Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alibaba.com FAHRİYE OBUT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alibaba.com FAHRİYE OBUT."— Sunum transkripti:

1 Alibaba.com FAHRİYE OBUT

2 tarihçe Ali Baba, 1999 yılında Jack Ma tarafından kuruldu. CEO görevini geçtiğimiz yıl bırakan Ma, Yönetim Kurulu’nda çalışmaya devam ediyor. Çin’in en zengin adamı olan Ma’nın anne babası yerel sanatçı. Yani birçok Çinli gibi ‘dar gelirli’ bir hayatın içine doğmuştur. Vasat bir öğrenci ve matematik konusunda oldukça zayıf, üniversite eğitimi için üç kez şansını deneyip başarılı olamayınca yeteneği olan İngilizce alalınında eğitim almaya karar vermiş ve üniversitede İngilizce öğretmenliği bölümünü bitirmiştir.

3

4 İlk işinde aylık geliri sadece 12 dolar olan Ma, Çinli şirketlere internet siteleri tasarlamaya başlamış ve ardından China Yellowpages adında Çin'in ilk e-ticaret sitesini kurmuş. 1998'de Alibaba'yı kurmadan önce ABD'ye gitmiş ve burada dünya e-ticaret sektöründe tedarikçi portalı alanında büyük eksiklik olduğunu fark eden Ma, Alibaba ismini de ABD'de bulmuş.

5 "AÇIL SUSAM AÇIL"

6 San Fransisco'da bir kafede yeni e-ticaret sitesinin ismini düşünen Jack Ma’nın çıkış noktası dünyanın her yerinde bilinen bir isim bulmaktı. Bu sırada aklına Ali Baba geldi. Etrafındakilere "Alibaba nedir biliyor musunuz?" diye sordu. Ma: “Bir gün San Francisco'da bir kafede otururken alibaba'nın çok güzel bir isim olabileceğini düşünüyordum. Bir garson geldi, ona ‘Alibaba'yı biliyor musun?’ dedim. ‘Evet’ dedi. Alibaba hakkında ne bildiğini sordum, ‘Açıl susam açıl (open sesame).’ dedi. İşte o an ‘Evet! İsmi bu olmalı!’ dedim.

7 Jack Ma, Alibaba'yı 80 kişiden bulduğu 60 bin dolar borçla kurdu
Jack Ma, Alibaba'yı 80 kişiden bulduğu 60 bin dolar borçla kurdu. Fikir basitti. İşletmelerin tedarik zincirlerini online platforma taşıyacak B2B e- ticaret sitesi. Kısa sürede bu fikir tutunca ilk yıllarında şirket Amerikan finans devlerinden de yatırım aldı. Yatırım yapanlar arasında Goldman Sachs da vardı. Seneler geçtikçe giderek dünyanın ilk tercih edilen e-ticaret tedarikçi zinciri olmaya başladı. Ma'nın başarısının ardından Yahoo ve Softbank gibi dünya devleri Alibaba'ya ortak oldu. 31 Ağustos 2014 itibariyle şirketin % 32.4'ü Softbank'a, %16.3'ü Yahoo!'ya aittir.

8 Jack Ma şirketine finansman ararken de birçok Amerikalı yatırım fonu, bu adam deli, bu model tutmaz diyor. Hatta ilk defa Times’da haber olduğunda ondan “Deli Jack” diye bahsediyorlar. O bundan memnun. “Delilik iyidir. Biz deliyiz ama aptal değiliz” diyor ve ekliyor: “Herkes benim fikirlerime katılsaydı zaten şansım olmazdı”. Kesinlikle de haklı. Bu yüzden de birşeyler başarmak isteyen insanların Jack Ma’nın ibretlik hayatını iyice inceleyip dersler çıkarması gerekiyor.

9 7 şirket bir çatı altında
Yedi şirketi bir çatı altında toplayan Alibaba Group, Temmuz 2012’de şirketlerin içinde daha iyi bir yönetimin sağlanabilmesi için yediye ayrıldı. Alibaba International Business Operations Alibaba Small Business Operations (1688.com) Taobao Marketplace Tmall.com Juhuasuan eTao Alibaba Cloud Computing

10 Alibaba‘nın amacı, Çinli üreticileri dünyanın diğer yerlerinde tedarikçilerle buluşturmaktı. Şirket, tedarikçi ve üreticiler arasındaki bu bağı kurarak şirketler arası alım satım işlerini kolaylaştırarak internet üzerinden bu işi yapmayı başardı.

11 1688.com Alibaba.com’un sadece Çin’deki küçük şirketlere hizmet veren modeli olarak kurulan 1688.com, 30 Haziran 2012’de açıklanan verilere göre 54,8 milyon kayıtlı kullanıcıya ve 8,4 milyon tedarikçi mağazaya sahip.

12 Taobao.com Çin’in en popüler C2C online satış sitelerinden biri ve bu site de Alibaba Group’un bünyesinde bulunan şirketler arasında yılından beri hizmet veren sitede, tüketiciler birbirleriyle alışveriş yapma fırsatını buluyor. Haziran 2012’deki verilere göre 800 milyondan fazla ürün ve 500 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya sahip olan şirket dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri arasında. Taobao 2005 yılında, Çin’de de hizmet veren eBay’in önüne geçti ve rekabeti biraz daha ileri boyuta taşıdı.

13 Tmall.com Nisan 2008 açılan site, açık bir B2C platformu. Bu site de dünya çapındaki ve Çin’deki birçok ünlü markanın ürünleri satılıyor. Aynı zamanda C2C pazarında da hizmet vermekte olan site 2011 yılında C2C platformundan ayırılarak sadece B2B’ye yöneldi ve bağımsız bir iş modeli haline geldi. Tmall.com, 11 Kasım 2011’deki özel bir promosyon döneminde, bir gün içinde en çok satış yapma rekorunu kırdı. Yaklaşık 531,76 milyon dolarlık satış yapan şirkette saniyede yapılan alışveriş tutarı ise yaklaşık 6 bin dolar civarındaydı.

14 Juhuasuan.com Taobao’unu Mart 2010 yılında açtığı grup alışveriş sitesi yılında Taobao’dan ayrılıp bağımsız bir şirket haline gelen Juhuasuan’da geniş ürün yelpazesinin yanı sıra yüksek kalitedeki ürünlerle de kullanıcılara hizmet veriyor yılında Alibaba 432,6 milyon dolar ciro ve 173,7 milyon dolarlık net gelir elde etti.

15 Etao.com eTao.com da başka bir Alibaba Group sitesi. Ekim 2010’da beta versiyonuyla yayına başlayan site bir alışveriş arama motoru yılında bağımsız hale gelen şirket, kullanıcıların alışveriş öncesi ve sonrasında yaşadıkları problemlerin paylaşıldığı ve tüketicilere bu sorunların çözülmesi konusunda yardımcı olan bir şirket. 1 milyardan fazla ürünün sergilendiği sitede 5000 kadar B2C ve grup alışveriş şirketi bulunuyor.

16 Aliyun.com Aliyun.com, Alibaba’nın bulut bilişim servisi olarak hizmet vermekte. Eylül 2009’da yayına başlayan site, Alibaba Group’a ve diğer e-ticaret ekosistemine bulut bilişim hizmeti sağlıyor. Yahoo! 2005 yılında 1 milyar dolar ödeyerek Alibaba’nın hisselerinin %40’ını satın aldı.

17 AliBaba’nın ve Kurucusunun İstatistikleri
Geçtiğimiz yıl New York Borsası’nda işlem görmeye başladı Dünya tarihinin en büyük halka arzını gerçekleştiren Alibaba’nın değeri 227 milyar dolara çıktı ve Facebook’u bile geride bıraktı. 2001 yılında Amerikalı Yatırım sermayelerinden 5 milyon dolar istediğinde reddedilen Jack Ma, bu halka arzda 21,8 milyar dolar gelir sağladı. Siteye günde 100 milyon kişi birşeyler almak için giriyor

18 Çin’de direk ve indirekt olmak üzere 14 milyon kişiye iş imkanı sağlıyor
Jack Ma’nın apartmanında 18 kişi olarak başlayan ekip bugün 4 büyük kampüste 30 bin kişi olarak yoluna devam ediyor Jack Ma, Çin’in en zengin adamı, dünyanın ise 18. en zengin adamı Jack Ma, Forbes’a kapak olmuş ilk Çinli iş adamı Şirket, 19 Eylül 2014'te New York Borsası'nda (NYSE) yaptığı milyar dolarlık hacimli halka arz ile tüm zamanların en büyük halka arzını gerçekleştirdi.


"Alibaba.com FAHRİYE OBUT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları