Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlık Turizmi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlık Turizmi."— Sunum transkripti:

1 Sağlık Turizmi

2 Sağlık turizmi nedir? Dünyada ve Türkiye de sağlık turizmine olan gereksinim, Türkiye de ve Zonguldak’ta sağlık turizmi potansiyel hedefleri , mevcut kaynaklar, Zonguldak’ta sağlık turizminin geliştirilmesinde çözüm ve öneriler

3 SAĞLIK TURİZMİNİ TETİKLEYEN SEBEPLER
Bazı ülkelerde hastaların uzun bekleme listeleri, Daha ucuza sağlık hizmeti temin edebilme, Kendi ülkesinde ileri teknoloji ve kalifiye eleman, insan kaynağının olmayışı, İletişim ve ulaşımın çok gelişmesi, Özellikle gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusun ve kronik hastalıkların oranın yükselmesi.

4 2- Termal Turizm ve SPA-Wellnes Kaplıca tedavileri
. 2- Termal Turizm ve SPA-Wellnes Kaplıca tedavileri Talossoterapiler(deniz suyunda tedavi) Hidroterapi(su ile tedavi) Balneoterapi (kaplıca suyunda tedavi) Peloidoterapi(çamur tedavisi) Klimaterapi(iklim tedavisi) Hizmet Yeri : Kaplıca ve Spa merkezleri ve yaylalarımız Hizmet Verenler: Yardımcı sağlık personeli ve diğer personel (doktora ihtiyaç çok az) 4

5 3- Yaşlı ve Engelli Turizmi
. 3- Yaşlı ve Engelli Turizmi İleri yaş turizmi ( gezi turları, meşguliyet terapileri ) Yaşlı bakımı hizmetleri ( bakım evlerinde veya rehabilitasyon hizmetleri ) Klinik otelde rehabilitasyon hizmetleri Engelliler için özel bakım ve gezi turları Hizmet Yeri : Klinik oteller, tatil köyleri ve bakım evleri v.b Hizmet Verenler:Kısa süre eğitim almış sertifikalı lise mezunu personeller(doktora doğrudan ihtiyaç yok) 5

6 Ülkelerin Sağlık Turizmine Yönelmelerinin Temel Sebepleri; (Sağlık Turizmi Politikaları)
1.Ülkenin asıl gelirleri turizm geliri olduğu için, (Singapur, Tayland, Kıbrıs Rum kesimi, Kostarika vb.). 2.Ülkenin coğrafik ve politik konum avantajlarından dolayı,(Ürdün, İran, Malezya, Brezilya vb.) 3.Ülkenin sağlık hizmetlerinin kalitesi ve teknolojik donanım iyi olduğu için (Almanya, ABD, Güney Kore vb.)

7 4.Ülkede geçmişten gelen turizm ve sağlık turizmine önem verme politikalarından dolayı, (Macaristan termal turizm, İspanya yaşlı turizmi, Hindistan tıp turizmi vb.) 5.Yabancı sermaye girişi ve yurt dışında eğitim görmüş doktor avantajlarını kullanmalarından dolayı, ( Ürdün, Hindistan, Malezya, Brezilya, Malta vb.) 6.Bir çok açıdan avantajları bir arada bulunduran ülkeler (coğrafi konum, turizm ülkesi olması, sağlıkta ileri teknoloji, kaliteli sağlık hizmeti sunumu, ekonomik fiyatı vb. (Türkiye, Malezya, İsrail vb.)

8 Dünyadaki Sağlık Turizmi Rakamları(2009)
Sağlık turisti/sayısı:780 milyon/yıl Sektörde dönen ciro:100 milyar USD/yıl Yıllık düzenlenen yaklaşık toplantı sayısı: 15/yıl Yayınlanmış eser-kitap sayısı :yaklaşık10 Profesyonel yayınlanan süreli yayın :7

9 Sağlık Turizmi Hizmet Sunumunda Paydaşlar
Sağlık Kurumları (Özel ve Resmi Hastaneler) Seyahat Acentaları Turizm Sektörü Aracı ve Danışman Firmalar Ulaşım Sektörü İletişim ve Bilişim Sektörü İnşaat Sektörü(yeni yatırımlar) Finans Sektörü

10 SWOT ANALİZİ Zayıf Yönlerimiz Güçlü Yönlerimiz
Özel sağlık kurumlarımızın çoğunun Batıyla yarışabilecek seviyeye gelmesi JCI ile akredite olmuş hastane sayısı(42)açısından dünyada 2. sıradayız. Termal kaynaklarımıza Avrupa’da 1.sırada Dünyada ise 7. sırada Ülkemizin uygun iklimi,tarihi ve turistik uygarlıklar merkezi Ülkemiz çevresinde 712,000,000’luk bir topluluğa hitap edebilecek merkezi bir konumdadır. Genç nüfus ve eğitilebilirlik ile ciddi bir iş gücü potansiyeline sahibiz Nitelikli insan kaynaklarımız Sağlık hizmet maliyetimiz düşük Zayıf Yönlerimiz Sağlık personelinin (doktor, hemşire vb.) sayısal azlığı Hükümet Politikamız yok Sağlık turizmi mevzuat düzenlemesi yok Sağlık Turizmi açısından Kurumsal yapımız yok Yabancı doktor çalıştırılma imkanı yok Yetişmiş ara genç eğitim eleman eksik (yetiştirilebilir) Yabancı dil eğitimi zayıf, dil bilen personel az, Sağlık Turizminde , devlet, STK ve sektör temsilcilerinin işbirliği tam sağlanamadı Sağlık Turizmi imkanlarımızın yurtdışında tanıtımı yetersiz. Tanıtım eksikliğimiz var

11 Tehditleri Fırsatları
Ülkemize bilgi ve tecrübe transferi (know-how) yasal düzenlemeleri temel prensipler İş istihdamı (sağlık personeli ve diğer personeller) Ekonomik kazanım(ülkeye döviz girdisi) Yeni yatırımlar(yaşlı tatil köyleri kaplıcalar, hastaneler v.b) Yurtdışında Sosyal ve siyasal güç kazanımı (Lobi Gücü) Özel sağlık sektörünün finansal yapısının güçlenmesi Ülkemize Yabancı Sermaye girişi Tehditleri Sağlık profesyonelleri (özellikle doktorlar) güçlenen özel sağlık sektörüne kayar.(temel prensip) Özel sağlık kurumlarında talep artar (sağlık hizmetlerinin maliyeti yükselir) Yurtdışından bulaşıcı Hastalık yayılabilir. (NDM-1 Hindistan dan yayıldı) Tbc, Aids’li hastalar gelebilir. Özel sağlık sektörü kendi halkımıza(GSS) hizmet sunmaktan vazgeçebilir. Malpraktislere yasal yaptırım etkin değil (Hukuki Riskler) Rakip Ülkelerden gelecek rekabet baskısı

12 1-Termalizm 2-Klimatizm Mineralize termal Sular ile çamurları kaynağın yöresindeki çevre ve iklim faktörleri bileşiminde insan sağlığına olumlu katkı sağlama üzere, uzman doktor denetim ve programında, fizik tedavi, rehabilitasyon, egzersiz, diyet gibi destek tedavilerle koordineli kür uygulamalarına termalizim denmektedir. Bu amaçla yapılan turizm harekatı da termal turizm olarak algılanır.

13 .Genel yüzme havuzu 2.Tedavi havuzu 3.Özel tedavi banyosu 4.Genel banyo havuzları 5.Masaj duşlari 6.Masaj birimleri (genel, kısmi, su altı masajı)

14 7.Çamur küvetleri 8.Buhar banyosu 9.İçme kürü 10.Gaz banyosu 11.Deri altı enjeksiyon 12.Sauna 13.Türk hamamı

15 SAĞLIK TURİZMİ Bir ülkeden diğer bir ülkeye herhangi bir sebeple (bekleme süresinin uzunluğu, tedavinin ekonomikliği veya daha kaliteli sağlık hizmeti vb.) sadece tedavi için gidilmesidir..

16 Sağlık turizmi, kendi yaşadığı yerden başka yerlere sağlık amacı ile seyahat eden insanların oluşturduğu turizmdir. Sağlık Turizmi; kısaca tedavi amacı ile yapılan seyahatlerdir

17 Medikal turizm kapsamında, ülke dışına hasta gönderen Nijerya vatandaşları ülke dışındaki
sağlık giderleri için yılda 2 milyar Dolar harcamaktadır. Japonya ise çalışanlarını en küçük sağlık problemleri için bile yurt dışına göndermekte ve yaşlılarını da yurt dışındaki huzurevlerine yönlendirmektedir.

18 Türkiye 2010 yılında yaklaşık 29 milyon turist ağırlayarak yaklaşık 18 milyar dolar gelir elde etmiştir yılında yaklaşık 10 milyon turist sağlık turizmi için Türkiye’ye gelmiştir. Sağlık turizmi sektörü her yıl %6 ile % 12 arasında büyümektedir. Son yıllarda dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda hasta tedavi için Türkiye’deki özel sağlık kuruluşlarını tercih ettiği görülmektedir. Bunun en önemli nedeni, orijin ülkelerde çağdaş yöntemlerle gerçekleştirilen tıbbi operasyonların ülkemizde de uygun fiyatlarla yapılmasıdır.

19 Yaşlı Turizmi : İleri yaş turizmi: ( gezi turları, meşguliyet terapileri ) Yaşlı bakımı hizmetleri: (bakım evlerinde veya rehabilitasyon hizmetleri ,Klinik  otelde rehabilitasyon hizmetleri.     Hizmet Yeri : Klinik oteller, rekreasyon alanları, tatil köyleri ve bakım evleri v.b.

20 Geriatri turizmi; yaşlı bireylerin sağlığının korunması, gelişebilecek hastalıkların önlenmesi, tanı ve tedavilerine yönelik yapılan seyahatlerdir. (Gençay, 2007:177).

21 Gonzales, Brenzel ve Sancho (2001:20) sağlık turizminde sunulan hizmetleri üç ana başlıkta incelemektedir: Sağlığı Geliştirmeye Yönelik Hizmetler (kaplıca, bitkisel tedavi, masaj vb.) Tedaviye Yönelik Hizmetler (estetik ameliyat, kalp ameliyatı, göz ameliyatı, kanser tedavisi vb.) Rehabilitasyon Hizmetleri (diyaliz, bağımlılık programı, yaşlı bakım programı gibi)

22 Bu artış yalnız Avrupa Ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerle sınırlı kalmamakta ,başta Türkiye olmak üzere geçiş döneminde ya da geçiş dönemini tamamlamak üzere olan ülkelerde de, ciddi oranlara ulaşmış bulunmaktadır.

23 Nüfusu hızla yaşlanan Almanya, Alman Bakım Sigortası kapsamında bakıma muhtaç kişilere sunduğu geniş kapsamlı sosyal haklar çerçevesinde, her geçen gün artan finansman sorunları dolayısı ile yeni arayışlara girmektedir. Bunların başında evde ve kurumda sağlanan bakım hizmetlerinin maliyetlerini makul seviyede tutmak ve artışı önlemek gelmektedir.

24 ÖZÜRLÜLER İÇİN MİMARİ DÜZENLEMELER

25 Özürlülerin ulaşımı normal insanlarla aynı toplu taşım aracı kullanma esasına dayanmalıdır. Ancak yalnız otobüs değil, gerektiğinde özürlülere yönelik tasarlanmış daha küçük ulaşım araçları seçilerek, düzenli ya da talebe bağlı seferler konulması düşünülebilir. Yerel yönetimlerin denetimindeki tüm toplu taşım araçları ve şehir içi servis araçları özürlülere yardımcı araç ve gereçleriyle rahatlıkla erişebilecekleri biçimde donatılması ve araç ile durak ve kaldırım yüzeyleri arasındaki kot farklılıklarının giderilmesi gerekmektedir.

26 Erişebilirlik bir bütün olarak görülmelidir, arada bir parçası koparsa erişebilirlik sağlanamaz.
Bundan dolayı yapılacak uygulamaların sürekliliğinin sağlanmasına özen gösterilmelidir. Örneğin, bilgilendirme sistemi, konuttan durağa, istasyona, iskeleye vb. erişim, otobüsler, vagonlar, vapurlar vb ile kaldırımlar bu bütünün birer parçası olarak görülmelidir.

27 Özürlü insanların kentsel yaşama katılım alanındaki ihtiyaçları özürlü olmayanlarla farklı olmakla birlikte benzerdir. Özürlü olarak tanımlanan bireyleri, toplumun ayrı bir kesimi olarak niteleme yerine bütünleşmiş bir parçası olarak algılayabilmek ve mekanda da buna olanak sağlayabilmek amacıyla fiziksel çevreye ulaşılabilirliğini sağlamak gerekmektedir.

28 ÖZÜRLÜLERE YÖNELİK DÜZENLEMELER
Özürlü ve Yaşlılara Yönelik Yapısal Düzenlemelerde Genel Kurallar ; Ulaşabilirlik yapısal çevrenin temel bir özelliği olup, özürlülerin günlük yaşamlarının sürdürebilmelerinde, öncelikle evlerinden çıkabilmeleri ve başkalarına muhtaç bütün ticari ve idari kamu binalarındaki işlerine gidip gelebilmeleri, sosyal-kültürel, spor, sağlık, dini faaliyetler gibi aktivitelere ulaşabilirliğin sağlanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

29 Kapalı ve açık tüm alanlarda ulaşabilirliği güçleştiren nedenler olarak tanımlanan fiziksel engellerin kaldırılarak, fiziksel çevre özürlüler için yaşanabilir ve ulaşılabilir tasarlanmalıdır. Özürlü yayaların yürüyüşlerini serbestçe gerçekleştirebilmeleri için, yeterli yürüyüş alanları sağlanmalı, yoldaki düzenlemeler onlara istedikleri yer gitmeleri için engel olmamalıdır. Uzun yürüme yolları, rahat ve kullanışlı olmayan geçitler, uzun bekleme süreleri, özürlülerin ulaşabilirliklerini zorlaştıran/caydıran bir unsur olduğundan, çevre, herkesin işlevlerini mümkün olduğunca en özgür ve eşit şekilde yapmasını sağlayacak biçimde düzenlenmelidir.


"Sağlık Turizmi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları