Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TURNİTİN KULLANMA KILAVUZU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TURNİTİN KULLANMA KILAVUZU"— Sunum transkripti:

1 TURNİTİN KULLANMA KILAVUZU
(DANIŞMANLAR İÇİN) İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERİSTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

2 Kullanıcı Adı ve Şifre Alma
Turnitine giriş için kullanıcı adı ve şifre almak için, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire başkanı Serhat DİKMEN’e ait e-posta adresine, kurumsal e-posta adresinizden, isteğinizi içeren bir e-posta atınız.

3 Turnitin’e Giriş. www. turnitin
Turnitin’e Giriş. adresine girerek Oturum Aç’a tıklayın. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkalığının size sağladığı kullanıcı adı ve şifreyi giriniz.

4 Turnitin’e Giriş – Oturum Açma
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkalığının size sağladığı kullanıcı adı ve şifreyi giriniz.

5 Sınıf Ekleme Bir Sınıf eklemek için ‘’Sınıf Ekle’’ sekmesini tıklayın

6 Sınıf Oluşturma Yeni sınıf oluşturma sayfasında bir ‘’Sınıf Adı’’
ve ‘’Kayıt Şifresi’’ girmeniz gerekmektedir. Kayıt şifresi, öğrencilerin oluşturduğunuz sınıfa kayıt olması için gereklidir. Gerekli alanları doldurduktan sonra ‘’Gönder’’ sekmesine tıklayarak sınıf oluşturma işlemini tamamlayınız. ‘’Sınıf Bitiş Tarihi’’ sınıfın geçerli olacağı son tarihtir. Geçerlilik süresi bittikten sonra öğrenciler bu sınıfa kaydolamaz veya bir ödev teslimi yapamaz. Her sınıf için önceden tanımlanmış bitiş tarihi 6 ay olarak belirlenmiştir. Bu tarihi daha uzun veya daha kısa bir tarih olarak ayarlayabilirsiniz.

7 Onay Ekranı ‘’Devam Et’’ sekmesine tıklayarak sınıf oluşturma işlemini sonlandırınız.

8 Bu alan sadece size aittir
Bu alan sadece size aittir. Sizden başka hiç kimse bu alanı görüntüleyemez Oluşturduğunuz sınıf artık listenizde görüntülenecektir. Sınıf adının solunda kalan rakamlar, sınıf numarasıdır. Öğrenciler oluşturduğunuz sınıfa kayıt olabilmek için bu numarayı ve belirlemiş olduğunuz kayıt şifresini kullanmak zorundadır. Her sınıfa ait kayıt şifresini, ‘’Tüm Sınıflar’’ sekmesi altındaki ‘’Düzenle’’ menüsünden istediğiniz zaman görüntüleyebilirsiniz.

9 Tez Gönderme Havuzu Oluşturma
Oluşturduğunuz Sınıf adına tıklayarak bu anasınıfın altında tez gönderme havuzu oluşturulacaktır.

10 Tez Gönderme Havuzu Oluşturma
Turnitin, ödevlerdeki metinlerin benzeşim oranlarını belirleme ve detaylandırma üzerine tasarlanmış bir web tabanlı eğitim teknolojisidir. Yapısal olarak tezler de (yazılı) ödevler gibi metin tabanlı olup yazım etiği çerçevesinde oluşturulduğu için yöntem olarak, tezlerdeki benzeşim oranlarını detaylandırma konusunda da yetkin görülmektedir. Bu nedenle sistemi kullanırken karşımıza çıkan ‘’ÖDEV’’ ifadelerini, Tez Orijinallik Raporu Hazırlama amacı doğrultusunda ‘’TEZ’’ olarak düşünmeliyiz. ‘’Ödev Ekle’’ ifadesine tıklayarak tez gönderme havuzunun niteliksel özelliklerini belirleyeceğiz.

11 Tez Gönderme Havuzunun Niteliklerinin Belirlenmesi
Tarihler belirlenirken tez taramasının danışman öğretim üyeleri tarafından yapılacağı unutulmamalıdır. Tez gönderme havuzunun adı Tez gönderme havuzunun, yüklemeye açılma tarihi Notlandırma yapılmayacağı için boş bırakılmalıdır. Tez gönderme havuzunun , tez gönderimine kapanacağı tarih Tez gönderim havuzunun, gönderilen tezleri nihai (değiştirilemez) raporlama tarihi Kriterleri, bu alandan belirleyeceksiniz, Tıklayınız.

12 Tez Gönderme Havuzuna Yüklenen Tezlerin, Benzeşim Oranlarının Hesaplama Kriterlerinin Belirlenmesi - 1 Sadece benzeşim oranını görüntülemeyi değil tarafımızca indirilebilir bir rapor (.pdf) oluşturulmasını istediğimiz için ‘’Evet’’ seçeneğini tıklayınız. ‘’Hemen Oluştur’’ seçeneği, incelenen tezdeki benzeşim oranını analiz bitince hemen görüntülemenizi sağlayacaktır. ‘’Evet’’ seçeneğini seçerek, tezdeki kaynakça bölümünü, benzeşim oranından düşürün. ‘’Evet’’ seçeneğini seçerek, tırnak içindeki (alıntılama kurallarına uygun) alıntıları benzeşim oranından düşürün.

13 Tez Gönderme Havuzuna Yüklenen Tezlerin, Benzeşim Oranlarının Hesaplama Kriterlerinin Belirlenmesi - 2 ‘’Evet’’ seçeneğini seçerek ve kelime sayısı kısmına ‘’5’’ girerek, 5 (Beş) kelimeden az olan benzeşimleri, benzeşim oranından düşürmelisiniz.

14 Tez Gönderme Havuzuna Yüklenen Tezlerin, Benzeşim Oranlarının Hesaplama Kriterlerinin Belirlenmesi - 3 Bu kriter ÇOK ÖNEMLİDİR. Geri döndürülemez bir Hata yapmamak için bu kriteri dikkatlice okuyup seçiminizi ona göre yapınız. Bu alan için ‘’DEPO YOK’’ ifadesini seçmeniz gerekmektedir. Aksi durumda benzerlik oranını inceleyeceğiniz materyal, genel tez gönderim havuzuna eklenerek tezin bir daha tarandığında %100 benzerlik oranıyla görüntülenmesine neden olacaktır.

15 Tez Gönderme Havuzuna Yüklenen Tezlerin, Benzeşim Oranlarının Hesaplama Kriterlerinin Belirlenmesi - 4 Daha sonra yeni bir tez gönderme havuzu oluşturduğunuzda, bu seçtiğiniz değerlerin yeni havuz içinde geçerli olmasını istiyorsanız kutucuğu işaretleyiniz. ‘’Gönder’’ sekmesine tıklayarak Tez gönderme havuzu oluşturma işlemini tamamlayınız.

16 Oluşturulan Tez Gönderme Havuzuna Taranmak Üzere Tez Gönderme - 1
Sisteme tez yüklemek için ‘’Daha Fazla İşlem > Gönder’’ sekmesine tıklayınız. Yeni oluşturduğumuz tez gönderme havuzu

17 Oluşturulan Tez Gönderme Havuzuna Taranmak Üzere Tez Gönderme - 2
Bilgileri Doldurunuz Tarayacağınız materyali hangi yöntem ile çağıracağınızı buradan seçiniz Bilgileri girip tezi çağırdıktan sonra ‘’Yükle’’ sekmesine tıklayınız.

18 Oluşturulan Tez Gönderme Havuzuna Taranmak Üzere Tez Gönderme - 3
Bilgileri doğru girdiyseniz ve doğru dosyayı yüklediyseniz ‘’Onayla’’ sekmesine basınız

19 Oluşturulan Tez Gönderme Havuzuna Taranmak Üzere Tez Gönderme - 4
‘’Ödev Kutusuna git’’ sekmesini tıklayarak ödev gelen kutunuza gidebilirsiniz. Bu adımda tezin benzeşim oranının hesaplanması ve detaylandırılması, sayfa sayısına ve sistemin yoğunluğuna bağlı olarak 60 dakikadan uzun sürebilmektedir.

20 Gelen kutusuna erişim ve Orijinallik Raporunu Görüntüleme -1
Ödev gelen kutunuzu sınıf ana sayfanızda beliren ‘’Ödevler’’ menüsü altındaki ödevlere ait ‘’işlemler’’ sekmesi altında yer alan ‘’Görünüm’’ bağlantısına tıklayarak da açabilirsiniz.

21 Gelen kutusuna erişim ve Orijinallik Raporunu Görüntüleme -2
Bu adımda tezin benzeşim oranının hesaplanması ve detaylandırılması, sayfa sayısına ve sistemin yoğunluğuna bağlı olarak 60 dakikadan uzun sürebilmektedir. İşlem bittikten sonra (tarama bitene kadar bu alan tıklanamaz durumda olacaktır.) bu alanda rakamsal ifadeyi görecek ve bu ifadeye tıklayarak benzeşim oranının detaylarını görüntüleyip üzerinde çalışabileceksiniz.

22 Benzeşim Oranı ve Detayları Üzerine Çalışma Alanı -1
Örnek metinde kırmızı renkle 1 rakamıyla işaretlenmiş metin, sağ tarafta 1. alıntıya denk geliyor. Renk ve sayılara göre yapılan eşleştirmeleri bu şekilde inceleyebilirsiniz. Tez bazında sadece tezin orijinalliği üzerine çalışılacağı için Originality ifadesinin seçilmiş olması gereklidir.

23 Benzeşim Oranı ve Detayları Üzerine Çalışma Alanı -2
Bir kaynağı Eşleşme Özeti listesinden çıkarmak için, Kaynağın üzerine gelip sağ tarafta çıkan oka tıklayarak kaynak listesinin altında bulunan ‘’Kaynakları Çıkar’’ düğmesine tıklayınız. Çıkarmak istediğiniz kaynağın yanında bulunan kutucuğu seçerek işaretleyiniz.

24 Benzeşim Oranı ve Detayları Üzerine Çalışma Alanı -3
Çıkarılacak kaynaklar seçildikten sonra, Eşleşme Özeti listesi altındaki ‘’Çıkar’’ sekmesini tıklayınız. Çıkardığınız kaynaklar Benzerlik İndeksi’ni etkiliyorsa, tekrar hesaplanacak ve eşleşen içerik oranı yeniden gösterilecektir. ( Bu işlemi sadece intihal olmadığına emin olduğunuz kaynaklar için yapınız.)

25 Benzeşim Oranı ve Detayları Üzerine Çalışma Alanı -4
Rapor .pdf’ini oluşturabileceğiniz buton (En üstteki seçeneği seçiniz.) Benzeşim filtrelerine erişmek için

26 Tez Benzeşim Durumunun Raporlanması (Tez Orijinallik Raporu)
PDF Dosyası olarak açılan Tez Orijinallik raporu, tezin tümünü içermekte olup bu şekilde kaydedilebilir ve alınabilir.

27 Tezin tez havuzuna atılması
Bu işlemi Tez jüri tarafından onaylandıktan ve imzalandıktan sonra yapmalısınız. Bu işleme 14. slayta kadar olan kısımları tekrar yaparak başlayınız 14. slayttaki ‘’DEPO YOK’’ ifadesi yerine ‘’STANDART YAZILI ÖDEV DEPOSU’’ seçerek diğer slaytlara devam ediniz. İşlemleri bitirdiğinizde, Teziniz tez havuzuna eklenmiş olacaktır. Bu işlemin geri alınamaz.


"TURNİTİN KULLANMA KILAVUZU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları