Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZILIM KURULUMU VE YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZILIM KURULUMU VE YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 YAZILIM KURULUMU VE YÖNETİMİ
İNTERNET TARAYICILARI / E-POSTA yazılımları / ANLIK MESAJLAŞMA / VİDEO VE MÜZİK YAZILIMLARI / BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ - Virüs, Trojan, Spam v.b. Yrd. Doç. Dr. Muhammet Arucu 9.Hafta

2 Genel Amaç Konu ve İçerikleri
BIOS BIOS Nedir? BİOS'un Önemi, BIOS Ayarları ve Güncellenmesi SÜRÜCÜLER (Drivers) Sürücülerin Yüklenmesi ve Güncellenmesi OFİS YAZILIMLARI Bileşenleri, Alternatifleri, Kurulum ve Güncellenmesi DOKÜMAN Görüntüleme ve e-kitap cihaz ve yazılım Doküman formatları, oluşturma ve görüntüleme SIKIŞTIRMA YAZILIMLARI Çeşitleri ve Kullanımı DOSYA ALIŞ VERİŞİ (Download, Upload-FTP) Kullanılan Uygulamalar Çeşitleri ve Kullanımı İNTERNET TARAYICILARI Gözatıcıları (Browsers) Çeşitleri ve Kullanımı E-POSTA yazılımları ANLIK MESAJLAŞMA Çeşitleri ve Kullanımı BULUT UYGULAMALARI - Bulut Kavramı ve Kapsamı Çeşitleri, Avantaj ve Dezavantajları FOTOĞRAF Görüntüleme ve Düzenleme Yazılımları VİDEO VE MÜZİK YAZILIMLARI Yürütme ve Düzenleme yazılımları ve çeşitleri ÖZGÜR YAZILIM VE ANDROİD Özgür Yazılım, Açık kaynak kodlu yazılımlar SANAL GERÇEKLİK Sanal gerçeklik cihaz ve yazılımlarının incelenmesi BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ - Virüs, Trojan, Spam v.b. Zararlı yazılımlar ve korunma, Firewall, aile koruma YEDEKLEME Periyodik yedekleme, İmaj alma ve açma

3 İNTERNET TARAYICI (WEB BROWSER) PROGRAMLARI

4 İNTERNET TARAYICI (WEB BROWSER)
Web sayfalarına erişmek için web tarayıcıları (Web Browser) kullanılır. Web’de bilgi, web sayfaları üzerinde bulunur. Web üzerinde yer alan web sitelerindeki sayfalarda yer alan bilgileri görmemizi sağlayan programlardır. Bu programlar ile web üzerinde yer alan milyarlarca sayfadaki bilgilere ulaşılmaktadır.

5 Web tarayıcısı programlar genellikle ücretsizdir ve internet üzerinden indirilebilmektedir.

6 En çok kullanılan browserlar şunlardır;
Internet Explorer Mozilla Firefox Google Chrome Yandex Opera Safari

7 Web tarayıcılarında ortak olarak bulunan kullanıcı arabirimleri şunlardır:
Önceki ve ilerideki işleme gitmek için İleri ve Geri tuşları. Tarihçe veya Geçmiş, daha önce ziyaret edilen siteleri gösterir. Mevcut sayfayı yeniden yüklemek için Yenile (F5) butonu Yapılan işlemi durdurmak için Dur butonu. Bazı tarayıcılarda dur butonuyla yenileme butonu birleşmiştir. Ana sayfaya dönmek için Anasayfa butonu

8 İstenilen adrese girmek ve görüntülemek için Adres Çubuğu
Daha sonra tekrar ziyaret etmek istediğimiz siteleri eklemek için Sık Kullanılanlar butonu

9 GOOGLE CHROME Google’ın sürpriz yaparak sunduğu internet tarayıcısı mevcut tarayıcılardan çok farklı bir şekilde çalışıyor ve oldukça da hızlı. JavaScript motoru kullanan Google Chrome gelecek internet yapılarının temelini atmaya hazırlanıyor.

10 SAFARİ Apple kullanıcılarının bilgisayarında varsayılan olarak gelen bu internet tarayıcısı en hızlı tarayıcılardan birisi olarak kabul edilir. Bu tarayıcı artık Windows kullanıcıları için de iyi bir alternatif. Ancak çok da kişiselleştirilmeye müsait değildir.

11 NETSPACE Ücretsiz olarak kullanıma sunulan Netscape eskiden ağ tarayıcılarının lideriydi. Şu an çok az kullanıcı tarafından kullanılıyor.

12 NETSPACE

13 YANDEX BROWSER Yandex browser da yapılan aramalar aslında Google Chrome’a logosu kadar benziyor, arama çubuğuna aratmak istediklerinizi yazdığınızda tarayıcı hemen Yandex üzerinden arama önerileri sunuyor ve yazdıklarınızı tamamlıyor, sık kullanılanların kontrolü de Chrome ile neredeyse aynı işleyişe sahip, güvenlik seviyesinde isterseniz gerçek zamanlı virüs taraması yapabiliyorsunuz.

14 MOZİLLA FİREFOX

15 MOZİLLA FİREFOX Microsoft Internet Explorer’ın son dönemdeki en büyük rakibidir. Firefox hiç kuşkusuz en popüler internet tarayıcılarından ikincisidir ve gittikçe de güçleniyor. Yenilikleri takip eden yapısı, güncellemeleri, yenilikleri ve geliştirilebilirliği sayesinde Firefox’u kullananlar bir daha başka bir tarayıcı kullanmak istemiyor.

16 İNTERNET EXPLORER

17 İNTERNET EXPLORER Dünyada büyük bir çoğunluğun kullandığı internet tarayıcısıdır. Eklentiler ile kişiselleştirilemez, yavaş ve çok da kullanışlı değildir.

18 OPERA

19 OPERA Tıpkı Safari gibi sadık bir kullanıcı kitlesine sahip olan Opera kullanıcıları tarafından güvenli, hızlı, gelişmiş özellikli ve yenilikçi olduğu için tercih ediliyor. E-posta kontrol özelliği, BitTorrent özelliği, dosya indirme özelliği, ses komutları ile yönetebilme özelliği gibi özellikleri vardır.

20 Web Adresleri (URL - Uniform Resource Locator): URL Web nesnesini bulmak için Web istemcisinin ihtiyacı olan erişim yöntemini, konumunu, ve sunucu ismini belirtir. hatasız ve eksiksiz yazılması gerekir. Türkçe karakter kullanılmaz (ç,Ç,ğ,Ğ, ı,İ,ö,Ö,ş,Ş,ü,Ü) Web Sitesi: Web sayfalarının bir araya konması ile oluşur. Ana Sayfa (home page): Bir dizi Web sayfasının ilk sayfasıdır. Bağlantılar (links): Bir Web sayfadan başka sayfaya/siteye geçmemize olanak tanır.

21 WEB ADRESİ UZANTILARI .edu: eğitim kuruluşları-üniversiteler
.com: ticari kuruluşlar .gov: kamu (devlet) kuruluşları .net: Internet'le ilgili kurumlar .org: kâr amacı gütmeyen vakıflar, dernekler, sivil toplum örgütleri vb. .mil: askeri kuruluşlar .k12: İlköğretim okulları ve liseler

22

23 E-POSTA Yazılımları

24 Mozilla Thunderbird Thunderbird, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen ve Microsoft Windows, Mac OS, Linux ve diğer işletim sistemlerini destekleyen ücretsiz bir mail yazılımıdır. Thunderbird'ü kullanarak maillerinizi yazılım üzerinden kontrol edebilir, yeni mail gönderebilir ve hesabınızı yönetebilirsiniz.

25 Gmail Drive Gmail hesabınızı harddisk olarak kullanabilmek için gerekli olan bir programdır. Gmail Drive bilgisayarınıza aynı ikinci bir sabit disk gibi kurulur, bu yeni kurulan bölüme kopyalayacağınız her dosya otomatik olarak Gmail hesabınızda saklanır.

26 Microsoft Outlook Microsoft Outlook, önemli konuları takip etmenize yardımcı olan profesyonel e-posta ve takvim uygulamasıdır. E-posta, takvim, kişiler ve dosyalarınızdan oluşan birleştirilmiş, net bir görünüm ile bağlantıda kalın ve üretkenliğinizi sürdürün.

27 ANLIK MESAJLAŞMA

28 Sesli/Mesajlasma yazılımları
Viber Telegram Snapchat Talk WhatsApp Facebook Messenger Skype Yukarıdakiler iletişim programlarıdır. Dünyanın neresinde olursanız olun internet üzerinden ücretsiz yazılı, sesli ve görüntülü görüşme imkanı sunar.

29 VİDEO VE MÜZİK YAZILIMLARI

30 MÜZİK/VIDEO DİNLEME/IZLEME PROGRAMLARI
WİNAMP GOM PLAYER WİNDOWS MEDİA PLAYER AIMP VLC PLAYER BS PLAYER KM PLAYER

31 WİNAMP  İlk MP3 oynatıcılardan birisidir. 'Media Player' programlarında standartların gelişmesinde büyük etkisi olan Winamp'ın bir çok ara sürümü yayınlanmıştır. Program ilk sürümler tamamen ücretsizken, yeni sürümlerinin gelişmiş versiyonları için Nullsoft ücret talep etmektedir. Winamp kolay arayüzü sayesinde birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir.

32 Winamp Kurulumu Setup dosyamızı açıyoruz ve kuruluma başlıyoruz.

33 Dil seçimini yapıyoruz

34 İLERİ diyoruz

35 KABUL EDİYORUM diyoruz ve devam ediyoruz.

36 Açılan sayfadan İLERİ diyoruz

37 İLERİ diyoruz

38 İLERİ diyoruz

39 Kurulum başladı. KUR diyoruz

40 Kurulum bittikten sonra Winamp otomatik olarak açılacaktır.

41 müzik oynatıcı programdır.
GOM PLAYER müzik oynatıcı programdır.

42 GOM Player Kurulumu Kurulum dosyasını bilgisayarınıza kaydettikten sonra ‘’setup’’ programına çift tıklayıp kurulumu başlatıyoruz. Kurulum başladığında karşımıza böyle bir görüntü çıkacak

43 Karşınıza açılan sayfa lisans ile ilgili bilgilendirme sayfasıdır
Karşınıza açılan sayfa lisans ile ilgili bilgilendirme sayfasıdır. Bu bildirim okuduktan sonra ‘’I Agree’’ yani ‘’Kabul ediyorum’’ butonuna basın ve lisans sözleşmesiniz kabul etmiş olun.

44 Next diyoruz.

45 Bu ekran size GOM Player’ı nereye kurmak istediğinizi belirtilir
Bu ekran size GOM Player’ı nereye kurmak istediğinizi belirtilir. Hiçbir değişiklik yapmazsanız program ‘’program files’’ klasörüne kurulur.

46 Bu ekran size kurulumu sorunsuz bir şekilde bitirdiğinizi gösterir
Bu ekran size kurulumu sorunsuz bir şekilde bitirdiğinizi gösterir. ‘’Finish’’ butonuna basarak işlemi sonlandırabilirsiniz. Artık GOM Player bilgisayarınıza kuruldu.

47 Başlangıç ekranı

48 WİNDOWS MEDİA PLAYER Microsolf’un ses ve görüntü oynatıcı programı. Çok kullanışlı bir görüntü ve ses oynatıcısı.

49 Windows Media Player, Microsoft un ortam oynatıcı ürünüdür
Windows Media Player, Microsoft un ortam oynatıcı ürünüdür. Windows sürümü birçok özellik içerir:

50 Otomatik ortam kütüphanesi
Otomatik ve el ile playlist yaratabilme CD ve DVD'den müzik kopyalayabilme Müzik CD'si yazabilme Şarkı isimlerini ve bilgilerini otomatik elde etme Birçok ortam oynatıcı cihaza bağlanabilme Online müzik satıcılarına bağlanabilme Videoların renklerini ayarlayabilme Dış görünüm (Skin) desteği Web radyosu desteği Albüm kapağı ekleyebilme (Media Player 11 için)

51 AIMP Müzik dosyalarınızı oynatabileceğiniz ücretsiz ve gelişmiş bir çoklu medya oynatıcıdır. Küçük dosya boyutu, sistem kaynaklarını oldukça ılımlı kullanması, hızlı ve stabil çalışması, gelişmiş özellikleri ve şık tasarımıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

52 AIMP kurulumu Lisans sözleşmesini kabul edip ileri diyoruz

53 Karşımıza gelen kurulum sihirbazına ileri diyoruz.

54 Müzik programımızı nereye kaydedeceğimizi seçip ileri diyoruz.

55 Ayarları kaydedip yükle diyoruz.

56 Yükleniyor.

57 Ekran görüntüsü

58 KM Player Programı KM Player birçok medya dosya formatını destekleyen ve oynatabilen çok yönlü bir oynatıcıdır.. İçerdiği özelliklerin genişliği ile her bilgisayarda olması gereken programlar arasındadır...Çok geniş bir özellik yelpazesine sahip bu program ile video izleyebilir veya ekran görüntülerini birçok yol ile yakalayabilirsiniz.

59 KM Player Program Özellikleri
10 GB'lık filmleri bile rahatça oynatabiliyorsunuz. Programda o kadar çok performans ayarı var ki, tüm bunları çözmeniz saatler alabilir. Filmden altyazıyla birlikte bölüm kesebilme Tüm codec paketleri ile uyumlu çalışabilme Çoklu dil desteği ve özel filtreler sayesinde KM Player sinema sevenlerin aradığı özellikleri sunuyor. Programın orta ve üstü seviyedeki bilgisayarlara yönelik olması KM Player'ın en büyük eksisi.

60 BS Player Programı  BS Player (avi, mpg, asf, wmv, wav, mp3 vb) video ve DIVX dosyalarını oynatmak için geliştirilmiş medya oynatıcısıdır. BS Player piyasaya sürüldüğü ilk dönemlerde herkes tarafından tercih edilen başarılı bir programdı. Düşük sistemlerde bile performans göstermesi, altyazı ve farklı dillere verdiği destek bu yazılımın DivX severler tarafından tercih edilmesini sağladı.

61 BS Player Program Özellikleri
DVD filmleri göstermesi  Görüntü kalitesini değiştiren ayarlar, ayrı codec yüklemeye gerek kalmaması Sürükle ve bırak desteği Komut satırı desteği Pan-tarama ve özel seçenek tarama panı Çözünürlük değişiyor, Kare yakalama 2 den fazla ses AVI dosyalarını desteklenen (multi language) akışları

62 Media Player Classic Programı
Media player Classic çok bilinen bir video oynatma programıdır ve Windows’un tüm sürümleriyle uyumlu olan MPC mükemmel oynatma kalitesi ile göz doldurmaya devam ediyor ..

63 Media Player Classic Programı Özellikleri
Android telefonlar için ücretsiz Uzaktan kumanda APP Hatalar ve açığı giderir. Video dosyalarınızı yürütürken sisteminizi kasmamaya özen gösterir MPC düşük RAM kullanımı Yön tuşlarıyla ileri ve geri sarma Ctrl+ sağ, sol tuşları ile frame atlamaları Alt yazı desteği, geniş ses ve görüntü codec bankası başlıca özellikleri arasındadır .

64 VLC Player Programı  VLC en popüler ses ve video formatlarını MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, MP3, ve OGG, hatta DVD ve VCD'leri bile hiçbir sorun çıkarmadan oynatabilme özelliğine sahip..

65 VLC Player Programı Özellikleri
Sistem codecleri ve birçok popüler video formatı ile uyumlu Canlı kayıt imkanı Anlık duraklatma ve kare kare ilerletme imkanı Hız kontrol özelliği HD yüksek kalite medya ve görüntü oynatma desteği En yeni ve en popüler formatların tamamını oynatabilme Eklenti desteğinin olması.


"YAZILIM KURULUMU VE YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları