Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİRAS HUKUKU IV Adnan Hadzimusiç Mart 2017.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİRAS HUKUKU IV Adnan Hadzimusiç Mart 2017."— Sunum transkripti:

1 MİRAS HUKUKU IV Adnan Hadzimusiç Mart 2017

2 Tenkis Tenkis kavramı Mirasbırakanın tasarrufuyla saklı payı ihlal edilen saklı paylı mirasçı, saklı payını ihlal eden tasarrufun tenkisini isteyebilir. Tenkis talebi hakkı yenilik doğurucu bir hak tır. Tenkis Şartları 1- Ölüme bağlı tasarruflar veya sağlararası bağışlamalarla mirasbırakan tasarruf oranını aşmış olmalı 2- mirasçının saklı pay hakkının ihlal edilmiş olması gerekir.

3 Tenkis Davası Davacısı
Saklı payı ihlal edilen mirasçı dava açabilir. Mirastan feragat eden çıkarılan mirastan yoksun kalan veya reddeden tenkis davası açamaz. Davacı dava açtıktan sonra ölmüşse mirasçıları davaya devam edebilir ve hatta Yargıtaya göre davacı davayı açmadan da ölse mirasçılarının dava açabilir. Alacaklıların da aşağıdaki şartlarda dava hakkı vardır: • Saklı paylı mirasçının alacaklısının elinde ödemeden aciz belgesi veya iflas kararı olmalıdır, • Saklı paylı mirasçı tenkis talebinde bulunmamış olmalıdır, • Alacaklılar veya iflas masası mirasçıya tenkis davası açmasını ihtar etmeli ve ihtar semeresiz kalmalıdır.

4 Tenkis Davası Davalısı
Saklı paya tecavüz eden tasarrufun lehine yapıldığı kişi davalıdır. Bu mirasçı olabileceği gibi musaleh de olabilir. Davalı, sağlararası tasarrufla lehine kazandırma yapılan kişi de olabilir. Bağış konusu malı alan kişi bağış konusu malları üçüncü kişiye temlik ederse bu üçüncü kişiye karşı kural olarak dava açamaz. Ancak kötü niyetli devirde üçüncü kişiye dava açılacağı kabul edilmektedir.

5 Süreler Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer. Tenkis iddiası, def'i yoluyla her zaman ileri sürülebilir Görevli ve Yetkili Mahkeme Ölenin son yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesi Tenkis defi Tereke mallarına zilyet olan mirasçıya karşı açılan tereke malının istirdadı (geri alınması) veya miras sebebiyle istihkak davsında mirasçı tenkis defini ileri sürebilir.

6 Tenkise Tabi Tasarruflar
a) Ölüme bağlı Tasarruflar: tüm ölüme bağlı tasarruflar mirasçı atanması belirli mal vasiyeti vakıf kurulması … tenkise tabi olabilir b) Sağlararası tasarruflar: TMK 565 mirasçılık sıfatını kaybeden kanuni mirasçıya miras payına mahsuben yapılan bağışlamalar Bu bağışlama mirasta denkleştirmeye tabi olması gerekmekle beraber olamayan bağışlamalardır. Denkleştirmeye tabi olmama, ya yasal mirasçının mirasçılık sıfatını kaybetmesinden (çıkarma, ret, yoksunluk gibi sebeplerle) ya da miarsbırakanın mirasçıyı denkleştirmeden muaf tutması sebebiyle olur (TMK 669). Bağışlamlara örnekler: - Geri verilmemek kaydıyla altsoyuna malvarlığı devri - veya borçtan kurtarma yoluyla yaptığı kazandırmalar - ya da alışılmışın dışında verilen çeyiz ve kuruluş sermayesi ve benzerleri

7 Burada sözkonusu olan ivazlı feragat sözleşmeleridir.
- TMK 669/II Mirasçıya yapılan sağlararası bağışlamanın mirasta denkleştirmeye tabi olmayacağı mirasbırakanca kararlaştırılabilir. Bu halde denkleştirme olmasa da tenkis söz konusu olabilir, Miras haklarının ölümden önce tasfiyesi maksadıyla yapılan kazandırmalar, Burada sözkonusu olan ivazlı feragat sözleşmeleridir. -Bu halde feragat eden kişi TMK 574 e göre isterse tenkisi gereken miktarı verir. İsterse aldığı ivazı geri vererek feragat etmemiş gibi miras taksimine katılır. - Mirasbırakanın serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar - Mirasbırakanın ölümünden önceki bir yıl içinde âdet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlama (elden bağışlama) Sağlararası işlemle Vakıf kurmada bu kapsamdadır

8 - Saklı pay kurallarını ortadan kaldırmak için yapılan bağışlamalar.
- Saklı pay kurallarını ortadan kaldırmak için yapılan bağışlamalar. Bu bağışlamaların son bir yıl içinde yapılmış olmasına gerek yoktur. Daha önceki tarihte yapılmış bağışlamalar da saklı payı ihlal kasdı ile yapılmışsa tenkise tabi olabilir. Bu kapsama karma bağışlamalar ve muvazalı temlikler de girer. Özellikle muvazaalı satışlar da Yargıtaya göre tenkise tabi olabilir. Çünkü alttaki bağış işlemi geçerlidir. Saklı işlemin geçerli olmadığı hallerde tenkise gerek yoktur, çünkü işlem batıl olduğundan işlem hüküm doğurmaz. Tapulu bir taşınmaz söz konusu ise bunun tapu kaydının düzeltilmesi istenir. Bu tenkise göre mirasçılara için daha yerindedir. Çünkü bu halde bağışlanan mal bütün olarak terekeye döner. Mirasbırakan muvazaalı borç ikrarında da bulunmuş olabilir. Bu halde buborç ikrarı geçerli bir bağış niteliğinde ise tenkise tabi olabilir. - Saklı pay kurallarını ortadan kaldırmak için yapılan bağışlamalar. Bu bağışlamaların son bir yıl içinde yapılmış olmasına gerek yoktur. Daha önceki tarihte yapılmış bağışlamalar da saklı payı ihlal kasdı ile yapılmışsa tenkise tabi olabilir. Bu kapsama karma bağışlamalar ve muvazalı temlikler de girer. Özellikle muvazaalı satışlar da Yargıtaya göre tenkise tabi olabilir. Çünkü alttaki bağış işlemi geçerlidir. Saklı işlemin geçerli olmadığı hallerde tenkise gerek yoktur, çünkü işlem batıl olduğundan işlem hüküm doğurmaz. Tapulu bir taşınmaz söz konusu ise bunun tapu kaydının düzeltilmesi istenir. Bu tenkise göre mirasçılara için daha yerindedir. Çünkü bu halde bağışlanan mal bütün olarak terekeye döner. Mirasbırakan muvazaalı borç ikrarında da bulunmuş olabilir. Bu halde bu borç ikrarı geçerli bir bağış niteliğinde ise tenkise tabi olabilir. Mirasbırakanın üçüncü şahıslar lehine yaptığı hayat sigortaları. Bu tür hayat sigortalarının mirasbırakanın ölüm anındaki satın alma değeri terekeye eklendiği gibi bu tasarruf sonucu hak sahibi olan kişiye karşı da tenkis davası açılabilir. Bu halde üçüncü kişiye ödenen sigorta tazminatının tenkisi yoluna gidilir. Bu halde tenkise konu olan tazminatın tamamı değil, ölüm anındaki satın alma değeridir. Sigorta lehtarının üçüncü kişi olması gerekir. Eğer mirasçılardan biri lehine ise bunun bu hükme göre tenkise tabi olması mümkün değildir.

9 Tenkisin Hükümleri - Saklı payın ihlal edildiği ölçüde tenkise tabi tasarrufta indirime gidilir. - Tenkis davası yenilik doğurucu bir dava olup bir eda davası değildir. Tenkis davası sonucunda saklı paylı mirasçı ihlal eden kısmın kendisine verilmesini talep ve dava edebilir. Yargıtay tenkis davasının eda davasını da kapsadığına karar vermiştir. Usul ekonomisi açısından yerinde bir karardır Kendisine tenkise tâbi sağlararası kazandırma yapılmış olan kimse iyiniyetli ise, sadece mirasın geçmesi anında kazandırmadan elinde kalanı geri vermekle yükümlüdür; (TMK 566) iyiniyetli değilse, iyiniyetli olmayan zilyedin geri verme borcuna ilişkin hükümlere göre sorumlu olur. - Tenkise tabi bağışlamayı alan eğer bunu üçüncü kişiye devretmiş ise, hak sahibi üçüncü kişiye karşı tenkis talebi ile başvuramaz. Ancak üçüncü kişi kötüniyetli ise ona başvurmak Yargıtayın İBK göre mümkündür.

10 Miras sözleşmesiyle elde ettiği kazandırma tenkise tâbi tutulan kimse, bu kazandırma için mirasbırakana verdiği karşılığın tenkis oranında geri verilmesini isteyebilir. (TMK 566/II) - Değerinde azalma meydana gelmeksizin bölünmesine olanak bulunmayan belirli bir mal vasiyeti tenkise tâbi olursa, musalehin seçim hakkı vardır (TMK 564): • vasiyet alacaklısı, dilerse tenkisi gereken kısmın değerini ödeyerek malın verilmesini, • dilerse malı almaktan vazgeçerek tasarruf edilebilir kısmın değerini karşılayan parayı isteyebilir. Seçim hakkını uygun sürede kullanılmazsa, hakim kararıyla bu hak mirasçıya geçer.

11 - TMK 564/II ye göre: Tasarruf konusu malın vasiyet alacaklısında kalması durumunda, malın tenkis sebebiyle vasiyet borçlusuna verilmesi gereken, aksi hâlde tasarruf oranı içinde kalan kısmının karar günündeki değerinin para olarak ödetilmesine karar verilir. • Bu halde mirasın açıldığı güne göre hesaplanan ‘sabit tenkis oranı’ malın karar gününde tespit edilecek değerine oranlanır ve bulunan miktar vasiyet borçlusuna ödenir. • TMK 564/II hükmü emredici kaleme alınmış olmasına rağmen, kanun koyucunun enflasyonun etkisini azaltma amacı dikkate alındığında, bu halde bir değer azalması varsa, vasiyet borçlusuna mirasın açıldığı günde hesaplanan miktar ödenmelidir. - Mirasbırakan, tahmin edilen devam sürelerine göre sermayeye çevrilmeleri hâlinde tasarruf edilebilir kısmı aşan intifa hakkı veya irat borcu ile terekesini yükümlü kılarsa, mirasçıları, intifa hakkının veya irat borcunun tenkisini yada tasarruf edilebilir kısmı vererek bu yükümlülüğün kaldırılmasını isteyebilirler.

12 Tenkis Usulü (Sıra) Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlararası kazandırmalardan yapılır. - Kamu tüzel kişileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıflara yapılan ölüme bağlı tasarruflar ve sağlararası kazandırmalar en son sırada tenkis edilir. MK 570 tamamlayıcı bir hükümdür. Mirasbırakan aksine düzenleme öngörebilir. - Birden fazla ölüme bağlı tasarruf varsa bunlar • Birlikte (aynı sırada) ve • Orantılı olarak tenkise tabi olur.

13 - ÖBT tenkisi yeterli olmazsa sağlararası tasarruflarda tenkise gidilir: • Aynı anda ifa edilen sağlararası tasarruflar aynı sırada oranlı olarak tenkis edilir. • Farklı tarihlerde ifa sözkonusu ise: en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere tenkis yapılır. - Sağlararası tasarruflarda sıra borç doğuran sözleşmenin yapıldığı tarihe göre belirlenmesi hakim görüş ve doktrince kabul edilmektedir.

14 Saklı Payı Olmayan Kişiler Lehine Yapılan Orantılı Tenkis
-TMK 563 göre mirasbırakan başka türlü istemedikçe, tenkis bağışlamaların tümünün toplamına oranlı olarak yapılır: Formül: TnkM = mB x İhlSP TopB • TnkM= Tenkis miktarı • MB= Münferit Bağışlama (saklı payı ihlal eden) • İhlSP= İhlal Edilen Saklı Pay • TopB= Tenkise Tabi Toplam Bağışlamlar - TMK 561 e göre: Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tâbi olur.

15 Olay: Evli olmayan M’nin A ve B adında iki oğlu vardır
Olay: Evli olmayan M’nin A ve B adında iki oğlu vardır. M ölümünden bir yıl önceki sevgilisi S’ye TL bağışlamıştır. Ölümündeki sevgilisi Y’yi ise mirasının 1/5 i için mirasçı tayin etmiştir. Aynı zamanda oğlu A’nın mirasın 1/5 ini ve oğlu B’nin de mirasın 3/5 ini almasını vasiyet etmiştir. Terekesi TL dir. 1. Mirasçıların saklı paylarının hesabı: • TL mevcut tereke • TL eklenecek değer (S’ye yapılan bağış TMK 508, TMK 565/I,3) = TL 2. Saklı Paylar • A= (yasal miraspayının x 1/2 ) • B= (yasal miraspayının x 1/2 ) 3. Vasiyete göre • A = TL ( TL Saklı Pay İhlali) • B = TL ( TL Saklı Pay Fazlası) • Y = TL ( TL Saklı Pay Yok)

16 4. A’nın saklı payı 12.000 TL ihlal edilmiştir.
Tenkise tabi tasarruf olarak akla B ve Y ye yapılan ölüme bağlı tasarruf ile S’ye yapılan sağlararası bağışlama gelmektedir. • Ancak önce ölüme bağlı tasarruflar tenkis edilecektir daha sonra saklı pay tamamlanmamış ise sağlararası bağışlama tenkise uğrayacaktır (TMK 570) 5. A’nın ihlal edilen saklı payı TL için tenkis yapılacaktır. • Saklı payın sağlanması için B ve Y lehine yapılan ölümebağlı tasarruf orantılı olarak tenkis edilecektir (TMK 561 / 563) B aleyhine tenkis: (mBs)x (ihlSP) / (TopB) = 7333 Y aleyhine tenkis: 28 x 12 / 72 =4.666

17 Sonuç: • A terekeden 40. 000 YTL (Saklı Pay) • B terekeden 76. 667 (84
Sonuç: • A terekeden YTL (Saklı Pay) • B terekeden ( – 7333) • Y terekeden ( – 4666) • Ölüme bağlı tasarrufların tenkisi ile A’nın saklı payı temin edildiğinden S’ye yapılan sağlararası bağış tenkise uğramayacaktır.

18 MİRASIN AÇILMASI Mirasın geçmesi a) Mirasçının ölümü veya gaipliği Mirasın geçmesi için ilk şart mirasın açılmasıdır. Yani mirasbırakanın ölmesidir. Mirasbırakanın ölmesi veya hakkında ölüm karinesi veya gaiplik kararı verilmesiyle miras açılır. (Gaiplik kararı geçmişe etkilidir TMK 35/II)

19 Mirasın açılmasının hükümleri
Mirasçılar bu ana göre belirlenir. Tereke mirasbırkanın ölüm günündeki değerine göre belirlenir.(TMK 507) Sağlararası bağışlamalar da TMK 575/c.2 ye göre ölüm anındaki değerlerine göre belirlenir.

20 Mirasçılık Ehliyeti Sağ Olmak
580-Mirasçı olabilmek için mirasbırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak şarttır. Mirasın açıldığı anda sağ olan mirasçı sonradan ölürse, onun miras hakkı kendi mirasçılarına kalır. Vasiyet alacaklısı olarak Madde 581- Vasiyet alacaklısı olabilmek için mirasbırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak şarttır. Vasiyet alacaklısı mirasbırakandan önce ölmüş ise, tasarruftan aksi anlaşılmadıkça, vasiyeti yerine getirme yükümlülüğü, vasiyet yükümlüsünün yararına ortadan kalkar. b) Hak Ehliyetine sahip Olmak - Gerçek ve tüzel kişilerin hak ehliyetine sahip olmaları gerekir, - Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş olurlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılır

21 c) Mirasçı sıfatını kaybetmemiş olmak - Mirastan Yoksun Olmamak Madde 578- Aiağıdaki kimseler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemezler: 1. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler, 2. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler, 3. Mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler, 4. Mirasbırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlar. Mirastan yoksunluk, mirasbırakanın affıyla ortadan kalkar.

22 MİRASIN GEÇMESİNİN SONUÇLARI
Genel olarak Mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır. Bu önlemler, özellikle kanunda belirtilen hâllerde terekede bulunan mal ve hakların yazımına, terekenin mühürlenmesine, terekenin resmen yönetilmesine ve vasiyetnamelerin açılmasına ilişkindir. Önlemlerle ilgili giderler, ileride terekeden alınmak üzere, başvuran kişi tarafından; önleme hâkimin re'sen karar verdiği hâllerde Devlet tarafından karşılanır. Mirasbırakan, yerleşim yerinden başka bir yerde ölmüş ise, o yerin sulh hâkimi bu ölümü yerleşim yeri sulh hâkimine gecikmeksizin bildirir ve mirasbırakanın ölüm yerinde bulunan mallarının korunması için gerekli önlemleri alarak bununla ilgili dosyayı ve varsa vasiyetnameyi yerleşim yeri sulh hâkimine gönderir.

23 B. Defter tutma Madde 590-Aşağıdaki sebeplerden birinin gerçekleşmesi hâlinde sulh hâkimi terekenin defterinin tutulmasına karar verir: 1. Mirasçılar arasında vesayet altına alınmış olan veya alınması gereken kimse varsa, 2. Mirasçılardan biri uzun süreden beri bulunamıyorsa ve temsilcisi de yoksa, 3. Mirasçılardan veya ilgililerden biri, ölüm tarihinden başlayarak bir ay içinde istemde bulunursa, Defter tutma işlemi gecikm1.eksizin tamamlanır. C. Mühürleme Yazımı yapılan tereke mallarından gerekenler mühürlenir. Mühürlenmeyen mallar için uygun koruma önlemi alınır. Mühür altına alma yazımdan önce de yapılabilir. D. Terekenin resmen yönetilmesi Aşağıdaki hâllerde sulh hâkimi re'sen mirasın resmen yönetilmesine karar verir: 1. Mirasçılardan birinin uzun süreden beri bulunamaması ve temsilci de bırakmaması hâlinde menfaati gerektiriyorsa, 2. Mirasta hak sahibi olduğunu ileri sürenlerden hiçbiri mirasçılık sıfatını yeterince ispatlayamazsa veya bir mirasçı bulunup bulunmadığı şüpheli olursa, 3. Mirasçıların tamamı bilinmiyorsa, 4. Kanunda özel olarak öngörülmüşse.

24 Mirasçıların bilinmemesi Mirasbırakanın mirasçısı bulunup bulunmadığı veya mirasçıların tamamı bilinmiyorsa, sulh hâkimi uygun araçlarla ve bir ay ara ile iki defa ilân yapıp hak sahiplerini son ilândan başlayarak en geç bir yıl içinde mirasçılık sıfatlarını bildirmeye çağırır. Ġlân süresinde kimse başvurmazsa ve sulh hâkimi de hiçbir mirasçı tespit edememişse, miras sebebiyle istihkak davası açma hakkı saklı kalmak üzere miras Devlete geçer. Vasiyetname ile ilgili işlemler Mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamesinin, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın hemen sulh hâkimine teslim edilmesi zorunludur. Vasiyetnameyi düzenleyen veya muhafaza eden görevli ya da mirasbırakanın arzusu üzerine saklayan veya başka surette ele geçiren ya da ölenin eşyası arasında bulan kimse, ölümü öğrenir öğrenmez teslim görevini yerine getirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bu yüzden doğacak zarardan sorumludur. Vasiyetnamenin açılması Madde 596- Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılır ve ilgililere okunur.

25 Mirasçılık belgesi Madde 598- Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.

26 MİRASIN REDİ I. Ret beyanı 1. Ret hakkı Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır. 2. Ret Süresi Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar. b. Terekenin yazımında Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlar.

27 Mirası Reddin Hükümleri
Mirası redd eden miras bırakandan önce ölmüş gibi sayılması, Mirası reddin geçmişe yönelik sonuç doğurması: red mirasbırakanın ölüm anına kadar geçmişe etkili sonuç doğuruyor, Mirası reddin mirasbırakanın serbestçe tasarruf edebileceği kısma etkiliyor:TO artıyor, Reddin sadece mirası red eden ile mirası bırakılan arasındaki ilişkiyi etkiler, Mirasın iflas hükümlerine göre tasfiye edilmesi: en yakın kanuni mirasçıların tüm tarafından miras red edilirse, miras sulh mahkemesi tarafından iflas hükümlerine göre tasfiye edilir.

28 MİRAS SEBEBİYLE İSTİHKAK DAVASI
Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilir. Bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları da çözer. Hâkim, davacının istemi üzerine hakkın korunması için davalının güvence göstermesi veya tapu kütüğüne şerh verilmesi gibi gerekli her türlü önlemi alır. Hükümleri Miras sebebiyle istihkak davasının kabulü hâlinde, tereke veya terekeye dahil mal, davacıya zilyetliğe ilişkin hükümler uyarınca verilir. Miras sebebiyle istihkak davasında davalı, tereke malını zamanaşımı yoluyla kazandığını ileri süremez. Zamanaşımı Miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi yirmi yıldır.

29 Olay M, geride oğulları A ve B’yi bırakarak ölmüştür
Olay M, geride oğulları A ve B’yi bırakarak ölmüştür. Ancak M sağlığında hazırladığı vasiyetnamede, oğlu A kendisini dövdüğü için mirasçı olmasını istemediğini belirtmiştir. Soru 1) Yasal mirasçıları ve saklı pay oranlarını belirleyerek tasarruf oranını hesaplayınız? Cevap 1) Mirasçısı B oluyor, A’nın saklı payı tasarruf nisabına eklenir. Soru 2) M öldüğünde geride oğulları A, B ve A’nın kızı K’yı bırakmış olması ihtimalinde vasiyetnameyi de göz önünde bulundurarak tasarruf oranını belirleyiniz? Cevap 2) Çıkarma altsoya etkili değildir. A’nın saklı payı kızı K’ya eklenmiştir.

30 Olay M ölmüş ve geri oğulları A, B ve C’yi bırakmıştır
Olay M ölmüş ve geri oğulları A, B ve C’yi bırakmıştır. Ancak C mirası reddetmiştir. Soru 1) M’nin mirasçılar kimler? Mirasçılar A ve B dir. Mirası reddeden kişi miras bırakandan önce ölmüş gibi değerlendirilir. Payı diğer mirasçılara geçer.


"MİRAS HUKUKU IV Adnan Hadzimusiç Mart 2017." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları