Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI (2017) AHMET CEMİL ALADAĞ MEHMET İNANIR ANKARA İRTİBAT OFİSİ Strazburg Cad. Altın Han İşhanı Kat : 4 No:26 / 24 Sıhhiye / ANKARA Tel : (312) Faks : (312) Gsm : (532) web : / İZMİT – SADEM Kocaeli Sanayi Odası Fuar İçi İzmit Tel : (262) Gsm : (532) OSBDER-ÇÖZÜM OFİSİ Söğütözü Mahallesi Söğüt İş Merkezi No: 4 / 9 Söğütözü / ANKARA Tel : (312) Faks : (312) /

2 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi Amaç ve İlgili Mevzuat Yatırım Teşvik Sistemi Destek Unsurları Yatırım Teşvik Uygulamaları Destek Oran ve Süreleri 6. Bölge Destekleri

3 Amaç ve İlgili Mevzuat Yatırım Teşvik Mevzuatı Yatırımlar, Bakanlar uygulanmasına ilişkin desteklenmektedir.  2012/3305 sayılı Kararı ve hükümleri bu Karar’ın çerçevesinde Kurulu tebliğ “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ( tarihli Resmi Gazete) 2012/1 Sayılı Uygulama Tebliği ( tarihli Resmi Gazete)

4 Yatırım Teşvik Sisteminin Amacı
Amaç ve İlgili Mevzuat Yatırım Teşvik Sisteminin Amacı Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması, Teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta- yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi, En az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılması, Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması, Destek unsurlarının etkinliğinin artırılması, Kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi.

5 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

6 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
ÖNCELİKLİ YATIRIM KONULARI BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR BÖLGESEL TEŞVİK GENEL TEŞVİK STRATEJİK YATIRIMLAR GENEL TEŞVİK İller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmayı ve illerin üretim ve ihracat potansiyellerini artırmayı hedefler. Cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak katma değeri yüksek yatırımları desteklenmektedir. Teknoloji ve Ar- Ge kapasitesini artıracak, rekabet üstünlüğü sağlayacak yatırımları desteklenmektedir. Teşvik edilmeyecek yatırım konuları dışında kalan tüm yatırımları kapsamaktadır. Belirli yatırım konularının 5. Bölge destekleri ile desteklenmesi hedeflenmektedir. Teşvik edilmeyecek yatırım konuları dışında kalan tüm yatırımları kapsamaktadır.

7 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE DESTEK UNSURLARI

8 Destek Unsurları DESTEK UNSURLARI DESTEK UNSURLARI KDV İstisnası
Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteğİ Gümrük Vergisi Muafiyeti Gelir Vergisi Stopajı Desteği Vergi İndirimi DESTEK UNSURLARI DESTEK UNSURLARI Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği KDV İadesi Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği

9  9 Destek Unsurları Genel Teşvik Uygulamaları
Bölgesel Teşvik Uygulamaları Öncelikli Yatırımların Teşviki Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Gelir Vergisi Stopajı Desteği* Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği* Faiz Desteği Yatırım Yeri Tahsisi KDV İadesi * Yalnızca 6. Bölgede uygulanır. 9

10 Destek Unsurları KDV İSTİSNASI Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

11 GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ
Destek Unsurları GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

12 Bu destek, stratejik yatırımlar, büyük ölçekli yatırımlar ve
Destek Unsurları VERGİ İNDİRİMİ Vergi İndirimi; gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır. Bu destek, stratejik yatırımlar, büyük ölçekli yatırımlar ve bölgesel düzenlenen teşvik uygulamaları belgeleri çerçevesinde kapsamında sağlanır.

13 FAİZ DESTEĞİ Destek Unsurları
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli krediler için sağlanan bir finansman desteğidir. Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmı Bakanlığımızca karşılanmaktadır.  Bu destek unsuru, stratejik yatırımlar, Ar-Ge ve çevre yatırımları ile 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlar için uygulanır.

14 YATIRIM YERİ TAHSİSİ Destek Unsurları
Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.

15 SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ
Destek Unsurları SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının belirli bir süre Bakanlıkça karşılanmasıdır. Büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında düzenlenen teşvik belgeleri için uygulanır.

16 SİGORTA PRİMİ DESTEĞİ Destek Unsurları
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının 10 yıl süreyle Bakanlıkça karşılanmasıdır. Genel teşvik uygulamaları hariç olmak üzere, sadece 6. Bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür.

17 GELİR VERGİSİ STOPAJI DESTEĞİ
Destek Unsurları GELİR VERGİSİ STOPAJI DESTEĞİ Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken gelir vergisi stopajının asgari ücrete tekabül eden kısmının 10 yıl süreyle terkin edilmesidir. Sadece 6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür.

18 KDV İADESİ Destek Unsurları
Sabit yatırım tutarı 500 milyon Türk Lirasının üzerindeki Stratejik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV’nin iade edilmesidir. 2017 yılında imalat sektöründe gerçekleştirilecek teşvik belgeli tüm yatırımlara ilişkin bina-inşaat harcamaları KDV iadesinden yararlanabilmektedir.

19 Asgari Yatırım Tutarları
ASGARİ YATIRIM TUTARI Genel Teşvik Sistemi’nde asgari sabit yatırım tutarı; I. ve II. Bölgelerde 1 milyon TL, III., IV., V. ve VI. Bölgelerde 500 bin TL’dir. Büyük Ölçekli Yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarı yatırım konusuna göre farklılık göstermekle birlikte, asgari 50 milyon TL olarak belirlenmiştir. Stratejik Yatırımlar için belirlenen asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’dir. Bölgesel Teşvik Uygulamaları için ise asgari TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir. Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illerde kurulacak çağrı merkezleri ve veri merkezleri, kurulduğu bölgenin bölgesel teşviklerinden herhangi bir asgari yatırım tutarı şartı aranmaksızın yararlanır.

20 YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI
20

21 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
STRATEJİK YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR GENEL TEŞVİK UYGULAMALARI ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR

22 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
İller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmayı ve illerin üretim ve ihracat potansiyellerini artırmayı hedefler. İllerin gelişmişlik seviyelerine göre yardım yoğunlukları farklılaştırılmıştır. Desteklenecek sektörler, illerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak tespit edilmiştir. İller, SEGE 2011 çalışması esas alınarak 6 Bölgeye ayrılmıştır

23 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
DEĞİŞKEN SAYISI 8 15 7 5 6 9 61 GÖSTERGELER İstihdam Göstergeleri Rekabetçi ve Yenilikçi Kapasite Göstergeleri Mali Göstergeler Demografik Göstergeler Eğitim Göstergeleri Sağlık Göstergeleri Erişilebilirlik Göstergeleri Yaşam Kalitesi Göstergeleri TOPLAM DEĞİŞKEN SAYISI

24 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
SEGE 2011 6 BÖLGE

25 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
Ankara Adana Balıkesir Afyonkarahisar Adıyaman Ağrı Antalya Aydın Bilecik Amasya Aksaray Ardahan Bursa Bolu Burdur Artvin Bayburt Batman Eskişehir Çanakkale Gaziantep Bartın Çankırı Bingöl İstanbul Denizli Karabük Çorum Erzurum Bitlis İzmir Edirne Karaman Düzce Giresun Diyarbakır Kocaeli Isparta Manisa Elazığ Gümüşhane Hakkari Muğla Kayseri Mersin Erzincan Kahramanmaraş Iğdır Kırklareli Samsun Hatay Kilis Kars Konya Trabzon Kastamonu Niğde Mardin Sakarya Uşak Kırıkkale Ordu Muş Tekirdağ Zonguldak Kırşehir Osmaniye Siirt Yalova Kütahya Sinop Şanlıurfa Malatya Tokat Şırnak Nevşehir Tunceli Van Rize Yozgat Sivas 8 İL 13 İL 12 İL 17 İL 16 İL 15 İL

26 BÖLGESEL DESTEKLER BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARINDA SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI Destek Unsurları BÖLGELER I II III IV V VI KDV İstisnası Var Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Yatırıma Katkı Oranı* (%) OSB ve EB Dışı 15 20 25 30 40 50 EB İçi 55 Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 2 yıl 3 yıl 5yıl 6 yıl 7 yıl 10 yıl 5 yıl 12 yıl Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği İç Kredi - 3 Puan 4 Puan 5 Puan 7 Puan Döviz / Dövize Endeksli Kredi 1 Puan 2 Puan Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği Gelir Vergisi Stopajı Desteği EB: İmalat sanayine yönelik olarak Endüstri Bölgesinde gerçekleştirilen yatırımlar. *İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, vergi indirimi oranı tüm bölgelerde %100 oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100 olarak uygulanır.

27 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
BÖLGESEL DESTEKLER BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI Bölgesel Teşvik Uygulamalarında; Karar ekinde iller itibarıyla belirlenen sektörler, asgari kapasite veya tutarları sağlamaları halinde aşağıdaki desteklerden yararlanır. DESTEK UNSURLARI KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Faiz Desteği (3.,4.,5. ve 6. Bölgelerde) Yatırım Yeri Tahsisi Sigorta Primi Desteği (6. Bölgede) Gelir Vergisi Stopajı Desteği (6. Bölgede)

28 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
STRATEJİK YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR GENEL TEŞVİK UYGULAMALARI ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR

29 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları
ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları Yüksek Teknolojili ürünlerin üretilmesine yönelik yatırımlar İlaç, Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, Tıbbi aletler, hassas ve optik aletler ile saat imalatı, Hava ve uzay taşıtları imalatı.

30 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları
ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları AR-GE projeleri neticesinde elde edilen ürünlerin üretilmesine yönelik yatırımlar Savunma alanındaki yatırımlar Test merkezleri, rüzgâr tüneli vb. yatırımlar Belirli otomotiv ve motor yatırımları Madencilik ve Maden Arama Yatırımları Eğitim yatırımları 30

31 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları
ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları Enerji verimliliğine yönelik yatırımlar Atık ısıdan geri kazanım yolu ile elektrik üretimi yatırımları Yerli kömüre dayalı termik santraller Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve yer altı doğalgaz depolama yatırımları Karbon elyaf veya entegre kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar. Demiryolu taşımacılığı

32 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları
ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde veya termal turizm konusunda yapılacak turizm konaklama yatırımları Denizyolu taşımacılığı Yenilenebilir Enerji üretimine yönelik türbin ve jeneratör ile rüzgar enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı yatırımları Uluslararası fuar alanı yatırımları Direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretimine yönelik entegre yatırımlar. Lisanslı depoculuk yatırımları

33 Nükleer enerji santrali
ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları Nükleer enerji santrali yatırımları.

34 ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR - TABLO
Destek Unsurları Destek Oran ve Süreleri* KDV İstisnası Var Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Yatırıma Katkı Oranı (%) 40** Vergi İndirim (%) 80** Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 7 yıl Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği İç Kredi 5 Puan Döviz / Dövize Endeksli Kredi 2 Puan *1-5. Bölgelerde yapılacak yatırımlar için 5. Bölge desteği 6. Bölgede yapılacak yatırımlar için 6. Bölge desteği **İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, vergi indirimi oranı tüm bölgelerde %100 oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100 olarak uygulanır.

35 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
STRATEJİK YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR GENEL TEŞVİK UYGULAMALARI ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR

36 DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
STRATEJİK YATIRIMLAR Asgari sabit yatırımın 50 milyon Türk Lirasının üzerinde olması Yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması Katma değerin asgari %40 olması Son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının 50 milyon ABD dolarının üzerinde olması Asgari sabit yatırım tutarı üçmilyar Türk Lirasının üzerinde olan öncelikli yatırımlar stratejik yatırım kabul edilir. DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

37 STRATEJİK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ
DESTEK UNSURLARI KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi KDV İadesi  Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (6. Bölgede) Gelir Vergisi Stopajı Desteği (6. Bölgede)

38 Destek Oran ve Süreleri*
STRATEJİK YATIRIMLAR STRATEJİK YATIRIMLAR İÇİN SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI Destek Unsurları Destek Oran ve Süreleri* KDV İstisnası Var Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Yatırıma Katkı Oranı* (%) 50 Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 7 yıl (6. Bölgede 10 Yıl) Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği İç Kredi 5 Puan Döviz / Dövize Endeksli Kredi 2 Puan Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği 10 yıl (Sadece 6. Bölgede Gerçekleştirilecek Yatırımlar İçin) Gelir Vergisi Stopajı Desteği KDV İadesi Var (Sadece 500 Milyon TL ve üzeri yatırımlar için) *İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, vergi indirimi oranı tüm bölgelerde %100 oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100 olarak uygulanır.

39 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
STRATEJİK YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR GENEL TEŞVİKLER

40 BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR
Sıra No Yatırım Konuları Asgari Sabit Yatırım Tutarları (Milyon TL) 1 Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı 1000 2 Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı 200 3 Liman ve Liman Hizmetleri ile Havalimanı Yatırımları 4 Motorlu Kara Taşıtlarının İmalatı Yatırımları 4-a Motorlu Kara Taşıtları Ana Sanayi Yatırımları 4-b Motorlu Kara Taşıtları Yan Sanayi Yatırımları 50 5 Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ve/veya Vagon İmalatı Yatırımları 6 Transit Boru Hattıyla Taşımacılık Hizmetleri Yatırımları 7 Elektronik Sanayi Yatırımları 8 Tıbbi Alet, Hassas ve Optik Aletler İmalatı Yatırımları 9 İlaç Üretimi Yatırımları 10 Hava ve Uzay Taşıtları ve/veya Parçaları İmalatı Yatırımları 11 Makine (Elektrikli Makine ve Cihazlar Dahil) İmalatı Yatırımları 12 Metal Üretimine Yönelik Yatırımlar: Maden Kanununda belirtilen IV/c grubu metalik madenlerin cevher ve/veya konsantresinden nihai metal üretimine yönelik yatırımlar (bu tesislere entegre madencilik yatırımları dahil) 40

41 BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARIN TEŞVİKİ
Teknoloji ve Ar- Ge kapasitesini artıracak, uluslararası alanda rekabet üstünlüğü sağlayacak yatırımların desteklenmesini hedefler. DESTEK UNSURLARI KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Sigorta Primi (İşçi Hissesi)Desteği (6. Bölgede) Gelir Vergisi Stopajı Desteği (6. Bölgede)

42 BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR
BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR İÇİN SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI Destek Unsurları BÖLGELER I II III IV V VI KDV İstisnası Var Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Yatırıma Katkı Oranı* (%) OSB ve EB Dışı 25 30 35 40 50 60 EB İçi 65 Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 2 yıl 3 yıl 5yıl 6 yıl 7 yıl 10 yıl 5 yıl 12 yıl Yatırım Yeri Tahsisi EB: İmalat sanayine yönelik olarak Endüstri Bölgesinde gerçekleştirilen yatırımlar. *İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, vergi indirimi oranı tüm bölgelerde %100 oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100 olarak uygulanır.

43 BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI
STRATEJİK YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR GENEL TEŞVİK UYGULAMALARI ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR

44 Bölge ayrımı yapılmaksızın;
GENEL TEŞVİK UYGULAMALARI Bölge ayrımı yapılmaksızın; Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile diğer teşvik uygulamaları kapsamında yer almayan ve Belirlenen asgari sabit yatırım tutarı şartını sağlayan yatırımlardır. DESTEKLER: KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Gelir Vergisi Stopajı Desteği (6. Bölge)

45 ALT BÖLGE DESTEKLERİ Alt Bölge Destekleri
Bölgesel Teşvik Uygulamalarının, desteklenmesi hedefleri çerçevesinde; yatırım havzalarının oluşturulması ve kümelenmenin OSB’lerde veya endüstri bölgesinde (imalat sanayine yönelik) yapılacak yatırımlar, Sektörel işbirliğine dayalı yatırımlar Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Destekleri açısından bir alt bölgede uygulanan desteklerden yararlanır. OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan bazı yatırım konuları, İstanbul ili hariç olmak üzere 1., 2., ve 3. bölgede gerçekleştirilmeleri durumunda 4. Bölge desteklerinden yararlanır. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan 4 üncü ve 5 inci bölge illerindeki organize sanayi bölgeleri ile Kilis ilinde yer alan organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamındaki yatırımlar, tabii olunan uygulama kapsamında 6 ncı bölgede uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanır.

46 DESTEK ORAN VE SÜRELERİ

47 Destek Oran ve Süreleri
VERGİ İNDİRİMİ Yatırıma Katkı Oranı (%) Bölgeler Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Yatırım Katkı Oranı* (%) Kurumlar Vergisi veya Gelir Vergisi İndirim Oranı** (%) Yatırım Katkı Oranı (%)* 1. Bölge 15 50 25 2. Bölge 20 55 30 3. Bölge 60 35 4. Bölge 70 40 5. Bölge 80 6. Bölge 90 İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için; *Her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilir. **Tüm bölgelerde yüzde yüz olacak şekilde uygulanır.

48 Destek Oran ve Süreleri
VERGİ İNDİRİMİ Vergi indirimi desteği münhasıran teşvik belgesine konu yatırımdan elde edilecek kazançlara uygulanmakla birlikte, 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde yatırım yapan firmalar için, yatırıma katkı tutarının yüzde seksenini geçmemek üzere yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar üzerinden uygulanabilecektir. İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için bu oran % 100 olarak uygulanır.

49 Destek Oran ve Süreleri
VERGİ İNDİRİMİ BÖLGESEL ve BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARIN TEŞVİKİ UYGULAMALARINDA VERGİ İNDİRİMİ Bölgeler Yatırıma Katkı Oranı (%) Vergi İndirim Oranı (%) İşletme / Yatırım Döneminde Uygulanacak Yatırıma Katkı Oranı (%) Yatırım Dönemi** İşletme Dönemi I. Bölge 15 (25)* 50 80 20 II. Bölge 20 (30)* 55 III. Bölge 25 (35)* 60 IV. Bölge 30 (40)* 70 V. Bölge 40 (50)* VI. Bölge 50 (60)* 90 * Büyük Ölçekli Yatırımlar **İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için bu oran % 100 olarak uygulanır.

50 Destek Oran ve Süreleri
SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ Bölgeler Uygulama Süresi Destek Tavanı (Sabit Yatırıma Oranı) Bölgesel Teşvik Büyük Ölçekli Yatırımlar Stratejik Yatırımlar 1 2 yıl %10 %3 %15 2 3 yıl %5 3 5 yıl %20 %8 4 6 yıl %25 5 7 yıl %35 %11 6 10 yıl - Stratejik yatırımlar için uygulama süresi 6. bölgede 10 yıl, diğer bölgelerde 7 yıldır.

51 Destek Oran ve Süreleri
FAİZ DESTEĞİ Uygulamalar Destek Oranı Azami Destek Tutarı (Bin TL) TL Cinsi Kredi Döviz Cinsi Kredi Ar-Ge ve Çevre 5 Puan 2 Puan 500 Stratejik Yatırımlar Yatırımın %5’i ve azami Bölgesel Teşvik 3. Bölge 3 Puan 1 Puan 4. Bölge 4 Puan 600 5. Bölge 700 6. Bölge 7 Puan 900

52 6. BÖLGE DESTEKLERİ

53 6. Bölge Destekleri 6. Bölge için 3 Temel Yaklaşım:
Genişleyen Sektörel Kapsam İşgücü Maliyetlerinin Azaltılmasına Yönelik Destekler Finansman İmkanlarının Genişletilmesi

54 GENİŞLEYEN SEKTÖREL KAPSAM
6. Bölge Destekleri Asgari sabit yatırım tutarının üzerindeki tüm sektörlerin Bölgesel Destek kapsamına alınması GENİŞLEYEN SEKTÖREL KAPSAM

55 İŞGÜCÜ MALİYETİNİN AZALTILMASI
6. Bölge Destekleri İŞGÜCÜ MALİYETİNİN AZALTILMASI SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ (10 YIL/ OSB’LERDE 12 YIL) SİGORTA PRİMİ DESTEĞİ (10 YIL) GELİR VERGİSİ STOPAJI DESTEĞİ (10 YIL)

56 6. Bölge Destekleri ASGARi ÜCRET VE YASAL KESİNTİLER ( Dönemi) Normal Uygulama İndirilecek Tutar Brüt Ücret 1.777,50 TL - Sigorta Primi İşçi Payı 248,85 TL İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı 17,78 TL Gelir Vergisi Stopajı 226,63 TL Damga Vergisi 13,49 TL Kesintiler Toplamı 373,44 TL Net Ücret 1.404,06 TL Sigorta Primi İşveren Payı (% 20.5) 364,38 TL İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı (% 2) 35,55 TL İŞVEREN YÜKÜ 2.088,56 TL 839,86 TL

57 900 bin TL’ye kadar faiz desteği
6. Bölge Destekleri 900 bin TL’ye kadar faiz desteği FİNANSMAN İMKANLARININ ARTIRILMASI Yatırım döneminde yatırıma katkı tutarının %80’ine kadar olan kısmını, diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara uygulama imkanı

58 Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırım Teşvikleri
Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan “Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi” çerçevesinde Kalkınma Bankası tarafından desteklenmesi uygun görülen yatırımlar; Program kapsamındaki illere taşınan tesise ilave yatırım yapılmaması veya yapılmakla birlikte asgari sabit yatırım tutarı ve asgari kapasite şartlarının sağlanamaması durumunda; Program kapsamındaki 4 üncü ve 5 inci bölge illerine taşınan tesisler, taşınılan bölgede geçerli olan süre ve miktarlarda Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinden, 6 ıncı bölge illerine taşınan tesisler, anılan bölgede geçerli olan sürelerde Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Sigorta Primi Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteğinden, Program kapsamındaki illere taşınmanın gerçekleşmesi ve ilave yatırımın asgari sabit yatırım tutarı ve kapasite şartlarını sağlaması halinde, taşınan tesis ikinci fıkra hükümleri çerçevesinde sağlanan desteklerden, ilave yatırım ise bu desteklere ek olarak Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası ve Vergi İndirimi desteğinden yararlanır.

59 TEŞEKKÜRLER AHMET CEMİL ALADAĞ MEHMET İNANIR ANKARA İRTİBAT OFİSİ
Strazburg Cad. Altın Han İşhanı Kat : 4 No:26 / 24 Sıhhiye / ANKARA Tel : (312) Faks : (312) Gsm : (532) web : / İZMİT – SADEM Kocaeli Sanayi Odası Fuar İçi İzmit Tel : (262) Gsm : (532) OSBDER-ÇÖZÜM OFİSİ Söğütözü Mahallesi Söğüt İş Merkezi No: 4 / 9 Söğütözü / ANKARA Tel : (312) Faks : (312) /


"YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları