Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)"— Sunum transkripti:

1 DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)
BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI ÖĞR. GÖR. DR. SEDA ÖZDİKMENLİ TEPELİ Kaynaklar:

2 DGS NEDİR? Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim ön lisans mezunu öğrencilerin Örgün Öğretim Lisans Programlarına devamını sağlamak amacıyla ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır.

3 KİMLER DGS’YE BAŞVURABİLİR?
2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar başvuru yapabilirler. veya Açıköğretim ön lisans programından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir. Son sınıf öğrencisi veya mezunsanız sınava girebilirsiniz. Okulu kaç yılda bitirdiğiniz önemli değildir.

4 KİMLER DGS’YE BAŞVURABİLİR?
KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler. Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. 2017 –DGS sonuçları sadece öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacaktır.

5 KİMLER DGS’YE BAŞVURABİLİR?
Bir aday aynı anda hem örgün öğretim hem açık öğretim okuyabilir. DGS Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, DGS’ye girmiş ve DGS merkezî yerleştirme ile hiçbir programa yerleştirilmemiş olmak gerekir.  

6 KİMLER DGS’YE BAŞVURABİLİR?
DGS ile ÖSYS farklı sınavlar birbirini etkilemezler. DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılır.  Ön lisans diplomanız olduğu sürece sınava girebilirsiniz. Sınırlama yoktur. 

7 KİMLER DGS’YE BAŞVURAMAZ?
AÇIKÖĞRETİM dahil öğretim süresi dört veya daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

8 DGS ile hangi LİSANS Bölümlerini Seçebilirim?
2016 DGS’de hangi ön lisans mezunlarının hangi lisans programına geçebildiklerinin bilgisi ÖSYM linkinden edinebilirsiniz. 2017 DGS’de değişiklik olması halinde, hangi lisans programlarını seçebileceğinizin bilgisi ise; ÖSYM, internet sitesinde DGS Kılavuzu ve Başvuru Bilgileri’ni yayımladığında, “Ön Lisans Mezuniyet alanlarına göre Dikey Geçiş Yapabilecek Lisans Programları” tablosundan öğrenebilirsiniz.

9 DGS Nasıl Bir Sınav? Sınavda adaylara sayısal ve sözle bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 60 sözel, 60 sayısal olmak üzere 120 soru yer alacaktır. Sınav saat 9.30’da başlayacak ve cevaplama süresi 140 dakika olacaktır.

10 DGS Testleri Sayısal Sözel Soru Sayısı 60 Testin Niteliği Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözle içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Soru Niteliği Sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

11 DGS puanının hesaplanması
DGS Puanları* Sayısal Standart Puan Sözel Standart Puan Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP)** Sayısal DGS Puanı (DGS-SAY) 3 0,6 Sözel DGS Puanı (DGS-SÖZ) Eşit Ağırlık DGS Puanı (DGS-EA) 1,8 ** DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2017-DGS’de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. ** DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2018-DGS’de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

12 DGS puanının hesaplanması
Mezun olabilecek durumdaki adayın (mezuniyet bilgileri başvuru sırasında belli olmadığından) notunu, not sistemini, mezuniyet tarihini ve alanını o yıl ilgili meslek yüksekokulundan alınmaktadır. Ön lisans başarı puanı hesaplanabilmesi için bu bilgilerin alınması gerekmektedir. 

13 DGS puanının hesaplanması
Not Sistemi :100 lük Not Sistemi: 4 lük Diploma Notu: 80 Diploma notu: 3 80 Önce 100 lük sisteme çevirmek için ; 3*25= 75 OBP puanı: 80*0,8= 64 OBP Puanı: 75*0,8=60

14 Tercihler 30 tercih hakkı bulunmaktadır.
YÖK tarafından belirlenen kontenjanlar DGS kılavuzunda yayınlanmaktadır. Kontenjanlar;  üniversiteye, bölüme göre her yıl değişebilir.  DGS ile bölüm değişikliği yapamazsınız, yatay geçiş için üniversiteler ile görüşmeniz gerekmektedir. 

15 SORU DGS’ ye yerleştiğimizde 3. sınıftan devam edebilir miyim?
Yerleştiğiniz okul tarafından hangi döneme intibakınız yapılırsa o sınıftan başlarsınız.

16 SORU Açık öğretim ön lisans okuyorum DGS ye girebilir miyim?
Evet. Girebilirsiniz. Ön lisans son sınıf öğrencisiyim ve alttan bir dersim var. Bütünleme sınavı olmazsa mezun olamayacağım. DGS ye girebilir miyim? DGS’ye girebilirsiniz fakat kayıt esnasında staj durumun da olmamanız gerekiyor.

17 SORU DGS de uzaktan eğitim okuyabilir miyim? Evet
DGS ‘ye çift ön lisans diplomasıyla başvura bilir miyim? Birden fazla eğitim bilgisi ekletebilirsiniz fakat ön lisans başarı puanınızın hesaplanabilmesi için bir alan seçip tercihlerde kullanabilirsiniz.

18 SORU DGS ‘ye başvurabilmek için bir sınırlama var mı?
Diploma notum 2,30 ‘un altında yapabilir miyim? Herhangi bir sınırlama yok. Yapabilirsiniz.

19

20

21

22

23

24

25 2016 Dikey geçiş Sınavı Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler
Uygulanan Testler Ortalama Standart sapma Soru sayısı Sınava giren Aday Sayısı Sayısal 8,211 10,105 60 326,893 Sözel 23,820 13,183 Tercih Yapan Aday Sayısı Kontenjan Sayısı Yerleşen Aday Sayısı Boş Kalan Kontenjan Sayısı * 234, 664 102, 865 93,292 9,573

26 BAŞARILAR... SINAV SINAV TARİHİ BAŞVURU TARİHLERİ SONUÇ TARİHİ DGS
Dikey Geçiş Sınavı  Dikey Geçiş


"DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları