Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye Sağlık Reformları Tarihi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye Sağlık Reformları Tarihi"— Sunum transkripti:

1 Türkiye Sağlık Reformları Tarihi

2 Selçuklu ve Osmanlı Dönemi
Selçuklular Döneminde bedelini ödeyebilenlerin alabildikleri sağlık hizmetleri Aynı zamanda vakıf hastaneleri, savaş zamanı gezici hastaneleri Osmanlıda 15.yy’da ilk defa hekimbaşı oluşturulmuş Görevi; sarayda yaşayanların sağlık durumlarıyla ilgilenmek

3 Osmanlı Dönemi 14 Mart 1827’de Tıphane kuruldu. 1839 da Cerrahhane.
Temel amaç orduya gerekli olan sağlık hizmeti sunmak 1871’de memleket tabipliği. Kamu kaynağı yetmediği için ücretli hasta bakılmasına izin verilmiştir.

4 Cumhuriyet Dönemi Kurtuluş savaşı sonrası yaralı bakımı temel hedef olmuştur. Sağlık planlama girişimleri başlamış. Tüm ülke kapsama alınmaya çalışılmış ve Numune Hastaneleri kurulma kararı verilmiştir. Yasal altyapı çalışmaları yürütülmüştür.

5 Cumhuriyet Dönemi İl düzeyinde «Sağlık Müdürleri», ilçelerde «Danışmanlar» ve «Hükümet Tabipleri». Bulaşıcı hastalıklar ile mücadele için «dikey örgütlenme» modeli. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu

6 Cumhuriyet Dönemi 1945 yılında işçiler için sosyal güvenlik uygulaması başlamıştır. Bu yapı finansman yanında kendi hastanelerini kurarak hizmet sunumunda da bulunmuştur. (SSK)

7 Cumhuriyet Dönemi 1960’larda İnsan Hakları Beyannamesi imzalanmıştır. Sonrasında 224 sayılı kanunla sosyalizasyon hedeflenmiştir. Öngörülen Yapı; Kırsalda 2000, kentte 2500 kişiye düşecek şekilde bir sağlık evi; ev ziyaretleri, izleme. Sağlık ocakları Sağlık ocağında çözülemeyen sorunların, hekimi tarafından kayıtları tutulmak kaydıyla bölge hastanesine yönlendirilmesi (Sevk) Hastadan asıl sorumlu olan birinci basamak hekimi

8 224 Uygulaması Öngörülen planlama ve altyapı süreçleri yürümemiştir.
Etkin işleyemeyen sağlık ocakları Sevk sistemi işlememiştir.

9 Cumhuriyet Dönemi 1980’lerde Dünya’da hakim olan liberal bakış açısının etkileri hissedilmeye başlanmıştır. 1987 Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu 1990’lar Dünya Bankasından kredi alma çalışmaları I. ve II. Ulusal Sağlık Kongreleri ile merkeziyetçi yapıdan yerel yönetimleri devir konusunda baskın fikirler ortaya çıkmıştır.

10 Sağlıkta Dönüşüm Programı
Yapılmak İstenenler; Sağlık Bakanlığının planlama ve denetim aşamasına çekilmesi Genel Sağlık Sigortası Bürokrasinin azaltılması Özel girişimin önünün açılması Performansa dayalı ödeme Aile hekimliği Sevk sistemi?

11 Sağlıkta Güvence ve Sorunlar

12 Sağlık Sistemi Verimlilik Erişilebilirlik Nitelik

13 Sağlık Güvencesi Emekli Sandığı Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Bağ-Kur
Yeşil Kart

14 Sağlık Güvencesi Emekli sandığı; devlete hizmet ediyor olmanın verdiği ayrıcalık duygusu ve kapsamdan daha yüksek memnuniyet Nispeten daha kolay erişilebilirlik Özel hastanelere ilk başvuru hakkı Doğrudan üçüncü basamağa geçebiliyordu.

15 Sağlık Güvencesi SSK; hem finansör hem hizmet sunucuydu.
Ödedikleri primlerden dolayı, sağlık hakkı hayatlarında önemli yer tutuyordu. Sadece kendi hastanelerinden hizmet alabiliyorlardı. Teçhizat ve donanım eksikliği en büyük şikayet alanıydı. Cepten yapılan ödemeler!!

16 Düzensiz ve düşük gelir
Sağlık Güvencesi Bağ-Kur; kendi namına çalışan kişilerin kapsamda olduğu sistemdi. Prim toplamanın en zor olduğu yapıydı; Düzensiz ve düşük gelir Gelir saklama olayları

17 Sağlık Güvencesi Yeşil Kart; geliri asgari ücretin 1/3ünden az olanlar. Sağlık ocaklarına başvurabiliyorlardı. İlaç alım hizmeti sonradan kazanılmıştır.

18 Sağlık Güvencesi Kayıt dışı çalışma Sisteme giriş çıkışlar olması
«Başkasının kartına yazdırma» «Babadan faydalanmak için resmi nikah yapmama» «Yeşil kart alım süreçlerinde sahtecilik»

19 Genel Sağlık Sigortası
GSS neyi getirdi? Nasıl bir uygulama mevcut? Erişebilirliğe etkileri neler oldu? SGK sürdürülebilir mi?


"Türkiye Sağlık Reformları Tarihi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları