, kurulan varsayım, kısaca kullanılan metot ve bulunan sonuçlar yazılır.

24 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Giriş Projenin neden seçildiği ve projenin amacı bu bölümde detaylı olarak açıklanır. Araştırmanın varsayımı bu bölümde açıklanır. Elde ettiğiniz literatür bilgisi de bu bölüm içerisinde yer almalıdır.

25 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Yöntem (Metod) Proje aşamasında kullanılan tüm veri toplama ve analiz yöntemleri bu bölümde açıklanır. Yapılan deneyler, ölçümler, anketler; bunların ne şekilde ve hangi şartlarda yapıldığı; deneklere ilişkin bilgiler gibi tüm detaylar bu bölümde ayrıntılı olarak yazılmalıdır.

26 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Bulgular Bulgular kısmında herhangi bir yorum yapılmaksızın, araştırma kapsamında elde edilmiş olan veriler okuyucuya sistematik olarak ve anlaşılır bir şekilde sunulur. Burada verilen verilerin tablolar, grafik ya da şemalar şeklinde verilmesi, anlaşılabilir olmayı sağlar.

27 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Sonuç Bu bölümde; elde edilen sonuç, sorulan sorunun cevabının bulunup bulunamadığı, varsayımın doğruluk düzeyi gibi bilgiler verilir. Elde edilen sonucun yorumlanması ve değerlendirilmesi bu bölümde yapılır.

28 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Öneriler Yapılacak olan öneriler tamamen araştırma sonuçlarına ve konuya ilişkin literatür bilgilerine dayanmalıdır. Araştırma sonuçları pratikte kime fayda sağlayacaktır ya da nerede, ne işe yarayacaktır? Bu alanda tekrar araştırma yapacaklara ışık tutacak olan bilgiler ve öneriler nedir? sorularının cevaplarını içermelidir.

29 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Kaynaklar Proje boyunca kullanılmış olan tüm kaynaklar bu bölümde belirtilmektedir. Kaynak gösterimi için standart bir gösterim şekli kullanılır. Çalışmanın hazırlandığı okul ya da yayınlanacak dergi tarafından kaynakların nasıl gösterileceği belirtilmiş ise bu kurallara uyulur. Eğer böyle bir kısıtlama yok ise, APA stili kaynak gösterimi kullanılır.

30 Bilimsel Proje Raporu İçeriği
Katkıda Bulunanlar Projeye herhangi bir şekilde (fikri, manevi, mali, malzeme, imkan vb.) destek vermiş olan kişi ya da kurumlar var ise, bu bölümde belirtilirler ve katkılarından dolayı teşekkür edilir.


"ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları