Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖSYS TANITIM SEMİNERİ (YGS-LYS)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖSYS TANITIM SEMİNERİ (YGS-LYS)"— Sunum transkripti:

1 ÖSYS TANITIM SEMİNERİ (YGS-LYS)
BAHÇE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

2 ÖSYS DE 2 AŞAMALI VE 6 OTURUMLU SINAV YAPILMAKTADIR
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.AŞAMA: Lisans Yerleştirme Sınavları(LYS)

3 I. AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS)
SINAV BAŞVURU TARİHİ: OCAK 2011 SINAV TARİHİ: MART 2011 TEST ve SORU SAYILARI TÜRKÇE TESTİ: 40 SORU TEMEL MATEMATİK TESTİ: 40 SORU SOSYAL BİLİMLER TESTİ: 40 SORU FEN BİLİMLERİ TESTİ: 40 SORU SORU TOPLAMI: 160 SORU SÜRE: 160 DAKİKA TEST NİTELİĞİ:ORTAK MÜFREDATA DAYALI (2009 ÖSS’DE İLK 4 TEST AYNI) SORU KİTAPÇIĞI: TEK TİP CEVAP KAĞIDI: TEK TİP

4 YGS’de DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI
Test Adı Dersler Soru Sayıları Türkçe Testi Türkçe + Dil Bilgisi 40 Sosyal Bilimler Tarih Coğrafya Felsefe 17 14 9 Temel Matematik Matematik Geometri 28 12 Fen Bilimleri Fizik Kimya Biyoloji 13

5 Türkçe Testi 40 Soru İçerik:
Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Cümle Yorumu, Anlatım Teknikleri, Paragraf Yapısı, Paragraf Yorumu, İsimler, Zamirler, Sıfatlar, Zarflar,   Edat-Bağlaç-Ünlem, Eylem – Ekeylem, Tamlamalar, Eylemsi (Fiilimsi) Sözcük Yapısı ve Ekler, Cümlenin Öğeleri, Eylem Çatısı, Cümle Türleri, Anlatım Bozuklukları,Ses Bilgisi, Yazım,Noktalama…gibi eski sınav sisteminde Türkçe 1 Testi sorularından oluşur.

6 Temel Matematik Testi 40 soruluk testte;(28 mat; 12 Geo)
Doğal S. ve Tam S., Basamak ve Taban Arit., Bölünebilme Kuralları, EBOB-EKOK, Rasyonel ve Ondalık S., 1. Derece Denklemler, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Üslü sayılar, Köklü Sayılar,Çarpanlara Ayırma, Oran-Orantı, Problemler, Geometri…vb eski sınav sisteminde Matematik 1 testindeki konular sorulacaktır…

7 Sosyal Bilimler Testi 40 soruluk testte
TARİH: (17 soru)İlk çağ medeniyetleri( Hititler, Lidyalılar, fenikeliler…vb) Eski Türk tarihi (Hunlar, Göktürkler…vb), İslam tarihi, Selçuklular, Osmanlı Dev., İnkılap Tarihi. COĞRAFYA: (13 soru) Dünyanın şekli hareketleri, Türkiye coğrafyası(Konumu Yeryüzü şekilleri, İklim, Bitki örtüsü, Tarım, Hayvancılık, Turizm…vb) FELSEFE: (10 soru) Temel felsefe kavramları, Felsfe alanları(Ahlak fels. Bilgi fels., Estetik fels…vb) ile ilgili yorum düzeyinde sorular. Eski sınav sistemindeki Sos 1 testindeki sorular sorulacaktır.

8 Fen Bilimleri Testi 40 soruluk testte
FİZİK: (14 soru) Madde ve özellikleri, Vektör,Kuvvet, Kütle,Isı- Sıcaklık, Moment, Basit makineler, Ağırlık merkezi, Elektrik…vb KİMYA: (13 soru) Bileşikler, Çözeltiler, Çözünürlük, Madde ve özellikleri, Kimyasal bağlar, Peryodik cetvel…vb BİYOLOJİ: (13 soru) Canlıların sınıflaması, Hücre, Üreme ve Gelişme, canlılar ve çevre…vb Eski sınav sisteminde FEN 1 testindeki konular sorulacaktır.

9 Puan Türü ve Testlerin Ağırlıkları (% olarak)
Türkçe Mat Sosyal Fen YGS YGS YGS YGS YGS YGS

10 YGS1 ve YGS2 eski sınav sisteminde Say-1 puanına denk gelmekte olup; eskiden say-1’le öğrenci alan bölümler artık YGS1 ve YGS2 ile alacaktır. Örn:YGS 1: Bilgisayar öğr, Gemi makineleri, Mekatronik öğr…gibi lisans ve Bilgisayar prog. vb önlisans programları tercih edilebilir. (matematik ağırlıklı sayısal puanıyla) YGS 2 :Ebelik, FTR, Hemşirelik, Kimya öğr.gibi lisans ve Anestezi, radyoloji iklimlendirme…vb önlisans programları tercih edilebilir. (fen ağırlıklı sayısal puanıyla)

11 YGS3 ve YGS4 eski sınav sisteminde SÖZ-1 puanına denk gelmekte olup; eskiden Söz-1’le öğrenci alan bölümler artık YGS3 ve YGS4 ile alacaktır. Örn:YGS 3: Adalet, Basın yayıncılık, Görsel iletişim, Grafik-Reklam…vb Önlisans programları.(Türkçe ağırlıklı Sözel puanı) YGS 4: Zihin-işitme-görme engelliler ögr.Din kült.Öğr... Gibi lisans ve Halı kilim des.,Turzim animasyon, Büro yön.sek. Gibi önlisans programları tercih edilebilir. .(Sosyal ağırlıklı Sözel puanı)

12 YGS5 ve YGS6 eski sınav sisteminde EA-1 puanına denk gelmekte olup; eskiden EA-1’le öğrenci alan bölümler artık YGS5 ve YGS6 ile alacaktır. Örn:YGS 5: Okul öncesi öğr.. Giyim end.Öğr. Sosyal hizm… Gibi lisans ve Basın yayın tekn. Grafik tas. İnsan kayn.yön…gibi önlisans programları tercih edilebilir.(Türkçe ağırlıklı Eşit Ağırlık puanı) YGS 6: Uluslar arası ticaret, finans, Turzim otelcilik,bankacılık sigortacılık… Gibi lisans ve İşletme yönetimi, muhasebe, bankacılık gibi önlisans programları tercih edilebilir. (Matematik ağırlıklı Eşit Ağırlık puanı)

13 “YGS Ortak ve tek bir sınavdır
“YGS” deki testler “LYS” puanlarının hesaplanmasında belli oranda etkilidir(% 4O oranında)

14 Birinci Aşama (YGS) Taban Puanları ve sağlayacağı Haklar:
YGS Puanları Değer Aralıkları: Her puan türündeki puanlar en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlar olarak hesaplanacaktır. Birinci Aşama (YGS) Taban Puanları ve sağlayacağı Haklar: 1) Taban Puan-1*:Önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih etme hakkı (140 ve üzeri) 2) Taban Puan-2*: İkinci aşama sınavlara katılma hakkı (en az 180 puan) 3) Taban Puan-3*: Birinci aşama puanlarıyla da öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkı (2009 ÖSYS’DE SAY1, SÖZ1 yada EA1 puanıyla girilen programlar.

15 ÖSYS İKİNCİ AŞAMA: LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
Haziran sonundaki LYS’de uygulanacak 5 Sınav şöyle: 1-Mat-Geo LYS-1 2-Fen Bilimleri LYS-2 3-T.D.E-Coğrafya LYS-3 4-Sosyal Bil.(Tar-Coğ-2-Fel) LYS-4 5-Yabancı Dil Sınavı LYS-5

16 ÖSYS İKİNCİ AŞAMA:LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
1. Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) SINAV BAŞVURU: NİSAN 2011 SINAV TARİHİ : HAZİRAN 2011 CUMARTESİ MATEMATİK TESTİ: 50 SORU 75 DAKİKA GEOMETRİ TESTİ: 30 SORU 45 DAKİKA TOPLAM: 80 SORU, 120 DAKİKA NOTLAR: Matematik ve Geometri testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap kağıdı iki test için aynı olacaktır. Geometri test sorularının 8 tanesi analitik geometri sorusu olacaktır.

17 1. Matematik Sınavı Matematik soruları:(50 soru)
Fonksiyon, 2. Derece Denklemler, Parabol, 2. Derece Eşitsizlikler, Logaritma, Matris-Determinant, Permütasyon, Kombinasyon, Binom, Olasılık...Vb gibi eski sınav sistemindeki Mat-2 konularından oluşur.

18 Geometri-Analitik Geometri soruları:(30 S.)
22 Geometri ve 8 analitik geometri sorularının Üçgende Benzerlik,Çokgenler – Dörtgenler, Paralel ve Eşkenar Dörtgen, Yamuk – Deltoit, Kare ve Dikdörtgen, Çemberde Açılar, Çemberde Uzunluk, Daire, Katı Cisimler, elips, çember denklemi v.b gibi Mat 2 testindeki geometri ve analitik sorularından oluşur.

19 ÖSYS İKİNCİ AŞAMA: LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
2. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) SINAV BAŞVURU: NİSAN 2011 SINAV TARİHİ : HAZİRAN 2011 PAZAR FİZİK TESTİ: 30 SORU, 45 DAKİKA KİMYA TESTİ: 30 SORU, 45 DAKİKA BİYOLOJİ TESTİ: 30 SORU, 45 DAKİKA TOPLAM: 90 SORU, 135 DAKİKA NOTLAR: Fizik, Kimya ve Biyoloji Testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap kağıdı üç test için aynı olacaktır.

20 Fen Bilimleri Sınavı FİZİK :Basit Harmonik Har.,İtme ve Momentum, Durgun Elektrik, Elektriksel Kuvvet, Elektrik Alan-Potan En. Kondonsatörler, Elektirk Akımı, Manyetizma, Elektromanyetik İndik, Yay ve Su Dalgaları… KİMYA:Kim. Tepkimelerde Hız ve Denge, Çözünürlük Dengeleri, Asit ve Bazlar-2, Elektrokimya, Hidrokarbonlar,Gazlar, Radyoaktifler… BİYOLOJİ : Solunum, Sindirim, Boşaltım, İskelet-Kas-Örtü Sistemleri, Endokrin Sistemler, Sinir Sistemleri ve Duyu Org., Üreme ve Gelişme, Kalıtım, Populasyon Genetiği, Evrim Eski sınav sisteminde Fen-2 testindeki sorular.

21 ÖSYS İKİNCİ AŞAMA: LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
3. Edebiyat, Coğrafya-1 Sınavı (LYS-3) SINAV BAŞVURU: NİSAN 2011 SINAV TARİHİ: HAZİRAN 2011 CUMARTESİ TÜRK DİLİ ve EDEBİYAT TESTİ: 56 SORU, 85 DAKİKA COĞRAFYA-1 TESTİ: 24 SORU, 35 DAKİKA TOPLAM: 80 SORU, 120 DAKİKA NOTLAR: Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya1 Testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap kağıdı iki test için aynı olacaktır.

22 Edebiyat- Coğrafya1 Sınavı
Edebiyat konuları: İslam önc türk ed., islam etkisindeki türk ed.,divan ed., halk ed.batı ed. edebi akımlar, tanzimat, serveti funun, milli ed…vb Cografya1: Türkiye coğrafyası, bunun yanında dünyanın ikilim bitki örtüsü,sekli ve hareketlerinden v.b soru sorulur.

23 ÖSYS İKİNCİ AŞAMA: LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
4. Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) SINAV BAŞVURU: NİSAN 2011 SINAV TARİHİ: HAZİRAN 2011 PAZAR TARİH TESTİ: 44 SORU, 65 DAKİKA COĞRAFYA-2 TESTİ: 16 SORU, 25 DAKİKA FELSEFE GRUBU TESTİ: 30 SORU, 45 DAKİKA TOPLAM: 90 SORU, 135 DAKİKA NOTLAR: Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu Testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap kağıdı üç test için aynı olacaktır. Felsefe Grubu Testinde; 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji, 10 Mantık Sorusu yer alacaktır.

24 Sosyal Bilimler Sınavı
Tarih Konuları: İlk çağ uyg.,Genel Türk T.,islam T.,Türkiye T.,Osmanlı,Kurtuluş T., İnkılap T.,Güncel olaylar. Coğrafya 2 Konuları: Türkiye ve dünya coğrafyası Felsefe Grubu: Psikoloji, sosyoloji, mantık derslerinin müfredatından temel düzeydeki lise ders konuları.

25 ÖSYS İKİNCİ AŞAMA: LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
5. Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) SINAV BAŞVURU: NİSAN 2011 SINAV TARİHİ: HAZİRAN 2011 CUMARTESİ YABANCI DİL TESTİ: 80 SORU, 120 DAKİKA NOTLAR: Yabancı Dil Testi; İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacaktır. Yabancı Dil Testi için tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacaktır.

26 ÖSYS İKİNCİ AŞAMA: YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (LYS)
LYS PUANLARI DEĞER ARALIĞI: Her puan türündeki puanlar; en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlar olarak hesaplanacaktır. İKİNCİ AŞAMA (LYS) Taban Puanı ve Sağlayacağı Haklar: Taban Puanı 3: Birinci aşama puanlarıyla da öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkı (2009 ÖSYS’DE SAY1, SÖZ1 yada EA1 puanıyla girilen programlar. Lisans programlarını tercih etme hakkı

27 Adayların “LYS” ye girebilmeleri için “YGS” de asgari bir başarı puanı elde etmeleri gerekir (en az 180 puan).

28 YENİ SINAV SİSTEMİNDE 17 PUAN TÜRÜ OLACAK.
YGS LYS 4 Yıllık Bölümler MF – 1 YGS – 1 MF – 2 YGS – 2 MF – 3 Eski Say-2 YGS – 3 MF – 4 YGS – 4 TM – 1 YGS – 5 TM – 2 Eski EA-2 YGS – 6 TM – 3 TS – 1 Eski SÖZ-2 TS – 2 AÖF + MYO + Meslek L. Lisans Böl. ( Okul Öncesi Öğrt, Tesisat Öğrt…) DİL – 1 Eski Y.DİL DİL – 2 DİL – 3

29 MATEMATİK-FEN (MF) GRUBU PUAN İÇİN
MATEMATİK-GEOMETRİ (LYS-1) FEN BİLİMLERİ (LYS-2) 30 SORU 29

30 TÜRKÇE - MATEMATİK (TM) GRUBU PUAN İÇİN
MATEMATİK-GEOMETRİ (LYS-1) TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI COĞRAFYA 1 (LYS-3) 30 SORU 30

31 TÜRKÇE - SOSYAL (TS) GRUBU PUAN İÇİN
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI COĞRAFYA 1 (LYS-3) 30 SORU SOSYAL BİLİMLER (LYS-4) 31

32 YABANCI DİL (YD) PUANI İÇİN
(LYS-5) 30 SORU 32

33 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
MF (SAY-2) PUAN TÜRLERİ PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYAL BİL. FEN BİL. MAT. GEO. FİZİK KİMYA BİYO. MF-1 11 16 5 8 26 13 10 6 MF-2 7 12 MF-3 14 15 MF-4 9 22 MF–1 Puan türü: :(mat-geo ağırlıklı) Aktüerya, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, İstatistik, Matematik, Matematik Öğretmenliği, Uygulamalı Matematik, gibi bölümler için kullanılacak. MF–2 Puan türü: :(fen-mat ağırlıklı) Biyoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fizik ve Kimya Öğretmenlikleri, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Deri ve Orman Mühendislikleri, gibi bölümler için kullanılacak. MF–3 Puan türü: :(*fen (biyoloji-kimya) -mat ağırlıklı-sağlık) Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Genetik ve Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Veteriner,Hemşirelik.FTR gibi bölümler için kullanılacak. MF–4 Puan türü: :(mat-fiz-geo ağırlıklı-müh.) Bilgisayar, Bilgisayar sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz Ulaştırma, Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Gıda Mühendisliği , Biyomühendislik, Kimya Mühendisliği,, Peyzaj Mimarlığı Şehir Bölge ve Planlama Endüstri, Gemi İnşaatı Mühendislikleri gibi bölümler için kullanılacak.

34 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
TM (EA-2) PUAN TÜRLERİ PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYAL BİL. FEN BİL. MAT. GEO. T.DİLİ COĞ-1 TM-1 14 16 5 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3 15 TM–1 Puan türü: (Mat ağırlıklı): İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO, Ekonomi, Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) Turizm ve Otelcilik (Fakülte) gibi bölümler için kullanılacak. TM–2 Puan türü: (Mat-edeb. Ağırlıklı):Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı gibi bölümler için kullanılacak. TM–3 Puan türü: (Edeb. Ağırlıklı):Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Antropoloji, Arkeoloji gibi bölümler için kullanılacak.

35 TS (SÖZEL-2) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYALBİL. FEN BİL. T.DİLİ COĞ-2 TARİH FEL.GRB TS-1 13 10 12 5 15 8 7 TS-2 18 6 11 25 TS–1 Puan türü: :(sosyal bilimler ağırlıklı) Coğrafya, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik gibi bölümler için kullanılacak. TS–2 Puan türü :(TDE ve Türkçe ağırlıklı) Türkçe öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi, Sümeroloji, Hititoloji gibi bölümler için kullanılacak.

36 TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK)
DİL PUAN TÜRLERİ PUAN TÜRÜ TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) TÜRK TEMEL MAT SOSYAL BİL. FEN BİL. Y.DİL DİL-1 15 6 9 5 65 DİL-2 DİL-3 25 48 7 13 20 50 DİL–1 puan türü: Bu puan türü İngilizce, Almanca ve Fransızca Yabancı Dil Programları için kullanılacak. DİL–2 puan türü: Bu puan türü İngilizce, Fransızca ve Almanca dışındaki batı dilleri ile eğitim yapan programlar için kullanılacaktır. DİL–3 puan türü: doğu dilleri-hindoloji,fars dili ve edebiyatı,japon dili ve edebiyatı,gürcü dili ve edebiyatı rus dili ve edebiyatı v.b

37 KARA,DENİZ VE HAVA HARP OKULLARI
KARA HARP OKULLARI: Kara Harp Okuluna girmek isteyen adaylar veya adreslerinden belirlenen tarihler arasında ön kayıt başvurusu yapacaklardır. Başvuruda bulunan adaylar YGS-1,YGS-2,YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinde aldıkları puanlardan en yüksek olanı esas alınarak sıralanacak,ihtiyaç duyulan aday sayısına bağlı olarak “Seçim Aşamaları Çağrı Puanı” belirlenecektir. Belirlenen taban puanı ve daha yüksek puan alan adaylar veya internet adresleri vasıtasıyla kendilerine ilan edilecek tarihte 2. seçim aşaması sınavlarına (Ön Sağlık Muayenesi,Fizik Kabiliyet ve Yeterlilik Testi,Mülakat) çağırılacaktır. Bu sınavlarda başarılı olan adayların,Fizik Kabiliyet ve Yeterlilik Testinden alacakları puanın % 15 i ile Mülakat sınavından alacakları puanın % 15 i,LYS nin MF-1,MF-2,MF-3,MF-4,TM-1,TM-2 ve TM-3 puan türlerinden en yükseğinin % 70 ine ilave edilerek asil ve yedek adaylar belirlenecektir.

38 DENİZ HARP OKULLARI: Deniz Harp Okuluna girmek isteyen adaylar veya adreslerinden belirlenen tarihler arasında ön kayıt başvurusu yapacaklardır. Deniz Harp Okullarına LYS MF-1 ve MF-4 puan türlerinden öğrenci alınacaktır. Belirlenen taban puanı ve daha yüksek puan alan adaylar veya internet adresleri ve gönderilecek çağrı kağıdı vasıtasıyla yine ilan edilecek tarihler arasında 2. seçim aşaması sınavlarına (Ön Sağlık Muayenesi,Fizik Kabiliyet ve Yeterlilik Testi,Mülakat) çağırılacaktır. 2. aşama seçim sonuçları veya adreslerinden ilan edilecektir.

39 HAVA HARP OKULLARI: Hava Harp Okuluna girmek isteyen adaylar veya adreslerinden belirlenen tarihler arasında ön kayıt başvurusu yapacaklardır. Hava Harp Okullarına LYS MF-1,MF-2,MF-3 ve MF-4 puan türlerinden öğrenci alınacaktır. LYS sonuçlarının açıklanmasından sonra; başvuruda bulunmuş olan kız ve erkek adaylar için MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türlerini kapsayan “HHO Baraj Puanı” belirlenecektir. Belirlenecek baraj puanı aşan adayların isimleri, ÖSYM Bşk.lığının sınav sonuçlarını açıklamasından hemen sonra internet adresinden duyurulacaktır. Ayrıca adayların seçim aşamaları için Hava Harp Okuluna gelecekleri tarih ve beraberlerinde getirecekleri belgeler internet adresinden yayınlanacaktır. Adaylar seçim aşamaları için hazırlayacakları belgeleri internet adresinden indireceklerdir. Posta yolu ile bu belgeler gönderilmeyecektir.

40 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (LYS)
Açık öğretim programları ile örgün önlisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirler. LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (LYS) Açık öğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlardır 40

41 Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP)
Yerleştirme Puanları hesaplanırken, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) öğrenci kendi alanıyla ilgili bir Yükseköğretim programını tercih ettiğinde 0,15 ile kendi alanı dışındaki bir Yükseköğretim programını tercih ettiğinde ise 0,12 ile çarpılarak (YGS) ve (LYS) puanlarına eklenecektir.

42 Niçin Değişti Üniversiteye geçişte uzmanlaşmayı sağlamak için,(Örn;sağlık bölümleri için Fen desleri Mat’tan daha değerli olacak) Oysa eski sistemde hesaplanan bir Say puanıyla onlarca farklı nitelikteki bölüme gidilebiliniyordu. Adayların ders grubu(sos-fen gibi) başarısı yerine tek tek ders(Tar, fiz…vb) başarısını değerlendirmek için, Öğrencilerin tek bir sınavda 10 dan fazla dersten sorumlu tutup yoğun kaygı yaşamalarına neden olmak yerine çok oturumlu daha az kaygıya neden olan bir sistem geliştirmek için.

43 Öğrenciye her ders için belli bir zaman dilimi verilerek bir dersin zamanını başka derse kullanmalarını engellemek için(daha geçerli bir ölçme amaçlı) Not: Müfredata yeni konu eklenmemiş olup sadece soru sayıları arttırılmıştır. Ancak konuların ayrıntılarından soru çıkabilir.

44 Öğrencilere Öneriler *YGS, yerleştirme puanına %40 katkı sağlamaktadır. Öğrencilerin bu konuları mutlaka özümsemeleri gerekmektedir. *Soru sayısındaki artış muvcut konuların daha ayrıntılı sorulmasını gerektirebilir. Konularda önemli önemsiz ayrımı yapılmamalıdır. *Fen puanlarının sayısal içerisindeki yüzdesi arttığından sayısal öğrencileri fen derslerini önemsemelidirler. *EA öğrencileri için fen testlerinin, Sözel öğrencileri için Mat testlerinin puan değeri azaltılmıştır.Bu öğrencilerin kendi alanlarına daha yoğunluk vermeleri faydalı olacaktır.

45 BAŞARIDA SÜREKLİLİK ÖNEMLİDİR SUYUN KUVVETİ DEĞİL, SÜREKLİLİĞİDİR.
TAŞI DELEN SUYUN KUVVETİ DEĞİL, SÜREKLİLİĞİDİR.

46 BAŞARILAR DİLERİZ…


"ÖSYS TANITIM SEMİNERİ (YGS-LYS)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları